Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nepovedený 20nm proces TSMC vyjde AMD na $33 milionů

To je zvláštní, vždyť APU procesory Kaveri se hodí naprosto na vše: kancl, doma, ideální pro HTPC (skvělé video-funkce), zvládne i GTA 5 1080p při 30fps. Pouze není nejlepší pro high-end účely, to ale 99 % lidí nepotřebuje.
Intel je za tímto universálním APU roky pozadu, a ještě k tomu předražený.
Opravdu zvláštní, v mém domácím HTPC šlape jak hodinky a rychlost systému i náročných grafických aplikací je naprosto skvělá.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že přestože Intel je (podle Vás) předražený, jeho CPU se prodávají jako housky na krámě a má tedy tolik peněz, že by si s nima mohli i tapetovat. Zatímco AMD, prodávající své výborné CPU za lepší ceny, se dlohodobě pohybuje na hranici bankrotu. Nemělo by to být spíše naopak?

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, co člověk potřebuje, jaký má přehled a na základě čeho vybírá. „Problém“ může být v situaci, kdy řadový uživatel chce skutečně procesor s integrovanou grafikou (a jde mu tedy o procesorovou i grafickou část stejnou měrou). Nenajde moc recenzí, na jejichž základě by podle tohoto kritéria mohl vybírat. Většina recenzí je totiž koncipovaná od dob prvních integrovaných grafik Intelu stále stejně: desítky testů procesorového jádra v syntetických aplikacích a k tomu test grafického jádra v jedné-dvou aplikacích. Stejně bývá koncipovaný i závěrečný přehled, kde jsou v bodech shrnuty výhody a nevýhody - integrované grafice je obvykle věnován bod jediný: pomalá, nebo rychlá. Pokud řadový uživatel v 95 % recenze vidí verdikt „pomalejší“ a jen v 5 % „rychlejší“, pak logicky koupí produkt, který je chválený ve větším rozsahu. Recenze, které by srovnávaly grafická jádra tak podrobně, jako řadové recenze srovnávají procesorová jádra, se objevují přinejlepším nárazově - dnes už prakticky vůbec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Recenze, které by srovnávaly grafická jádra tak podrobně... ...se objevují přinejlepším nárazově - dnes už prakticky vůbec"

A nebude to jednoducho v tom že drvivú vačšinu čítajúcich/užívateľov nezaujíma výkon grafiky v CPU ?

Ak sa teda samozrejme nezaujímajú konkrétne o APU...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem to měl zdůraznit několikrát, ale hned na začátku příspěvku jsem napsal, že řeším situaci, kdy uživateli jde „o procesorovou i grafickou část stejnou měrou“.

Že by integrovaná grafika byla zcela okrajovou záležitostí? V době, kdy se prodá více sestav s integrovanou grafikou než se samostatnou grafickou kartou?

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Ano, predá sa ich vačšina lebo ľuďom to na facebook a net stačí...

...a taký ľudia sa vážne nezaujímajú o výbavu a technické finesi ich stroja - GPU.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

preto by IT konzervy mali porozmyslat, co im ponuknu za radu, ked od nich nejaky clovek tu radu ziada :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

V době kdy se začaly dělat integrovaný se hned prodávaly tuny, většina PC se prodá do firem na kancelařinu tzn to neni rozhodující, naopak, většino use tam chce aby moc výkon neměla tzn lidi neměli cuky na tom něco hrát. Co se po ní chce je dost výkonu na UI, a 2D +video což intely dávaj i v nejlevnějšim Celeronu.

APU maj problém že jejich CPU výkon je prostě takovej jakej AMD má, hlavně v laptopech je to boj a laptopy s intel CPU jsou na tom prostě lépe, spotřebou, svižností, prostě malé IPC + malé takty jsou špatné kombo. Je to tak zlé že když chce někdo GPU výkon tak kombo intel CPU + Nvidia discrete GPU je rychlejší a efektivnější než APU....

