Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Napájení Radeonu RX 480 je řešené zvláštně, snížení napětí zvýší výkon o ~5 %

Pokud by se AMD podařilo vydat grafickou kartu nové generace na první pokus bez ztráty kytičky, byl by to asi zázrak. Radeonu RX 480 není výjimkou, tentokrát však postačí nový ovladač…

Mohli bychom zmínit nezkalibrované ventilátory Radeonů R9 290X, které vedly k různé spotřebě i výkonu testovaných karet. Dalo by se diskutovat o nevyladěné pumpě na testovacích vzorcích Radeonu Fury X, která vytvářela pískavý zvuk. Téma samo pro sebe jsou i pískající cívky na první várce Radeonu Nano. To vše už je ale minulostí, protože se AMD podařilo opomenout jeden „detail“ i na Radeonu RX 480.

Během recenzí bylo objeveno několik zajímavostí a nesrovnalostí souvisejících s napájením. Za pozornost stojí dvě, přičemž se nejdříve podíváme na tu, o které se nyní diskutuje nejvíce. Radeon RX 480 využívá k napájení PCIe slot a 6-pin napájecí konektor, přičemž ze slotu (základní desky) může v některých hrách odebírat více než 75 wattů. Odběr 75 wattů byl ve specifikaci PCIe 1.x stanoven jako limitní; s PCIe 2.1 se objevila volitelně možnost zvýšení limitu až na 150 wattů. To ale není pravidlem, a tak se objevují obavy o životnost základní desky, pokud je při odběru ze slotu překročen původní 75W limit.

Hodí se připomenout, že základní desky z hlediska napájení PCIe fungují pouze jako spoj mezi zdrojem a kartou, samy se na úpravě napájení aktivně nepodílejí. Jde tedy o zátěž kladenou pouze na samotné měděné spoje a konektory. Pokud bychom měli hledat nejslabší článek, který by při vyšší zátěži měl být limitujícím prvkem pro životnost systému, šlo by (spíš než o kovové spoje v desce) o PCIe konektor. Přestože Radeon RX 480 není první grafickou kartou, která z PCIe slotu bere i více než 75 wattů, nedošlo doposud k žádné kauze ohledně odcházení PCIe slotů v důsledku vyššího odběru. Neexistuje proto precedens, jakým způsobem by se hypotetické poškození PCIe slotu vlivem vyššího odběru mělo projevit (rychlejší oxidací kontaktu v důsledku zahřívání? deformací slotu?).

Z recenzí Tom's Hardware

V případě dlouho očekávaného Radeonu RX 480 je ale odběrům přesahujícím 75 wattů věnována zvýšená pozornost. AMD se prozatím k situaci nevyjádřila formou tiskové zprávy, ale podle Ryana Smithe z Anandtechu je na toto úterý chystán nový ovladač, který má situaci řešit. To nepřímo potvrdil také Raja Koduri, šéf Radeon Technology Group, když na svém Twitterovém profilu sdílel snímek inženýrů, kteří během víkendu pracovali na testování opravného ovladače.

Napájení grafického jádra Radeonu RX 480 je rozděleno, tři fáze jsou zásobované z PCIe slotu, další tři z 6-pin konektoru. Toto řešení je poměrně neobvyklé, zvlášť s ohledem na to, že 6-pin napájecí konektor je implementován nestandardně, aby sám zvládal odběry až 150 wattů. AMD by teoreticky měla být schopná ovladačem nastavit vyvážení odběrů ve prospěch 6-pin konektoru, čímž by došlo k poklesu odběru na PCIe slotu. Možná jsou ale i jiná řešení - jaké AMD zvolí, uvidíme později tento týden. Zdá se, že před vydáním podstoupilo napájení Radeonu RX 480 určité změny, které měly vliv i na vyvážení odběrů mezi PCIe slotem a 6-pin konektorem, což bylo opomenuto.


