Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Používáte poměr stran 7:6? Kde se vůbec vzal? [+anketa]

Nech spravia ešte 300 pomerov strán nech sa aj tak všetky potom orezávajú na 3:2 keď si dávam vyvolávať fotky na fotopapier do albumu. Logika jak svet.

Mne osobne najviac vo fotografií vyhovuje 3:2 a potom 1:1 na ktorý si začínam akosi moc zvykať (Flexaret, BlackBerry ;))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono 4:3 se dobře ořezává na obě strany. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jen podotykam, ze 4k neni 16:9, v tomto pomeru je prsne pouze UHD video nicmene se pro UHD pouziva nepresne a trochu tak matouci nazev: "4k"...

Podobne HDTV nevysila v 1920x1080px tedy presne v 16:9 , ale 1920x1088 px a kdo ma spravne nastaven prijimac i rozliseni z pripadneho satelitu po HDMI a nenecha to na autoo..., bude mit po stranach na 42" TV cc a 1cm cerny zbytek ("pruhy") po stranach coz je ale sprivne!!! a take jedine pak bude mit idealne ostry obraz napr hvezdicky na Eurosportu a jen tehdy tyto nebudou roplizle prepoctem akurat na celou obrazovku a jedina tak nebou jejich ostre spicky kmitat a rozpatlavat se kvuli deinterlaci neb se vysila prokladane...

Ale vetsina!... lidi to tak nastaveny nema a ma to na auto a tak ma realne FullHD leda jen napsane na ramu telky :-( ...

Mrknite jak mate dokonale (ne)ostre hvezdicky na Eurosportu a jsouli stabilni!?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

většina lidí to má prostě na háku, protože přece "máme to full há dé, viď máňo?!"... ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, naprosta vetsina lidi jsou slepci :-(... Apropo ani SD video nebylo 4:3 rozlisenim (720/576px nerovna se 4/3) ;-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Možná mě klame paměť, ale SD video je 4:3, protože i přes rozlišení 720×576 nepoužívá tzv. square-pixels, ale při správně zpracovaném záznamu, správném kodeku a přehrávači po dekompresi upraví (roztáhne) obsah na 4:3.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to používá třeba na DVD při pravém 16:9, kde filmy užívají celých 720x576 a až zobrazovač (přehrávač) má za úkol "zúžit" obraz na správný poměr. To byla výhoda hlavně u CRT televizí, kde se jen přeladilo vertikalní řádkování na užší plochu a rozlišení zůstalo. Dnes už je to spíše na obtíž.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, já bych to uvítal. Nevím k čemu kódovat do videí černé pruhy. Pro 2.40:1 filmy by se získalo větší vertikální rozlišení při přechodu na lepší zobrazovadlo "zadarmo". Co si budeme povídat, full HD je sice fajn, ale s jídlem roste chuť :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

neklame te pamet SD je 4:3 pomerem stran napr v cm ale ne rozlisenim! Jak jsem psal.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprvé, plácáš nesmysly ODSáku, *)
a zadruhé to je i tak trochu protimluv, nemyslíš? Bylo by to PRÁVĚ NAOPAK! Televize má šířku 1920px, takže kdybys nechal o těch 8 pixelů jiný poměr stran, tak by se ti 1920px záznamu muselo zobrazit řekněme na 1915 pixelech obrazovky (což jsou ty tvé "správně" černé pruhy po stranách). Tzn. přepočítat rozlišení aneb downscaling, abych použil moderní hantýrku :-D Což je samozřejmě o řád horší varianta, než těch přebývajících 8 vertikálních řádek prostě oříznout.

*) makroblok definovaný podle ITU norem H.261 až 264 má právě 16x16 pixelů, tj. pro 1080 řádků původního záznamu se jich vezme 1088, bo 1080 není dělitelné 16, a až dekodér těch 8 zbytečných řádek má vyhodit, beztak nic nemají obsahovat. (!!! kurňa už)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neplácám, neteoretizuji, konstatuji - zkušenost a pozorování! Teoreticky máš pravdu, prakticky ale ne! Přepočet 1920px neudělá takovou paseku, jako 1088 na 1080, neb nezapomínej na prokládání!!!...

Prostě si pusť Eurosport a z blízka sleduj ostrost a stabilitu špiček hvězdiček loga. Jinak, při nastavení auto u AR a rozlišení a ne na 16:9 a "1080i" si všimni, že ti bude chybět část obrazu nahoře i dole (přepočet pracuje s přesahem! jak u staré CRT... :-( a obraz je přes celých 1088psx!!!), než u vepsání vyššího obrazu v režimu 16:9 a natvrdo vnucených 1080i/50Hz.

Sice vzniknou ty pruhy po stranách, ale nechybí mi kus obrazu, není mírně deformován!!! neb se vepíše celá výška a přepočte jen těch 1920 na méně a hlavně se mi zachová ostrost a stabilita díky bezchybné deinterlaci (alespoň na TV od LG ;-) z HDTV sateltelitu po HDMI). Možná se interní přijímač a přepočet chová jinak, nevím.

Takže nekecám, ale konstatuji osobní zkušenost z pozorného pozorování! Sám nechápu proč to tak je :-(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tvl, vazne LOL. Plácáš naproste kraviny bez ladu a skladu. Bud ta televize ten obraz prevzorkuje nebo ne. Netusim, jak mas celej tvůj (hd)tv bastl nastavenej, ale eurohvedicky mam leda tak z tebe..kolem hlavy.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mne napada toto vysvetleni. Masam byly vnuceny, kvuli vyteznosti, sirokouhle monitory. Naoko stejna uhlopricka, na to masy slysi, ale pro vyrobce vetsi vyteznost, pac min pixelu.

A analogie u fotaku je podobna, ale presne opacna. Optika pred snimacem je kruhova, takze ctvercovejsi snimac znamena vic megapixelu oproti obdelniku, ktery byste strcili za stejnou optiku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.