Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podrobnosti o chipsetech VIA PT880 Pro a PT894

VIA logo
Ačkoli se oficiálně na webu VIA žádné oznámení o uvedení nových chipsetů zatím neobjevilo, při troše dobré vůle se informace o nich nalézt dají. Jde konkrétně o chipsety PT880 Pro s PCI Express ×16 i AGP grafickým rozhraním, PT894 a novém jižním můstku VT8251, o kterém však samostatné informace k dispozici nejsou, pouze se o něm v souvislosti s uvedenými chipsety hovoří, jako tomu bylo doposud např. u chipsetu PT894 Pro. A tak, přestože již některé vlastnosti známe, podíváme se dnes na všechny tři zmíněné čipy z bližšího pohledu. Jen pro pořádek připomínám, že severní můstky se týkají procesorů Intel.

Kapitoly článků

1.  VIA PT880 Pro

VIA PT880 Pro logoVIA PT880 Pro + VT8251

VIA DualGFX logoNa chipsetu PT880 Pro je nejzajímavější jeho duální grafické rozhraní, které VIA nazývá „DualGFX Express“. Název je nepatrně zavádějící, protože já bych si pod ním osobně představil alternativu k nVidia SLI, tedy dva PCI Express ×16 sloty (bez certifikace od nVidie). V tomto případě však jde o to, že základní deska může obsahovat oba grafické sloty, tedy jak PCI Express ×16, tak AGP 8×. Pozoruhodné na celé záležitosti je zejména to, že mohou pracovat oba současně, každý se svou kartou.

Náčrtek základní desky s VIA DualGFX

Rozdíl oproti SLI od nVidie je v tom, že SLI dokáže takto v 3D režimu zaměstnat oba grafické procesory, zatímco VIA DualGFX Express je určeno spíše k rozšíření pracovní plochy na až 4 monitory (za předpokladu, že každá karta má 2 výstupy). Pro uživatele by pak měla být velmi atraktivní možnost při upgradu PC ponechat si stávající AGP kartu a v budoucnu bez dalších výdajů pohodlně přejít na PCI Express.

VIA StepUp logo VIA se též pyšní vlastní „StepUp Memory Technology“, což však není nic jiného než podpora obou typů pamětí, tedy DDR i DDR2 na jedné desce. Z popisu však nevyplývá, že by šlo použít oba typy pamětí současně, jako třeba kdysi dávno SIMMy s DIMMy např. na Intel 440LX chipsetu (to by se asi VIA chlubila jinak). Zkrátka je možné použít stávající DDR a v budoucnu je bez výměny desky vyměnit za DDR2. Ostatně ani dnes toto každá deska s podporou DDR2 nemá.

Schéma VIA PT880 Pro + VT8237

Na blokovém diagramu je znázorněn starší jižní můstek VIA VT8237. Díky propojení se severním můstkem přes V-MAP je však samozřejmě možné připojit i VT8251, který si připomeneme na další stránce.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  VIA PT880 Pro

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podrobnosti o chipsetech VIA PT880 Pro a PT894

Žádné komentáře.