Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PCI-SIG vydává specifikaci pro miniaturní PCI Express SSD

Samsung SSD XP941
O SSD typu M.2, tedy miniaturních kartičkách napíchnutých přímo na PCI Express linku, již víme. Organizace PCI-SIG nyní oficiálně dokončila související specifikace M-PCIe a nás tak čekají prťává, pekelně rychlá SSD...

Na svět míří nová specifikace Mobile PCIe (obecná specifikace z logického/datové hlediska), druhá doprovodná M.2 (specifikace form-factoru, tedy fyzické podoby kartiček) pak přijde koncem roku. Mobile PCIe (M-PCIe) byla vytvořena nad fyzickou vrstvou MIPI Alliance M-PHY, která již slouží nízkoodběrovým prvkům v ultramobilních přístrojích. Kloubí v sobě ve srovnání se standardními „hladovými“ rozhraními vysoký výkon a přitom nízkou spotřebu.

Specifikace M.2 pak pro nás již není neznámou, SSD kartičky tohoto typu jsme již viděli. Představuje ve světě SSD přechod od „Mini“ a “Half-Mini“ karet na ještě menší rozměr. Využití této fyzické podoby tišťáku není jen u SSD, ale třeba také pro Bluetooth, WWAN či Wi-Fi kartičky. Závěrečné fáze standardizace form-factoru M.2 ještě probíhají, specifikace je nyní ve verzi 0,7a, přičemž její dokončení se očekává v posledním čtvrtletí tohoto roku.

M.2 vs mSATA

Firmy, které chtějí implementovat M-PCIe standard ve svých produktech, musí být členy PCI-SIG i MIPI Alliance, jedině tak získají přístup k novým a novým verzím formátů a také licence na patentované či chráněné technologie v nich použité.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PCI-SIG vydává specifikaci pro miniaturní PCI Express SSD

Úterý, 2 Červenec 2013 - 15:24 | danieel | M-PCIe je od 1.25 Gbps do 20 Gbps. Necekejte ze...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 13:01 | super master | temer 10x narust rychlosti, srovnejme s narustem...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 13:00 | super master | pokud pujde o PCIe 4x 3.0, tak to bude umet 4GBps...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 11:23 | danieel | Zacleneni MPHY do PCIe je prisernost. Jednak to...

Zobrazit diskusi