Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pocketbook Touch Lux 3 využívá displej E Ink Carta

mám od Vianoc Lux2, podsvietenie je perfektne aj v noci v posteli, samozrejme nastavene na uplne svetelne minimum, dotyk je pri citani zbytocny. Chýba mi moznost prepinat profily viacerych uzivatelov, kedy by sme mohli citacku zdielat v rodine. Nejaky "naznak" profilov tam je, ale prakticky sa nic nedeje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dotyk jsem si naopak oblíbil. Při čtení večer v posteli neruším manželku cvakáním mikrospínačů ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

druhy rok pouzivam TouchLux (nie 2)
- podsvietenie prefektna vec
- chyba mi vypinanie dotyku - ked pri citani zaspim/zadriemem nosom otacam stranky ;)
- preco pri dalsich modeloch Touch Lux2/3 vynechali podporu audia ?!? - velmi zaujimava vec ak si pustim audioknihu a zaroven citam text (anglicke verzie) - pripadne mechanicke predcitavanie textu, aj ked je to trochu kostrbate ;) - aj kvoli tomu som dal prednost Pocketbooku pred Kindle

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

v článku sa všade píše o "... LED podsvícení ..." čo je samozrejme blud.

Čítačka PocketBook Touch Lux 3 je vybavená aj LED "nasvietením", t.j. na displej sa svieti zhora (teda vlastne z boku na displej, nie pod displej), pretože E-Ink displej je nepriesvitný. Takúto základnú informáciu o konštrukcii týchto displejov by si mal autor článku overiť, než začne písať, aby sa potom nemusel cítiť ako amatér a opravovať to. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale světlovodivá vrstva na displayi má takový lom světla, že osvítí celý display rovnoměrně, jako by to opravdu svítilo skrz.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

jako by opravdu svitilo skrz

to je dolezita cast, preto to neni problem, pretoze to nesvieti priamo do oci, ale len sa to odraza pod displejom, nie ako klasicke monitory

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna dneska by mi měla dorazit Kindle Paperwhite 2, která má prakticky shodné parametry a i stejný display. Stálo mě to sice o 300 více, ale prý bych k tomu měl dostat DVD se 7500 knihama (asi to bude v angličtině) a poukaz na 7 knížek v oniine obchodech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Plus k tomu dostanete reklamy a plus možnost vzdáleného smazání již zakoupených knich pokud tak amazon uzná zavhodné. Což jsou věci, které já nejsem ochotný překousnout a pocketbook bych si koupil i kdyby byl o něco dražší než kindle.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám to bez reklam a nevidím důvod proč by mi Amazon cokoliv mazal, když to budu kupovat u českých vydavatelů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že někdo nevidí důvod neznamená, že se nějaký nenajde ;-)

A ještě jednu drobnost zapomněl kolega zmínit - nepodpora dalších formátů. To byl důvod, proč jsem šel do Pocketbook lux v2 a ne do Kindle.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s dostupností knížek pro tyhle čtečky? Před Vánoci jsem se snažil najít nějaké e-shopy a moc jsem jich nenašel. A většinou tam byly knihy nějakých neznámých autoů a populárnější knihy byly procpány nějakým DRM. To je ta dostupnost opravdu tak špatná, nebo jsem jen blbě hledal?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží co hledáte. Já si oblíbil palmknihy. Hlavní je, že knihy jsou se sociální DRM. Zkoušel jsem alzu, ale ti mě naštvali s jejich ochranou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já si oblíbil palmknihy.cz, kosmas.cz a ereading.cz. Nabídka je více méně stejná, ceny taky, jen občas má některý eshop na některé knihy exkluzivitu. To se pak dají zakoupit pouze tam. Občas se objeví nějaká cenová akce.

Nabídka stále není tak široká, jak by měla být, ale zlepšuje se to. Dá se vybrat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Všude možně ;)

Přes paušál třeba Safari Books Online, ale téměř všechno je na netu zadarmo (a stahování je legální).
Jinak třeba ebookforum.sk, ulozto.cz, warezové servery se sekcemi ebooks, xtrance.info (speciální server jen na knihy). Vyhledávač ebookee.org ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

áno sťahovanie je možno v medziach zákona pre vlastnú potrebu, no kto už nevie zaplatiť za knihu je úplný chudák.
Pri filmoch sa vyhovára každý, že v česku/slovensku nie sú dostupné online služby s veľkým obsahom, za dobrú cenu.
Pri hudbe sa stažujete, že nie je dostupný obchod bez DRM v dobrej kvalite.
Pri knihách je aký problém zaplatiť ? už nie je výhovorka čo ?
ešte uznám, že keď má niekto knihu v papierovej podobe kúpenú, a stiahne si ju vo forme ebooku, ale sťahovať všetky knihy, je už okrádanie autora. može si každý povedať čo chce, toto neospravedlní. Keď máte 100€ na čítačku, určite sa nájdu bubáky aj na knihy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nové knihy kupuji digitálně/papírově. Když stahovat knihy, tak třeba ty starší, kde není k dispozici oficiální elektronická verze. Co se mi ale nelíbí, je elektronické vydání starších knih za cenu aktuálních (nehledě na to, že kniha na sebe musela vydělat třeba před 20lety, teď už to jaksi nezachrání). Tam už tak ochotný platit nejsem a stačí mi starší, někdy s chybkami, komunitní verze.

Ohledně komunity. Pokud chcete stáhnout nějaké novinky, tak na zavedených "warez" fórech nepochodíte. Dodržují tzv. "dobu hájení" (myslím že trvá půl roku od vydání). Do té doby není kniha k dispozici a je u ní odkaz na obchod.

Díky "warez" se dostanete ke knihám, které ani v místní knihovně nemusíte najít. Proto jejich snahu oceňuji. Pokud máte problém se stahováním jako takovým, je to otázka. Můžete tyto projekty soudit, protože zpřístupňují díla nebo jim tleskat za to, že se snaží, aby nové knihy byly nakupovány a ty starší mít k dispozici. Já jim držím palce.

A když to vezmeme ad absurdum. Pokud máte platnou kartičku do knihovny, není už jedno jestli si knihu 10, 20 let starou stáhnete, anebo jdete do té knihovny? Je to otázka morálky člověka a každý má odpověď svou.

Ještě jednou připomínám, že se celou dobu bavím knihách staršího data. Protože ceny nových eknih většinou nejsou tak závratné. Pokud e-kniha stojí třeba 250 a papírová 350, dá se to skousnout. Protože těch 250 i více dnes vydáte třeba za večer v hospodě. Či za jinou zábavu. A díky prodejcům, kteří užívají sociální DRM si knihu můžete zálohovat a za 20 let si ji zase přečtete.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.