Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pennsylvánská univerzita má vlastní P2P síť

LionShare logo

Výzkumníci Pennsylvania State University a několika dalších akademických pracovišť vyvinuli vlastní systém pro P2P sdílení souborů s názvem LionShare. Zatímco organizace jako RIAA, MPAA či IFPI dělají, co můžou, aby zcela vymýtily nelegální šíření filmů, hudby, her atd. ve výměnných P2P sítích (jako DC++, bittorrent ad.), vědečtí pracovníci těchto univerzit si naopak z klientů pro takové sítě vzali inspiraci ke tvorbě svého systému.

Jejich systém využívá notoricky známého principu klientské aplikace na počítačích a serveru (chcete-li, trackeru, hubu apod.), který zprostředkovává navázání komunikace mezi nimi. Celá architektura je však podstatně složitější, takže stojí za pozornost velmi podrobný popis přímo na stránkách projektu.

Vše je kompletně napsáno v Javě a tudíž nezávislé na použité platformě. . Síť samozřejmě není určena k „sosání“ libovolných dat „pochybného původu“, nýbrž jen a pouze k přenášení „velkých akademických souborů“. Co myslíte, dočkáme se během příštích měsíců/let zásahu i proti této akademické síti? ;-).

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pennsylvánská univerzita má vlastní P2P síť

Úterý, 27 Září 2005 - 01:41 | Anonym | vazne si neumim predstavit, jak to funguje aby...
Pondělí, 26 Září 2005 - 18:18 | Jakub Ševčík | :-) - vono stačí jenom aby se RIA dozvěděla že na...
Pondělí, 26 Září 2005 - 16:52 | Anonym | Je rip DVD dost velký soubor?

Zobrazit diskusi