Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PCI-SIG dostala specifikaci PCIe 6.0 do verze 0.5, finální bude příští rok

Jasne, sice neumime vyuzit PCIe4, ale uz se chysta PCIe6. Trochu predbihaji dobu ne?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mluv za sebe. Ty neumis vyuzit. A pak je tu spousta jinych co umi.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zatim je vyuziti male protoze chybi HW, ale vyuzil by je skoro kazdy.

Protoze i pokud ti staci vykon napsrikla Grafiky pripojene skrz PCI-e 3.0 x16, spousta lidi by vyuzila mit moznost stejneho vykonu, ale ne pri 16 linkach ale pri 8 linkach a zbytek pouzila na neco jineho.

NVMe SSD pripojene misto 4 PCI-e 3.0 linek jen pres dve 4.0 linky se stejnym vykonem by moho byt pro spoustu lidi zajimave atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To můžeš udělat už teď. Typická deska s X470 čipsetem má 2 PCIe 3.0 x16 sloty s poznámkou, že když osadíš oba, tak pojedou x8. To je ale pro grafiku rozdíl asi 1% - změřeno zde: https://www.gamersnexus.net/guides/2488-pci-e-3-x8-vs-x16-performance-im... . A do druhého slotu můžeš dát tohle: https://www.delock.com/produkte/1140_M-2/90305/merkmale.html a máš superrychlé úložiště.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Zatim je vyuziti male protoze chybi HW"

Ano. A o to mi jde, zatim je minimalni vyuziti PCIe4, protoze chybi HW a kdyz je, tak ten HW neni po cele linii dat, nekde je nejake uzke hrdlo, ktere vetsinou nedovoli plne rychleho PCIe4 vyuzit.
Jestlize dnes mame PCIe4 a nemame hardware, myslis, ze za 3 roky budeme mit hardware na plne vyuziti PCIe6? Velmi pravdepodobne budeme za 3 roky konecne umet vyuzit to PCIe4. V tom je pointa meho prispevku, coz bohuzel zustalo nepochopeno.

Podobne je to s RT, je to tady, ale neni grafika. A podobne je to i s VR, take je tady, ale pritom je umele omezena sirka zaberu (FoV), protoze pro plnou siri, tolik potrebnou pro skutecne VR, nemame vykon hardwaru.

Ve skutecnosti se nam rozeviraji nuzky mezi teorii a tim, co mame realne vymysleno a tim, co skutecne umime vyrobit. Zbytek je jen marketing.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ako písal kolega predo mnou - počet liniek môže byť menší a zároveň s vyššou priepustnosťou. A plus, ak Ti doska s PCIe 6.0 vydrží 10 rokov, nebudeš mať obmedzenie ako ja s PCIe 1.x. PCIe/USB 3.0 kartu nevyužijem na max. Mať v s775 PCIe 3.0, už by som využil aj USB 3.1 (10 Gb/s).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu argumentu na pocet linek sice rozumim, ale prilis me nezajima. No a co, tak holt stejna datova propustnost potrebuje vic linek, pro me jako uzivatele je to detail. Nejsem myslim clovek, ktery by musel mit neustale to nejnovejsi, ale vazne stale resis s.775? Ja uz ho i u rodicu poslal na smetak a dal jim desku a procak se s.1366. U sebe uz bych neprovozoval ani to, takze tvuj argument spis prinos PCIe6 popira.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RedMaX má pravdu. Dokud se nezbavíme DDR4 tj. nezvedneme paměťovou propustnost procesoru také dvojnásobně, je PCIe 5.0 a 6.0 pro běžného uživatele, a běžného staviče serverů k ničemu. V zásadě tady s námi ta specifikace může být ale reálné využití nevidím ani v horizontu 5 let. A jak všichni víme, 5 let je ve světě IT strašně dlouhá doba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz: ak by existovali high-end GK, kde by stačili 8 liniek ažaž a ak by si mal stále k dispozícii 16 liniek, máš teoreticky k dispozícii 8 slotov (x1) s dosť vysokou priepustnosťou, t.j. kľudne by si mohol mať 2x PCIe USB 4.0 (v slotoch x1) kartu a k tomu PCIe SATA kartu s 8 diskami (ako má Prušak) bez použitia slotov z chipsetu. Druhá vec ak v PC máš jedinú kartu - grafickú. A dnes by som už nešiel asi ani pod Haswel. Meniť Q6700 za nejaké i7-990 pre mňa nemá zmysel - staré a ešte žravé a na úrovni cca R5 3400G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele, tendle link tu byl v diskusich aspon petkrat.. mozna ho posesty zvladnes rozkliknout a podivat se na ty grafy.. (:

