Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podíl notebooků ve světě x86 PC přesáhl 70 %

"lze říct, že podíl samotných notebooků musí být vyšší než těchto 70 %"

Nerozumim. Je jedno, jestli upgraduju PC tím, že koupim nový procesor nebo upgraduji notebook tím, že starý pošlu do šrotu a koupím nový. Myslel bych, že počet prodeje procesorů bude naopak poměrně přesně vystihovat podíly na trhu nejen procesorů, ale i desktop versus notebooků.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Autor tím myslel podíl prodaných notebooků vs podíl prodaných celých sestav. Z těch 30 % desktop procesoru jdou některé jen na upgrade a některé právě do hotových PC. Ale tam těžko říct jaký je poměr

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak skladacek třeba u czc je jen nějakých 6% prodanych pocitacu. A to ještě neznamená že skládačka bude někdy upgradovana. Při průměrném stáří pocitace 7 let ani není kam upgradovat, koupě nového je jasná volba. A to je statistika už snad 3 roky stará, s dramaticky rostoucím vykonem v low endu se morální životnost bude prodlužovat. Upgrade cpu je záležitost bezvýznamné skupiny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ked si tak spominam na niekolko poslednych pc, ktore som si postavil, tak viac-menej ziadny vyznamny upgrade nedostali (mozno pamat alebo disk).
Do tych 4 rokov veku je to zvacsa ok a nie je treba upgradovat aj ked su na trhu uz lepsie veci. A od 5 roku si poviem, ze uz ten upgrade nestoji za to, ze este s pc budem 1-2 roky a potom zase postavim nieco nove.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U mě byla výměna samotného CPU naposled někdy v roce 2002/2003, tehdá Celeron 667 za 1133, samozřejmě to výkonu výrazně nepomohlo, takže jsem to nakonec vyměnil stejně celé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Celeron 667mhz za Tualatin a nebyl poznat rozdil, jo? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Idle jako idle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, jedine.. :) Tualatiny boli uzasne procesory, jak plnotucne Pentium, tak Celer s polovicnou cache.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R3600 za R1600 někdy začátkem 2021. Zbytek PC celkem stačí i dál, používá dítě na HD hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny pocitace co tak nejak udrzuju nemaj menenou bednu, vpodstate v te bedne se strida HW podle potreby. Jedinej prechod kdy jsem menil i bedny byl v dobe AT>ATX. Od te doby neni duvod kupovat nove bedny. Naopak prechod na novej HW je temer bez komplikaci, pokud je pouzit spravny OS. SSDcko se odpoji od stareho MB a pripoji se k novemu a uzivatel nepozna zadny rozdil, az na to opet funguje nebo to funguje podstatne rychleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o kolik z těch 3+mld počítačů se staráš? Jestli je to relevantní

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to v jednotkah kusu, takze nerelevantni. Nicmene poukazuji na to, ze bedna, castecne i zdroj jsou veci ktere se nemusi menit vubec a ostatni se muze obmenovat rolling updatem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já takto provozuji Thermaltake Tsunami Dream - kráska z hliníku s dvířky z broušeného ALU už od doby, kdy jsem přecházel z Athlonu XP na Pentium D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl. I po 9 letech stačilo koupit desku+paměti+procesor+m2ssd za 1300+900+1500+900. A celé to běhalo mnohonásobně rychleji a nic se nemuselo ani přeinstalovávat. Jinak skládaček se prodává sice malé množství, ale to snad bylo vždy, kolik procent lidí si kupuje skládačku, já tu naivní chybu udělal jen jednou ..... Kolik se prodává zvlášť grafik, procesorů pamětí... Obzvláště od té doby co část NB ani nemá možnost vyměnit paměti je desktop obrovská výhoda. Odejde mi něco v PC do druhého dne si to sám vyměním když mi něco odejde v NB sem v loji a nai NBD záruka mi to neřeší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze drtiva vetsina dektopu ma neustale stejny CPU od sestaveni do srotu. Drobne upgrady CPU to je zalezitost jen par nadsencu. At to chteji slyset nebo ne...

Vetsina upgratuje cely PC... takove to "dvakrat vic, nebo nic". Spis vsak jde o moralni zastaravani, nebo nejaky leasingovy model u firem.

