Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Víme vše o tabletech Microsoft Surface 2: Těšme se na vysoký výkon s Haswellem a Tegrou 4

Jednak je zvlastni, ze MS nevyuzije prodejnich kanalu nokie (coz byl asi jeden z hlavnich duvodu jeji koupe) ....... no a jednak surface 2 zase vymyslel nejaky uplny kokot .... absence 3G a GPS??? WTF?! Kdyz to ma byt business zarizeni tak o to vic potrebuje konektivitu .... to tam nemohli pichnout nejaky cinsky 3G modem za dve kila z ebay???
Fakt dementi, doufam, ze to aspon budou prezentovat jako ultrabook a ne ciste jako tablet a ze ten baterkovy cover bude dock s pantem a ne magneticky nesmysl, kdy je treba mit pro provoz rovnou plochu (delat v aute nebo ve vlaku nebo treba v letadle tudiz naprosto nemozne). Taky jeste meli udelat treti verzi (respektive misto ARMoveho kramu) s baytrailem, uzky, lehky, vydrz 15 hodin a klidne tech 10 palcu ..... potom ve verzi "mini" s 8" displejem .....
Ja verim, ze to neni jen muj uchylny subjektivni nazor .... proste si nedovedu predstavit, co za pitomce urcuje HW parametry zarizeni .... jeste bych byl mozna schopen pochopit u business ultrabooku mizernou kameru (ale coz, za tu cenu to vlastne nechapu) ..... a jeste mozna po 10ti pivech bych pochopil, ze si nechaji priplatit 100$ za 3G/GPS verzi, ikdyz u TOP zarizeni je to trapne ...... ale to, ze to kuwa nikdy 3G ani GPS mit nebude, tak to proste pochopit nedokazu!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle fotek to vypada, ze Power Cower bude uchyceny pouze magneticky...tak snad pristi rok, letos predstavili docking station, cimz ze Surface Pro udelali "jednoduse prenosny kancelarsky desktop s dotykovym displejem".

S "AMRovym kramem" bych si zas tak jisty nebyl, Apple A7 (dual core) si v testu WebXPRT s Atomem Z3770 (quad core) vedl vice nez vyrovnane (http://www.anandtech.com/show/7335/the-iphone-5s-review/6).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k faktu, ze Z3770 je o dost rychlejsi nez klasicky notebookovy C-350, tak neverim, ze by kterykoliv arm se mohl byt jen blizit. Kazdopadne jde o nejaky, kdovijaky test WebXPRT (urcite nebezi multithredove) .....
Ja porovnavam porovnatelne a C-350 v mem lenovu s205 beha vice nez spickove ..... aplikace startujou okamzite a bezi svizne desktopove. A to tam jsou tam win7 pro, cili plnohodnotny system a plnokrevne desktopove aplikace, nejake mobilni systemy a jejich aplikace se s tim nedaji srovnavat. Z3770 je navic podle vseho uplne jina liga nez ten C-350 ..... on sam autor v tom tvem srovnani to spis bere jako jednu legracku a nepopira, ze baytrail bude obecne rychlejsi.
A to, ze apple tvrdi, ze bude mit novy iphone vykon desktopu je fakt smesne, jako je ten system plynuly, ale to by ty aplikace preci jen musely bezet trochu jinak, aby to byla pravda:) Nicmene verim, ze u Z3770 to trochu pravda uz bude, preci jen je to x86, tak mu budou svedcit trosku slozitejsi aplikace nez jen javove blbustky:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popis WebXPRT je uvedeny v odkazovanem textu. Jeho vysledky pouziva i Intel, takze to asi buhvijaky benchmark nebude. I pri mezigeneracnim srovnani Apple A6 a A7 je videt razantni vykonovy skok. Navic vysledky tohoto benchmarku z lonskeho porovnani Atomu s ARMovymi CPU s jadry Krait a Cortex A15 odpovidaji vysledkum ostatnich benchmarku.

V diskusi pod clankem jsou uvedeny i vysledky geekbenche
A7642bit vs 32bit - INT(ST)1471 vs 1065, FP(ST)1339 vs 983
Atom BT 32bit -1063 (INT), 866 (FP)

Vysledky jsou plusminus srovnatelne. Bude jen dobre, pokud zustanou obe konkurencni platformy na dostrel a vyrobci se budou predhanet, kdo dokaze vic. Ve vysledku na tom vydelame my jako zakaznici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me, kde jste prisel na javove blbustky...iOS se Javou zas tak moc nekamaradi.

