Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Paradoxy tavících se 16pin konektorů GeForce RTX 4090

S běžící kauzou roztavených napájecích konektorů vycházejí najevo skutečnosti, které jsou přinejmenším zdánlivě protichůdné, nicméně zajímavé…

Cílem tohoto článku nebude přijít s „šokézním odhalením“ ani slib vyřešení něčeho, na čem (zatím bez hmatatelných výsledků) pracují přední odborníci všech dotčených firem. Spíše se pokusíme předložit několik skutečností, které kauzu provázejí, které jsou různými zdroji předkládány jako jádro problému, ale které si v některých případech i přímo odporují, ačkoli samy o sobě znějí smysluplně a jsou podpořené důkazy.

1. Problém je v uživatelích, konektory nedomačkávají

Vysvětlení, které předkládá Nvidia (ale i některé další zdroje, které se problémem zabývají) má tkvět v tom, že uživatelé nedomáčknou konektor zcela, u jedné řady pinů zůstane milimetrová mezírka a kontakt není optimální. Přestože je na tomto vysvětlení jistě kus pravdy, v konfrontaci s ostatními fakty nemůže vysvětlovat celou situaci a nechává prostor pro další vlivy / příčiny.

2. Proč se netaví GeForce RTX 3090 Ti?

V online statistikách, které vedou nadšenci sledující diskuze na mezinárodních diskuzních platformách a sociálních sítích, je ke 13. listopadu podchyceno 26 případů (zahrnuty jsou jen ty, kdy je fotografií doloženo prokazatelné roztavení konektoru a podle tvrzení uživatele karta událost nepřežila). Nvidia pak uvedla, že má informace o asi 50 případech. Zajímavé ovšem je, že vše se týká výhradně GeForce RTX 4090, zatímco není znám jediný případ tavení GeForce RTX 3090 Ti, která je vybavena stejným (16pin) napájecím konektorem a omezena stejným 450W napájecím limitem.

GeForce RTX 3090 Ti se prodalo méně, ale jistě ne o tolik méně, aby se dosud neobjevil jediný případ problému, který postihl desítky GeForce RTX 4090 (obzvlášť pokud by měl být problém na straně uživatele a nijak nesouviset s konkrétní kartou).

3. Proč se netaví GeForce RTX 3070-3090?

Konektor se stejným napájecím rozhraním (12 pinů pro napájení; jen bez čtyř komunikačních pinů) využívají i další karty předchozí generace. Je pravdou, že modely jako GeForce RTX 3070 mají podstatně nižší TDP, takže konektor zatěžují méně, ale OC modely karet jako GeForce RTX 3080 Ti, GeForce RTX 3090 ap. mohou dosahovat podobné spotřeby v zátěži jako GeForce RTX 4090. Navíc se jich prodalo velké množství. Desítky fotografií otavených konektorů ale nedorazily.

4. Utopené konektory

Uživatelé často upozorňují na to, že u minulé generace byly konektory relativně dobře přístupné, adaptér / kabel bylo možné ke kartě snadno připojit a uživatel dobře viděl, zda je zastrčený plně.

foto: WCCFTech

U většiny modelů GeForce RTX 4090 je však konektor více či méně „utopený“. Chladič nebo PCB částečně znemožňují jej při zapojení pevně chytit a případně pak překrývají pohledový úhel, ze kterého by bylo dobře vidět, zda (že) není na jedné či druhé straně domáčklý.

5. Žádná zpětná vazba

Oproti klasickým fortelnějším 6pin / 8pin konektorům působí 16pin konektory poněkud křehce (některé zřejmě skutečně křehčí jsou, neboť existují i fotky prasklých), takže se na jedné straně uživatelé obávají použít pro domáčknutí větší sílu, na straně druhé nemusí být dobře vidět, zda je konektor domáčklý a na straně třetí chybí u 16pin konektoru i zpětná vazba v podobně slyšitelného (nebo v ruce „cítitelného“) cvaknutí / kliknutí, že došlo k zacvaknutí západky.

