Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plextor Premium (52x32x52 IDE)

Plextor Premium
Zápis 136 minut? Nesmysl? Ne, to rozhodně není. To Plextor Premium dovede! A protože těch nových technologií je v Premiu více než dost, svěřili jsme tentokrát recenzi WIFTovi. Jak je jeho zvykem, vše pořádně prověřil a zdokumentoval, klidně si tedy před čtením běžte uvařit kafíčko. Mimo grafů a dalšího samozřejmostí se dočtete co je PoweRec, VariRec II, GigaRec, SecuRec, Silent Mode a Q-Check a jak to vlastně funguje. Takže voila!

Co si domů přinesete

Plextor Premium - co si domů přinesete

V krabici najdete kromě samotné mechaniky Plextor Premium také dvě média - jedno CD-R a jedno CD-RW UltraSpeed. Na tomto místě si dovolím k oběma médiím poznámku: Obě nesou logo Plextor, CD-R médium je Taiyo Yuden a je prý kompatibilní se zapisovací rychlostí 52× (ATIP odpovídá médiu pro zápis 48×, ale Taiyo Yuden asi rychlejší médium přímo nevytvořil, jen asi na toto povolil zápis i vyšší), CD-RW je od Mitsubishi Chemicals Corp. - takže obě média jsou poměrně solidní co se kvalitního výrobce týče. Médium CD-RW je UltraSpeed, ovšem - a to bylo moje největší zklamání - pouze pro max. rychlost přepisu 24×. Jinými slovy: Asi největší zklamání vám sem dávám hned na začátek: Neuvidíte graf rychlosti přepisu 32×, protože takové médium jaksi nemám k dispozici a v tomto balení není přibaleno. Pokud jste na tento graf bylo nejvíce zvědaví, pak s vámi docela soucítím, já na něj byl také natěšený jak malý kluk. No nic, zápis rychlostí 32× se zatím nekoná, ale až dostaneme do rukou takové médium, dost pravděpodobně vám ten graf dodatečně dáme :-).

Plextor Premium - CD-R medium PlextorPlextor Premium - CD-RW medium Plextor

Dále je v krabici celkem slušivá obálka, ve které po rozbalení najdete ještě dvě CDčka. Nápadně červené je instalace programu Nero v 5.5 (přesněji 5.5.10.18 v OEM Plextor verzi), dále je na něm Nero Media Player 1.3.1.11, Nero Burn Rights 1.0.0.7e, InCD 4.0.0.21b a EasyWrite Reader 4.0.0.9.

Druhé CD je stříbrné s černým textem a je na něm manuál k mechanice v elektronické podobě (nechybí ani česká verze, byť se zde snaží překládat technické termíny, což mnohdy působí nesrozumitelně, až komicky - např. disk najednou, upozorňují zde, že při rychlosti 52× může dojít k výbuchu disku v jednotce, vysunuje se přihrádka na disk apod.), Adobe Acrobat Reader 4 (anglický, německý a francouzský) a software Plextools Professional ve verzi 2.02. A pak ještě jeden nápadně velký BIN soubor, který obsahuje samé nulové bajty a patrně je zde jen pro vyplnění kapacity média (abyste si mohli testovat rychlost mechaniky až do konce média).

V obálce jsou ještě dvě papírové publikace. Obě jsou rozkládací, jedno z toho je formulář RMA (Return Material Authorization) pro reklamaci (v popisu, jak s ním zacházet, je i čeština, avšak chybí slovenština), druhé je rychlá instalační příručka (opět i v češtině a opět bez slovenštiny). Ta poměrně stručně vysvětluje, jak máte mechaniku do PC nainstalovat. K češtině, kterou jsem na této instalační příručce trochu prozkoumal, se snad nedá nic vytknout - neobjevil jsem žádné nesmyslné překlady či jiné patvary - vše je relativně jasné a srozumitelné.

Nakonec je zde ještě uzavřený igelitový pytlík, ve kterém jsou 4 montážní šroubky a - pro mě docela překvapivě - nouzový vysunovač traye mechaniky (osobně mu říkám emergency vyndavátor). Přiznám se, že jsem ještě tohle vybavení u mechaniky neviděl - většinou je v takovém případě uživatel instruován k deformaci kancelářské sponky. Ale u této mechaniky by bylo asi zapotřebí něco silnějšího, proto je tu onen emergency vyndavátor (Pozn. Martin: on to WIFT neví, protože Plextory jsem si zatím dělal jen já sám, ale nyní jinak nedal, než že prostě musí, když ty Yamahy už nebudou. Kdyby dělal Plextory již dříve, věděl by, že právě tenhle "energency vyndavátor" je pro Plextory typický.).

Provedení dvou barev

Podobně jako Yamaha CRW-F1 se vyrábí Plextor Premium ve dvou barvách - světlé a tmavé. A ta světlá je velmi podobně bílá jako právě zmiňovaná Yamaha F1 (tedy bělejší, než bývá klasická barva tzv. běžného PC) - níže na obrázku to můžete porovnat s barvou disketové mechaniky nebo šuplíku na HDD.

