Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Paradoxy tavících se 16pin konektorů GeForce RTX 4090

Já si myslím ze Nvidia si ještě nechala prostor pro vydání stejných karet ale s lepším konektorem s příplatkem jak znam nvidii tak 10-15tis, pak teprve kupec HW od nvidie bude zažívat ten správný orgasmus ze ma super kvalitní HW ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

a nova rada sa bude volat RTX 4090NBE (no burn edition)
a na pctuningu dostane diamantovu hviezdicku

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Mno a nějaké vysvětlení, proč to neshořelo dalším sto padesáti tisícům majitelů, máte, když je všem už na první pohled jasné, že problém je v tom, že takhle malý piny těch 450 W prostě nemůžou vydržet?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ty jsi asi nikdy nestudoval nejaky inzenyrsky obor, protoze jinak by jsi se tak nemohl ptat. Muze to principem byt podobny, jako mas treba ve strojirenstvi "unavu materialu" nebo tam mas malou rezervu v "necem". Proste ti to drzi, drzi, drzi..a jednoho dne to praskne. Muzes na to psat kilometrove litanie o tom, jak to drzi a stejne kdyz to dojde opotreovanim/namahanim/zusobem pouziti atd. urciteho kritickeho bodu, proste to udela prd a mas to v riti. A nekomu to praskne a 1000 ostatnim ne.
Abych to zkratil..to ze nekomu neco nevyhorelo, neni dukazem toho, ze to nema chybu, neni to blbe navrzeny, neni to technologicky spatne vyrobeny, atd.
To ze ty konektory chytaji je naopak dukazem toho, ze to neni dostatecne kvalitne navrzene vhledem k podminkam a zpusobu pouziti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No je to přes dvacet let, ale matně si vybavuju, že s rostoucími požadavky na spolehlivost se to krapátko prodražuje, a je výhodnější pár produktů vyměnit při reklamačkách, než všechny dimenzovat a navrhovat tak, aby reklamačky nebyly potřeba za žádných okolností.

A je to docela komplikované počítání.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ona jedna věc je kartu vyreklamovat kvůli nefunčnosti a druhá věc je udělat výrobek ohrožující na životech, jenom kvůli tomu, aby ten konektor vypadal malej

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi neznám napájecí konektor, který bych už neviděl shořený.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jasny vzdy se nekde neco pokazi, ale je rozdil prodat miliony kusu a mit vypalenych desitky konektoru a prodat 100k kusu a mit vypalenych 50 hned 1. mesic

nechapu proc to tak obhajujes uz jenom, ze delaj novou revizi je fakt ze s tim konektorem neni neco v poradku, mas jasny pripominky z testingu od vyrobcu, nzxt dava zaruku jenom na 30 zasunuti toho konektoru, ale jinak je uplne v pohode

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Adam je ve svem "denial" modu.. nechtej od nej neco rozumneho ;)
Bude trucovat, trucovat a trucovat :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bude šokující zjištění, ale dimenzování jen na desítky zapojení je u interních konektorů standardní hodnota, protože se u sestav desítky zapojení a rozpojení považují za dostatečné.

Na interní SATA výrobci uvádějí padesát cyklů zapojení, a na staré dobré dokonalé osmipiny (resp. Mini-Fit) má i značkový Molex „1,500 mating cycles with gold terminals; standard series support 100 mating cycles with gold-plated terminals; 75 mating cycles with tin-plated terminals“

https://www.literature.molex.com/SQLImages/kelmscott/Molex/PDF_Images/98...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Překvapivé to pro mě je, ale ne šokující.
Stále se bavíme u 75 cyklech v nejhorším případě, což je 2,5x víc než 16ti pin.
Mě furt fascinuje že ignoruješ úplný fakta a snažíš se stále prosazovat svůj názor ač máš svůj úhel pohledu, který je validní, většinou to lidi blbě zastrčili a 30 zásunů je tak nějak akorát co "normální" člověk použije za dobu životnosti zdroje.

Ale to naddimenzování při konstrukci všeho se dělá právě proto, abys byl safe, když se něco posere a dopadá to přesně takhle, když nemáš žádný protor pro fail. Je to paradox v dnešní době dělat něco na hraně, na mikrovlnkách máš napsáno ať tam nedáváš sušit zvířata, ale konektor, který potencionálně ti může zapálit celý dům uděláš přesně pod krajem možností.
Chtěl bys jezdit autem, který má vše dimenzované na 10let a brzdy do 140km/h protože po dálnici víc jet nemůžeš, nebo jet po mostě, který je dimenzovaný presně na 30t za 28,5tunovým kamionem?

a ten sheet cos poslal je tam krásně vidět jak se konektory můžou a mají dělat, dvojitá pojistka, dlouhé konektory, up to 13A, by mě zajímalo jak by vypadal konektor od nich, kdy bylo v zadání že tam má jít i 60A