Naopak vyhodnocovani pouze na zaklade prodanych CPU zahrne servery, ruzne industrialni aplikace atp.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V praci jsem menil CPU ... cca 4x vyssi hruby vykon, ale realne diky novym instrukcim a tak jsou nektere veci i vic jak 100x rychlejsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kolik serverů používá desktop CPU? V serverech očekávám Xeon nebo Epyc.
Vyhodnocování prodeje PC podle prodeje CPU bude naopak velmi přesné, protože většina PC nemá upgrade CPU, ale obvykle se předělává celý PC a neliší se to tak nijak od koupě celého nového notebooku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já bych třeba rád viděl i malé servery kde nebude Epyc ale něco malého od AMD třeba Ryzen Pro ale bohužel :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to AMD udělala menší řadu Epyc 8000 8 až 64 jader ZEN4c a 6 kanálů RAM. Jestli někdy udělají i vyloženě server prakticky z Ryzen Pro je spíš otázka na výrobce. Teoreticky by to asi šlo. Ale přímo AMD na to má Embedded řadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se podivam po kanclu na pracovni desktopy, tak je to 18x xeon (W, E, Gold) a 2x i7.

Naopak v NASkach mam celerony a ryzeny. Ve firemnich serverech jsou Epycy a Xeony, ale pak je tu nevim jak velka hromadka tech malych a ruznych servricich , routerech, survillience atp. I homodomo servery jsou v zasade servery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cast ntb cpu konci v mini pc...

Jinak 70 % je celkem malo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba poslední statistiky od czc mluvily o podílu 82:18 ve prospěch laptopu. Skladacek z těch 18% byla jen tretina.
Minipc je hodne specifický trh, celkově bezvýznamný, ale ano, něco na úrovni chyby ubere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MiniPC se používají v různých kioscích nebo na samoobslužných váhách v obchodě. Taky jsem viděl hodně těchto miniPC "nalepených" na výrobní linky s displeji. Buď pro účely andonu (TV) nebo jako přihlašovací panel a správa alarmů. Neříkám, že to jsou kvanta, ale zanedbatelné množství to nebude (myšleno průmysl obecně a IoT).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze tam bude jiny distribucni kanal nez "czc" a spol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ro nerozporuji, ale JPD nebo Mercury ho zachytí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

však ano, specifický trh na úrovni chyby měření, tam to taky vydrží dlouhá léta, protože to pořád dělá to samé

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná bys měl svět zkoumat i jinak než jen přes obrazovku svého 30k+ patlafounu.

Různé mini PC se šíří. Jak v průmyslové verzi, tak v (o něco málo) levnější "civilní" variantě.
Kromě všech ATM přibývají různé informační kiosky a terminály, lístkové a rezervační systémy, ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však ano MiniPC roste - https://virtuemarketresearch.com/report/mini-pc-market

Ale bacha, ten trh není jen o desktopových minipc ale i o telefonech a tabletech.

"On the global market, mini PCs can be categorised as smartphones, tablet PCs, iPads, and conventional mini PCs. Desktop mini PCs are anticipated to dominate the market due to their superior computing power and expandability when compared to other varieties of mini PCs. Tablet PCs and iPads, however, are becoming more and more popular because of their mobility and adaptability, particularly in the education and healthcare sectors. Numerous variables, including the rising acceptance of remote work and virtual events, are propelling the demand for mini Computers. As the demand for portable, affordable computing devices rises, the global mini PC market is anticipated to grow gradually over the coming years, providing significant opportunities for market participants."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divný, na mindfactory přeci vede AMD ... /s

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

však z tých 30% vedie AMD, neviem, čo ti nie je jasné...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pokud se bavíme o desktop cpu tak dle té tabulky z 20%, a to ještě musíš zohlednit že tam je veškerý prodej, ne jen retail.

30 ku 70 je poměr desktop / notebooky.

