Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Polaris 12 se objevila v Linuxových ovladačích

Ono už se těch ruzných v RX v ovladačích objevilo a stále tu máme jen 3.
A dlouho ještě mít budeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problém je, ze to má byt ax šesť nových GPU..

The series was published moments ago. Most of the ~100 lines are just for adding new "Polaris12" cases to various areas that are shared with Polaris 10/11 and then just different firmware file names. It's rather all straight-forward changes in digging through the patches with no breakthrough details, due to using all of the common Polaris 10/11 code-paths. The only new real information are the PCI IDs with there being six listed for Polaris 12: 0x6980, 0x6981, 0x6985, 0x6986, 0x6987, and 0x699F.
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-Polaris-12

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že by RX 4x5?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je problém? 2 mobilní modely, 1-2 pro desktop, 1-2 embedded, 1 pro Apple, dohromady 6.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skôr 3 mobile a 3 desktop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co se týče výkonu Polaris 12, připadají v úvahu tři možnosti. Buďto bude pomalejší než Polaris 11, nebo bude mezi Polaris 11 a Polaris 10, nebo bude rychlejší než Polaris 10."

Jinak řečeno, jeho výkon bude nějaké reálné číslo. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však je to jedno, slovy marketingových oddělení bude výkon prostě ohromující :) to je marketingové vyjádření pro P ∈ R :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hahaha, jo taky se mi zdá, že si někdo zachvilku z těch spekulací zašpiní trenky... a diskutující to nebudou xD

vážená redakce, co třeba přijít s nějakým testem?!? nebo "přemluvte" WIFTa ať přispěje opět něčím hodnotným, prosím, pro nás jako dárek pod stromeček

tyhle srágory pořád číst dokola! ať si redaktor přečte svoje články za poslední měsíc/dva, vždyť to nemá s reálným používáním železa nic společnýho, pořád se tu spekuluje nebo se něco očekává... to přece nedává smysl

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to dává, když čekáte na produkty AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze se asi nejvice smejete tomu co jste sam napsal ;)
Podobne clanky a dohady vychazeji na jinych webech v zahranicich take. Tudiz Vas prispevek v tomto ohledu nedava zadny smysl. Na HW testy by jim nekdo nejspise musel zapujcit HW, coz se u nas asi uz moc nedeje..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jsi normalni? kdyz te to nezajima tak to necti (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toto je zrovna věc, kde se nevyplatí ani to spekulování, ale pěknej článek. U malinkýho Polarisu to ale z hlediska AMD dává nejvíc smyslu - hledisko AMD = jak AMD uvažuje. Takže budeme mít ultrabooky, tablety atd. s HDMI 2.x, Vulkan a DX12 - svým způsobem proti Tegře.

Mnohem radši bych byl, kdyby sebrali koule do hrsti a "znovu" vydali čip s 1536 shadery a např. 24 ROP, ikdyž i těch 32 u 470/480 je pro mě psychologicky málo, stejně jako směšných 16 u 460ky. A z toho by pochopitelně nasekali levný verze 1280 (tak jak to má 270/370ka) a klidně i 1024. A to vše na vylepšeným procesu tak, aby to šlo taktovat. Ale tím by si požrali 470ku holt...

Pak mě napadá ještě možnost, že Vega
a) až taková sláva nebude a Polaris na steroidech (GDDR5x) bude mnohem levnější nákladově a blízko výkonem
b) bude zaměřená spíš na výpočty, nedošlo k velikým změnám oproti MI25 a vlastně z toho důvodu platí a)
c) bude takový dělo, že je potřeba něčím vyplnit mezeru mezi RX480 a nVidia 1080 (= Vega), takže se vlastně díváme na "AMD take on 1070", neboli nebude tolik zprasenejch čipů a ikdyž, tak budou pořád moc výkonný (nad 1070), resp. kvůli architektuře striktně HBM moc drahý

Ono je jaksi potřeba mít víc jak dva čipy, pokud si firma chce říkat výrobce grafických karet (teď čekáme na 3. čip zatím ofiko).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Palubní deník Vega, dodatek. Ještě nikde nepadlo zamyšlení na bázi počet shader units a frekvence. Pokud bude mít Vega 4096 SP a 1080 má 2560 SP a zároveň když jeden SP Polaris je přesně 1,5x horší než nVidie (v DX11), tak 1,5 x 2560 je 3840. Takže
4096/3840 = 1,06666
1/1,06666 x 2 Ghz = 1875 MHz

Pokud Vega bude mít 1500 MHz, bude stačit pokrok v architektuře na 25 % zlepšení oproti Polaris?
HBM řekněme 10%, zbytek 15 % vypadá reálně.

