Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podíl Windows 10 stagnuje, může to souviset s neúspěšnými aktualizacemi

Tak on windows10 za nejaky cas nebude mit kde brat, aby rostl. Dokud jeste muze brat z win7, XP muze 'rust'. Jakmile bude tenhle potencial vycerpany..pujde uz jen dolu..byt pomalu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pak nastoupí placená podpora (jediná forma podpory, která dokonce něco vyřeší*) a poté předplatné. Lidem taky může vadit, že s každým novým buildem přichází o ten zbytek kontroly, který nad OS ještě mají.

* support fórum, kde údajní technici Mrkvosoftu (s poznámkou, že MS neručí za správnost informací) nepovažuji za podporu. Stejně jsem ještě neviděl, že by příspěvek indického technika něco vyřešil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

mozno preto chce M$ dalsie "servis packy" tlacit ako kumulativne aktualizacie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom jeden. Z 1903 na 1909. 2003 už zase bude reinstalace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"v případě 1903 je pomalý nájezd dán regulací ze strany Microsoftu. Ten ji nabízí ve vlnách - pokaždé jen omezenému počtu uživatelů. Teprve když se neobjeví žádné hromadné stížnosti, nastoupí další skupina."

Osobně mám velmi podobné PC, jako kolegové, kterým se 1903 nainstalovala. Mě Windows až do dnes vyhazovaly hlášku, že je 1903 připravená, ale můj PC ne a až to bude, tak to bude. Podrobnosti měly být zde: https://docs.microsoft.com/cs-cz/windows/release-information/status-wind... (Learnují Mašinu, aby rozpoznala, kam můžou update nainstalovat).
Dnes se začala aktualizace instalovat, aniž bych cokoliv změnil.

Postupují tedy podle moudrosti ML algoritmu nebo podle hlasitosti nářku předchozí skupiny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1903 byla 2x pozastavena. Jednou kvůli neschopnosti nabootovat (případ modré smrti) vlivem ovladačů grafiky od Intelu (ale kdo ví, jestli Intel vůbec dostal informaci, že se ve Windows něco podstatného mění), a podruhé kvůli samovolnému přemapování písmen disků, i fyzických, pokud byla do USB vražená fleška.

"Postupují tedy podle moudrosti ML algoritmu nebo podle hlasitosti nářku předchozí skupiny?"

Spíš podle podle hlasitosti nářku předchozí skupiny. Jeden z minulých nahlášených problémů, nechtěné smazání složky "dokumenty" automatickým uvolňovačem místa v případe přemapování umístění těchto složek, se k technikům nedostal kvůli nízkému počtu "upvotes" na support fóru. Katastrofální chyba, která postihla menší počet uživatelů. Ale chyba typu "rozmazaný text v nadpisu okna Edge" byla opravena okamžitě. MS pak aktualizoval kategorie chyb a zvýšil mašín-učni váhu kritických chyb.

Citace z answers[dot]microsoft[dot]com*:
"Last night I updated to 1809, and it all went smoothly, but then I find that all my files in Documents are DELETED. Gone. Poof. This included many crucial documents and financial info. Yes, I have a backup (I think - using Windows Backup to a NAS). But this is pretty bad. Did no one in the first two rings run into this yet?"

* https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/wind...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě do včerejška MS namlouval to samé - že oni jsou připraveni, ale můj PC jaksi ne. Dneska hláška zmizla, nové aktualizace žádné a v historii aktualizací taky nic nového. Tak nevím mám čekat pohromu v následujících dnech nebo jsem vypadl z hledáčku MS ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam to lehce podobne. Vcera mi MS s velkou slavou oznamil, ze 1903 je pripraven pro muj pocitac (Lenovo L460). Aktualizace se nainstalovala, par restartu a do Windows uz jsem se neprihlasil. Logout hned po loginu. Takze rollback na 1809 a seru na to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mne v pohodě, ale nepoužívám nic od AMD. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trh se nasytil, ti kdo mají pc na práci budou dál držet win7. Uvidíme jak dlouho to microsoftu vydrží.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"ti kdo mají pc na práci budou dál držet win7"