https://www.neowin.net/news/pcie-30-could-be-crippling-amds-rx-5500-xt-p...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle vás by se mělo čekat, až se technologie "vyčerpá" a teprve potom začít vyvíjet nástupce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vubecne, spis si myslim, ze by se mely vyvijet veci, ktere jsou potreba. Vyvijet neco, co nema vyuziti, nedava zadny smysl.
A ja proste tvrdim, ze pokud tu dnes hledame vyuziti pro PCIe4, tak ze za 3 roky nebudeme umet vyuzit PCIe6 ani nahodou. Za tri roky se nejspis stane standardem PCIe4, pokud se nahodou vyjma par produktu AMD rovnou nepreskoci a nenasadi se PCIe5.
To ze budeme plesat za deset let z PCIe19, kdyz to nebude mit vyuziti a dve tretiny standardu vubec nevejde do praxe vazne neni k nicemu dobre.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co treba si zlepsit prehled a nehledet jen na consumer veci? Mame tu i serverova / business reseni, kde se to vyuzije okamzite. A jelikoz se tam tak nehledi na cenu, existuji firmy co ti dodaj reseni postavene na PCIe nove verze "skoro okamzite".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sen nvme diskovych poli.
x1 rychla jak 4,0 x4.... 128 liniek z epycu... by bolo :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzu hadat? Mas doma max 1GbE.

A vis ze existuje take 2.5G, 5G, 10G, 25G, 40G, 50G, 100G, 200G, 400G ethernet? A jini to pouzivaj, resp. jim na tom docela stoji existence ?

10G existuje od 2002. Jsi 18 let za opicema kamo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeb používá Wi-Fi D:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem, že to di-gitální/tetra-gitální bylo myšleno jako legrace, alo ono to kulhá. To "di" v tomto případě totiž není řecká předpona :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jasne, je latinska.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, digit nelze rozdelit na di git. Vzdyt git vzniknul az davno po :-D
Tohle se vazne moc nepovedlo. Digitalni nema nic spolecneho s binarni.
A vyssi nez binarni prenosy se v digitalni technice vyuzivaji davno. Co takovy 2048QAM :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak, hlavně v bezdrátu, kde to už moc mimo zvedáním BW nejde :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

di-gitální, tetra-gitální, MOOONSTER-GITÁLNÍ!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo mu proste nikdo nerek ze binarni a digitalni neni uplne to samy :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší výhoda rychlejšího přenosu je IMHO menší počet linek k zařízením která to nevyužijí. Takže se ušetří za IO a dráhy k tomu následující. Samozřejmě v top serverech to umožní větší škálovatelnost. Dneska se dá v klidu žít i s pcie 2.0 které lezou třeba z b450 chipsetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dneska se dá v klidu žít i s pcie 2.0 které lezou třeba z b450 chipsetu."

Dneska jo, ale jsou lidi, co staví PC na 5-6 let, někdy i déle a kupovat fošnu s kombinovaným PCIe v3/v2 je diskutabilní. Desky s plnotučným PCIe v3 pro všechny sloty (čipset B550) tu měly být už dávno. O USB 20Gb/s nemluvě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela fofr. Typuju že u serveru to bude tak za 2 roky. Consumer bude dojíždět 3.0 a přecházet na 4.0 (díky zabrzdenemu Intelu). Kdyby Intel uměl 4.0 jako první, už máme levné nvme s 10 GB/s... Panečku, RAID netřeba SAS na smeták.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však Gen4 servery jsou s aktuálními EPYCy a nové Gen4 kontrolery jsou na cestě včetně verzí pro datacentra, jen jejich vývoj nějakou dobu trvá, tak je jasné, že to nebude hned při vydání těch procesorů. Maximálně řešení šitá horkou jehlou jako Phison E16.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem taketo komentare.
V SOHO 3.0 nieje a este niekolko rokov nebude brzdou.
10GB/s SSD? K comu by ti to bolo? To by aj v serveroch narazalo na uzke hrdlo niekde inde.
Ak si si nevsimol, tak uz nejaky rok sa RAID nepouziva aj kvoli zvyseniu vykonu ale uz len na redundanciu :) Nieco podobne plati aj pre SAS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj weby na streamoovani videa (YouTube, pornhub) RAID ani SAS už nepoužívají. Vlastně ani firmy pracující s velkýmy objemy dat RAID už léta nepoužívají. Jim bohatě stačí až 2 GB/s. No a co že to má 100 GB, někde ta pauza na kafe musí být... Chjo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já bych byl opatrnější v určování co používají a co ne. Počítám že už dávno se přešlo k modelu objektově orientovaných úložišť kombinovaných s databázovými funkcemi. Tedy představa, že je v jednom 2U šasi najebáno 12 disků do RAID 5 a u toho kontrolér je drobet zastaralá.
Doporučuji přečíst třeba toto: https://www.root.cz/clanky/seznam-stavi-vlastni-servery-je-to-levnejsi-r...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tu chybu se omlouvám, nejde uz opravit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.