(Na tomto místě děkuji Andrewovi za zaslání obrázků černé varianty Plextora i Yamahy.)

Plextor Premium - bílý

Plextor Premium - černý

Takže pro ty, kteří mají Yamahu F1, ať už v bílém nebo černém provedení, existuje pro oba případy možnost přidat si tam bratříčka Plextora ve stejné barvě (Plextor má v té světlé barvě odstín velmi nepatrně tmavší, než Yamaha, ale hodí se k sobě tyto dvě mechaniku úplně nádherně) - tedy jde udělat jak bílá dvojice, tak černá dvojice. Obojí vypadá poměrně pěkně - zejména když si okolo černé dvojice domyslíte i černý case ;-)).

Plextor Premium - bílý s Yamahou F1 v casePlextor Premium - černý s Yamahou F1 v case

Přední panel

Plextor Premium - přední panel bílý

Plextor Premium - přední panel černý

Přední panel obsahuje:

  • Dvířka s plotnou na médium
  • Tlačítko EJECT pro vysunutí / zasunutí plotny
  • 1 okýnko pro indikaci stavu dvěmi LED diodami (zelenou a oranžovou)
  • Otvor pro nouzové vysunutí
  • Regulátor hlasitosti
  • Jack 3,5mm pro sluchátka

Zadní panel

Plextor Premium - zadní panel

  • Konektor pro napájení
  • IDE konektor
  • Jumpery - MASTER, SLAVE, CSEL, DMA
  • Audio konektor (4-pin)
  • Digitální audio konektor (2-pin)
  • Žebrové štěrbiny - asi chladící

U Plextorů je známá možnost pohrát si drobet s režimem DMA - a to právě jumperem označeným DMA.

Co se chlazení týče - je tu jen jakýsi žebrovitý otvor do mechaniky, ve kterém ale není žádný větráček, takže chlazení je jen čistě pasivní. Zajímavé je, že chlazení integrovaných obvodů se kromě jediného čipu (ovládajícího otáčky motůrku pohánějící médium) nekoná (ten čip je termovodivou gumou spojen uvnitř se spodkem mechaniky).

Plotna

Plextor Premium - černá plotna

Po stisknutí tlačítka Eject, s tak nějak běžnou hlučností blížící se spíše k tichu, vyjede plotna, která zaujme svou tmavou barvou. U Plextora v poslední době celkem běžné - snaží se tím odrušit nežádoucí odrazy laseru a tím zvýšit kvalitu celé mechaniky. Po několika neurčitých jednotkách času jsem přišel na ještě jednu výhodu tmavé plotny: jestliže je na ní viditelně prach, je nejvyšší čas v rámci zachování kvality mechaniky ji vyčistit. Na světlých plotnách je tento efekt markantní až při vyšší míře zahnojení mechaniky a to už je většinou nešťastný majitel po návštěvě zdejších auditorií s dotazem, že mu to najednou nepálí nebo nečte nebo jinak podobně zlobí.

Ruční zasunutí plotny by mohlo být snazší, plotna trochu znatelně klade odpor, ale není to nic vážného - na Tripple speed Mitsumku to zdaleka nemá :-).

Indikace LED diodami

Zpočátku jsem byl poněkud skeptický k tomu, že na Plextoru Premiu je vidět jen jedna "LEDka". Ovšem uvnitř jsou LED diody dvě a obě svítí do toho jednoho okénka. Je zde žlutá a zelená (Plextor efektivní modré či jiné ne příliš rozšířené barvy zatím do svých mechanik nemontuje), přičemž kombinací obou vzniká barva žlutá.

Takže jak poznáte podle LEDky, co se s mechanikou děje:

Stav mechaniky Indikace LED
Není vloženo médium Zhasnuto
Je vloženo médium Svítí zeleně
Čtení / detekce média Svítí nebo bliká žlutě (podle intenzity čtení)
Zápis / simulace zápisu Bliká oranžově - rychlost blikání podle rychlosti zápisu

Díky dvěma barvám dosahuje mechanika celkem rozumné škály informací, z nichž nejzajímavější je indikace rychlosti zápisu oranžovou barvou. Ta blika tak rychle, jakou rychlostí zrovna probíhá zápis na disk. Tedy ne úplně takhle přesně, rychlosti blikání jsou celkem tři a jsou dokonce popsány i v elektronickém manuálu. Je to asi takhle:

Rychlost blikání (přibližně) Rychlost zápisu na CD-R Rychlost zápisu na CD-RW
3×/s 4× - 31×
6×/s 32× - 40× 4× - 10×
12×/s 41× - 52× 24× - 32×

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor Premium (52x32x52 IDE)

Pondělí, 8 Květen 2006 - 17:07 | Anonym | Je k dispozici nový firmware v 1.07 http://www....

Zobrazit diskusi