Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pirátské skupiny vydávající (HD)TVripy přecházejí na x264/aac

Mě to osobně moc nepobavilo, protože si s tím neporadí můj prehistorický BS Player.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No pokud vim tak BS Player vychazi stale nove verze ale hlavne to by nemel byt problem prehravace ale starych kodeku v pc. Tazke si staci stahnout posledni pack kodeku jako K-LITE a podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo, ale ty novější verze už nejsou free a vypadají/ovládají se jinak, ne? ... používám (používal jsem) verzi 1.36 nebo tak nějak

takže co místo toho? podmínkou je, aby se mezerníkem pauzovalo a šipkou doleva/doprava posunovalo o cca 5 sekund

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkousej mpc (media player clasic)
a treba tady si ho muzes stahnout vcetne kodek packu:
http://www.codecguide.com

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ne MPC, ale MPC-HC http://mpc-hc.sourceforge.net/ (žadné codec kraviny není třeba stahovat ...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kmplayer, ovladanie sa da nastavit ako ti len vyhovuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky BSP používám dlouhé roky a v současnosti free verzi zase mají. Některé věci sice pořád nepřehraje, ale mě celkově nejvíc vyhovuje. Škoda, že žádný přehravač není dokonalý, takže používám i MPC HC, VLC a KMP (teď jeho pokračování PotPlayer).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BS Player je porad free verze. Posledni verze navic umi automaticky stahovat titulky, coz clovek casem oceni.
K prahrani (temer) cehokoliv staci dosintalovat haali media splitter a posledni ffdshow.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dost dlho som hlavne u serialov preferoval cokolvek mimo HD, naco tahat 1,xxx GB ked to iba raz kuknem. Ale casom uz taham iba HD. Ako je to tu spomynane nebavi ma pozerat stvorecky. Pre mna je standart zaujimavy, nakolko prevadzkujem viac prehravacov tak aspon teraz pobezia na jednom nastaveni :) menej problemov bude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"a v případě vícekanálového "ponížen" na stereo" tak to by mi dost vadilo v pripade nejakeho sci-fi serialu ktery ma 5.1 zvuk ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jo taky mě to vadí, ale chtít po nich dvě audio stopy asi nemůžem :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ty - s prominutim - hovada co degraduji zvuk na stereo u serialu kde se vicekanal hodi bych pretahl rakoskou, nereknu u Big Bang, HIMYM apod, ale opravdu jsou serialy kde je to hruza.
Druhou veci je ale to, ze si stejne drtiva vetsina konzumentu prehrava Full HD na laptopu s uhloprickou 14" a zvuk chrci nekde z utrob toho neboheho stroje - "ale je to Full HD voe!" a pokud mozno jeste s dabingem ve stylu bonton home video

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde hloupá i povinnost dělat deinterlace. Dnes ho dělá slušně většina grafických karet, případně přímo TV, tak proč zbytečně prznit originál. Pokud je zdrojem film, tak použít IVTC, ale pokud je zdrojem TV kamera, tak bych proklad určitě nechával. U X264 je totiž příznak prokladání korektně interpretován už v základu, což se nedalo říct o divx/xvid, kam byl přidán až časem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hmmm, existuju algoritmy-skripty, ktore vedia urobit lepsie deinterlacing ako HW v grafickej karte :) . Nechcel som tomu verit, kym som nevyskusal, jedina nevyhoda je "trosku" pomala rychlost (na mojom C2Q@3.3 GHz to ide 9fps pri 100% zatazi CPU a zdroj ma SD rozlisenie). aj X264 explicitne predpoklada, ze ho krmis progresive materialom, a interlaced mu musis prepnut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Algoritmy určitě existují. Ale výsledkem bude v naprosté většině video s 25p, čímž přijdu o časové rozlišení obsažené v 50i, zatímco PC i TV mi to převedou na 50p. Takže pohyb bude poskakovat jak ve filmu, spíš ještě hůř, protože závěrka zůstane 1/50, ne 1/25.
Podle mě by mělo být zásadou vždy co nejméně měnit originál - v tomto případě použít kompresi, ale neměnit proklad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nemenit original (maximalna vernost) je aj moj ciel, ale pri starsich materialoch (napr. Mr. Bean) je kvalita aj z original remastrovaneho DVD dost slaba, takze: deinterlace, denoise pomoze vytvorit si predstavu, aky asi by mal byt original.

novsie serialy, ktore uz tocia v HD a niekto si chcie pozriet v SD, tie deinterlacovat nie je potreba. Plati to aj pri filmoch, ale uz som prisiel do styku aj s filmami, ktore hoc boli natocene na film, tak prevod na DVD bol spraveny tak, ze deinterlace bol nutny.