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a ja som myslel, ze sa predalo len 100K cipov nvidia 4090, a naraz je z toho 150K
ako som vravel pred par dnami, ku karte za 2000€ by mali davat aj tyzdnovy kurz, kde sa novy vlastnik nauci zapajat tuto kartu, a popripade si ocisti popritom aj svoje čakry.
V clanku sa pise, ze sa koncovky lamu, dizajn kariet je na milu jarmilu, clovek nemusi vidiet, ci je konektor spravne zasunuty atd atp.
btw, ale chapem tu... za kazdu cenu ...obhajobu tej karty z Vasej strany. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sto tisíc bylo na zahájení prodejů. Od té doby se to dál vyrábí a prodává druhý měsíc.

A taky vyšla RTX 4080 se stejným konektorem, takže ty počty budou aktuálně ještě vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, 4080 sa predava ako teple rozky, uvidime toho strasne vela

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nás už jsou na pořadník jak RTX 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na RTX 3090 Ti ty konektory u třicítkové řady ještě skoro žádná GeForce neměla.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Áno, tie majú 12pin, nie 16pin, čo je aj v článku uvedené. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ani ty dvanáctipiny. Do uvedení RTX 3090 Ti to bylo prakticky jenom na Founders Edition.

Z víc než třiceti modelů RTX 30 od partnerů AIB, co jsem měl v ruce, jsem ho potkal až na RTX 3090 Ti (jestli jsem na nějakou nezapomněl). Na všech ostatních stačily dva osmipiny, výjimečně dávali výrobci tři, i na 420W RTX 3090 Suprim X.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nv: jako není to ideální, ale projít by to mohlo - vydáme to a uvidíme, jak to dopadne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takhe to dneska funguje u vseho :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Při prvním zapojení bude potřeba technik Nvidie v mikině s logem Nvidia a každé 2 roky bude prováděna revize v domácnostech vlastnících 12pin. Zaplombování samozřejmostí. Upevní se tak vztah ke značce.

JenJsem Huhlal

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

IMO zásadní problém toho konektoru je, že se dostal do PCI-SIG specifikace. Teď bude totiž dosti zdlouhavé a náročné jej vyměnit na něco lepšího a fortelnějšího. :(
A je to IMO důsledek tlaku nVidie, která si protlačila svůj konektor dimenzovaný na 450 W s tím, že těch 600 W to podle propočtů vydrží. A na bezpečnostní rezervu se vykašlali.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A zahrnovaly ty propočty i "katování kostů" na straně výrobce?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Z dokumentů zveřejněných společností Seasonic vyplynulo, že společnosti Nvidia a PCI-SIG věděly o problémech s 16pin napájecími konektory dlouho před vydáním GeForce RTX 4090..."

Cili tim je zodpovezeno vsechno, tuhle oficialni formulaci staci jiz vytlacit a s ni zanest RTX 4090 v zadosti RMA, nasledne vam bude bez reci vraceno minimalne 2000€.

Problem se bude dotykat i RTX 4080, tim padem sou 4080 a 4090 naprosto neprodejne, smitec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, akorát v těch materiálech z PCI-SIGu byly ty konektory přetěžované, nejely na nominálním výkonu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

zdroj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

60W rezerva neni nic moc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' 55A as stated in CEM and ATX specs ''..

takze kecas, testovali v zatezi ktera je definovana ve specifikaci..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. A proto je to 600W kabel, že jo. Protože ve specifikacích je, že se má deset až třicet hodin v tahu zatěžovat 660 W a předtím třicetkrát zapojit a odpojit nebo to pro jistotu páčit do strany. :D

https://videocardz.com/newz/pcie-gen5-12vhpwr-power-connector-to-feature...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Toliko k těm 600W a kvalitě konektoru, plus k celé kostrukci.
https://www.youtube.com/watch?v=ig2px7ofKhQ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plk - na prvním až x-tém místě je nekvalita konektorů - jejich povrchová úprava. Na všech fotkách vidím něco jako poniklovanou nebo pocínovanou měď (???) nebo co to má být. Kdyby byla kontaktní plocha pozlacena (což = 0,nic mg zlata, cena + pár centů) tak bude kontakt spolehlivější, bez přechodového odporu. Ono při těch proudech co tam tečou stačí zlomek ohmu, aby tam vznikla tepelná ztráta v řádu wattů = tavíme, hoříme. A k tomu stačí když tam bude byť jen tenoučká vrstva oxidů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím se dá souhlasit, jen bych to nenazýval nekvalitou konektorů, ale nedostatkem ve specifikacích. Pokud specifikace takový požadavek nemá, pak byly konektory vyrobeny v souladu s požadavkem a nejsou nekvalitní.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak nějak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne! Specifikacia a teda navrh fyzickej podoby konektora je uplne na H05no. Ak je aj teda do bodky dodrzana specifikacia, vysledok je opat to iste H....