za mě jde vidět jakou setrvačnost má oem/korporát.... a možná taky, jak moc jim AMD stíhá dodávat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V premium verzi u tabulky "Podíl na trhu x86 CPU z pohledu AMD (Mercury Research)" je řádek "Desktop", který říká 19,8%. Tento řádek zahrnuje těch Vašich 30% a to spolu s Mindfactory a taky všemi dalšími prodejci kteří prodávají CPU a sestavy (desktop). Samotný no-x to pak i píše v článku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je vtipné, jak ten zcela nepravdivý příspěvek dostal pluska. Jen tak dál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, prodává komponenty pro skládače, specifický a malý trh, navíc na bohatém trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to byl sarkasmus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jedna věc, je logické, že notebooků se bude prodávat víc, protože lidí kteří používají PC a kteří používají notebook bude přibližně 1:1.
Je to proto, že kdo má notebook většinou nemá PC, ale kdo má PC má často i notebook. Takových jako jsem já, že mám 3x desktop PC a jen 1x notebook je málo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook má ve srovnání s desktopem řadu předností. Zejména je podstatně skladnější. A vzhledem k výkonu dnešních procesorů už ani rychlost není limitující.
Je tady ještě jedna záležitost. Poslední roky je výkon notebooků na takové úrovni, že výkon přestává být důvodem pro nákup nového stroje.
Už cca. 6 let používám Lenovo P51 s Xeonem E3-1535M v6, NVIDIA Quadro M2200 a 4K displayem. RAM a SSD průběžně upgraduju. A zjišťuji, že stále nemám důvod ten noťas měnit. Konstrukčně je naprosto perfektní. Je to takový notebookový tank. :D Klávesnice je taky špičková. Display je i na dnešní dobu stále ucházející, i když HDR a 16" místo 15,7" bych ocenil, ale to považuji za v zásadě maličkosti. Určitým limitem jsou Win 10, ale s tím ještě rok, dva vydržím.
Zatím stále nenacházím žádný racionální důvod proč vyměnit tohoto svého letitého kámoše za něco novějšího.
Předpokládám, že nový noťas bude mít procesor 4 příp. 3nm a pokud bude mechanicky stejně kvalitní jako ten zmíněný P51, tak s tím už asi vydržím do konce života. :p

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si rozporovat skladnost notebooku. Když k němu doma připojim monitor, klávesnici a myš, tak zabírá na stole víc plochy než nějaké mini PC, které leží pod monitorem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebo desktop pod stolem

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To drobatko resite ale skladnost monitoru,ne notebooku.

Po dohrani notebook strcim do supliku i s displejem. Minipc s mensim vykonem bych tam strcil tez,ale monitor tezko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řeší se tu situace, že máš na stole monitor/y a periferie stabilně. U PC hodíš kejs pod stůl a máš tam nějaký plac navíc, který by jinak zabral laptop s dokovačkou... Což neplatí pro mě, protože já si nechám kejs na stole, páč proto jsem si ho kupoval s okýnkem, abych mohl koukat, jak jsem krásně vyvázal kabely a mám to barevně sladěné... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

však laptop nem,usí být na stole, dokovačka taky

a klidně i víc najednou
https://i.etsystatic.com/iap/9b6fc2/5103144443/iap_640x640.5103144443_h7...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A když jsou, tak zabírají místo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne,prvni prispevek je o skladnosti desktop vs notebook. Fakt to neni o tom,ze k noteboooku si hnedka kazdy nakoupi monitory a buhvijaky dalsi periferie. Vyjma mysi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak ho nedávej na stůl, dej ho za monitor, pod stůl, stejně jako to mini PC.

takhle mi nepřekážel
http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_0490.jpeg

a tak už vůbec ne
http://download.jirikocman.cz/stul/1616967160574.jpg

a konvertible se hodil jako monitor
http://download.jirikocman.cz/stul/20221130_093135.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš to doma udělané moc pěkně.
Pointa mého příspěvku měla být, že monitor, klávesnice a myš, které jsou uzpůsobené pro komfortní ergonomickou práci, zabírají mnohem více místa než-li nějaká minibednička nebo notebook. Kdo teda není cestovatel, ale má to trvale doma, je úplně jedno co má. Ta bedýnka je proti notebooku obvykle levnější a upgradovatelná.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale fakt bych si domů nekoupil desktop, už jen kvůli spotřebě a nepřenosnosti.

Pro ergonomickou práci u stolu, jasně, ale kdo dnes používá počítač jen u stolu, teď to třeba píšu v pololeže na gauči, tam si prostě ten desktop nedám. Laptop ano, stejně jako si ho dám na ten stůl, když chci, kde může a nemusí zabírat místo. Další nesporná výhoda integrovaná UPSka s obří výdrží, v případě výpadku energie, kdy to můžu provozovat i z malé powerbanky, kdybych měl právě vybito. Takže odpadá další limit a výpadek energie mě od práce/zábavy nezastaví a zůstanu i online, pro ten účel mám na unlimited mobilní data.

A upgradovatelná bedýnka je ti přesně na co?

Když ti něco přestane stačit, tak koupíš nové a starého se zbavíš, nejlépe protiúčtem, prodejem, pokud si to rovnou nepronajímáš. Drtivá většina uživatelů nemá ani páru co je uvnitř té krabice a nemají ani zájem to zjišťovat, nepotřebují to vědět nebo znát, natož umět upgradovat/opravit, oni to potřebují používat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Naopak desktop znamená možnost dobré ergonomie a modulárnosti. Notebook k tomu mám navíc když potřebuji přenosnost.
Kromě tohoje desktop leší v:
- upgradovatelnosti a rozšiřitelnosti
- výkonu
- jednodušší opravitelnosti a tím i životnosti

Na pořádný monitor klávesnici a myš stejně potřebuji to místo nastole.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ergonomie a modulárnost? Jak se pozná zda PC skříň je nebo není ergonomická? Ergonomie je přece daná periferiemi, nikoli samotnou bednou. Bedna může být dokonce zabudovaná v monitoru, když je to All In One, že... Periferie používám stejné k telefonům, tabletům, laptopům i desktopům.