Kdyz uz jsem u OS, vratil bych se k tematu Surface a jeho OS. Podle meho nazoru nejsou Windows pro beh na tabletech, jak je definoval Apple jako bezudrzbovou snadno ovladatelnou spotrebni elektroniku, pripravene. Kdyz se podivam, ze mi v notebooku po necelych 2 letech pouzivani zabira adresar Windows temer 30GB (jen 6GB zabira adresar s instalacnima informacema), nedokazu si predstavit, ze by se mi stejnym zpusobem mel chovat system v tabletu. Navic navrat do tovarniho nastaveni stejnym zpusobem jako u notebooku, tj. obnovime system ve stavu k datu vyroby a veskere patche si stahni znovu, mi prijde hodne nestastny. U notebooku je to otravujici, u tabletu je to fail. Navic Win8.x na tabletu s sebou krome podpory programu z PC prinaseji take podporu vseh nechcenych breber, jejichz pocet a variabilita je oproti "deravemu" Androidu uplne nekde jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze vyhoda W8x je v tom, ze tam tabletista muze mit jenom winrt aplikace a tim padem je v pohode. Navic ty aplikace nebezi nad javou, cili to je mnohokrat rychlejsi a bez pochyby bezpecnejsi nez android a jeho dalvik. Obrovska megavyhoda je pak beh klasickych aplikaci a pouzivani to jako klasickeho pocitace. Ano, metro by melo na tabletech byt defaultne (coz i je), ale hlavne by se nemelo jednoduse dat dostat na klasickou plochu ... mel by byt mod, kde by to neslo a uzivatel by byl odkazan jen na sandboxovane winrt aplikace ..... samozrejme po nejakem petihmatu by se melo dat nastavit jak to je ted. Ale default na tabletu by mel byt blbuvzdorny:)
Jinak k tomu adresari, cim vic veci nainstalujes, tim vic system pochopitelne zabira:) Ale jako jo, s tim by meli neco udelat, jednoduse mazat .NET cache a podobne veci, to by to mohlo mit. To, ze jsou tam instalatory pro odinstalaci, je spravne .... ale klidne si je smaz:)

Jsem teda myslel, ze veci pro iOS se pisou v javje .....

A ty benchmarky jsou zapeklite, kdyz budes odcitat a scitat nejakym benchmarkem, tak bude patrne i ten ARM rychly jak i7 na stejne frekvenci ..... ale x86 ma daleko bohatsi instrukcni sadu se slozityma instrukcema, takze v realnem programu pak bude o dva rady rychlejsi.
Mozna to mam uplne popletene, porad vidim kamaradcinu S4 s 4jadrovym 2GHz CPU, kdy pri prechodech aplikaci a ruznych lacinych efektech, to proste sem tam brutalne laguje ... ale asi je to schizofrenie z uboheho zeleneho robotka (nemyslim ted alzu ...). Ja mam desktopove prostredi od nepameti spojeno s windows, maximalne linuxem. A tam snad od W3.11 jsem zadne lagy nikdy nepozoroval .... pravda ubuntu mi laguje celkem hodne, ale je fakt, ze to bezim ve vmwaru (ikdyz mam tam nespocet virtualek s W7/8 a jedou plynule vcetne nejnovejsich her ....).

Proste neverim, ze arm v dnesni dobe dokaze utahnout plnohodnotny system a aplikace. Az to uvidim, uverim .... surface RT udajne taky nebyl kdovijaky rychlik a to se urcite microsoft snazil ze vsech sil. A taky tam nebezely velke aplikace, ikdyz myslim, ze officy tam bezely, coz je slusny vykon ... tezko rict. Verim, ze v jednoduchem benchmarku bude atom na stejne frekvenci mit podobny vykon jak arm .... ale na slozitejsich vecech ho da o rad ... to je jak sifrovani AES pomoci i7 lynnfield a i7 gulftown, ve vsech testech budou ty CPU stejne rychle, ale kdyz dojde na lamani chleba (AES:), tak to bude nebe a dudy ..... kompilatory pro x86 jsou hodne vytunene a optimalizovane (taky aby ne za 35 let:), takze dokazou vsechny instrukce realne vyuzit .... ale benchmark o nejakem scitani nebo nasobeni, uda tak maximalne hodnotu flops, ktera nema s realnou rychlosti nic spolecneho ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepletes si to trochu s temi verzemi windows a aplikacemi? Windows 8.x spusti jen aplikace pro x86/x64 procesory a Windows RT spusti jen aplikace pro ARM. Nebo mi neco uniklo a Windows RT aplikace bezi na normalnich Windows?