A bude to 1500 MHz? ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono u těch shaderů je nutné brát v potaz jednu věc a tou je efektivita. Ono pokud navýšíte počet shaderů dejme tomu o 50%, tak teoreticky by výkon měl být při stejné frekvenci o 50% vyšší. Reálně ale o 50% vyšší nebude. S narůstajícími počty je stále obtížnější udržet stejnou efektivitu.

A hlavně v řadě scén může být výkon brzděn někde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„no pokud navýšíte počet shaderů dejme tomu o 50%, tak teoreticky by výkon měl být při stejné frekvenci o 50% vyšší“

Neměl :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

POZOR!!! OFF TOPIC!!!
Po dnešní večeři jsem se pustil cvičně do rozebrání Pentia4, aneb příprava na DELID Skylake.
Koukal jsem, že ta černá pasta která drží HS celkem jde fakt lehce proříznout takovým ti zalamovacím nožíkem. Problém byl, že na tom měli nějaký "tekutý kov" protože jsem HS musel poklepat přes kousek železa kladívkem. Ani to nejde z toho čipu ani HS sundat a to jsem to čistil vším co jsem doma našel. Proč to sem píšu? Aby si to přečetl PiTy a chtěl jsem se zeptat na radu čím ten HS vyleštit aby byl jako zrcadlo? Mockrát děkuji za pomoc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

izopropanol?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to doma fakt nemám, kdysi jsme s tím blbli při úpravě rostlinného oleje na vaření při úpravě na "měřo" aby jsme to nalili do auta a jezdili na to, ale jaksi se to někam ztratilo a zbyl mi jen louh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bylo přiletované a tys to tou hrubou silou kladiva rozštíp. To půjde sundat jen horkovzdušnou pistolí nebo šmirglpapírem, pokud tam tedy nezůstal i kus čipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevím jestli to bylo přiletované, na cín to bylo dost měkké, zbytky šli krásně setřít plastovou kartou, žádné lámaní procesoru neproběhlo. Taky mě napadlo že to zahřeji, ale jaksi nemám čím kontrolovat teplotu aby se to neutavilo? Domnívám se že tu šedivku ze skylake utřu lehce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) dik moc. Super, pobavil sem se....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

njn amatér...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To přemýšlím že udělám i s mým haswellem 4790k, má někdo zkušenost ? díval jsem se na videa delid a zarazilo mě, že to jen bez řezání strčí do svěráku a odloupne ihs jak nic... jinak by mě zajímalo co je přesně to černé "lepidlo" silikon asi né, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) tak ta základna je silnější než má skylake.
2) proto jsem se nebál to strčit do svěráku, fígl je v tom, že musíš poklepat pěkně z boku, HS se tím "utrhne" a pak to sundáš rukou. Jde o to s tím pohnout pak už to jde. Problém bude jestli ta šedivka u toho skylake nebude chtít pustit, to asi jen tak do svěráku nedám.
3) Bez toho řezání bych do toho nešel, zvýší ti to odpor který budeš muset k utržení překonat a tím pádem i destruktivní náraz bude muset být silnější. Já to fakt jen lehce třikrát poklepal a jakmile jsem zjistil že se HS pohnul, tak jsem procák ze svěráku uvolnil, s HS zatočil a už jej oddělil lehce rukou.
4) silikon to nebude, ale je to hodně podobné automobilovému tmelu na lepení oken.
5) řezání u toho skylake budu dělat žiletkou, protože ten ulamovací nožík je pořád docela tlustý a zbytečně překonávám odpor způsobený roztažením mezery mezi HS a základnou procáku. Žiletka je přece jen tenčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky bych to radsi trochu obřezal, ale mam obavy,uvnitř jsou asi odpory na jedne straně a nechci ani zaříznout do procáku. u toho lepidla jsem si říkal že ho něčím naleptám aby šlo dolů a pak bych chtěl něco podobného čím to zase slepím, nejlépe to stejné co tam cpe intel. jinak určitě coollaboratory jen nevím jaký je rozdíl mezi PRO a ULTRA..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

