Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plány Intelu s dvoujádrovými procesory

Intel logo staré
Před dvěma dny jsme vás letmo informovali o novém dvoujádrovém procesoru s kódovým jménem Smithfield. Informací bylo málo, nyní se objevují další a také jedna „roadmapa“, kde kromě tohoto procesoru figurují i jména Jonah a Merom.

Že se Smithfield dostane i do serverů, je nyní nepravděpodobné. Určen je především do PC střední a vyšší třídy, kde by měl zaujmout pozici Pentia 4 Extreme Edition. Spolupracovat by měl s chipsety Lakeport a Glenwood. Co se týče jeho spotřeby (přesněji řečeno TDP), tak jsou dvě specifikace FMB (více info o FMB najdete zde). Ve „2005 Performance FMB“ je uveden TDP 125W, ve „2005 Mainstream FMB“ je 84W. Pokud bude mít jako dvoujádrový procesor v „Mainstream“ segmentu TDP maximálně 84W, je na tom v porovnání s Prescottem Smithfield poměrně dobře. Prakticky by mohl mít menší TDP než právě Prescott.

Intel roadmap s procesorem Smithfield

Na obrázku (s nádherně čitelným nadpisem) vidíme ve stejném časovém období se Smithfieldem mobilní procesor Jonah, o kterém už se kdysi také mluvilo. I on bude dvoujádrový s TDP 45W, jen v ULV segmentu zřejmě jen jednojádrový (popř. bude jen jedno jádro mimo provoz). Následovat jej má v průběhu roku 2006 Merom s TDP kolem 45W, z nějž bude odvozen nástupce Smithfielda „Conroe“. Tyto chipy už budou vyráběny 65nm technologií a podle dostupných informací ponesou 4 MB cache, TDP Conroe se vyšplhá na zhruba dvojnásobek Meroma.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plány Intelu s dvoujádrovými procesory

Žádné komentáře.