Pokud vim tak na ios se da programovat v Objective-C, C, C++ nebo JavaScriptu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vyjimecne se neplete. WinRT je API "pro metrose"...sandboxove aplikace prave v prostredi Metro. Dost se pojmy WinRT a Windows RT pletou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, proc sem zatahujete i7, Javu, Android, Samsung Galaxy S4, test probihal mezi Apple A7 s iOS (o kterem netusite, v cem se pro nej vyviji) a Intel Bay Trail. Vysledky testu, ktery zpochybnujete, jsou pouzite i na produktovych strankach Intelu, takze az takovy nepouzitelny skvar to nebude (http://www.intel.com/content/www/us/en/benchmarks/atom/atom-tablet-z3770...).

Pokud se podivate do diskuze pod clankem na Anandtechu, uvidite vysledky v Geekbenchi s tim, ze je tam uvedene, ze testoval mj. i AES sifrovani s podporou HW akcelerace na obou platofrmach.

Co se tyce instalatoru ve Windows - zas tolik aplikaci nemam nainstalovanych, navic pres 2,5GB z toho adresare zabiraji instalace systemovych patchu, takze na zahlceni prostoru si Windows postaci samy :)

Usmevne je, ze davate jako vyhodu tabletu na x86 platforme moznostu spustit jakykoli program (to i ja beru jako vyhodu) a hned byste to pred lidmi nejradeji schoval, aby se systemu moc neublizovalo :) Proste Windows nejsou stavene na jednoduchy bezudrzbovy provoz ve spotrebni elektronice. To nerikam jako klad ani jako zapor, to je proste vlastnost. Ze MS dokaze napsat system pro spotrebni elektroniku, dokazuji Windows Phone, akorat to proste stoji zpetnou kompatibilitu.

Koukam, ze rozdil mezi RISC a CISC jste stale nepochopil...ne kazda komplexni instrukce se v CISC procesoru provede v 1 taktu, navic dnesni x86 procesory maji exekucni jadro spise RISC a komplexnejsi x86 instrukce rozkladaji na mikroinstrukce, ktere pak posilaji ke zpracovani. Na druhou stranu cisty RISC uz dnes taky tezko potkate, ARM ma SIMD instrukcni sadu NEON, ktera umoznuje zpracovavat data efektivneji.

Chapu, vsechno, co se da nejak vzdalene spojit s Javou, ARMem, Androidem je fuj, ee, pomale, derave a zivotu nebezpecne :) Na druhou stranu diky Androidu a jeho architekture si muzete koupit dnes telefon s procesorem od Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jen rikal, ze ta podpora desktopu tam samozrejme musi byt, je to spravna cesta, ale ve vychozim nastaveni u tabletu by to melo byt blbuvzdorne a melo by se to az dat nejak ne uplne jednoduse zapnout ...
A jak rikam o tech testech, moje i7 byla rychlejsi o 20%, tak asi je nekde chyba. Kdyz vemu svoje 4jadrove i7, tak nejspis vsechny benchmarky budou daleko lepsi nez o generaci novejsi mobilni i5, co mam v notebooku ..... ale najednou pustim benchmark v truecryptu a hned je ta i5ka 5x rychlejsi:)

Realnym testem bude mozna paradoxne ten surface 2, kde pobezi arm a lidi si budou moct udelat obrazek, jak to fakt jede na armu ..... ikdyz nevim, jak moc to MS optimalizoval (verim, ze jo) nebo jestli jen zmenil nejaky parametr pro kompilator a HAL. Taky by to chtelo i nejake lepsi aplikace, idealne aby byl desktop ve windows rt unlocknuty/unlockutelny (to je taky pekna picovina, co MS udelal .....), aby se mohly portovat programy.