Crho, kde pořád berete tyhle vlhké sny o Win 7 na pracovních stanicích? Dejste statistiku. Je úplně bizarní představa, že by někdo na výkonnějším PC pořízeným v posledních pár letech používal Win 7. Bavme se o provozování aktuálních DTP, DAW, CAD, CAM, IDE a podobných aplikací, ne o výjimkách, kdy si někdo nechce/nemůže koupit novší verzi nějaké aplikace, která "náhodou" nefunguje na Win 10. Znám desítky firem o desítkách až stovkách zaměstnanců a Win 7 u nich naleznete tak maximálně na pár šunkách u účetních, kde se někomu nechtělo upgradovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neni to bizarni predstava, ale opravdu realita. Mam v zamestnani ntb a dve workstation (obe 4 jadrovy xeon s 32 GB ram) a k tomu 2 x win 7 a jednou win 10. Ve vsech pripadech me jako vyvojare omezuje slaby hw a ne operacni system.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pravda, CSD firmy si kupují každý rok nový PC s novým SW, protože jim to přináší konkureční výhodu. Ale zbytek firem valí na win7... i nadnároní korporáty jedou na vlastními IŤákami osekanými win7.

Celá naše firma jede na win7, protože nové programy prostě nejsou a nebudou, nemá je kdo naprogramovat a ti co je naprogramovali už umřeli. Win10 kdy potřebuju aby počítač druhý den fungoval stejně a vypadal a byl nastavenej stejně jako včera, je prostě svatý grál, přes to nejede vlak i kdybych měl mít linux a na linuxu virtuální PC s Win7.... bohužel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle diskuze poměrně zbytečné. Argumentovat staršími počítači a starším sw v momentě, kdy se bavíme budoucím trendu je nelogické. Ani starší pc ani starší sw, které "začínaly" s Win 7 nemají nekonečnou životnost, jednou musejí být vyměněny/zahozeny. Tudíž jejich podíl na podílu Win 10 zákonitě klesá. Co se týče nových pc, tak je bizarní předpoklad, že by se jich výhledově většina pořizovala s Win 7. Áno, pochopím, pokud má někdo specifické požadavky nebo neví, co dělá, a tak instaluje na nové železo Win 7. Ale je to minoritní. Z toho logicky vyplývá, že není na místě otázka, zda se bude podíl Win 10 dále zvyšovat ale kdy a jak rychle/pomalu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až ti nepojede doma elektřina, tak se tím snad někdo začne zabývat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však letos se počty uživatelů zvednou. Jelikož končí podpora Windows 7, spousta podniků i státních institucí bude do konce roku migrovat a pochybuju že by to bylo na Windows 8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nedosáhne MS na Windows 10 = 100%, když pominu jednotky procent linuxu, tak proste jsou stroje, které mají software psany pro konkretni OS a na novejsi OS uz výrobce ty stroje nedela, musel by se cely stroj koupit novy. Tudiz logicky tam do konce života toho stroje, coz muze byt klidne dalších 20 let zustanou starsi Windows.

Zbytek podniky do konce roku migruji na Windows 10, takze se da ocekavat, ze minimalne o 10-15% vystreli pouzivatelnost vys.
Ale jsou i domaci uzivatele, kteří budou sve Windows 7 migrovat na poslední chvili nebo az na zacatku 2020. A uplnynou další 2 roky, konec podpory ohlasi Google, Mozilla, Valve, … a zmigruje i další skupina uzivatelu. Verim teda, ze do dvou let bude na Win 10 takových 75% uzivatelu jiste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří domácí uživatelé na W10 dávno přešli, u hráčů je zastoupení DX12 také poměrně velké díky podpoře DX12. Nicméně dost domácích uživatelů se do počítače vůbec nehrabou a běží tam to s čím ho koupili. Tihle přejdou až tehdy, když starý počítač přestane stíhat nebo se pokazí a oprava nebude dávat smysl. Samozřejmě někteří třeba přejdou na alternativní OS.