Tím se dostáváme k druhému aspektu napájení. Krátce po vydání karty vyšlo najevo, že nemá aktivní všechny úsporné technologie, které po stránce hardwaru podporuje. Podle Damiena Trioleta z redakce Hardware.fr nejsou aktivní přinejmenším „boot time power supply calibration“ a „anti aging compensation“. První zmíněná technologie vyplývá z faktu, že napětí čipu musí být vyšší než by bylo za ideální situace potřeba, protože zdroje (zvlášť v nižších cenových relacích) mají k ideálním charakteristikám daleko a napětí proto musí být o něco vyšší, aby byla dostatečná rezerva pro zachování stabilního běhu i v případě kvalitativně horšího nebo stárnoucího zdroje. Technologie spočívá v kalibraci napájení při každém spuštění, čímž je zohledněna kvalita zdroje i jeho stav a pracovní napětí GPU nemusí být vyšší, než je bezpodmínečně nutné.

Druhá technologie rovněž redukuje nadbytečnou rezervu v napětí. Tato rezerva je čipům ponechávána z důvodu stárnutí tranzistorů. Se stářím čipu se velmi pozvolna zvyšuje minimální napětí, při němž čip dokáže běžet stabilně. Standardním řešením proto je nastavení takového napětí, při kterém poběží stabilně po celou dobu své životnosti. Takové napětí je ale pro stabilní běh v prvních několika letech existence karty zbytečně vysoké. Technologie spočívá v nastavení napětí s ohledem na věk a stav čipu, čímž je snížena jeho spotřeba.

Clipboard 02 0

Clipboard 01

Protože minimálně tyto dvě technologie nejsou z neznámých důvodů na Radeonu RX 480 aktivní, je rezerva jeho napětí vyšší, než by bylo nutné pro stabilní běh. Toho si všimla redakce webu ComputerBase a vyzkoušela ručně nastavit nižší napětí (pro každou hladinu výchozích taktovacích frekvencí). Výsledkem sníženého napětí byl pokles odpadního tepla, což kartě umožnilo nastavit vyšší boost, který se projevil v průměru 5 % výkonu navíc. Podle uživatelských diskusí lze nižšího napětí namísto ke zvýšení výkonu využít ke snížení spotřeby (pak je třeba upravit i další nastavení) a karta pak při zachování zhruba stejného výkonu vykazuje o 15-20 wattů nižší spotřebu.

Lze předpokládat, že při použití neaktivních technologií by byly výsledky podobné. Spekuluje se, zda AMD nestihla dokončit softwarovou podporu a při vydání Radeonu RX 470, který má nabídnout vyšší energetickou efektivitu, budou již tyto úsporné technologie aktivní, nebo u této generace cílí do mobilní sféry. To se pravděpodobně dozvíme v průběhu července.

Diskuse ke článku Napájení Radeonu RX 480 je řešené zvláštně, snížení napětí zvýší výkon o ~5 %

Středa, 6 Červenec 2016 - 21:03 | He3lix | S tímto argumentem souhlasím, nereferenční modely...
Středa, 6 Červenec 2016 - 21:00 | He3lix | Já měl od MSI HD 6790 a ta byla velice hlučná,...
Středa, 6 Červenec 2016 - 15:33 | Twix | Jeste mi to neda a vyjadrim se k afere se "...
Středa, 6 Červenec 2016 - 13:11 | Rudi Iteceder | Videls du desku? Do takoveho prasecaku bych...
Středa, 6 Červenec 2016 - 12:07 | r4in | Člověk si říká, jestli tam AMD nemělo radši...
Středa, 6 Červenec 2016 - 12:07 | r4in | To se nepotvrdilo.
Středa, 6 Červenec 2016 - 09:11 | rathanuviel | Velmi zajimave - spotreba jiz OK, vykon...
Úterý, 5 Červenec 2016 - 14:12 | Pan_Filuta | Myslím že se sluší doplnit, že nyní popisujete...
Úterý, 5 Červenec 2016 - 12:02 | shipo | Jakej druhej čip? Půlka čipu/karty Rx480 je...
Úterý, 5 Červenec 2016 - 09:57 | Twix | Samotne limity jsou nastaveny primo v BIOSu (...

Zobrazit diskusi