Ale at je to jak chce, intel se nenecha vysplouchnout, on proste jen procesory brzdi, kdezto arm se snazi ze vsech sil zrychlovat (dokonce uz delsi dobu saha k ubohostem jako jsou 4 jadra:) ..... inteli hiend je rychlejsi v radech desitek, takze mu staci jen ubirat. Tezko rict, jestli s z3770 ubral moc, podle me ne, vetsina testu s nejnovejsim snapdragonem tomu nasvedcuje, ze naskok o cca 50% pri stejne spotrebe je vic nez rozumny.

Rikam to uz ponekolikate, budoucnost je v ruznych docich s klavesnici, baterkou a konektorama, dokonce i MS to u noveho surfacu pochopil ...... v budoucnu by bylo samozrejme zadouci, aby ta hlava mela z3770 a telo dock s i7 .... to bych vazne bral tenhle system ..... doma dock s pripojenym monitorem, klavesnici a mysi .... a kdykoliv vytahnu z docku nabuseny notebook nebo jen pomalejsi baytrail tablet ... v tom je opravdova budoucnost, samotne tablety jsou jen slepa freecoolin vetev na dve veci (web a facefuck). Jeste nejak zapracovat na thunderboldu (nebo kery cert), aby se dala jednoduse vyvest PCI-e a pripojit vykonejsi grafiku nebo 10ti portovy SATA radic .....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdyz bude klasicky desktop tezko dostupny, uz nepudou x86 tablety propagovat jako nastroj pro praci. S letos oznamenou docking station se uz Surface Pro zacina profilovat jako stroj pro firemni nasazeni, jeste by to chtelo klavesnici ve stylu Asus Transformera a mel bych 3 zarizeni v 1.

Co jako uzivatel nechapu je schyza MS v oblasti OS, mame tu Windows Phone, Windows RT a Windows 8, pricemz Windows RT a Windows 8 mi prijdou dost matouci. Kdyby MS rekl (a udelal) Windows RT tak, ze vezme Windows 8, prekompiluje je pro ARM a na ne da jen Modern UI, aplikace pro nej se budou programovat v multiplatformnim .NETu a HTML5 a vyprdne se na desktop, ktery bude jen ve Windows 8, ktere navic dokazi spoustet jakoukoli Modern UI aplikaci. Clovek by pochopil, ze RT jsou pro spotrebni elektroniku a Windows 8 patri do pocitacu (at uz maji jakykoli format). Ted mame 3 ruzne systemy Windows, mezi kterymi nejde 100% prenaset aplikace.

Nikde nerikam, ze se necha Intel vysplouchnout, ale nemyslim, ze by prisel s nasobne vykonnymi cipy oproti aktualnim cipum konkurence (pocitam ARMv8, tj. Apple A7, Qualcomm a Samsung se jiste pridaji s modely pro pristi rok) v oblasti cipu s nejnizsim prikonem.

4 jadra jsou ubohost, zbytecnost a v mobilnich zarizenich mepouzitelne...pockat kolik ze ma Z3770 jader? Ne 1...ne 2...ne 3, ale rovnou 4.

Taky by se mi libilo 1 zarizeni velokosti mobilu, ktere bych vrazil do docku a mel z nej tablet, notebook, stolak nebo medialni centrum k TV/projektoru. Ale tomu jsme jeste dost daleko. Dnesni tablet ma vyhodu, ze muzu zustat v kontaktu (email, skype, lync...) i mimo domov, je maly, lehky, prenosny s pomerne dlouhou vydrzi. Diky vetsi obrazovce se z nej v porovnani se smartfonem pristupuje lip na web, taky poslouzi i na film/serial.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sak ve windows rt a w8 muzes spoustet ty same metro aplikace ..... a WRT nema vlastne desktop ... a to je hodne krok vedle, protoze spousta lidi by ho i na armu ocenila ...... podle meho nazoru, prisel MS s WRT jenom proto, ze intel nebyl schopen vyrobit konkurencni cip .... coz ted uz rozhodne neplati ..... WRT na nasem trhu vlastne vubec neni a globalne je jen surface a mozna jeste neco ....
Z3770 ma 4 jadra ... pocitam, ze je to proto, ze marketing:) Je zjevne, ze intel umi vyrobit procesor, kde jedno jadro je 10x rychlejsi nez nejnovejsi 8mi jadrovy arm dohromady, takze o tom to neni. A vykon jednoho vlakna bude vzdy tim gro ..... mozna je pro intel vyhodnejsi mit 4 jadra a ty 3 uplne uspane, ale kdyz budou potreba tak nastoupi zlo a blesky:o))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iOS (Mac OS X také) se programuje pod Xcode, což dost zajímavá věcička. http://en.wikipedia.org/wiki/Xcode

