Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Počítač pro Windows MCE od Fujitsu Siemens

Fujitsu Siemens SCALEO E
Předevčírem firma Fujitsu Siemens předváděla českým novinářům mimo jiné i svůj počítač SCALEO E určený do obývacích pokojů s operačním systémem Windows XP Media Center Edition. Protože jsme si takovou příležitost nemohli nechat ujít a podívali jsme se, čím je zrovna tento počítač vybaven, jakým způsobem jej u Fujitsu Siemens upravili tak, aby se hodil do obývacích pokojů. A abych vás trochu navnadil, tak rovnou prozradím, že SCALEO E není jen obyčejný počítač s TV kartou a dálkovým ovládáním strčený do hezkého obalu.

Celé Scaleo E

Fujitsu Siemens SCALEO E na první pohled vypadá jako zcela obyčejný počítač s předinstalovanými Windows XP Media Center Edition a tím pádem určený především do obývacích pokojů. Pokud se však podíváme na jeho možnosti připojení k dalším zařízením, tak nám to napoví, že tu je něco výrazně zajímavějšího. Už po odklopení předního panelu je vidět možnost připojení standardních USB i Firewire zařízení, dále je zde vyveden sluchátkový výstup a vstup na mikrofon a v neposlední řadě napravo i video vstupy. Příznivce digitálních fotografií určitě potěší také čtečka karet.

Zadní strana je ještě zajímavější, ta už rozhodně nepůsobí jako u kdejakého typického počítače. Na pravé straně sice vidíme vstupy a výstupy TV karty, ale na levé straně to už vypadá téměř jak zadní strana nějakého videa. Hlavní devizou tohoto přístroje jsou rozhodně dva SCART konektory, z nichž jeden funguje oběma směry a druhý „pouze“ dovnitř. Zajímavé taktéž je, že SCALEO E také nemá typicky počítačové jacky na připojení audia, ale namísto toho v elektronice do obýváků častější cinche.

Přední konektory Pohled zezadu Detail na zadní konektory

Takže, hlavní devizu tohoto přístroje jsme si ukázali a nyní bychom si mohli říci i takové ty běžné počítačové parametry. Srdcem počítače je procesor Pentium 4 a to buď model 519J (3,06 GHz, 1 MB L2 cache, 533MHz sběrnice, ale bez HT), nebo lepší model 630 (3 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz sběrnice s podporou HT), 512 MB, či 1 GB DDR400 pamětí, 160, či 250GB SATA pevný disk se 7200 otáčkami za minutu a k tomu DVD±RW mechanika. Ať už se budeme dívat na kteroukoliv konfiguraci, vždy na základní desce najdeme čipset i915G od Intelu, což značí integrovanou grafickou kartu GMA 900 se 128 MB sdílené paměti (ale s přidanou kartou do PCI Express slotu zajišťující DVI výstup). Fujitsu Siemens má v plánu v dubnu nabídnout i 256MB GeForce 6600 a pokud se divíte, proč až od dubna, tak důvodem je speciální úprava této karty, která ji jednak umožní chladit pasivně i v low profile provedení, ale navíc na ní musí být speciální konektory pro připojení zmíněných SCARTů.

Zbytek konfigurace už vychází z čipsetu a netřeba ji snad na tomto serveru nějak detailněji probírat, takže se rovnou vrhneme na příslušenství. To zahrnuje standardní dálkový ovladač (pro Windows XP MCE) a celkem netradiční klávesničku. Ta je jednak příjemně malá, a ještě navíc má v sobě trackball, kdy kulička je vpravo nahoře a dvě tlačítka pro změnu vlevo nahoře. Dle mého názoru je to pro běžné ovládání počítače v obýváku zcela dostatečné a kdybyste nutně potřebovali, tak přes USB si můžete bez problémů připojit klasickou klávesnici i myš.

