Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PCIe 4.0 se 16 GT/s je na dobré cestě, dorazí za rok

Oboustrane kompatibilni?
Kartu s PCIe 4.0 strcim do desky se starsim PCIe a kartu se starsim PCIe strcim do desky s PCIe 4.0?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

do slotu 4.0 pujde dat starsi karta... naopak bych si ale jisty uplne nebyl. Je to mozna jen pocit, ale zda se mi jakoby ten slot byl delsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by samozrejme bylo kriticke, protoze dokazes si predstavit, ze treba za rok a neco vyjde Volta, budes si chtit koupit novou nabusenou grafiku a ke Skylake procesoru do desky s PCIe 3.0 uz novou grafiku nenarves? V podstate by to zabilo trh s grafikama a vyvoj novych pocitacovych her. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych to jako problem nevidel... obvykle maji zakladni desky s danym slotem rok az 2 naskok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, PCIe slot je delší a má tam další piny do kterých se zasouvá holej zobáček grafické karty. Pokud by byla možnost jej využít, proč né.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to jen tak pusobi opticky, ze je to vetsi, protoze se jedna o opravdu kratkou kartu a v low profile provedeni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vim že je ráno, ale měli by jste si protřít oba oči. U zmíněné "síťovky" je napsáno PCI-E 3.0 and 4.0 x16 takže je patice stejná a zpětně kompatibilní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu oba máte - 4.0 má posílené napájení ze slotu. Karty co toto posílené napájení využívají nejsou zpětně kompatibilní, karty co ho nevyužívají zpětně kompatibilní jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi formulace "z hlediska řadového zákazníka". Řadový zákazník se dnes dostává do situace, kdy výkon techniky začíná převyšovat jeho potřeby. Například drtivé většině lidí stačí na TV kvalita DVD, HD je pochopitelně lepší a FullHD je na televizi nad metr ještě vidět (řadový zákazník používá 63, maximálně 82 cm). 4K už doopravdy potřebuje někdo s obrazovkou alespoň metr osmdesát a 8K bude vhodné tak do letištní haly, doma už při normální velikosti obytného prostoru nikdo nemá šanci uvidět rozdíl proti 4K bez lupy.
No a na FullHD stačí co? PCIe 2.0...
Neberte to jako kverulantství, já se třeba těším, až si díky PCIe 4.0 a výkonné grafice překomprimuju film z BD na 1080 v H265 za dvě minuty, takže nebudu muset vstávat od PC... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne ze bych nesouhlasil s "duchem" prispevku, ale par drobnych postrehu.. Dost se mi nechce verit, ze by max "standardem" byly 32 placove (83cm) televize. To bylo tak nekdy pred 5 lety. Dneska je to spis 40+ palcu. Mensi televize se v nekterych zapadnich zemich ani uz temer neprodavaji na full HD. Jakozto letity vlastnik 42 palcoveho phillipsu muzu s klidem prohlasit, ze rozdil DVD a fullHD kvality je velmi viditelny i z 2,5metru, co na to cucim. Byt to nemam odzkousene, tak bych si dovolil tvrdit, ze na televizi s uhloprickou 127+cm, bude dobre videt i rozdil mezi 4k a fullHD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V cem enkodujes? Nebot ja zkousel Intel Quick Sync i NVidia NVENC a vysledky byly tragicke, dostalo se mi pouceni, ze je to jen na rychle zobrazeni pro youtube, streaming apodobne. Ja ovsem vyzaduji kvalitu a proto HEVC enkoduju dvoupruchodove normalne pres procesor. Hodne si slibuji od nastupujiciho AMD VCE, ktere by melo dostat podporu dvoupruchodoveho HEVC.

Jinak sezen si nekde na netu hodne kvalitni kratke video a zkus si ruzna nastaveni na kvalitu, ja jsem se dostal az tak daleko, ze pri zachovani stejne kvality obrazu pohledem, udelam fullHD video o neco mensi co do velikosti nez jen 720p video. Je to proto, ze HEVC je optimalizovan na fullHD a vyssi rozliseni a u fullHD si mohu dovolit nastavit nizsi bitrate aniz by se to poznalo na kvalite, predevsim sceny v noci jsou hodne znat, kdy pri stejnem bitrate uz to v 720p kostickuje, ale na 1080p ne. Takze za me je fullHD optimum, take 4K obraz nepotrebuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyřešil si nějak u HEVC tmavé scény? Celý film v pohodě, ale u tmavých scén jde bitrate nadměrně dolů a na barevných přechodech je to dost znát. Problémem trpí všechno co jsem zkusil předělat do HEVC. Obraz perfektní, ale jak je někde tmavej flek, je v něm jasně vidět barevný přechody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pouzivam dva pruchody na medium a subme a me na 3, u fullHD je to o zvyseni bitrate, na 2000 a vys uz je to malo viditelne, pokud dam bitrate na 1050, tak to tam samozrejme je, ale porad o dost mene videt nez pri stejnem bitrate a 720p, tam je to dost neresitelne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo kvalitá prerábania závisí od HW? Nemala by závisieť od HW len rýchlosť? Kvalitu určuje snáď SW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten "SW" je zadrátovaný v HW. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Staré" VCE má obecně pravidlo pro bitrate: HW x264 = SW x264 + 500

Tzn. že kvalita je horší. Jsem zvědavý na výsledky toho dvouprůchodového encodingu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.