U SW psaného pro specifický HW/SW chápu že se moc dít nebude, ale u korporátů se to samozřejmě měnit může i v takovém případě, pokud nějaký bezpečnostní audit vyhodnotí nepodporovaný OS za možný risk. Spousta vývoje se dělá právě na základě výtek z různých auditů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hraju wow na Win7 přes DX12.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A uplnynou další 2 roky, konec podpory ohlasi Google, Mozilla, Valve, … a zmigruje i další skupina uzivatelu."

Bude tomu naopak než si myslíš.
Konec podpory software třetích stran nezpůsobí odliv uživatelů Windows 7, ale naopak,
snížení uživatelů Windows 7 pod určitou mez způsobí konec podpory software třetích stran.

Jenomže u Windows 7 vydrží uživatelé mnohem déle než u Windows XP:
pro Windows 7 totiž neexistuje adekvátní náhrada:
- Windows 10 není OS ale služba
- Windows 8 je OS ale podpora skončí taky zanedlouho
- Linux poskytuje jenom částečnou podporu programů schopných běžet pod Windows

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba budou migrovat na nějaký systém mimo rodinu OS od MS :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako jsem si docela jistý, že s koncem podpory Windows 7 přijde nějaká mazaná aktualizace, která bude na tu to skutečnost upozorňovat. Skoro se ale bojím toho, že ta mazaná aktualizace bude znovu vnucovat lidem desítky.
Jak se mi osmy ze začátku moc nelíbily, tak teď musím říct, že Win8.1 Pro jsou velmi, ale opravdu velmi vyladěný systém. Používám ho v práci denně. Když srovnám plně aktualizované sedmy a plně aktualizované 8.1, tak 8.1 jsou subjektivně značně svižnější co do odezvy vůči uživateli. Mně se s nima prostě dělá dobře, takže si je budu, kde to půjde, udržovat. Kde to nepůjde, holt přijde LTSB nebo LTSC verze desítek (licence na wokna jsem, po pravdě řečeno, nikdy neřešil, protože si to Microsoft, po pravdě řečeno, nikdy nezasloužil). Absence nabídky start mě netrápí, protože je nepoužitelná prakticky už od XPček, kdy přišla ta moderní, naopak mi obrazovka start vyhovuje jako druhá jiná plocha s ikonkama, které jsou jen větší, a která je dostupná na klávesu Win (první plocha je dostupná na kombinaci Win+D). Programy se vyhledávají všude stejně [blbě] (Win a pak píšu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta mazana aktualizace uz se lidem snazi cca od brezna dostat do pocitacu https://support.microsoft.com/en-us/help/4493132/windows-7-update-kb4493132

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, už aby byl nějaký slušný systém na takovéto domácí paření...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie aktualizáciami to nebude, skôr tým že je to predražený kus SW s kopou chýb.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale i těmi aktualizacemi to klidně být může, protože třema mé 2v1 po jedné z těch aktualizací usnulo a už se mi jej nepodařilo probudit. Do té doby jsem s tím nějak pracoval, ale po poslední aktualizaci je prostě o jedno w10 zařízení na světě míň. (a rozhodně jej po zkušennostech s aktualizačním opruzem nic s w10 nahrazovat nebude - chci funkční zařízení, ne nic, co se kousne kokaždé, když se jednou za měsíc připojím k netu, a každý třetí SW upgrade bude vyžadovat zásah servisáka)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 sou jednoduse nedoladeny paskvil, kdyz dobre pocitam tak majovy upgrade je jiz 9 verze/vydani Win10, naproti tomu Windows 7 meli jenom jediny SP1, tak byly skvele vyladene, i DX12 dokaze MS na 7 rozbehat, prikladem je WoW, kdyby DX12 behali na 7, Win10 by mel dnes mozna 25% podil, tak se ma cela vec.