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=156028 doporucujem vyskusat na vlastne oci :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dle me je nejlepsi deinterlacer mvbob, ale nezkousel jsem qtgmc, pravda. Dokaze udrzet 50p z 50i a dle mych testu vypada vysledek daleko lip nez jakykoliv HW i SW deinterlacer.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy spravny bobber dokaze udrzat casove rozlisenie, QTGMC samozrejme tiez: 50i -> 50p je jeho defaultny vystup. Ale ja som aj tak nikdy necitil potrebu zachovavat dvojite fps, hlavne pri enkodovani serialov, pretoze bud sa jedna o sitcomy, kde je 99% scen s velmi malou pohybovou dynamikou a ostatne zanre (u mna v podstate len sci-fi) maju naopak niekedy take rychle dynamicke sceny, ze je takisto uplne jedno, ci na ten chvilkovy motion-blur pouzijem 1 alebo 2 snimky, pri normalnom sledovani to nema clovek sancu spozorovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

preco mp4? tiez som si kladol tuto otazku, ked som sa s nim prvy krat stretol pri HD releasoch. Odpoved som nasiel na Wikipedii: je to ISO standard. To znamena, ze ked to nepodporuje prehravac, tak nepodporuje standard. Ak prehravac nepodporuje mkv, nemusi, nie je to norma, standardizovany format :)
Tak isto, preco AAC ? na wiki som nasiel: lebo je lepsi ako MP3 pri tom istom datovom toku. len sa im cudujem, preco doporucuju koder od Nera, ked minuly rok sa situacia zmenila: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=161957 a prechadza sa na FhG koder.

multikanal zvuk: konkretne XBOX ho nevie (teda aspon v AAC)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, nicméně toho MKV je škoda, už kvůli titulkům. Když doma přehrávám video z NAS pomocí DLNA, tak mi to externí titulky nežere.
AAC je vcelku rozumná volba, kvalita není špatná a je podporován skoro v každém hardware. Jen nechápu proč nechtějí podporovat FFmpeg, přeci jen nějaký Nero nebo Apple bastl na Linuxu nehrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, lebo ten Apple bastl ma najlepsiu kvalitu kodovania AAC.. potom je Nero/FhG (Nero AAC je licencovana starsia verzia FhG).. potom dlho nic.. potom FFMpeg..

Zial Apple AAC encoder je iba pod Mac OS X (vyuziva ho okrem iTunes aj Handbrake)..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento clanok a nove pravidla sa tykaju SD ripov, kde sa doteraz mkv aj tak velmi nepouzivalo, vacsina ripov bola v avi. Myslim, ze pri HD HDTV alebo WEB-DL ripoch (720p, 1080p) sa stale bude pouzivat mkv kontajner a DD5.1 zvuk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to pořád připadá jako krávovina. Asi jsem staromódní...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kruci, to sem nepatří.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"vždyť "krabička", která takový x264/aac/mp4 rip přehraje dnes může stát i pod 2 000 Kč"

