Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pohřbí Philips taiwanské výrobce médií?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Objevily se další nové informace o cause Philis vs. taiwanští producenti CD-R médií a licenční poplatek. Dozvíte se také že v USA již zdražil další prodejce, že tauwanský dovoz médií je podezřelý z dumpingových cen nejen v Evropě, ale již i v Korei, ale hlavně zda u nás opravdu dojde ke zdražení.

Kapitoly článků

2.  Pohřbí Philips taiwanské výrobce médií?

Zdražení, které se očekává koncem roku je tedy, zdá se, nevyhnutelné. Boj ale ještě nekončí. Philips vyhrožuje embargem na dovoz nejen do USA, ale i Evropy a Japonska, pro firmy, které nebudou platit licenční poplatky. Může se stát, že licenční poplatek spolu s dovozními cly bude činit i více než 10 centů. Pak asi nebude možné z Taiwanu média vyvážet na 0,20 U$.

Jak to tedy celé dopadne? Předně je třeba si uvědomit, že se jedná o ceny v U$, ne v Kč. Je tedy nutné počítat především s kurzem. Jak nás vláda infomuje, hospodářství vzkvétá, dá se tedy očekávat upevňování koruny. To by částečně mohlo kompenzovat právě výše uváděná zdražení. Druhým faktorem jsou místní výrobci. Ti byli donuceni právě taiwanskými producenty své výroby co nejvíce optimalizovat, aby byli vůbec konkurence schopní. Možná se právě této příležitosti chytí a i když třeba něco na ceně přidají, budou se snažit držet ceny pod dovozem. Třetím faktorem je nový materiál MCOC, jenž by měl nahradit dnes používaný polykarbonát. Má vyšší průhlednost, ale je navíc levnější! Myslím si tedy, že k nějakému zdražení jistě dojde, ale rozhodně bych nepředpovídal zdražení více než o 10-15%, což znamená v koncových cenách jednotky korun za médium. Rozhodně ne více. Pak by se totiž ceny velmi přiblížily cenám CD-RW, což by zase nutně vedlo k poklesu prodeje CD-R. Jsou to však jen moje úvahy, a vše může být samozřejmě zcela jinak.

Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Pohřbí Philips taiwanské výrobce médií?

Diskuse ke článku Pohřbí Philips taiwanské výrobce médií?

Žádné komentáře.