Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pozastavení nad kvalitou DVD-5 z DVD-9

DVD X Copy Xpress logo
Pan Beránek nás pravidelně zásobuje kritickými pohledy na výsledky v současnosti se stále častěji objevujících programů, které z DVD-9 dělají DVD-5, jenž se dá nahrát na zapisovatelná DVD média. Za to mu velmi děkujeme. Je u nás jen málo lidí, které do této problematiky vidí alespoň stejně dobře jako on. Jak se ukázalo, tvoří se dva tábory, podobně jako jsou lidé, kteří tvrdí, že vypálené CD-DA je horší, než lisované, i když v tomto případě rozdíl opravdu existuje. Pan Beránek je velký profesionál a jeho závěry jsou věcné a přesné. Nicméně si neodpustím dodat: Ano, kvalita je horší, ale co je důležitější, nějaká záloha nebo žádná, když za DVD dáte i tisíc korun? Jsou ty nedostatky tak velké, že je postřehnete na obyčejné TV, na kterou se díváte z pěti metrů? Myslím, že ne. Profesionál jistě nebude takové kopie tvořit, natož aby se na ně díval, ovšem 95% dalších z nich bude nadšeno. Tak se tedy pojďme podívat, jakou kritiku nám pan Beránek poslal.

Ad LOTR - pokud je kopie tak rozmazana, ze nelze rozeznat detaily na tvari v
pozadi stojici postavy a i na 55 cm TV je to horsi nez VHS kazeta, tak je to s
kvalitou pomerne jasne. Podotykam, ze takhle hnusny vysledek vysel u LOTRA naprosto vsem co DVD2ONE testovali a vyjimecne se na tom shodly temer vsechny recenze, takze to nebude nahoda. Vzhledem k pouzitemu algoritmu je vysledek kopie jasny - protoze po cca 3× a 4× zvyseni hodnoty quantization scale je vysledek vice nez patrny. A pokud se zmeni QS z 2 na 6 tak si toho vsimne kazdy. LOTR byl dokonce pouzit v jedne recenzi, kde autor ukazoval rozdily mezi zalohovacimi programy. Podotykam, ze nikdo z nas nezkouma obraz lupou - normalne si ho poustime na stolnim prehravaci - ja na 16:9 TV a znamy na 55 cm prenosne TV a po cca 10 minutach hlasil ze kopie co vytvoril je naprosto otresna. Opakoval to tak 3×, pokazdy vysel stejne hnusny vysledek. Bitrate viewer pak ukazal silene hodnoty QS, u kterych je divne ze je poznat co se v obraze deje (cca 10 a vice).

Vsechny tyhle programy jsou zalozene na stejnem principu - pouziti motion vectors ze zdrojoveho souboru, cimz se vyrazne zrychluje komprese - princip je temer stejny jako u ReMPEGU. Program nema sanci nejak vyrazne ovlivnit kvalitu - pokud je velikost zdrojoveho a vysledneho souboru prilis rozdilna, vysledek nebude kvalitni. Navic je implementovan jakysi vylepseny vyhlazovaci algoritmus, takze cim vetsi hodnota QS tim je obraz rozostrenejsi. Tohle se stane u vsech dlouhych filmu - LOTR, Aliens, Gladiator - vsechno je vyrazne rozoztrene a malo detailni. Staci si precist nejake diskusni forum - dela to naprosto kazdemu, takze na tom neco bude. Pokud je vizualni rozdil patrny i na TV s uhloprickou 55 cm, tak je to rozhodne neakceptovatelne.

Vysledkem je, ze vsechny programy zalozene na tomhle principu budou mit velice podobnkou kvalitu obrazu - to zmenseni souboru o cca 20% je to dobre, vice uz je kopie mnohem mene ostra nez original. Pak uz zalezi na lidech jestli si radsi za stejne penize jako DVD2ONE neporidi TMPEG. Sice to neni ProCoder, ale MPEG-2 co vytvori je velice kvalitni.

Petr Beranek

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pozastavení nad kvalitou DVD-5 z DVD-9

Neděle, 8 Srpen 2004 - 00:32 | Anonym | Cha Cha, od ty doby co je DVD+9 DL takovehle...

Zobrazit diskusi