#) tady http://extreme.pcgameshardware.de/attachments/842128d1438715279-guide-in... máš obrázek skylake, neměli by tam být žádné odpory, doporučuje se na žiletku nalepit izolepu tak aby ostří bylo maximálně 5mm. Jednak tím eliminuješ pořezání prstů z druhé strany a podruhé krásně vidíš jak hluboko jsi.
#) Díval jsem se a je opravdu vhodné řezat tak, že to ostří budeš pořád zvedat nahoru k HS. HS ať si je dořezané jak chceš, ale do té základny bys neměl v žádném případě říznout, to stačí valmi málo k poškození. Tady se opravdu vyplatí nespěchat a být trpělivý, pomaličku říznout, posunout se o kousek, odpočinout si, zkontrolovat, zase zatlačit a říznout kousek dál.
#) já na procesor chemii používat nebudu, použil jsem zákaznickou kartičku od jednoho prodejce automobilových dílů, a jde to krásně dolů, fakt jsem čučel.
#) mám tady akrylátovej tmel takže, to je tvoje věc, pokud to nebudeš často sundávat, nemusíš to lepit vůbec.
#) Rozdíl co jsem vypátral je v tom, že ultra, je vylepšená v tom, že by neměla tolik rozežírat materiály. Ale v kombinaci s hliníkem nesmí být použita ani jedna, respektive obě dvě ti jej rozežerou. Nejlepší je prej poniklovanej chadič a měď nevadí. Ultra je navíc vylepšena pro lepší roztírání a přilnutí.
#) chci to dělat teďka přes vánoce, tak to nafotím aby mi nevěřící tomášové věřili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus to hodit do hrnku a hrnek do vroucí vody, pak postupuj kartou... Pokud to nepomůže, mikrovlnka s grillem jen na grill tak 4 minuty, když dáš vedle vajíčko, tak až zbělá bílek. Pak to opatrně vytáhni, polož na prkýnko a tou mikrovlnkou do toho silně uhoď - mělo by se to tak demagnetizovat. Pak to zase strč do té mikrovlnky a celý to vyhoď z okna )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D ty budeš nějaký kuchař...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trapný příspěvek obyčejného člena fun klubu diit. Dalšího člověka kterého jsem si vážil, škrtám ze svého seznamu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

První větu jsem myslel vážně, ale pak mi to prostě nedalo )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta počáteční úvaha je mylná. To že se něco našlo v linuxových driverech nijak přímo nevylučuje, že nepůjde o Apple only věc. Třeba i Linuxové jádro obsahuje i ovladače které jseou specifické pro Apple počítače, nebo třeba počítače od SUNu a mimo tyto počítače daný HW nekoupíte a přesto je Linux podporuje.
Netvrdím, že Polaris 12 bude Apple only a ani si to nemyslím, ale z toho co je tam uvedeno se dle mého vycházet nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

------------------ ------------------ ------------------
ked sa zamyslime nad nazvom polaris 12 a cislom 12 a uvedomime si fakt ze polaris 11 (460) je menej vykonny jak polaris 10 (470/480), tak ked ma byt tato reverzna postupnost zachovana, tak polaris 12 (440/450 ???) musi byt MENEJ vykonny ako polaris 11
------------------ ------------------ ------------------

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To číslování nevychází z výkonu, ale z pořadí, v jakém jsou čipy vyvíjeny. Polaris 10 byl vyvíjen před Polaris 11. Proto následující čip dostává pojmenování Polaris 12 a další z řady Polaris by měl číslo 13.

