Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podpora TPM 2.0 nebude nutná, Windows 11 postačí i fTPM 1.2

možná v první verzi, MS se bude snažit o větší unifikaci. Jedna věc je pokrýt co nejvíc PC a druhá zmenšení počtu konfigurací a tím lepší stabilita systému.
Podle mého skromného názoru má omezení na TPM 2, Coffe Lake a Ryzen své opodstatnění. Dřívější čtyřjádra by sic nějak na běh systému mohla stačit, jenže jednak nové instrukce, vyšší IPC a taky přechod na 6+ jader byl významný milník. Podobně jako WXP byl funkční na 256MB RAM, ale na samotný systém, použití aplikací třetí strany byla jiná písnička.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tymto nazorom sa neda nic len suhlasit. Odrezat podporu pre kopu stareho HW je vzdy dobra cesta ako sa posunut dalej.
Viem, ze to nezoberie kazdy lahko, ale taky je vyvoj / evolucia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na mým stroji Legion 5 Pro ten kontrolovací nástroj nejspíš nefunguje vůbec. Po spuštění ikony s modrým špatně přefiknutým srdičkem (Kontrola stavu osobního počítače) se objeví něco jako „Připravuje se instalace aktualizace“, pak se na krátkou chvilku objeví něco, co připomíná MSI installer, to zmizí a nic dalšího se nikde neobjeví. Zkrátka se nedozvím nic :).
Tak jsem to zas odinstaloval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podobně, stačí spustit původní instalátor a hned naběhne informační okno. Stalo se mi na stroji s R9 3900X+X370. Koukal jsem co je a nic nenaběhlo, ukazovalo to aktualizaci a pak nic. Spustil jsem původní stažený soubor a hned naskočilo okýnko s informacemi. Tohle MS opět nezvládl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak to je úchylný, opravdu se to takhle chová :).
Tak aspoň jsem se dozvěděl, že mám stroj Windows 11 ready (https://aka.ms/PCHCLearnMoreYes) a že ten upgrade bude zdarma :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten web píše aj mne „This PC will run Windows 11” a to mám Core2 CPU bez UEFI (avšak viem ho zapnúť) a samoz. bez TPM a secure boot :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Inštalácia Windows 11 Home vyžaduje konto Microsoft a internetové pripojenie"
Tak na to nech zabudnú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS účet chtějí home už nějakou dobu, pokud se neinstalují offline.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak odpojíš kábel, tak Ti inštalačka ponúkne pripojenie. Odmietneš, inštalačka sa zase spýta, ale keď zase klikneš na „nemám Internet”, tak dá pokoj a inštaluje sa offline.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co je s tim za problem? V mem okoli maji "home" uzivatele PC predevsim jako prohlizecku internetu a herni zarizeni. Bez internetoveho pripojeni by se jim z toho stala jen nepouzitelne krabice. Microsoft ucet je pro ne nepodstatny detail, ktery alespon bezbolestne nakonfiguruje OneDrive.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde preci o princip. Proc by jsi mel mit online ucet, aby jsi si mohl nainstalovat OS. To stejne plati principielne i o dalsich sw.
Je to jen dalsi zpusob, jak 'prikovat' uzivatele ke svym sluzbam a udelat z tebe dalsiho vazala v rade. Drive (v dobach nadseneckych) bylo IT 'svobodne', dneska se z toho stava pravy opak. Vic smirovani, vic restrikci, vic vseho, jen ne svobody.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no, to mas sice pravdu, ale tady jde o home variantu, ktera je mimo jine i cenove velmi zvyhodnena. Pokud mas vetsi naroky, nic ti nebrani pouzivat PRO variantu, ktera tyto omezeni mit nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To na tom principu ale nic nemeni ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to, že nejde odmítnout updaty, tedy uživatelé Home verze dělají MS zdarma betatestery, ta sleva nijak velká není :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo nechceš byť v klube?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ať tak, či onak, Windows 11 build 21996.1 jsem nainstaloval do virtuálky v PC s AMD Llano (A6-3650, deska GA-A75M-UD2H). Pravda, když jsem to instaloval, virtuálce jsem dal TPM (byl vidět jako TPM 2.0), pak jsem to ale vypnul a ty wokna běžej v pohodě dál, i když tam TPM není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A keď si prečítaš https://t.co/xrFw6u99VR?amp=1 tak zistíš ze VM žiaden check nemajú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha… dává to někomu nějakej smysl, to na fyzickým železe mít a na virtuálním ne? Tím pádem to neplatí ani pro fyzické železo, když se bez toho ten OS obejde, je to jen umělá restrikce bez sebemenšího dopadu na funkčnost a obejít to jistě půjde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Načo používať blbý MS testovací SW, keď existuje WhyNotW11, ktoržý napíše aj to čo daný HW spĺňa? Nepochopím. A ešte MS SW má asi o 12 MB viac aj keď napíše jedinú vetu. To ako používať inštalačku W7 a potom čakať hodinu na aktualizácie aj keď existuje W7 all in one 2020 (urobil ju jeden užívateľ zive.cz), kde stačí už počkať len na aktualizácie Defendera, príp. na špecifické pre daný HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych reagoval na uvodni vetu "Znate to."
Ne, neznam to. Ten nastroj pripravenosti jsem ani nezkousel. Zasadne pouzivam na pocitacich s Windows 10 normalni rezim CSM plus normalni MBR. Nevim, proc bych se mel drbat se Secure bootem a GPT, nic mi to neprinasi a SSD vetsi jak 2TB stejne jen tak mit nebudu.
Tudiz vim, ze na Windows 11 neprojdu a uprimne ani prijit nechci. Do 2025 budou fungovat Windows 10 a jestli potom prejdu na zase o neco vic zmrsene Windows 11 nebo linux je ted ve hvezdach.
Za me teda hlavne prani, aby co nejvic her do te doby podporovalo i linux, protoze co si budem nalhavat, narozdil od Windows to funguje a i updaty umi bez modrych obrazovek s idiotskym smajlikem!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny CPU a GK o kterých se tu psalo si nekoupíš, na nové Win nepřejdeš, hmmm....
Ale čteš a neustále přispíváš na web o HW a SW novinkách, tak to vypadá, že to ještě nebude tak zlé. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GPT na secure bootu nezavysi. Nevidim duvod pouzivat CSM a MBR. Uz cca 2015 pouzivam UEFI bez CSM na GPT a nemel jsem zadny problem (secure boot mam tedy vypnuty, byt je to spise ze zvyku).

