Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Použije Sony ve svém Vaio Ultimate Mobile PC pro Thunderbolt konektor USB3?

Sony Vaio Ultimate Mobile PC
Server Engadget přinesl „úžasnou“ zprávu o tom, že chystaný notebook Sony Vaio Ultimate Mobile PC bude vybaven technologií Thunderbolt, ovšem vyvedenou v podobě USB 3.0 portu…

Citován je údajný „neznámý důvěryhodný zdroj“, který serveru Engadget prozradil, že právě to, co vypadá jako „modrý USB 3.0 port“ je Thunderbolt v podání Sony. Zvedla se vlna rozporuplných reakcí točících se především kolem zavádění zmatků a vytváření nekompatibility Thunderbolt zařízení s různými počítači. Thunderbolt měl totiž původně používat Mini DisplayPort, a to proto, že Thunderbolt protokol v sobě kombinuje právě DisplayPort a PCI Express.

Dovolte nám vyslovit domněnku, že jde o dozlatova a dokřupava propečenou kachnu. USB 3.0 port obsahuje všeho všudy devět vodičů (2+2+1 pro USB 3.0 a 4 pro starší USB 2.0, kde je i napájení), zatímco základy DisplayPortu komunikují minimálně po čtyřech linkách, plus jsou zde další vodiče pro konfiguraci a AUX kanály, to se zkrátka nemá jak do USB 3.0 portu vejít (Mini DisplayPort obsahuje 20 vodičů, z toho 6 je zem, jeden napájení, jeden pro Hot-Plug detekci, dva pro konfiguraci, dva pro AUX kanál a zbytek pro čtyři komunikační linky).

Scénář, že by v Sony sice použili konektor, který vypadá na první pohled jako USB 3.0, ale uvnitř by byl jiný a obsahoval dostatek vodičů, je mimo hru, protože právě použití USB 3.0 konektoru bylo obhajováno jako „levné řešení“ typu „nemusíme tam strkat další konektor“. Sice je tu do určité míry možná i varianta, že by to přeci jen byl zcela proprietární konektor, aby se pro něj pak prodávala proprietární zařízení za nadstandardní cenu, ale i tak nám to celé připadá jako povedený vtip a rozhodně doporučujeme nebrat to vážně.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Použije Sony ve svém Vaio Ultimate Mobile PC pro Thunderbolt konektor USB3?

Středa, 18 Květen 2011 - 21:20 | Miroslav Kudlaňa | Typicke Sony ... niekto nieco vymysli a patentuje...
Středa, 18 Květen 2011 - 15:48 | kypec | Už vidím tie reklamné slogany: "Thunderbolt...
Středa, 18 Květen 2011 - 14:50 | nereus | Ste ma ukludnili. Dufam, ze mate pravdu.

Zobrazit diskusi