Ten kto navrhoval fyzicke prevedenie toho konektora by si zasluzit zavesit za vajcia do prievanu. Vsetky tie koliky su v dierke konektorov zasunute ako hlboko? 5 mm ? Pri 2 mm nedosunuti ostavaju 3 mm zasunutej hlbky na kontakt cez oxidy medi, zinku a pod humusu. K tomu staci trocha ohnut kable pri konektore a kontakt je takmer nula a uz dymime, cmudime ...

PREBOHA sak 3,5 mm audio jack ide ako hlboko? skoro 2 cm !!!!!!!! valcovite pasiky kontaktov su siroke 3-5 mm a su 3 alebo 4 (podla toho ci je to iba repro, alebo combo repro+mic). Ale ten jack neprenasa 1/2 kW !!! A predsa je 2 cm hlboko.

Idioti ... Detto to iste: fyzicka podoba USB-C. Rozpravky v hlavnej ulohe 100W, 240W a podobne postavicky ... Za dva roky je ten prtavy USB-C konektor tak vyheglany, ze je clovek rad, ked chyti kontakt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Meh, za dob jacků lidi ještě nezvládali kurvítka tak dobře, proto je to zbytečně přepálené.

Stačí se podívat na napájení přes USB-C, které už bude dokonce povinné, vedle toho je ještě 12VHPWR gigantický konektor. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto se mobilní workstationy nabíjejí rovnou dvěma spřaženými USB-C. ;-)

"A když máte málo wattů, vražte tam ten konektor dvakrát!"

https://supportkb.dell.com/img/ka02R000000YE2OQAW/ka02R000000YE2OQAW_cs_...

Jupí!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hp má v podstatě to samé taky, notebook/workstation za 5min nabyly na 60% to fakt nekecám

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakou roli v případě rozdílných impedancí jednotlivých propojení zdroj/konektor může hrát riziko vyrovnávacích proudů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viníkem všech těchto problémů je AMD!!!
Moc dobře věděli, když si jako člen PCI-SIG přečetli specifikaci, že to bude hořet, přesto na to NVidii neupozornili a v tichosti použili na své karty 8PIN konektor.
Navíc drze svůj prémiový produkt vyrobili tak, že mu stačí 2x8PIN a nový konektor vůbec nepotřebují.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý sarkazmus :)

Skôr si myslím, že za to môže Lenka Filipová, staršia

resp. Zdeněk Rytíř

Lenka Filipová - Za všechno může čas (1988)
hudba: Lenka Filipová / text: Zdeněk Rytíř
https://www.youtube.com/watch?v=mcS2hq15BgE

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prípadne ešte môžu mať u nVidia-e biblický/Božský čas

2. Petrov list
kapitola 3
verš 8 podľa SSV: Sväté Písmo - katolícky preklad

Toto jedno nech vám je, milovaní, zjavné: že u Pána je jeden deň ako tisíc rokov a tisíc rokov ako jeden deň.
https://www.bible.com/sk/bible/163/2PE.3.8.SSV

2. list apoštola Petra
Ďalšou podstatnou témou štúdia biblického listu je dátum, kedy bol napísaný. Nakoľko sme sa už pomerne obšírne vyslovili za Petrovo autorstvo, je logické datovať list pred Petrovu smrť, čiže okolo rokov 64 – 65 n. l., keď autor písal vediac, že „odňatie jeho stánku“ bolo blízko (2 Pt 1,14). Tomuto datovaniu tiež nahráva skutočnosť, že podľa našich záverov bol druhý Petrov list napísaný skôr ako Júdov list, ktorý sa datuje niekde medzi rokmi 65 a 80 n. l.
https://www.milost.sk/logos/clanok/2-list-apostola-petra

V čase písania netušili, že existuje

Dilatácia času alebo spomaľovanie času je experimentálne overený poznatok špeciálnej teórie relativity,
https://hockicko.uniza.sk/semestralky/prace/p10/dilatacia.htm
https://sk.wikipedia.org/wiki/Dilat%C3%A1cia_%C4%8Dasu

Tisíc rokov 365000 je dní
1/365000=0,00000273972

to na druhú je
7,5060657 *10^(-12)