Výstupem je nativní binárka (může to být i univerzální binárka i pro více typů procesorů)

Java pokud vím podporována není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podival jsem se konkretne na ten webxprt a jeho vypovidajici hodnota se bude limitne blizit absolutni nule! CPU semtam hrabne na jedno jadro a to jen velmi sporadicky ..... a vysledek na i7-860? 665! (pritom jenom face detection na malickem snimku zere 3 vteriny .... na desktopovem i7!) a iphone 514 jo? Nevim, jestli ta stupnice je dvojlogaritmicka, ale pokud neni, tak je to UPLNY nesmysl .... v uplne hloupe surovem vykonu s primhourenim vsech oci a uvereni v to, ze ten appli arm je z jineho sveta s pouzitim magie a vonnych tycinek, tak i to stare i7 musi byt NEJMENE 10x rychlejsi (s opravdu zavrenyma ocima a to beru obe jadra iphonu versus jedno u i7) ..... ale rozdil 20% JE UPLNY NESMYSL, ktery se neda svalit na zaokrouhlovani, je to proste spatny benchmark!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...touch zariadenie
...na prácu
... :D :D :D

Frikulinsky detektor presahuje meratelne hodnoty.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Očekávaná cena je prozatím nastavena na 200 dolarů (kolem 2 000 Kč).

Ten prepocet se nejak nepovedl

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Všude jinde správně, ale i tak se chybka vloudila. Díky za upozornění, je to samozřejmě kolem 4 000 Kč :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za ty peníze ať si to někam strčí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Za zarizeni, ktere ma velmi obstojiny vykon, slusnou vydrz, vyuziti jako tablet i jako PC, mi cena 20k+ mi pripada naprosto adekvatni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze Surface 2 cili RT bude asi zasa skor prepadak alebo okrajova zalezitost, predsa len ak chce niekto nieco lepsie ma Apple a zasa ty co idu po cene maju na vyber kopec Android tabletov. Ale Surface Pro 2 vyzera byt ako slusna masinka. Trochu zvlastne ze to fakt nema 3g modem v sebe a 64GB ulozneho priestoru pre zakladnu verziu, zvlast ked si podla vsetkeho system zhrabne bez problemov cez 20-30GB neni bohvie co, za tu cenu ale zasa je to x86 co je silne pozitivum. Este by ma zaujimalo ci to ma hdmi alebo moznost nejakeho docku a pripojenia monitoru/klavesnice (externej).
Inak to orientovanie na profi hudbone aplikacie je podla mna dobra volba. Dnes v podstate ak chce niekto robit s hudbou na tablete tak ma jedinu moznost a to Apple s iPadom. Tu ma MS slusnu sancu spravit konkurenciu Applu, pretoze Android zo svojim zalagovanym audio systemom je uplne mimo, aj ked sa to pomaly zlepsuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No nevim jak moc bude Surface 2 (RT) propadak. Osobne pri pohledu na parametry k tomu, aspon zatim, nemam zadne vetsi vyhrady. Ikdyz by cenu mohli jeste srazit o 1-2tis. A hlavne by ta cena mohla platit i pro cesky trh. Pokud to presahne 10tis., s cimz se da myslim bohuzel celkem realne pocitat, bude to neprodejny. Ale do 9tis. s DPH na ceskym trhu bych to klidne pridal do vyberu mezi Androidi tablety. Precijen se i u Androidu divam na tablety za 5-10tis. Rozhodne potesi konecne fullHD display, Tegra 4 by taky mela teoreticky Windows RT dodat dostatek vykonu, RAMka je paradni na pomery Androidich tabletu do 10tis., vydrz na jedno nabiti se zda ze bude taky dostatecna. S kapacitou vnitrniho uloziste je to horsi. Co si pamatuju, tak Windows RT u Surface RT braly kolem 15 GB, takze mista na uzivatelsky data tam bude +- srovnatelne s Androidima tabletama. Nicmene kamery a predevsim USB3.0 jsou zajimavy. Akorat by me zajimalo vic o vybave, ale na to si budeme muset pockat na oficialni uvedeni na trh asi. Kazdopadne zatim ve srovnani s prvni generaci celkem zlepseni. Az na tu cenu. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tablet tak jedině s x86 CPU, jinak je to jenom (s/h)račka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale x86 CPU je uzitecny leda na praci v desktopu kdyz clovek potrebuje plnohodnotny aplikace a na takovou praci je lepsi notebook v terenu. Najde se jen malo vyuziti, kdy jsou pouzitelny x86 aplikace na tabletu napriklad za chuze, kdy je ntb nepouzitelny, a pri tom se dana aplikace neda sehnat pro Android nebo pro nej prepsat. Pro vetsinu uzivatelu je ARM na tabletu bohate dostacujici. Spis bych hledal problem ve spatne odladenosti Androidu a preplacanosti ruznymi neodstranitelnymi aplikacemi jako Google+, multimedialni prehravace, Hangouts a podobne smejdy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale není rozdíl v tom jestli je to x86, ARM nebo jiný RISC. Problém je ve Windows RT, která se tváří jako normální Wokna, ale zdaleka nejsou dobře a plně portována na jinou paltformu než x86. Dvojnásob to platí pro aplikace. Třeba Apple který už 3x změnil platformu je na tom lépe a vývojová prostředí s takovou možností počítají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT bude zase zbytečný a neprodejný. Místo PRO 2 bych si tedy už raději koupil nějaký dotykový ultrabook s konverzí na tablet - cena o něco málo vyšší, parametry a využití o dost lepší..

