Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pohádka o cédéčku

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Náš starý známý H.CH.WIFT Andersen pro vás napsal další pohádku. Tentokrát o CD médiu. Já jsem ji (s dovolením) nazval "Pohádka o cédéčku".

Nejlepší média jsou CD-RE WRAPUCH 80' (Compact Disc Recordable Erasable), která mají tu zajímavost, že se nechají smazat (ne přepsat). Fungují jako klasická CD-R média, ale můžete k nim dokoupit speciální Erasing and recovering burning-box - je to taková jakoby pec, do které médium vložíte, zmáčknete tlačítko a pomocí speciálních mikrovln (které se od vln v mikrovlnné troubě podstatně liší) se CD vymaže. Barvivo, které je v médiu použito, obsahuje sloučeninu (jejíž původ firma WRAPUCH záměrně uchovává v tajnosti), která s uvedenými mikrovlnami reaguje tak, že se barvivo uvede do tekutého stavu a všechny informace se zničí, protože se celá plocha barviva jakoby "slije" dohromady v jednu původní souvislou vrstvu. V okamžiku, kdy "pec" vypne ony mikrovlny, barvivo během několika málo sekund opět ztuhne a je z něj opět klasické prázdné médium. Navíc je toto CD v tomto boxu ještě podrobeno krátkodobému rovnoměrnému tlaku, který zajišťuje dokonalé splynutí všech částí barviva.

CDčko obsahuje datové části, které se tímto procesem nepoškozují (je to ta část, kde jsou zapsány informace od výrobce média, jako je nominální kapacita, barvivo atd...) - jsou zde
vylisovány "natvrdo".

Zápis na takovéto CD probíhá již zmiňovaným způsobem vypalování jako na CD-R médium - CD se nedá přepisovat, takže jej nemůžete mazat jako CD-RW, ale zase jej můžete v klidu použít i ve starších vypalovačkách, které CD-RW neumí. Narozdíl od klasického CD-R média, kde se vypálením barvivo trvale znehodnotí a tím vzniká v barvivu díra, zde se vypálením barvivo jakoby "uhne" (barvivo na vypalovací laser reaguje podobně, jako když kápnete do oleje odmašťovacím prostředkem). Tímto se barvivo neznehodnocuje a může být použito vícekrát. Firma WRAPUCH udává, že takovéto CDčko je možné přepsat vícekrát, než klasické CD-RW médium (přibližně 2500 krát).

Nespornou výhodou tohoto média je, že jej přečte téměř každá CD-ROM mechanika nebo CD přehrávač, protože se nejedná o CD-RW, ale CD-R (v podstatě platí, že jej přečte každá
mechanika, která dokáže přečíst CD-R). Další výhodou je již zmiňovaná použitelnost ve starších vypalovačkách - uživatel, který chce používat přepisovatelná média si nemusí, pokud má pouze vypalovačku, kupovat novou přepisovačku, protože mu jeho stará vypalovačka k tomuto účelu bohatě poslouží.

Nevýhoda tohoto média spočívá v tom, že jej nemůžete přepisovat přímo v CD-RW mechanice, protože CD není, jak již bylo několikrát uvedeno, přepisovatelné - k mazacímu procesu je
určen výhradně výše uvedený Erasing and recovering burning-box. Proto, používáte-li médium pro zápis např. PacketCD, nemůžete data z CDčka přímo mazat, můžete je pouze zneviditelnit, ale místo se tím na CDčku neuvolní. Mazat je možno médium pouze ve zmiňovaném boxu k tomu určeném. Box se záměrně jmenuje ještě navíc Recovery. To znamená, že v něm můžete i tyto média opravovat, pokud jsou poškozená. Pochopitelně, že v něm neslepíte médium, pokud jste jej zlomili, nebo opravit škrábance, pokud je CD poškrábané, ale můžete zde jaxi zviditelnit data, která jsou hůře vidět. Opět se zde využívá reakce barviva s vlnami, tentokrát ve slabším měřítku - tyto vlny způsobí lepší zviditelnění vypálených děr, protože působením těchto vln se vypálené díry jaxi více vyčistí a lépe zviditelní a téměř nepatrně rozšíří (barvivo se jaxi shlukuje, čímž se díry nepatrně roztahují a zbytky barviva v dírách se přesouvají k barvivu souvslému nevypálenému). Výsledkem je zvýšení rozdílu odrazu mezi pitem a landem, čehož logickým výsledkem je lepší čitelnost média. Tento proces je velice užitečný, pokud je vaše vypalovačka již starší a nedokáže vypalovat tak, aby byla všechna média všude čitelná. Ceny těchto produktů jsou příznivé - cena jednoho média je 40,- Kč a cena Erasing and recovering burning-boxu je 1500,- Kč.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pohádka o cédéčku

Žádné komentáře.