Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PCB nové GeForce je připravené na 300 wattů. Jméno zůstává nejasné

Zatímco se různé zdroje dohadují, zda nové GeForce patří k architektuře Turing nebo Volta, podle společnosti Manli mělo jít o Ampér…

Opět se sešlo několik novinek k GeForce nadcházející generace. Snad i díky tomu, že se paralelně chystá 12nm a 7nm generace, jsou v informacích zmatky a nesrovnalosti. Četné zdroje už dlouho mluví o tom, že zanedlouho uvedené karty budou patřit ke generaci Turing. Přitom seznam změn v nové verzi programu HWiNFO hovoří o přidání podpory pro GPU GV104 a GV102 (tedy Volta). Naopak na seznamu produktů společnosti Manli splňujících ECC certifikaci se objevily čipy GA104 a GA102, tedy Ampere:

Aby toho nebylo málo, jsou v tomto seznamu zařazené i GeForce GTX 2070 a GeForce GTX 2080, ne tedy očekávané GeForce GTX 1170 a GeForce GTX 1180:

Společnost Manli se nicméně po publikaci těchto informací obrátila na média s konstatování, že se zařazením čipů / karet mezi certifikované nemá nic společného a zahájil šetření, kdo mohl pod jejím jménem o cerifikaci požádat.

Možná by se dalo spekulovat, zda GeForce GTX 1180 nebude 12nm Volta či Turing a zmíněná GeForce GTX 2080 nepatří až ke generaci následující postavené na 7nm GPU Ampere. Jenže ani to nedává dobrý smysl. Proč by Manli přidávala do databáze produkt chystaný na příští rok, pokud by v ní neměla produkt, jehož vydání je otázkou měsíce(?) Ilustruje to přinejmenším, že jasno zatím nemají ani zdroje, které obvykle krátce před vydáním jasno mají.

Z jiného soudku je snímek PCB zveřejněný na diskusním fóru webu Baidu. Karta ponese osm paměťových čipů, což v tomto případě znamená 256bit sběrnici. Půjde proto o GPU typu Gx104, přičemž za x si můžete dosadit Ampere, Turing či Volta. Pravá polovina PCB odhaluje pozice pro deset fází napájení. Pravý horní roh počítá s konektory 6pin a 8pin, což dohromady s potenciálem PCIe slotu znamená prostor pro až 300W TDP. PCB ale nemusí být osazeno kompletně, s čímž jsme se už několikrát setkali.

Levý okraj karty potvrzuje informace o vypuštění DVI. Vidíme 4 pozice, z nichž první a třetí (počítáno shora fotografie) jsou určené pro DisplayPort. Druhá a čtvrtá jsou víceúčelové a lze na ně osadit buďto DisplayPort, nebo (2) HDMI či (4) USB-C, respektive VirtualLink, nové rozhraní pro VR headsety vycházející z USB-C konektoru.

Horní okraj PCB prozrazuje, že SLI konektor byl povýšen na NVLINK. Má to smysl, proč zachovávat pomalé SLI rozhraní, pokud je k dispozici rychlejší řešení. 

Diskuse ke článku PCB nové GeForce je připravené na 300 wattů. Jméno zůstává nejasné

Pondělí, 6 Srpen 2018 - 20:41 | Moonalert | Přišel čas vytáhnout kostlivce za skříně, pořádně...
Pondělí, 6 Srpen 2018 - 13:39 | Mali | Vzali si dobry priklad z AMD, tohle se jim take...
Pondělí, 6 Srpen 2018 - 11:21 | 8BBS | sa na to stazovali aj youtuuberi ako jay z,,...
Pondělí, 6 Srpen 2018 - 09:58 | RedMaX | Stejne je ta opacna strategie zajimava. Na jedne...
Pondělí, 6 Srpen 2018 - 00:44 | Dreit | A já už se podle fotky vyděsil, že je to jeden z...

Zobrazit diskusi