6. Nvidia věděla, PCI-SIG věděla

Z dokumentů zveřejněných společností Seasonic vyplynulo, že společnosti Nvidia a PCI-SIG věděly o problémech s 16pin napájecími konektory dlouho před vydáním GeForce RTX 4090 (popsáno v srpnové prezentaci PCI-SIG). Dokumentace popisuje přehřívání (thermal variance) konektorů a selhání tím způsobená.

Lze tedy skutečně tvrdit, že jediným důvodem problémů je špatné zapojení ze strany uživatele, když potíže zaznamenali i specialisté v laboratořích, kteří by snad měli konektor umět zapojit?

7. Špatné zapojení, nebo zahnuté kabely?

Prezentace PCI-SIG popisuje problémy při ohýbání kabelů i opakovaném zapojování konektorů, které vede ke zhoršování kontaktu.

Podle PCI-SIG selhaly „různé návrhy a různí výrobci“. Při testování se neměly projevit problémy u nezahnutých kabelů, které nebyly opakovaně odpojeny / připojeny. Výraznější zahřívání se objevovalo po cca 2,5 hodinách zátěžového provozu, tavení po 10-30 hodinách.

8. Kvalita konektorů

První zprávy hovořily o nekvalitně zpracovaných adaptérech jednoho dodavatele a špatném pájení. Pak přibylo i srovnání konstrukce, nicméně následně přišly zprávy o selhání adaptérů jiných výrobců nebo i přímo u konektorů na nativním kabelu vedoucím ze zdroje. Lze dovozovat, že jistý vliv kvalita zpracování má, ale nejde o zdaleka jediný problém (přesněji řečeno jedinou příčinu problémů).


Celá situace vypadá jako důsledek kombinace řady slabin a nedostatků, z nichž mají nejpodstatnější vliv následující tři:

  1. Poměrně subtilní konektor, který není dimenzován na připájení mohutného svazku silných kabelů, a který není dostatečně naddimenzován na to, aby při zátěži ze strany kabelů nebo milimetrového nedomáčknutí byla plocha kontaktů stále dostatečná pro bezproblémový provoz.
  2. Konstrukce karet nejde vstříc eliminaci potenciálních problémů. Kolem konektoru řady modelů GeForce RTX 4090 není dostatek prostoru na to, aby jej bylo možné snadno připojit a bylo z obou stran vidět, zda je plně zasunut.
  3. Konstrukce konektoru nedává uživateli zpětnou vazbu o zasunutí - chybí kliknutí západky.

Situaci lze shrnout i z pohledu jednotlivých subjektů: Z pohledu Nvidie je problém v nekompletním zasunutí konektoru. Z pohledu PCI-SIG je problém v ohýbání kabelů a opakovaném zapojování (životnost konektoru). Z pohledu řady uživatelů je problém v utopení konektoru na kartě a absenci zpětné vazby o správném zapojení. Z pohledu některých elektroinženýrů je problém v konektoru - ať už jeho celkovém návrhu nebo provedení v podání jednotlivých výrobců (konstrukce, pájení, dimenzování ap.). S nejvyšší pravděpodobností je současný stav výsledkem kombinace jmenovaných příčin.

Diskuse ke článku Paradoxy tavících se 16pin konektorů GeForce RTX 4090

Pátek, 25 Listopad 2022 - 13:02 | Pajka | Překvapivé to pro mě je, ale ne šokující. Stále...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 12:17 | Pleshoun | Podle stavu těch konektorů (zdá se. že problém se...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 11:08 | Adams Adams | Asi to bude šokující zjištění, ale dimenzování...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 10:10 | Peter Fodrek | Moderné chápanie Boha je v tom, že stanovil...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 09:46 | tombomino | Adam je ve svem "denial" modu.. nechtej...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 09:17 | David Ježek | Já ti nevím, pokud je Bůh vševidoucí vševědoucí...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 09:14 | David Ježek | Nemohu říci, jak 8pin PCIe, ale kdysi jsem...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 08:28 | Libor Míšek | Na GN to jasně říkali. Zobáček tam je, jenže...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 07:28 | Pajka | jasny vzdy se nekde neco pokazi, ale je rozdil...
Pátek, 25 Listopad 2022 - 06:46 | Adams Adams | U nás už jsou na pořadník jak RTX 4090.

Zobrazit diskusi