Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podpora Radeonů HD 2000, 3000 a 4000 nekončí

Bych se tolik nenavážel do Softpedie, mají kus pravdy. Pár vlašťovek jaro nedělá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napsali dvě kardinální blbosti ve dvou větách za sebou. Teselace i podpora pro GPGPU byla v ovladačích aktivní ode dne vydání a pokud tvrdí opak, jen to ukazuje, že nevědí, o čem píšou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Byla, ale využití ve hrách bylo a je dost sporadické, jeden z důvodů byl uveden v článku. S velkou slávou se objevilo v Assassin's Creed, později odebrano z popudu NVIDIA? Teselaci jsem viděl jen v Unigine..
Spíš bych to viděl z jejich strany jako povzdech nad (ne)využitím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď ale zaměňuješ podporu DirectX 10.1 s teselací. AC se týkalo DX 10.1. Softpedia výslovně píše, že teselace nikdy na těch čipech nebyla aktivována - faktem je, že aktivována byla od začátku. Jestli a nakolik byla využívána, je odlišná věc. Samozřejmě o tom lze debatovat taky, ale nikoli v souvislosti s ovladači a jejich kvalitou, protože s těmi to nesouvisí. Softpedia se zkrátka snaží hledat chyby na ovladačích (protože je zvykem ovladače AMD kritizovat - to samo o sobě budiž), ale vše, co uvedla jako příklady a argumenty, se ovladačů nijak netýká.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný. Jak jsem napsal v poslední větě, vidím to jako "povzdech" v nevyužitém potenciálu. AMD má velmi dobrý HW, ale po stránce ovladačů prostě pokulhává a na Linuxu to bývá okatější než jinde. Když vyšla hra Rage tak (ne)kvalitu ovladačů OpenGL pocítili i uživatelé windows. Kritika se snesla na ID software, ale máslo na hlavě měli především výrobci grafik zaměřených především na DirectX. O nižším výkonu OpenGL pod windows Vista+ nemluvě, někdy je rozdíl až o třetinu nižší.

Abych jen nehanil :) Situace se pozvolna zlepšuje jak u FGLRX tak u OSS ovladače. Jen vidím u AMD systémovou chybu ve vývoji..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

od softpedie přebírají data i některé české weby a chyby tam mají docela často, takže proč se nenavážet...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba myslí podporu v Linuxu, tam AFAIK žádný GPGPU framework není a o teselaci taky nevím, ale možná se pletu - moc to nesleduji.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zde ještě můžeme přidat akceleraci videa, NVIDIA ji měla v roce 2008 a AMD pořád něco kutí za zavřenými dveřmi, na vině jsou prý DRM a patenty a...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

K té akceleraci videa, spíš to neumí některé přehrávače, třeba ve "Splash pro" funguje parádně i na HD 4850, zatížení procesoru třeba v Samsung oceanic demo je kolem 15%, v přehrávačích bez akcelerace videa se to brutálně kouše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.