Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sbližování Itanií a Xeonů se blíží

Xeonium logo vymyšlené

Pat Gelsinger, kdybyste ho náhodou neznali, je člověk z firmy Intel, který stojí mimo jiné za procesorem 80486 a v poslední době též za procesory s mikroarchitekturou Intel Core a také za architekturou IA-64, kterou používají Itania. Redakce britského ZDNetu si s ním minulý měsíc hezky popovídala a z rozhovoru vyplynulo pár zajímavostí, které by se asi slušelo zmínit.

Padla zmínka o čtyřjádrových Itaniích. Nyní máme na trhu dvoujádrová s kódovým jménem „Montecito“, čtyřjádrová nakonec přeci jen nesou staré známé krycí jméno „Tukwila“, objevit se má v pozdní fázi roku 2008, což je poněkud později oproti hodně starým plánům, které počítaly spíše s druhou polovinou roku 2007 (následníkem je pak „Poulson“). Už „Tukwila“ má přinést některé záležitosti společné pro x86-64 architekturu, více se však současné serverové platformě, kde běhají tradiční Xeony, přiblíží až zmíněný „Poulson“. Ostatně i Xeony trochu uhnou směrem k Itaniím, oba procesory by totiž měly v budoucnu využívat společnou sběrnici (že by šlo o CSI?).

Ono by to ostatně docela sedělo. O sbližování Xeonů a Itanií už se hovoří poměrně dlouho a náznaky, že Tukwila by měl být právě ten v této oblasti průlomový procesor jsou též přes půl roku staré. Rovněž s tím korespondují předpoklady o příchodu CSI coby náhražky dnešní FSB, kterou ostatně Itania používají také, jen se ty platformy (IA-32 a IA-64) zatím moc nesnoubí. Inu, koncem příštího roku uvidíme, co na nás modří chystají. Rozhodně je se nač těšit.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sbližování Itanií a Xeonů se blíží

Žádné komentáře.