Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Polaris neřekla poslední slovo, energetická efektivita dále stoupá

Kdyz budou nove revize RX480 uspornejsi nez ty stare a na starych to dle vseho nelze aktivovat, jedna se o hw zmeny, nebudou uzivatele, kteri prokazali nejvetsi oddanost AMD a zakoupili hned neno chvili po uvedeni nastvani, ze maji tu samou ale pritom horsi kartu?
Kdyz AMD vyda uspornejsi modely jako spekulovany RX485, nebudou zase ti samy uzivatele dot nastvani?
---
Vychazim z toho, ze jsem koupi RX480 zvazoval nez jsem zjistil, ze si musim koupit kvuli linuxu GTX1060 a byvalo by me nastvalo, kdybych mel vic zrouci kartu nez lidi co si ji koupii pozdeji.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se musela kvůli linuxu kupovat zrovna GTX1060? Já si upgradoval HD4670 na RX470. Na dvou dalších PC mám také Radeony, všude jedu amdgpu nebo radeon ovladač (dříve i fglrx) a vše funguje spolehlivě, včetně akcelerace videa.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Já bych se dnes naopak bál utratit takovej balík peněz za nvidia kartu, kterou pak šoupnu do PC s linuxem. Samozřejmě pokud tam běží konkrétní aplikace, která živí mě i rodinu a potřebuje k běhu čip made by nvidia, proč ne...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze ja pouzivam na linuxu Ubuntu a Unity a rozhodne od nej neminim odejit a jelikoz GK planuju tak na 5 let minimalne, tak potrebuju aspon prislib, ze mi tam to Ubuntu bude fungovat a protoze se cim dal vic mluvi o tom, ze za 2 roky v Ubuntu 18.04 LTS jiz bude graficke prostredi Mir, potrebuju pro nej mit podporu grafiky a tu ma jen NVidia, navic AMD nedokazala podporu prislibit ani do budoucna, takze to nemuzu riskovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No když si vezmu jak "moc dopředu" bylo třeba oznámeno, že v 16.04 LTS ubuntu nepůjde instalovat fglrx driver, který je asi pro hraní zásadní... tak uvažování o nákupu karty teď pro OS, který bude uveden za 2 roky se mi zdá poněkud neuvážené.

Ale chápu, že důvodů může být bambilón, tak proč 1060 nekoupit teď, že.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak to ale vyresit jinak, kdyz kartu potrebuju koupit ted GF650Ti uz nestaci a zaroven vim, ze ji chci mit minimalne nasledujicich 5 let a teda evidentne i v dobe, kdy budu na PC mit Ubuntu 18.04. NVidia mi dava jistotu, ze nebudou komplikace, u AMD nevim nic, takze riskovat pripadny problem proste nebudu, ikdyz bych jinak AMD (RX480) preferoval. :-/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"NVidia mi dava jistotu, ze nebudou komplikace"

Bwahahahahaha, to je dobrej vtip. nVidia nic nedava. I tedka ma na odladenych, stabilnich verzich ubuntu problemy. Kde berete tu jistotu, ze MIR bude bezproblemove behat na nVidii?

To je teda peknej haluzovej argument.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem na nejaky testy na netu, na jakych kartach uz lidi rozbehali Mir a vsechno NVidiacky karty a potom NVida se jako jedinna k Miru hlasi v ovladacich ve FAQ, ostatni ne, takze mi nic jineho nez NVidia v tuto chvili nezbyva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vhledem k tomu, že je Mir stále ve zkušební fázi bych z toho nevyvozoval, že ve chvíli ostrého vydání Ubuntu s Mirem nebude připraven i AMD driver (resp. jeho fungování s Mirem). Pochybuji, že by chtěli jednou ranou vykopnout tolik uživatelů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to jsme presne na duvodu, proc kupuju NVidii:
NVidia: Mir podporujeme, ovladace jsou pripravene.
AMD: Ne.

Me by pritom stacilo, kdyby AMD reklo, ze do vydani stabilni verze Miru na Ubuntu 18.04 bude ovladac hotovy. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to stačí použít selský rozum.