A ano libi se mi kdyz v UEFI vidim jaky OS se bude bootovat a ne jen oznaceni disku.

Zustavat u CsM a MBR pokud neprovozujete prastary HW je bezucelne staromilectvi, klidne si to pouzivejte, ale prechod vas ceka tak jako tak a nevidim v tom zadna negativa.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, velká výhoda UEFI je, že jsme se konečně zbavili MBR a bootkódu v něm, svět je v tomto ohledu konečně trochu normální a systém už nemusí chainloadovat MBR->Bootloader->Windows, ale BIOS spouští rovnou už Bootloader.
Např. zálohy systémového disku jsou o dost jednodušší.
edit: a samozřejmě s GPT padá tragické omezení na 4 primární oddíly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste bych dodal, ze GPT uklada partition tabulku na vic jak jedno misto, takze je tam aspon naka sance na self recovery

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CSM dovoľuje použiť akýkoľvek neštandardný OS. Kľudne aj HAIKU, alebo Puppy (aj keď aj ten má nejaké verzie s UEFI kapabel) bez premýšľania či mi to pôjde, alebo prečo to nejde. Ak máš na PC celú jeho životnosť Windows 10, alebo 11, potom samoz. Ťa UEFI a sekure bút nijak netrápi. Ja som rád, že si na svojom PC spustím len pre radosť kľudne aj Kolibri OS a kochám sa ako beží na reálnom HW s 8 GB RAM a nie len vo virtuálke, ktorá OS podhodí nejaký prastarý HW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Haiku bootuje na UEFI (bez secure boot) úplně v pohodě, a to i na ARM (Rpi4) a už i RISC-V. Puppy jsem už "léta" nezkoušel, to nevím. Když už přes UEFI bootuje i NetBSD, není vůbec nutné se držet furt BIOS/CSM. Ale každopádně na zkoušení "jiných" OS mám starý Precision s nějakým i5-650 nebo co to tam je a 8GB RAM a tam mám samozřejmě nastaveno "BIOS/CSM".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tudiz vim, ze na Windows 11 neprojdu a uprimne ani prijit nechci."