Dalsi praseci veci Windows 10 je jejich spehovani uzivatele, kdyz si nainstalujete ciste posledni vydani 1903, hned to po vas v uvodu chce schvaleni urovne telemetrie, analyzace psani, zaznamenavani vasi polohy, hlasu a dalsi algoritmy, az pote se dostanete k nazvu uctu, tohle jiz neni OS ale ukazkovy zmetek.

I kdyz Windows 7 oficialne konci 14 ledna 2020, ja osobne jim davam jeste 4-5 roku zivota, ono i dnes maji 35,38% zastoupeni coz neni zrovna malo, na 7 se dali rozbehat i Zen procesory, lidi dobre vedeli proc je proste chtej, cili dokym budou mit 7 silne zastoupeni na globalnim trhu, jak vyrobci hw tak sw budou pro ne delat, ja osobne nevidim zadne negativum z uzivani 7, nejlepsi na nich je ze kdyz raz neco nastavim(asociuju), budu to takhle mit nastavene i o 5 let nebo dokym bude pocitac zit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

W7 skvěle vyladěné? To je zase vlhkej sen nostalgiků..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádný vlhký sen, Win7 se stále používají. Win10 by nebyly zdaleka tak problematické, kdyby MS nepřišel s koncepcí každý půlrok to rozvoráme. Dneska je díky tomu několik nekompatibilních verzí Win10, zatímco Win7 jsou jedny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, to je podle mě největší slabina Windows 10 (spolu se ztrátou přívětivé kontroly nad aktualizacemi). Jinak by ton systém i ušel.
Jak jsem už zmínil: pro mě je fajnovým kompromisem Win8.1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně na ntb 8.1 taky vyhovují, v kombinaci s classic dektopem. Bohužel licence Win8 do zásoby nemám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows skvele vyladeny nebyli nikdy v zadny verzi. Win 7 sice meli obdobi, kdy na tom byli docela dobre ale microsoft se aktualizacema postaral o to, aby to slo patricne do haje. Dneska mi to pripomelo hlaseni, ze mi dochazi pamet s navrhem ukoncit nejvic pamet zerouci aplikaci (prohlizec, 1.8 GB).... na pocitaci s 32 GB ram ve stavu kdy task manager tvrdil, ze je obsazeno 21 % procent pameti a 25 GB free. Takhle se vyladeny system fakt nechova...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo povědomí jestli je poslední Windows 10 verze 1903 Build 18362.30 v pořádku a nebo má nějaké ty problémy. Rád bych si ji nainstaloval, ale nechci se dostat do situace jako na podzim. Díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft si na znamy problemy 1903 vede "denicek": https://docs.microsoft.com/en-us/windows/release-information/status-wind...
Takze staci jen kouknout jestli tam je neco, co by mohlo byt problem u tebe...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je jako se ptát, jestli nová verze softwaru pro 737 MAX už je v pohodě. Je v pohodě, dokud to zase nespadne :-D
Zrovna včera jsem četl že registry se ve Windows 10 od roku 2018 nezálohují a je to vlastně v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadnej upgrade ve smyslu prepsani veškerých systémových knihoven a zaroven pokus o zachovani všech nainstalovanych programu nebude nikdy bez rizika. Nicmene nevim u 1903 o nejakem zavaznem bugu, který by se opakoval na vetsim množství PC. Je teda dost velka sance, ze to i u tebe proběhne OK.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíše mám na mysli čistou instalaci, programy si pak doinstaluju podle potřeby. Problémy jsem myslel hlavně to padání systému, kdy se mi s podzimní verzí počítač nahodile přepínal do modré smrti až jsem musel přejít ještě na starší verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevim, ale BSOD dle letitých zkušeností nebývá problém OS, ale spíš HW, případně ovladačů, případně dvou-tří-čtyř programů, který dělají stejnou věc, ale každý po svém(často programy s OSD, které čtou senzory), nebo vrstvené antiviry. Zkrátka programy, který se přetahují o stejnou funkci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nevím, ale mě to dělal Windows, protože předchozí verze byla OK a když jsem nainstalovat tu podzimní, ale jako čistou instalaci ne upgrade a dal jsem tam jen pár programů co byly i v té přechozí tak to začalo dělat občas dost nečekaně spadlo do BSOD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libor ma pravdu, ale samozrejme nikdo nemuze vedet, co v PC mas a jake PC mas, takze samozrejme muze se stat, ze je vinnen opravdu OS, akorat je to malo pravdepodobne.
Pro jistotu si pohlidej hlavne antiviry a podobne programy a radeji se jim vyhni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3 notebooky HP, 2 NB Dell, 4x WS stanice HP Z400 z toho jednou problém u WS, kdy nenabootuje, pokud je připojený jiný než systémový disk (zas takový problém to není, asi by to šlo řešit, ale lenost byla silnější). 1x problém s špatně uloženým údajem ve Windows (taky na WS), jaký jazyk má použít v případě obstaróžní aplikace která nepodporuje Unicode (stačilo nastavit na Unicode angličtinu, restart, nastavit češtinu, restart, problém vyřešen). 2x HTPC doma (N3700, Celeron G530), 2x PC doma herní Ryzen 1. a 2. gen. bez problémů. Asi jsem na další stroje zapoměl.... Přechod je nutný, placené licence Autodesk přestávají podporovat Windows 7. Adobe se svým CC myslím Windows 7 již také nepodporuje a i kdyby to na W7 šlo, bylo by to v rozporu s licenčním ujednáním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Málem jsem apoměl. Ty WS byly přechod z W7 na W10. Ostatní "jen" W10 1803 nebo 1809 na W10 1903.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja zas kazdy velky update v polovine rodiny resim nefunkcni stare multifunkce. Nekde neni vubec nainstalovana, nefunguje scan, pripadne tisk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milujem grafy kde je vsetko odtien jednej farby :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chcete farebnejší
https://amp.businessinsider.com/images/505375a769bedda419000017-750-444.jpg
z
https://www.businessinsider.com/wintel-monopoly-2012-9

