Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Poptávka po CMOS snímačích poroste i díky duálním fotoaparátům ve smartphonech

CCD snímače už fakticky pozice ve fotoaparátech vyklidily (poslední 20Mpix 1/2,3 zoufalosti pomiňme) a CMOSů bude i nadále jen a jen přibývat.

Alespoň to vyplývá z informací serveru DigiTimes, který cituje vybrané zdroje. Aktuálně se to má tak, že přibývá přístrojů s více než jedním snímačem, tedy konkrétně hlavně mezi smartphony. První vlaštovkou, která to dotáhla do všeobecného povědomí i díky spolupráci s německou Leicou, byl smartphone Huawei P9. Pak přišel iPhone 7 Plus se svými dvěma kamerkami a jak jistě dobře víte, co nasadí Apple, to se typicky chytí. Nemluvě o LG G5.

Druhou částí stále sílící poptávky je i zájem automobilového průmyslu a také použití v zabezpečovacích a dohledových systémech. V součtu toto vše znamená, že celková poptávka roste zrychleným tempem, i když stále platí, že většinu (kolem 70 %) celkových objemů míří do mobilního světa. Vš ejednoho dne nejspíš dovrší moment, kdy duální fotoaparát přestane být výsadou hi-end smartphonů a stane se běžnou věcí v telefonech pro obyčejné smrtelníky.

Už nyní jsou výrobny CMOS čipů prý nadoraz a pod stále větším tlakem poptávky. Lze předpokládat, že výrobní kapacity i v nadcházejících měsících a letech dále porostou. Jestli je to dobře, či nikoli, to ponechme na zhodnocení někomu z budoucnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Poptávka po CMOS snímačích poroste i díky duálním fotoaparátům ve smartphonech

Žádné komentáře.