A budeme to poslouchat do toho roku 2025 nebo to je naposled co jsi nám to sdělil? Používej co uznáš za vhodné, nikdo tě do ničeho nenutí, když se ti to nelíbí.

Mimochodem modrá smrt je dobrá, upozorní člověka na problém, který je v drtivých případech důsledek problému s HW a SW. Pokud člověk pořídí počítač který složili profíci, nevrtá se v HW ani v SW, tak má klid. Krásně to je vidět na korporátních strojích, to jsou tisíce strojů, samozřejmě pod kontrolou adminů vynucenými politikami a omezenými právy uživatelů, kteří si ten počítač nemohou rozbít svépomocí. Ty stroje jedou krom restartů při updatech 24/7 několik let a BSOD na nich nevidíš.

Za většinou BSOD prostě stojí blbost uživatele a system budilera, tedy stavitele počítače, což leckdy bývá ten samý člověk

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Krásně to je vidět na korporátních strojích..."
mám možnost jet ve dvou velkých koporátech současně a že by to fungovalo tak jak popisuješ tak takový zkušenosti nemám, ba naopak modré smrti se u někoho kolem mě objevují pravidelně, velké problémy s updaty + vpn hlavně to bylo vidět minulý rok na začátku lockdownu jak kdo má kvalitně nastaveno a kdo jak je pružný, ale nyní je to lepší, ale že by to byla výhra to se říct nedá, na nové i5 s ssd systém kvůli všemu bordelu co tam běží na pozadí startují windows cca minutu než všechno naběhne a dá se na tom pracovat a nesmyslné errory hlášky, které nic nedělají mám na obou noteboocích

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za víc jak 20 let praxe v IT jsem zažil potíže s počítačem ve smyslu BSOD jednou, kdy IT vymýšlelo čím by to mohlo být, zdroj, dock, baterie, RAM, disk... nakonec byl problém SW charakteru, stačilo odinstalovat všechny ovladače a nainstalovat znovu - prostá instalace nových nic neřešila. To je ale problém 10 let zpět a dost možná jsem jej způsobil sám protože s tím počítačem jsem fakticky mohl cokoli.

když se pak zamyslím nad svými domácími počítači, tak BSOD jsem viděl jedině s ohledem na taktování. Lidem kterým navrhuji/skládám počítače taktování nedoporučuji a sám už se také neobtěžuju.

Chápu že osobní zkušenost každého může být rozdílná, ale v těch korporátech prostě není čas na to aby lidi stáli kvůli takovým prkotinám jako problém s počítačem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Za víc jak 20 let praxe v IT jsem zažil potíže s počítačem ve smyslu BSOD jednou"
..ty jsi toho jeste nezazil Jiricku. Jinak ta veta sama o sobe rika, ze ani 20 let nekomu nestaci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A já zase neměl během 10 let výraznější potíže s W7 a rád bych u nich zůstal, hádej jak velkou to má váhu v globálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam takovy pocit, ze s UEFI+GPT(+SecureBoot?) ten pocitac nabehne do OS rychleji nez v pripade BIOS+MBR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nastavíš stejné podmínky bootování tak naběhnou za srovnatelnou dobu. Pod UEFI jde ovšem nastavit fastboot, který startuje rychleji (je to ale za cenu toho, že se při startu nedělají všechny kontroly a inicializace - já osobně u sebe fastboot vypínám, protože si tím člověk ušetří řešení některých "duchařin"). Secureboot nemá na rychlost startu vliv