O výkonu to ale nic neříká. Stejné to bude v případě Vegy a jejích nástupců. První bude Vega 10, následně Vega 11 a případně Vega 12. Nelze ale podle toho říct, kdo bude mít jaký výkon. Je to čistě o pořadí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo přesně tak, pokud amd uvažuje logicky

tím by byly všechny spekulace jednoduše smáznuté, problem solved a redakce může pro nějaký zajímavější článek čerpat inspiraci např. ze zajímavějších témat, která řeší web phoronix (který tu je v diskuzi také dost často citován)

a myslím si, že zrovna na phoronixu se o amd píše mnohem více než o nvidii a nepůsobí to tak křečovitě jako zde, naopak působí to přirozeně ve stylu: amd momentálně dělá zajímavé věci tak o tom napíšeme

tady na diit se můžeme např. dočíst o "nvidia club geforce elite" poněkud jednoduše účelově napsaném článku atd. Zajímavé, že zrovna na phoronixu o tomhle třeba není ani zmínka

opět: můžete to brát jako konstruktivní kritiku, nemám nic proti tomu kdyby se zde psalo pouze o vlastnostech / novinkách jediného konkrétního výrobce amd/intel/nvidia whatever, ale proč neukázat nějaký test reálného dopadu atd. pro nás uživatele, podobně jako to dělá (a omlouvám se, že si to beru zase "do huby") web phoronix?

momentální kurz článků je, panem no-x, nastaven tak, aby "aktivoval" diskutéry nějakým (s prominutím, jednoduchým /rozuměj: hloupým/), vyjádřením ve smyslu: "a těšíte se, až Vás zase Váš oblíbený výrobce grafických čipů oškube?". článek s informačním přínosem těžko měřitelným, za to diskuze by se dala krájet...

toť vše, co jsem měl pro redakci před vánoci na srdci, snad to bude pochopeno správně

pro vlastníky amd karet: provozuji své PC také na grafice amd, nvidii nemám ani jednu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do určité míry souhlas. Mám pocit (ze slohu, z názvů článků), že kluky provokování k diskuzi moc nebaví. Spíše to bude nutnost, protože cílovka je IT gramotná a většina bude blokovat reklamy. Čímž mají nízký rozpočet, což se musí odrazit i na článcích a jejich chuti to dělat. Nepřidá tomu ani to, že jim občas někdo kvůli tomu vypere žrádlo. Nechci říct, že je to omlouvá nebo že máme skákat radostí.

Je otázkou, jestli by kvalitní recenze nepřitáhly nové čtenáře, když se na recenze vykašlal i EHW. Myslím si, že se na úpadku této části IT novinařiny podepisují i dnešní mladí, kteří nemají zájmy, kromě FB na matlafounu. Tím redakci nehájím, já si to takto vysvětluji.

Přesto si myslím, že když už měl David v ruce nějaké grafiky a jasně napsal, že hry nemá, mohl je jako linuxák prohnat v PTS, který nabízí řadu testů, které jde automatizovat tak, že je spustí jedním příkazem či skriptem. To mohlo recenze oživit a bez urážky, dát jim i smysl. Navíc je mezi českými linuxáky člověk, který zapůjčuje jedné zahraniční redakci svůj účet na Steamu, aby měli širší testovací porfolio. Nevím kolik má her nebo jaké, jen šla informace kolem. Že by o něm David nevěděl? (pro redakci - kdyžtak mi napište na mail, dám vám na něj typ, pokud chcete)

Tohle jsem měl na srdci nějakou dobu já a díky Jiřímu K jsem se rozhoupal to napsat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy web se muze delat lepe. Na druhou stranu ja jsem rad, ze je tady web, na kterem krome "spekulaci" se objevuji i dobre "preklady" jinych kvalitnich webu. Tudiz clovek, ktery je zavisly na cestine, aspon dostane kvalitnejsi infa, nez treba testy a komentare na pct. K tomu je to web, kde az na par maskotu, vetsina diskutujicich umi neco rict a neni to pubertalni hovadina :)
Tim nerika, ze by tady nejake testy navic nebyli vitany...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě bude Polaris 12 přídavná karta k Raven Ridge APU (levným) systémům do Crossfire čili někde mezi 512 - 896 SP.

RX460 obsahuje 1024 SP, ořezaná verze 896SP, takže Polaris 12 bude pod ním :-) v podstatě nástupce Cape Verde založeném na GCN1 arch. i když někdo může považovat jako nástupce i Bonaire.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to fakt bylo ještě pomalejší než RX 460, tak markeťáci sice budou štěstím bez sebe ("Kupte si laptop s DEDIKOVANOU grafickou kartou za KULERVOUCÍCH 12999 Kč!"), ale jinak... meh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.