Jj, tohle pořizoval známý za cca 600 Kč včetně poštovného, a funguje ;)
www.ebay.co.uk/itm/270840182369?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá celkem slušně. Začal jsem o té krabičce uvažovat. Jaké jsou zkušenosti? Rychlost ovládání, kvalita výstupu atd.?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych k tomu uvítal nějaké informace, pokud by to šlo... :-) Navíc mě napadá třeba, jak to je s podporou češtiny u titulků?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pobavilo mě, že tato zpráva se současně objevuje na iHned - http://tech.ihned.cz/hry/c1-54920360-pirati-maji-novy-standard-pro-video... . Zdá se, že stahování filmu už je mainstreamová věc :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budu jasat nebo nedavat jeste nevim. Urcite vitam odchod ze stupidniho .avi/xvid, ale moje zkusenost s mp4 kontejnerem je takova, ze vetsinou nejde prehravat pri stahovani, coz docela oplacu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je problem vydrzet ty cca 3min nez se release jednoho dilu serialu stahne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tusim spravne ze ffmpeg je jediny AAC kodek dostupny pod linuxem?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tusis zle. Nero AAC codec ma nativne binarky aj pre Linux uz od augusta 2007.
http://www.nero.com/eng/release-notes-nerodigital-nero-aac-codec.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si o tom to, že na 720x404 @ 800 kbps x264 se kouká o dost líp než na 624x352 @ 1140 kbps XviD...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 720*404 je taky pěkná pitomost a další zbytečný přepočet. Když už formát umožňuje používat příznaky pro AR, tak proč je tedy nepoužít? Takže správně 720*480 (NTSC) nebo 720*576 (PAL) s AR=16:9.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v případě DVD to je jedině rozumné, ale seriály se vysílají nativně v poměru 16:9, nebo se pletu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se ty seriály vysílají v SD, tak je to úplně stejné jako u DVD, vyšší rozlišení než 720*576 neexistuje, mění se jen příznak. Pokud jsou seriály vysílány v HD, tak tam jsou nativně 16:9. Ale pro SD se vyplatí to opět přepočítat do standardního TV formátu, s tím si pak poradí nejvíc zařízení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, resizovani na spravny AR bylo nutne v dobach avi, protoze ten proste custom AR neumi (predpoklada video s pixely 1:1). Vznikaji tak naprosto absurdni dusledky, jako ze 4:3 v avi ma vlastne lepsi kvalitu (720x540) nez 16:9 (720x405), navic rozmery by mely byt delitelne 16, takze 540->544 a 405->400 a podle toho jak se to udela pak muze byt video lehce zdeformovane. Toto na novych pravidlech nechapu, proc zachovava resizovani na PAR=DAR, jedine co me napada je, ze ne vsechny prehravace korektne s DAR v mp4 hlavicce pracuji, a nektere video s DAR 16:9 prehraji splacle, to ale neni problem videa, ale konkretniho prehravace, a proc kvuli tomu delat video s horsi kvalitou (nizsim rozliseni)?

Mimochodem je treba si uvedomit, ze ani 720x576 neni presne 4:3, tzn. ze i nesirokouhle video se neprehrava 1:1, ale lehce roztahuje, stejne jako 16:9, tudiz pro umisteni do avi se musi resizovat na vyse zminenych 540 radek.

Kdyz si clovek uvedomi vyse uvedene, vyplyva z toho tez dalsi diskutovany dusledek a to deinterlacing videa. Pokud video resizuju, nezachovaji se mi liche a sude radky a musim tak mit progresivni snimky (jinak vznikne resizem cosi velice oskliveho), tedy za predpokladu, ze nepracuji s fieldy samostatne pri dvojnasobnem fps a to se bezne nedela.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi říká, že tyhle "pirátské" skupiny kvalitou předehnaly klasickou TV.
- Vždyť dnes by se člověk pozvracel. Lidi si radostně koupili 16:9 FullHD televize, na které jim TV Nova, Prima a ostatní pakáž promítá filmy v 576i a 4:3. Místo pruhů nahoře a dole máme pruhy vlevo a vpravo. Pokaždé když TV zapnu, tak ji hned raděj vypnu.
- Pokud tyhle skupiny nasadí kvalitativní normy, tak je TV v kaši. Bez DRM, bez reklam, bez varování FBI, bez trapného dabingu, lepší kvalita i prostorový zvuk.
- Proč bych se měl vůbec na tu TV koukat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze odpoved se nachazi v posledni vete :)
Kdyz k nam prisli z UPC a nabizeli balicek s 80programy v HD tak jsem se tomu troubovi snazil vysvetlit, ze chceme internet a ze ty h...a co je v TV me nezajimaji, navic nechci vrtat po celem byte, abych si tam natahl drat, ktery vlastne ani nechci, na to mi odpovedel, ze mi nabizi 80 programu v HD kvalite a ze technik ty diry vyvrta (500,- za jednu zed - ty zdi by byly celkem 3), tak jsem mu znova vysvetlit, ze TV signal mi nesmi do zobrazovadla a on mi na to rekl, ze "80 programu v HD kvalite...", no nakonec balicek s tim balastem byl levnejsi a k nemu navic rychlejsi net nez internet samostatne.
TV dnes muze sledovat snad jen fanda TV novel, ty snad stahnout nikde nelze (ale mozna se pletu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.