Klávesnice s trackballem Dálkové ovládání

No a jak nás znáte, když už se dostaneme k takovému počítači na dohled, tak se nespokojíme pouze s pohledem zvenčí, ale zajímá nás i vnitřek. Protože prý je tento kousek ještě předprodukčním, tak nemáme příliš hledět na nedostatečně srovnané kabely, ale i tak bych řekl, že mnozí z nás máme v počítači mnohem větší změť. Samotný vnitřek je celkem standardní, ale upozornil bych na několik drobností. Všimněte si, že základní deska není od kraje, ale zhruba uprostřed (při pohledu zepředu). Důvodem je snaha mít TV tuner fyzicky co nejdále od ostatních součástek v počítači, aby se minimalizovaly interference ovlivňující příjem signálu.

Druhou drobností je pak chlazení. Celý počítač má pouze jediný větrák, který je ukryt ve zdroji a fouká na chladič procesoru. Díky tomu je SCALEO E prakticky neslyšitelné, ale na druhou stranu se obávám, že průtok vzduchu skrz tento počítač není zcela ideální. Kupříkladu mne napadá, co takový pevný disk...

Pohled dovnitř z boku Pohled dovnitř zepředu Chlazení procesoru

No a nakonec jsme se ještě podívali, co konkrétně za hardware v počítači nalezneme. Tady však musím upozornit, že Fujitsu Siemens nezaručuje, že přesně to, co jsme nafotili, bude v každém SCALEO E, ale prostě tam můžeme najít cokoliv, co splňuje vydané specifikace. Ty jsou však dosti volné, což znamená, že zatímco v tomto konkrétním kusu je kupříkladu pevný disk Seagate, tak v nějakém dalším to může být prakticky od kteréhokoliv výrobce, který má 3,5palcový disk se 7200 otáčkami za minutu.

V tomto modelu tedy na základě následujících obrázků můžeme nalézt DVD mechaniku NEC 4551, což jistě osloví příznivce DVD-RAM a LabelFlash technologie. U počítače do obýváku je důležitý i TV tuner a jak se můžete sami přesvědčit, SCALEO E má v útrobách Hauppauge WinTV 88x, které mimo klasického analogu podporuje i DVB-T.

Správce zařízení - DVD mechaniky a SCSI řadič Správce zařízení: TV karta

Když už jsme si tedy řekli vlastně všechno, co jsme mohli v krátké době o tomto přístroji zjistit, tak už zbývá pouze cena. Fujitsu Siemens nabízí dva modely, jeden ve všech uvedených počítačových parametrech horší a druhý lepší. Ten horší s Pentiem 4 519 je nabízen za koncovou cenu 25 420 Kč bez DPH (30 250 Kč s DPH) a lepší s Pentiem 4 630 za 29 490 Kč bez DPH (35 093 Kč s DPH).

Diskuse ke článku Počítač pro Windows MCE od Fujitsu Siemens

Sobota, 14 Říjen 2006 - 12:17 | Anonym | Panove,po rebootu mi prestala fungovat klavesnice...
Pátek, 17 Březen 2006 - 13:49 | David Frank | Nemate nekdo nejake pouzitelne schema jak dostat...
Čtvrtek, 2 Březen 2006 - 10:54 | clovek | jarmil> zaujimalo by ma, ako si prepojil...
Středa, 22 Únor 2006 - 00:51 | Anonym | mros> Nutnost nastavení obnovovací...
Středa, 22 Únor 2006 - 00:27 | mros | Mám dotaz k nutnosti nastavení frekvence u BENQ...
Pondělí, 20 Únor 2006 - 14:05 | Anonym | Update k propojení LCD BenQ DV3750 a Nvidia 6150...
Sobota, 18 Únor 2006 - 10:41 | Anonym | Samuraj-> Mam to zprovozneny pres editaci...
Pátek, 17 Únor 2006 - 22:15 | Anonym | bis69: A dělals to přes safe mode, tak jak je...
Pátek, 17 Únor 2006 - 19:03 | Anonym | Samuraj-> Zkousel jsem to dll z TVFreak,...
Pátek, 17 Únor 2006 - 17:46 | Anonym | Jarmil: ten problém s frekvencema u MCE se dá...

Zobrazit diskusi