Ubuntu, navíc LTS verze, si těžko může dovolit fungovat jen na některých nVidia kartách.
Čili buď se do doby 18.04 LTS podpora v ovladačích vyřeší, nebo tam nebude Mir (minimálně ne jako primární).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak. Přesně tak to vnímám i já.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HEHEHE

Tak po 20+ rocnej praxi v oblasti IT po tom mnozstve skusenosti, ktore mi ani hlava nebrala, pokladam argument `selsky rozum` za smiesny ci minimalne extremne naivny! :o)))

Jednoducho redmarx MA PRAVDU -> aj sluby NVidie by som bral s veeeelkou rezervou, no ked niekto ani len neslubuje podporu tak niecomu `verit` jak nejaky panbickar???
Nebude to nahodou tym, ze kebyze to bolo naopak (firmy sa prehodia), tak hovorite nieco uplne ine???

.
Mimochodom pravdu ma aj v niecom inom -> kupovat dnes akukolvek `novinku` v IT je debilita...
Kazdy tlaci do terminov, vydavaju sa HW a SW nedorobky az nepodarky (v horsom pripade) a este za to fanatik zaplati uvadzaciu premiovu cenu???
Dakujem, neprosim!
Po case - ked uz tlak a casovy stres nie je tak silny - zrazu vyjdu patche na SW a dalsie odladene revizie HW plus ja cena je niekde inde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jak moc na tom záleží.

1. Nechci být přehnaně pesimistický, ale nevidím jako jisté, že 18.04 LTS pojede na Miru.
Respektive, v roce 2014 taky vypadalo „skoro jisté“, že 16.04 LTS už dávno bude na Miru. A jelikož není zrovna chytré takový přechod udělat v LTS verzi, musejí ho stihnout nejpozději do 17.10.

2. Je prakticky jisté, že v době nasazení Miru ho grafické ovladače podporovat budou. Ta nekompatibilita platí na jednu i druhou stranu a dokud Mir nebude mít podporu v ovladačích, těžko může být nasazený jako primární v Ubuntu.

3. V každém případě je to známý problém zasahující potenciálně velké množství uživatelů, takže nějaké řešení nepochybně bude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Kdyz AMD vyda uspornejsi modely jako spekulovany RX485, nebudou zase ti samy uzivatele dot nastvani?“

Člověk by řekl, že je v podstatě normální, když jsou nové produkty lepší než staré. V případě AMD je to evidentně výjimka - pokud jsou nové produkty lepší, je to špatně, pokud jsou stejné, je to rovněž špatně a pokud jsou horší, taky je to špatně. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

jo sorry, jsem myslel rychlejc nez psal, tam melo patrit moc brzy, jako ve smyslu, ze lidi si teprv koupili RX480 a treba za pul roku uz nova karta v podobnem vykonu?
Jinak samozrejme nic proti AMD, naopak ja chtel prejit na RX480 taky, kdybych nezjisitl, ze pro linux (Mir) musim mit NVidii.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak je na tom nejnovejsi AMDGPU-PRO, posledni byl nekde lepsi nekde trosku horsi. Kazdopadne nVidia je jistejsi volba, AMD ve svoji situaci se musi bohuzel soutredit na platformu, kde je nejvic penez.
Dalsi problem je nedostatek standardizace a rychly vyvoj - ruzne kelnery, display managery, desktop env., dokonce i GUI nastroje - casto je velmi nakladne podporovat kazdou moznou kombinaci. V tomhle ohledu je podpora Windows mnohem snazsi, protoze jejich driver model se za nekolik verzi zas tak moc nezmenil.
Rozhodne to ale neznamena, ze pod linuxem musi byt nvidia jedninou volbu.
Kazdopadne AMDGPU-PRO je dukazem, ze linux jim rozhodne neni lhostejny, je tam ale videt, ze jim v tomhle ohledu zoufale chybi prostredky, coz se snad do budoucna zmeni, az zacnou vydelavat nejenom na GPU ale i CPU.
One can always hope :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vidim to stejne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím - mně naopak cesta AMD driverů do OS prostoru a jádra Linuxu připadá jako to lepší řešení, kdy základní funkcionalita je jasně daná a nezávislá na binárním blobu driveru výrobce GPU (protože OS nouveau je IMHO zcela nepoužitelné). A kdo chce/potřebuje, může si přidat CS doplňky od výrobce GPU (AMD). A nejlepší je na tom to, že vývoj tohoto OS driveru mají na starosti ti, kdo o tom ví nejvíc - vývojáři jádra a AMD stačí jen dodávat technické specifikace.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je jednoznacne, ze ta idea AMD je mnohem lepsi, to bez debat. Jenze v realu mas dost dobre pouzitelne otevrene AMD GPU a jeste lepe proprietarni AMD GPU PRO, zatimco u NVidie mas nepouzitelne Nouveau a naprosto fantasticke nejlepsi a bombasticke proprietarni NVidia Drivers, kde nechybi podpora niceho ani Miru na Ubuntu, ktery treba pro me je stezejni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cesta je to urcite nejlepsi, ale jeste maji co ladit. Koneckoncu kazdou chvili se na Phoronixu objevi jak Marek Olšák vymlatil z AMDGPU driveru dalsich 5 nebo 10% vykonu optimalizaci toho ci onoho :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„kdybych nezjisitl, ze pro linux (Mir) musim mit NVidii.“