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nová verze toho MS nástroje (2.3) už řekne, proč na PC jedenáctky nepůjdou. A pak je ještě lepší nástroj https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11/releases/latest/download/WhyNotWi..., ten se ale Windowsům nelíbí a musíte je přemluvit, aby ho spustily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pety, žádný odpor windows vůči tomu nástroji z github jsem nezaznamenal. I tak, nemám na desce položku secure boot a opět zde zmiňovaný TPM, takže nic. Ještě u procesoru to mám s otazníkem v oranžovém poli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, jak má člověk nastavené zabezpečení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu se ukázalo, že MS jsou lháři. Windows 10 měl být poslední Windows. W11 tudíž měl být založen na linuxu (distribuce linuxu od MS) s minimální zpětnou kompatibilitou. Nedá se jim věřit ani pozdravení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, kdyby s tím přišli třeba za 5 let že je v roce 2026 doplní windows 11 a do roku 2029 budou 10ky popdorovaný, tak bych neřekl ani popel, ale tohle je normální standardní release jako jakýkoliv jiný windows

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Balmer x Nadella

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo by drive rekl, ze clovek bude na opicaka Balmera vzpominat jeste v dobrem :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen jedna zkušenost - před měsícem jsem si stavěl nový počítač - 11th core i5 11600 - ROG STRIX B560-I GAMING WIFI - teď jsem zjistil, že mi je nanic. TPM ani TPM header nemá. Stejně tak i většina Z590 mini itx desek. Ostatní jsem nezkoumal. Občas některé mají TPM header.
To jako MS myslí vážně, že na měsíc starém HW nepojede windows 11?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je divné že by procesor 11. generace neměl přímo v sobě TPM podporu když starší procesory to mají. TPM header není potřeba, když není potřeba ani toho modulu

A i kdyby to byla pravda tak ano, proč ne? Stáří počítače nemá nic společného s HW požadavky.

Pokud chce MS lépe OS zabezpečit a budou v něm služby, jako například Teams, tak si zaslouží end to end šifrování a TPM to staví na vyšší level.

Přece je v zájmu každého uživatele používat co možná nejbezpečnější dostupná řešení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem zase chytřejší:-D v biosu to je jako PTT a ne TPM :-D díky za pomoc

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou kecy, jak z marketingovych prirucek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, v zájmu uživatele je používat takové řešení jaké mu vyhovuje (např je zhovadilost šifrovat disk, na kterém nemám uložená žádná soukromá ani citlivá data)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Krome toho nazyvat bitlocker bezpecnym resenim, je tak trochu protimluv :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CPUčko to má v sobě. Stačí zapnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O víkendu jsem zkusil nainstalovat Zorin OS 15 něco. Byla to katastrofa. Tak jsem zkusil Zorin OS 16 beta, a to už je úplně přizpůsobený pro uživatele Windows, všechny klávesový zkratky jsou stejný a dokonce ta 16 i má něco, o co Win11 přišly - funkční taskbar a klidně ho můžu dát na všechny monitory. Dokonce při dockování si to pamatuje kde bylo jaký okno, takže já v okolí půjdu touhle cestou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu ti to je? Problém není v tom, že něco nevypadá jako Windows, ale že to je úplně něco jinýho. Až ti to za tejden po instalaci začne při bootu vyjíždět errory a až provedeš nějakej ten update systému teptrve pak poznáš co to je Linux katastrofa :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou kecy.. moje zkusenost se stabilnima buildama/instalacemi Linuxu je presne opacna a to opravdu nejsem moc Linux pozitivni a preferuji win, kde je to mozne.
Co se tyce updatu, tak neustale (bezhlave) updatuje s prominutim jen "IT vul"..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Správně soudruhu, správně, pokud něco nefunguje tak to je fíčura a ne bug :) Ono i se softwarem se stahnují další kompomenty, které také dokáží Linux dosrat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To mi chces tvrdit, ze na bezne kombinave HW ti desktopova distra jako Ubuntu, Mint, Bodhi a dalsi neco nekde sami 'stahuji'? Vzdyt jsou distra, ktere maji FF, OO, a dalsi veci uz zakomponovane v sobe. Pripadne je stahnes pres jejich 'store'.
Co to delas za instalace..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše používám víc programů než webovej prohlížeč a ne zrovna moc použitelnej přehrávač filmů. Nemluvě o tom pokud budeš řešit cokoliv v OS nebo s hardwarem nebo softwarem (pluginy, funkcionalita), v tom případě stahuješ a stahuješ balíčky, protože tam není nic unifikovanýho.

