Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pár detailů o Itaniích „Tukwila“ a „Poulson“

Intel Itanium 2 logo

Již několik let se hovoří o tom, že by procesory Xeon a Itanium měly najít společnou cestu a letos se objevily náznaky, že by se ke Xeonům mohlo začít blížit Itanium s krycím jménem „Poulson“ vyráběné rovnou 32nm procesem. Jenže v úterý se na konferenci v San Franciscu zmínila viceprezidentka a generální manažerka serverové platformy Intelu Diane Bryant, že tím procesorem, který začne sbližovat Xeony a Itania, bude Itanium 2 s krycím jménem „Tukwila“. Do vínku dostane čtyři jádra, integrovaný paměťový řadič, schopnost zpracovat více vláken jedním jádrem a namísto stávající sběrnice také něco nového, co Diane Bryant neupřesnila, takže zatím můžeme jen hádat, že to bude CSI.

Zásadní změnou, která sblíží Itania a Xeony, však bude společný čipset. Pochopitelně to neznamená, že software běžící na x86 Xeonech poběží na IA-64 Itaniích a naopak (tím je míněn v první řadě operační systém). „Tukwila“ přitom bude takovým „pokusným králíčkem“, zda má toto řešení budoucnost. Bude totiž nejspíše posledním Itaniem 2. 32nm „Poulson“ má totiž dostat novou mikroarchitekturu, která by měla být asi takovou změnou, jako byl přechod z Itanií na Itanium 2. Rozhodně by mu slušela nálepka „Itanium 3“ :-). Ačkoli jsou lidé z Intelu na informace o „Poulsonu“ spíše skoupí, vypadlo z nich, že toto „nové Itanium“ dostane více než čtyři jádra se schopností zpracovávat ještě více softwarových vláken. Určitě však má být kompatibilní se staršími Itanii, tedy co se týče softwaru.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pár detailů o Itaniích „Tukwila“ a „Poulson“

Žádné komentáře.