Aj keď ten v spojitosti s týmto článkom hovorí
1. Windows 10 v skutočnosti nestagnuje, ale klesá v podiele na trhu
2. Windows 10 v skutočnosti rastie a nestagnuje, len zvyšok trhu rastie viac

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jakože 50 odstínů šedé?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když je 1903 už venku celkově pro každého tak proč se mě ještě ta aktualizace neukázala a ani to upozornění že tam mám třeba něco špatně že to nemůže aktualizovat? Nevím mám 1809 s poslední kumulativní aktualizací a nic prostě žádný upozornění a ani žádná aktualizace ve Windows update. Jako jo můžu to udělat růčo přes utility MS ale mě zajímá proč mi ji nenabízí windows update.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas tam něco, co není s tou aktualizaci kompatibilni, proste počkej. Nam se na trech PC taky ta aktualizace neukazala ani přes rucni vyhledavani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Často se tyhle aktualizace ukážou až když ručně zadáš "hledat aktualizace". Automatika na pozadí funguje jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja chtel ten update kvuli vylepsenemu schedulingu u Ryzenu. Porad mi ho to nenabizelo, tak jsem nasel tohle, nainstaluje ho to rucne https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=799445

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prichazi doba cloudovych aplikaci a z velke casti na linuxu, M$ to chape a predvedl .NETCore pro LINUX obcas pouzivany na dockeru, nebot uz vichni jeli na linuxu a M$ se rozhodl, ze teda zkusi zustat ve hre a mit neco co pojede jak na win, tak na linuxu.

Firmy uz maji velkou cast veci pres WEB nebo JAVA ... a jak znamo, jak web tak i java bezi nasobne lepe na linux desktopu nez na windows ... takze se klidne muze stat, ze windows na desktopu bude jeste ubyvat.

Firma co to mysli s bezpecnosti vazne si windows neda do firmy, windows je herni konzole a tam je opravdu na spici i kdyz s problemama, jenze tam nevadi bezpecnost, dokonce nai to ze to spadne, nebo chce restartovat ci obcas reinstall ... v dobe steamu se vse co clovek chce dotahne zpet ... ale na server nebo aplikace je windows dost spatny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.