Pár poznatků co se týče software na Linuxu:
- na oficiálním repozitáři dané distribuce většinou moc věcí není
- ekvivalenty Windows programů jsou dost zoufalý co se týče funkcionality, funkčnosti a ergonomie obecně
- na všech velkých repozitářích jsou většinou starý verze a hroznej balast
- pokud stáhnete multiplatformní program z ofic stránek kde bývá aktulální verze, ty linuxové bývají pozadu oproti Windowsáckým

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to co rikate, je neco jineho nez to, ze linux je 'nepouzitelny' a ze se 'rozsype'. Jednoduse tvrdite veci, ktere nejsou obecne platne. To ze ma linux svoje mouchy vubec nezpochybnuji. To ze nektere veco z repozitare nemusi 100% fungovat, se take muze stat. Ale porad je to neco jineho, nez jste tvrdil v predchozim a drivejsich prispevcich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom jinýho. Mít Linux co vypadá jako Window, není řešení. Pravděpodobnost, že se něco stane je velmi vysoká :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bez urážky, ale když u toho sedíš ty, tak je možné, že ano. Pravděpodobně děláš něco zle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pravdepodobnost, ze se neco stane je 100%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou kecy jak maliho Jardy. To stejne se da rict klidne o vidlich, kde pristi update muze rozdrbat treba grafiku, atd.
Mate nejakou svoji zkusenost, na jejimz zaklade zobecnujete, coz je ale ptakovina, kterou delaji lide bez patricnych znalosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My měli přes ansible puštěnej yum latest skoro na všem, s vyjímkou pár kritických serverů, a zatím to vždycky všechno fungovalo. Ono to ani nešlo jinak, s tím, jak nás sekuriťáci spamovali s tabulkama, komu by se to chtělo aktualizovat ručně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý, že nám na tom v bývalé práci běžely servery dva roky bez rebootu, s plnýma aktualizacema (ksplice, mucq*). Nejsem fanboy ničeho, prostě se na to jen dívám okem funkční/nefunkční, a momentálně ta beta je funkčnější než 11 i za předpokladu, že by byly bez jedinýho bugu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, zafungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám sice TPM 2, ale nemám požadovaný CPU. Mám CPU řady 7000, intel podporuje cpu až od 8000. Myslíte, že se to změní a časem přidají podporu i pro řadu 7000?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To omezení na procesory by ,mělo být jenom nějaké light. Jako že ti sice vyskočí vyrovná hláška, ale nainstalovat by to jít mělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tohle bude ve virtualizovaném prostředí? Pokud vím, min. KVM tmp neumí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal mi to tu borec výše, že prý ve virtualizaci TPM netřeba, což do konceptu „TPM-required“ hází nejedny vidle :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže je to celé jenom buzerativní fraška.
Asi stejné, jako že ve virtualizovaných Windows nejde kernel debuger (což zamozřejmě vyřeší zfakování flagů ze kterých to systém pozná...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím za všemi omezeními je vidět jen házení vidlí. UEFI, Secure Boot i TPM jsou naprosto nepodstatné pro systém. Ten bez nich klidně poběží. Stejně tak jsou nesmyslné požadavky na nejnovější CPU, které nejsou ale nijak svázány s instrukční sadou. Ale je to zajímavá změna politiky MS - až doteď se snažil, aby wokna běžely na všem, stará PC obvykle odepsala až nepodpora novějších instrukcí v procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.