Já mám Linux, dokonce Ubuntu, s AMD grafikou a nemám problém :-)
Pravda, Mir nemám, protože ještě není :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To si nevyberete. Kdyby něco podobného udělala NVidia, tj. dala do prodeje čip bez některých funkcí důležitých pro spotřebu aktivovaných, unisono by tu znělo, že schválně ojebává zákazníky, aby to měla na trhu rychle a mohla krvavě vydělávat ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Kdyby něco podobného udělala NVidia, tj. dala do prodeje čip bez některých funkcí důležitých pro spotřebu aktivovaných…“

I to se v podstatě stalo, jen to bylo propagované opačně (novější karta podporovala „vylepšený boost“), takže na tom nikomu nepřišlo nic divného a ani žádná kritika v recenzích či diskusích nebyla. Je celkem běžné, že hardware v okamžiku svého vydání nemá zpřístupněn veškerý potenciál a není ani nijak výjimečné, že ho nemá přístupný ani v době ukončení prodejů. Leckteré technologie bývají implementované jen pro testovací účely a zpřístupněny bývají třeba až v další generaci architektury.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Viz ten test na konci... staci si vybrat spravne kartu. Takze ne sapphire, ale treba xfx. Mel sem tu kartu xfx v rukach uz v srpnu a uz tehdy to byl dobrej kus hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XFX propadlo na rozboru pouzitych soucastek pri vyrobe. Prej to je nejhorsi custom PCB, pouzite dily jsou pri na hrane unosnosti.
Pri rozborce dopadlo nejlip z RX480 prave Sapphire Nitro a Asus Strix, ktere jsou ultra predimenzovane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte k tomu nějaký zdroj? Celkem by mě to zajímalo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Toto nie je pravda. Prave naopak, XFX dopadlo pri rozbore sucastiek nadmieru dobre, hned za (predrazenym) Strixom. Nitro nijak zvlast predimenzovanie nie je, navyse mu po nejakej dobe od zaciatku predaja zobrali jednu fazu, a tak ma na rozdiel od ostatnych kariet 5+1 fazi, ked ostatne maju 6+1.

https://www.youtube.com/watch?v=GBWs_7vRWkA

Karta ktora dopadla zle pri rozbore PCB bola PowerColor Red Devil.

https://www.youtube.com/watch?v=4nEbpn6NKPQ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha ... nemaji jen jedno PCB. To pak jo.

Tak u Nitra zalezi jakou verzi clovek dostal ... , kazdopadne i ta osekanejsi ma porad vetsi rezervu nez vetsina tech 6+1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze to vyjde na stejno, 5+1 s integrovanymi drivery a fety, kde ma kazda faze jeste vlastni vyvazovani napeti nebo 6+1 s diskretnimi komponenty a o trochu vetsi rezervou. Muselo by se to asi hodne sofistikovane merit, protoze ani porovnani dvou karet nic neprozradi kvuli rozdilum v GPU, kde je kazdy kus original.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to pravda, tak je to neprijemne. Ale ten kus co sem mel v ruce byl model z vrcholu nabidky s 3 letou (+ dalsi 2 roky na vetraky) zarukou... a pri mym stesti by ta grafika stihla umrit v zaruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikde není řečeno, že jsou ty technologie nepřítomné v první revizi - mluvilo se o nedokončení podpory (ovladač?). Zlepšení by se tedy mělo projevit všem (možná po aktualizaci BIOSu karty?)...