Když chce někdo hrát, tak nejlepšíé CPU od AMD v hrách prohraje s Nehalemem kterej Intel vydal 2008, když chce někdo dělat rendering, video, cokoliv, je to LGA2011 bez konkurence, nad tim Xeony rovněž bez konkurence. AMD horko těžko něco prodá a neni se čemu divit proč. Už aby tu byl Zen a tahle nejhorší x86 CPU architektura AMD ever byla fuč. FX/BD a deriváty této arch byly když se podíváme zpět nejhorší mainstream x86 CPU ever. I ten netburst dopadl lépe, užival si chvíle kdy byl skutečně nejrychlejší (Northwood/gallatin před příchodem K8), a intel oslabil ale nepoložil. AMD to položilo, přišlo o všechno, odpadli total jako CPU do herních PC, odpadli jako low-end do kanclů, odpadli ješě více v mobile, byli totálně vypráskáni ze serverů, kdyby nebylo GPU divize je už AMD pod drnem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale to o kvalitách produktu zase až tak moc nevypovídá. Spíš o neinformovanosti zákazníků. Velmi dobře si vzpomínám na dobu, kdy Intel se svýma slavnýma Pentium D CPU (dvoujádra na Netburstu) neměl v přímým porovnání šanci proti o 1GHz níže taktovaným Athlonům 64 X2. Cena vyšší, výkon nižší, spotřeba vyšší i o více jak 50W v klidu, o zátěži ani nemluvě (navíc nedostatečný chladiče, který hučely jak piliňáky). A myslíte, že to lidi přimělo kupovat více AMD než Intel. Ani náhodou. Firmy byli tlačený nekalýma praktikama Intelu a normální (neznalí) lidi prostě dál tupě opakovali, že chcou Intel, protože prý slyšeli, že prý je nejlepší. A žádný argument je nepřesvědčil o opaku (čest vyjímkám).

+1
+58
-1
Je komentář přínosný?

přesně, za většinu Intel vděčí podvodům a korupci, takový hardwarový Microsoft

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

O neinformovanosti nemůže být řeč. Jde spíš o úhel pohledu :) Ve firemní sféře je ekonomicky výhodnější investovat méně často za vyšší peníze.A vzhledem k životnosti (neexistují ani 3 procesory/APU od AMD který by byli "legendární" držáky - mě osobně napadaj stěží dva) a k míře četnosti servisu (u AMD zpravidla nutnost "kvalitního" chlazení, zdroje a nakonec i základní desky :) aby nebyl nutnej servis :D ), je pro mě AMD v procesorech do kanceláří, tabu.A v domácnosti je to podobný. Nové PC většinou Intel, protože "vydrží" a sem tam nějaký AMD, ale ty se zase nepříjemně často objevují v servisu.Nevidím v tom žádný nekalý praktiky :D

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som sa spytal takto: Na co potrebuje objektivne tak 85 percent pouzivatelov pc (15 percent tvoria hardcore gameri (na casual TOP Apu celkom staci) a vypoctaci...) vykon CPU od Intelu?
Osobne si myslim, ze na FB, nejake MRP/SAP s tym, ze sledujes videa a nejaky casual gaming je APU fakt omnoho lepsie ako napr i3. To ale normalny ludia nevedia. Keby AMD malo peniaze, reklamnu kampan v tomto ohlade by potrebovalo ako sol.
Zo zaujimavosti, mam osobne skusenosti s tym, ako sa v kancli na tenkom klientovi vyuzivaju haswell i5ky. To, zeby polovicne drahe APU urobilo tu istu robotu im asi nikto nepovedal...

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímavé je, že přestože Intel je (podle Vás) předražený, jeho CPU se prodávají jako housky na krámě a má tedy tolik peněz, že by si s nima mohli i tapetovat. Zatímco AMD, prodávající své výborné CPU za lepší ceny, se dlohodobě pohybuje na hranici bankrotu. Nemělo by to být spíše naopak?"

A proč, když Intel nezbankrotoval ani v dobách boje P4 vs. K8? Intel kvůli svojí velikosti bude vždycky dál od bankrotu, i kdyby udělal sebevětší koninu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ono do kanclu, na doma či do HTPC stačí aj Pentium či i3ka že ano, žeby tam APU bola jediná voľba sa povedať nedá...

GTA V 1080/30fps, super, odhliadnúc od nastavení a toho že 30fps je herný "low end" je tu ale problém toho že za tie €€€ má človek 2x tak silný stoj a 60fps...

Ehm, Intel roky pozadu za Kaveri, dobrá sranda, odporúčam porieť recenzie Core i5-5675C/i7-5775C...

Ano, Kavery a obzvlášť top modely 7870/7850ka je veľmi univerzálne GPU/CPU riešenie s akceptovateľným výkonom ale len pre úzky okruh trhu a už vobec nie za tie peniaze...

