Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pár podrobností o mobilním procesoru VIA C7-M

VIA logo

O chystaném mobilním procesoru VIA C7-M, určeném pro socket 479, do kterého pasují i Pentia M, se vylouplo několik dalších informací. Předně je to informace, že sběrnice procesoru C7-M nebude používat AGTL+ signálovou technologii (Advanced Gunning Transceiver Logic), jako procesory Intelu. Spekulovalo se totiž o tom, zda si VIA licencovala od Intelu sběrnici, kterou používá Pentium M. Německá pobočka VIA v Troisdorfu a mluvčí VIA Michal Lisiecki toto popírají s tím, že C7-M využívá architekturu sběrnice V4. Vyráběný pak bude 90nm SOI technologií od IBM, potvrdil dřívější informace Lisiecki.

V C7-M můžeme očekávat 128 kB L1 a 256 kB L2 cache, 800MHz sběrnici, instrukce SSE, SSE2 i SSE3 a bezpečnostní funkce shrnuté do názvu VIA PadLock Hardware Security Suite. Ty zahrnují známý NX bit a dále Montgomery Multiplier pro RSA kódování, algoritmy SHA-1 a SHA-256 a v neposlední řadě i PadLock RNG (hardwarový Random Number Generator, který se vyskytoval už v procesoru C3 s jádrem Nehemiah) a PadLock ACE (Advanced Cryptography Engine). Představení tohoto čipu a oficiální informace by měly z VIA vypadnout (jak jsme se již zmínili) na VTF2005 (VIA Technology Forum).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pár podrobností o mobilním procesoru VIA C7-M

Středa, 18 Květen 2005 - 19:40 | Artthur | Takto to bolo prezentovane davnejsie na jednom...
Středa, 18 Květen 2005 - 19:22 | Anonym | Len sa mi nezda ta zbernica 800MHz... ......
Středa, 18 Květen 2005 - 15:19 | Artthur | Skvela sprava. Ale hlavne nech sa s tym CPU uz...

Zobrazit diskusi