1-7,5060657 *10^(-12)=0,99999999999
z toho druhá odmocnina je 0,99999999999

a keďže 0,9 periodických je 1
(súčet nekonečného geometrického radu )
Takže Boh sa vie pohybovať (takmer)rýchlosťou sveta. Pri testoch toho konektora sa inžinieri nVidia-e pohybovali podobnou rýchlosťou čím natiahli čas testu z 10 hodín na 2 roky povinnej záruky v EÚ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím, pokud je Bůh vševidoucí vševědoucí všudypřítomný, pak se evidentně nemůže pohybovat, neb zabírá celý vesmír. Ano, asi je zhmotněn v Jen-Hsun Huangovi, nebo si to alespoň myslí každý, kdo měl možnost obdivovat jeho sporák, ale zkrátka pro Boha neplatí limit rychlosti světla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moderné chápanie Boha je v tom, že stanovil prírodné zákony

>všudypřítomný

Všadeprítomný je podľa špeciálne teórie relativity možné, vďaka kontrakcii dĺžky

l = l0 * sqrt (1- (v^2/c^2) )

ak sa sústava Boha pohybuje rýchlosťou svetla voči všetkým ostatným sústavám a druhá odmocnina 0 je 0, tak má Boh vzdialenosť o ktoréhokoľvek bodu 0 podobne ako od ľubovoľného bodu v sade bodov vzdialenosť 0 a teda je všadeprítomný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně a do doby než bude vyřešeno kupovat jenom nvidii a AMD kartam se vyhnout obloukem!!! :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se divim ze skutecne na tak dulezitou vec jako je tenhle "kriticky" konektor nepouzili pozlaceni coz delaji pri procesorech a nebo vsechny ti piny neudelali rovnou z medi tak jak to delaji na pridavnych kartach(piny), ono tahle vec je nacenena jako prase ale jeji kvalita je naprosto neakceptovatelna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kratka verze.
nVidia: "Karta je pruser, konektor je taky pruser, ale muzete za to vy."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to na uživatelský problém, ovšem podpořený konstrukcí konektoru a jeho instalací na kartě. Neřekl bych, že je to něco nového, u konektorů málokdy řeší inženýr nějaký pohodlí a snadnou kontrolu, zda je to správně zasunutý. Vždyť to má zobáček, že jo?:) Úplně to vidím. Uživatel je až na posledním místě, ale tady se to úplně nevyplatilo. Stejně si myslím, že to tak zůstane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na GN to jasně říkali. Zobáček tam je, jenže oproti jiným zobáčkům, tenhle necvakne nebo jinak nedá vedět, že je zamknutý. Vzhledem k tomu že jde konektor hůř zasunout a zobáček nedá vedět že je zamknutý, je konektor více náchylný na nesprávné zasunutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu říci, jak 8pin PCIe, ale kdysi jsem provozoval zhruba 2 roky 6pin na Radeonu s levným Corsair zdrojem (tuším VX550 ?), který už měl ulomený ten zobáček na kabelu. Drželo to zcela spolehlivě prostě proto, že jinak byl ten konektor robustní a "dráty" nemusely býát tak silné, když po nich běhalo max 75W. To je problém toho 16pinu též: příliš tlusté "dráty" vedoucí do příliš křehoučkých pinů. To fakt páčka nespasí, tam je to principielně blbě a PCI-SIG jsou "kököti z tölökö", že tohle pustili ven.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to tu jednou psal, problém je že i nepatrný kontakt bočnice skříně s kabelem udělá to vysunuti konektoru na jedné straně (tak o 1mm jak se píše v článku). Protože konektor tam prostě moc nedrží. Pokud se držíte doporučeni kabel ohýbat až po 35mm tak se tomu člověk prostě nevyhne, já to vyřešil tak, že jsem kabel proste ohnul nahoru a vše je OK. Řešení budou až ohnuté konektory, ty ale budou až o novem roce jak od Seasonicu tak Cablemodu.. Celkové si ale myslím, že ten povysunuty konektor v casu bude mít o hodně víc lidi a ani o tom neví, pokud mate plnou bočnici vůbec se to nedá zkontrolovat a hořet to bude jen v případě dalších zatím neznámých okolností..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych byl teď v pozici AMD a přemýšlel bych, jakým směrem dál jako náhradu stávajících 8pin konektorů třeba na příští generaci grafik, tak bych si vzal něco jako XT60/90 a lehce upravil pro potřeby grafik (udělal i 90° verze konektorů, doplnil o sense piny apod.) a nechal si to od PCI-SIG certifikovat. Měli by to i s velkou rezervou do budoucna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podělal to PCI-SIG. Blbost Nvidie, že to nechala projít na své karty. AMD byla chytrá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gamers Nexus urobil vlastné testovanie: https://www.youtube.com/watch?v=ig2px7ofKhQ

V princípe, problém je buď v neúplne zasunutom konektore, čo je však dizajnová chyba, a/alebo v bordeli v samotných konektoroch od výroby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle stavu těch konektorů (zdá se. že problém se týká jen dvou pinů) bych to viděl na chybu v návrhu napájení té karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.