A Nvidia na Linux?!? Jsi spadl a praštil se do hlavy? Jestli je někdo nepřátelský vůči FOSS, tak je to právě Nvidia.. Řada GTX 1xxx prozatím ani nefunguje (Nvidia neuvolnila potřebné bloby). U starších karet sice nouveau jakž-takž funguje, ale s amdgpu se to nedá srovnávat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta videorecenze hlavně navazuje na jednu minulou, kdy testoval RX480 do Gigabyte, kde se ukázalo, jak šeredně Gigabyte kartu zmrvil a ošulil. Další rozbory na Youtube pak ukazují, jak moc se u Gigabyte šetřilo na kde čem a že polovina dílů je tam dokonce pod standard referenčního modelu. Přišlo to právě včas. Chtěl jsem si Gigabyte koupit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ted nevim, jestli u RX480 nebo GTX1060, ale prej ma Gigabyte i spatne chycenej chladic a hrozi, ze se utrhne. Ale ja to rikam uz nejakou dobu, grafiku od MSI nebo Asus, pripadne XFX nebo EVGA.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To se nedá paušalizovat, před pár lety např. XFX vydala modely karet, kde bylo tak mizerně vyřešené (nebo spíš nevyřešené) chlazení napájecích obvodů, že i bez přetaktování měly přes 100 °C. Takhle by se dalo pokračovat i u ostatních jmenovaných značek. Vždycky je třeba hodnotit konkrétní model, žádná značka není stoprocentní zárukou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jiste, viz. soucasne afery u MSI, kdy na Gaming deskach nefunguji usporne technologie Intelu a u Asusu, kdy je serie desek prohnuta. Jenze az si zase budu kupovat desku, tak stejne zvolim zase Asus nebo MSI, protoze porad je nejvetsi jistota, ze to bude nejmin posrany, kdyz to tak reknu na plnou hubu.

To same mam u grafik, automaticky jako prvni koukam po Asus a MSI a az kdyby byl nejaky zadrhel, tak i jinam, proste duvera ke znacce se tvori leta a Gigabyte nebo Sapphire na duvere prilis nepracuji nebo v minulosti u Sapphiru nepracovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, u grafik zase preferuju Sapphire, Gigabyte a případně EVGA, protože Asus(SNSV/Ešus) a MSI křápy mě vždy něčím vytrolují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sapphire mel driv nejhosi chlazeni a jeho grafiky hrozne brzo odchazely, ale to byly doby, ktere nepamatujes, to jsi jeste cucal dudlik. :-)
Gigabyte je tradicne spatnej a snad neni jedinna deska nebo grafika, ktera by mela dobrou rozborku, to o necem vypovida, ale vim, ze frkulini Gigabyte radi, oni zlvadaji dost dobre marketing.
Proti EVGA nic nemam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to bude kusová záležitost, mám GB 1060 G1 a je to na provozní vlastnosti rozhodně nejlepší karta, kam se hrabe Sapphire, Asus, Gainward i MSI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem GB 1060 G1 a sla hned pryc. Hroznej kram.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Duvod? btw jedna z nejlepe hodnocenych 1060...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěli jste spíše napsat, že energetická náročnost stoupá? (:

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Asus(SNSV/Ešus) a MSI křápy mě vždy něčím vytrolují.“

Á, tak odtud přichází inspirace ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mam porad podezreni, ze AMD melo s Polaris 10 nejaky problem a ted se objevi novy stepping.

Jeste pred uvedenim se chvili suskalo, ze maji problem se stabilitou na vyssich frekvencich a strasilo se 3-4 mesice trvajicim zpozdenim kvuli novemu steppingu. Mozna proto mely nektere prvni neref. RX480 zbytecne vysoke Vcore a v driverech byl divne rozhrabany power management.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

web WCCFTech přišel s informací
dale uz jsem prestal cist.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.