32GB verze bude lahůdka - Wincky většinu kapacity zaberou vlastní instalací a zbytek obsadí časem updaty.. Ještě že to má SD slot.

A pořád nevím, kde lidi berou zkušenost, že je android hrozně pomalý, neodladěný atd. Já ho používám (v. 2.3.4) přes 2 roky (v Xperii) a nemám s ním dosud naprosto žádný problém - ani ve stabilitě ani rychlosti ani lagováním. Klidně vám nahraju video na Youtube.. Jenom pro pořádek - nejsem žádný Google fan, nebylo v podstatě jiné rozumné volby než Android.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve W7 mi složka windows zabírá bezmála 30 GB (hibernace vypnutá). Hádal bych, že WinRT na tom budou o trochu lépe, takže z 32GB storage ukrojí zhruba polovinu a plnohodnotné Win 8.1 ukrojí taky tak tu polovinu, ale z 64GB storage. V dobe drahých SSD by Microsoft měl s tou nenažraností něco dělat, nebo už dělá? Jak jsou na tom Win8, příp. win 8.1, testeři?

Jinak tablet s dockem by se mi docela líbil jako náhrada desktopu. Přecijen, nějakej výkon to má, takže místo kisny pod stolem by to šlo, kdyby se rozšířila paměť, ale jako tablet bez 3G to vlastně ani není tablet, chybí tomu mobilita, říkal bych tomu domácí table (bez "t" na konci).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A přitom jak je ta "SSD memory" hrozně drahá. Nedávno jsem koupil 24GB bazarovej skoronepoužitej mSata SSDcache pro hybridy. Nedal jsem za to víc jak 500vku a to se bavíme už o koncovém produktu, samotné paměti budou mít cenu menší. 128GB disky od micronu nestojí více jak 3k, což mi jednoduše vychází na tu cca 500vku.

A to jsem si říkal, že rejžování na tom nejlevnějším co v těch zařízeních je - paměti, už skončilo. Když si lidi kupovali JáFouny ve verzích 8/16/32, tak jsem se smál s SDkartou za 1,5k v PDAčku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim ,ale tablet bez 3G neni pro vetsinu lidi problem, free hotspots jsou vsude. pokud ne pichnes se prez telefon. Vyhoda jeden tarif jedna SIMM carta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.