Jaká modulárnost? Skládáš krabice na sebe, nebo co? Možná tě baví aranžovat nějaké krabičky ale není lepší mít jednu?

- upgradovatelnost = měníš kus za kus, neupgraduješ
- výkon je pro drtivou většinu uživatelů víc než dost i v low endu
- opravitelnost je stejná = uživatel to dělat nebude, servis starého je dražší v poměru k ceně

Ano místo potřebuješ, na laptop ne.
http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_0158.jpeg a stačí odpojit jeden kabel a odnést kdekoli, i když to není nutnost, ale máš options :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Počítač používám jen u stolu. Gauč jsem zrušil už před lety. V posteli spim, maximálně když přijde něco urgentního, tak stejně vedle postele leží mobil, který dnes nahradí i budík. ;-)

Právě mi přijde, že nástup mobilních telefonů typu počítač (smartphone) zabrzdil další eskalaci notebooků, protože na cesty mi ten smartphone stačí a notebook rázem nepotřebuju.
Tim neříkám, že smartphone na cestách stačí všem, ale mně jo. Proto u mě doma vítězí desktop, protože ho nikdy nikam tahat nemusim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální je mít separé ložnici, pracovnu, denní místnost - obývák a ložnici. Kdyby nic jiné aspoň ložnice má být zvlášť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám jedno místo se stolem, dostatečně velkým monitorem, počítačem ve stole, vedle mixpult a vzadu symetricky aktivní monitory (studiové repro) na stojenech, za monitorem k těm aktivům subwoofer. A nemám absolutně žádnou potřebu to někam tahat. Když jednou za čas někam jedu a mám delší chvíli, stačí kniha nebo mobil. Pohodlně se píše, pracuje, konzumuje multimediální obsah, hraje. Žádný zbytečný kompromis. A výpadky se dají řešit UPC. (Stejně je pro studiový zvuk vhodný i síťový filtr napájení).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...jestlipak dané agentury zaznamenaly poměrně značný prodej mobilních CPU v podobě miniPC (tedy v podstatě desktop)?

PS: "1 prodaný notebookový procesor = 1 prodaný notebook" dnes rozhodně již neplatí !!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono zaujímavejšie je, ako výrazne poklesol podiel AMD na trhu s x86 based CPU,
ak sa prestali započítavať CPU pre superpočítače a IoT vrátane herných konzol.
Keďže CPU na tieto trhy predstavujú okolo 50% produkcie CPU od AMD.

AMD Overall x86 CPU Market Share
Q4 2023:TBD
Q3 2023: 19.4% (Excluding IOT/SC)
Q2 2023: 17.3% (Excluding IOT/SC)
Q1 2023: 34.6%
Q4 2022: 31.3%
Q3 2022: 28.5%
Q2 2022: 29.2%
Q1 2022: 27.7%
Q4 2020: 25.6%
Q3 2020: 24.6%
Q2 2022:22.5%
Q1 2022: 20.7%
Q4 2021: 21.7%
Q3 2021: 22.4%
Q2 2021:18.3%
Q1 2021: 14.8%
https://wccftech.com/amd-market-share-momentum-x86-client-cpu-segment-q4...

Otázka ale je, akú má logiku, snaha Intelu zobrať AMD veľkú časť IoT/konzolového trhu a uvoľniť kapacitu AMD na výrobu na CPU do PC a NTB?

Intel má zájem o nový Xbox, chtěl by nahradit AMD
před 1 dnem
https://diit.cz/clanek/intel-ma-zajem-o-novy-xbox-chtel-nahradit-amd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele a nemůže ten podíl notebookových CPU oproti desktopovým být dán také tím že to desktopové mi doma vydrželo třeba 9 let zatímco jsem si mezitím koupil 3 notebooky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to bude hlavně tím jak desktop opouštějí firmy a to mi ten podíl přijde malý. U nás už i většina WS je nahrazena laptopy a jediné "desktopy" jsou průmyslová PC co jsou do mašin...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

casto su SFF stroje na doskach pre laptop vratane BIOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.