Ako píšem stále, účtovníčke či rodičom stačí Pentium/Athlon X2/4 a hráči s obmedzením rozpočtom si vezmú Pentium/X4 + R7 250X/260.

A výkonné 4C Kaveri vezme kto ? Človek čo sa honí za každím Wattom, stavia mrňavé PC či HTPC aj na staršie hry - koľko takých ľudí ale je ? Minorita z minority...

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

„za tie €€€ má človek 2x tak silný stoj a 60fps“

To platilo možná tak rok a půl zpět. Aktuální ceny:
- Kaveri A10-7850K nebo 7800: 3 700 Kč
proti tomu:
- GTX 750: 3 000 Kč
- Pentium G3258: 2 000 Kč

Za stejnou cenu to není a 2× vyšší výkon to taky nemá. Co jsem spočetl špatně? ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nic, jen jsi odhalil lháře a zapomněl uvést, že to jeho řešení žere 2x víc :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

maysider, dole som už reagoval, čakám na tvoj výpočet cien a prečo teda klamem :D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jedno chalanisko chce aby som mu postavil "lacný herný počítač". Chce aby mu na tom išli hry aj o 3-4 roky (potom by som mu tam časom doplnil samostatnú grafiku keby chcel). Monitor má 1280x1024 čiže hranie fo FullHD nehrozí. Mám dylemu a najradšej by som mu to postavil do malej ITX skrinky a na nejakom APU ale nemám ani šajnu ako si povedie v hrách napríklad tá A10. Testy čo som našiel stoja za prd...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

jestli na hry v rozlišení jen HD, tak bych šel do AMD A10-7870K Black Edition (nebo A10-7800 65W) a možná přidal do cross
http://www.czc.cz/sapphire-r7-250-ultimate-1gb-gddr5/144725/produkt
u tohoto se GPU výkony sčítají

to už stačí i na GTA V na vyšší detaily 1080p, takže pro jeho potřeby stačí skutečně maličký počítač (SSD je ale základ)

neexistuje lepší kombinace pro tento účel, APU by to asi zvládl i bez přidané GPU, ale to už bych raději vzal ten nový APU A10-7870k

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze stale je lepsia volba x4 860k a k tomu nejaku bazarovu 260x-270x. Je pravda, ze je to viac ako potrebuje na to rozlisenie, no je pravda, ze APU stale nieje na nove hry + ten monitor skor ci neskor odide, cize FHD pride. Na druhej strane, vyjde to urcite na viac.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

X4 860K 74€ + ASROCK FM2A58M-DG3 40€ + Kingston DDR3 8GB 1600MHz CL11 45€ + MSI R7 250X 1GD5 85€

Spolu 244€, dovi dopo.

Alebo Intel, G3250 + H81 P33 + 250X za 221€.

A to nehovorím o možnosti budúceho upgraidu GPU a CPU ktorú má na Intel platforme...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Super, spravím to teda tak. Spravím mu to na AMD X4 860K. Mal som takú nejakú aj predstavu len som chcel vedieť názor na APU.

Mimochodom škoda že sú tie mini-ITX dosky také drahé na FM2. By som mu to narval do menšej skrinky

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

APU a ešte v top verziách je super ak chceš alebo potrebuješ presne také úsporno - výkonnostné riešenie.

Ak sa ale kamarát chce hrať a má obmedzený rozpočet, X4 + 250X sa akémukoľvek APU vysmeje len s minimálnym 10% doplatkom.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Práve som si to celé zrátal, AMD X4 860K, Spomenutá doska, 8GB RAM, skriňa, R7 250 2GB, WD 500GB, 400W zdroj, DVD mechaniku mu dám z jeho starého PC. Dostal som sa na 355€. Takže super cena. Bál sa že to bude vysoko cez 500€

Chce to do novej skrine

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

POZOR !!!

1. Ber mu 250X - cenovo je to to isté čo nie "X" verzia no má oveľa vyšší výkon. btw. Gigabyte 250X 1GB GDDR5 sa dá kúpiť od 85€ !

2. Bacha na GDDR5 pamete aby si mu náhodou nevzal nejakú plečku s GDDR3 len koli tomu že má 2GB...

a ehm, vážne si nepriplatí tých 3-5€ za 1TB disk ?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jasné na tie grafiky si dám pozor. Vyberal som s GDDR5. A kde si našiel 250X za takú cenu?

Ten disk bude mať na výber on, do toho sa mu už nebudem starať.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

No tak si dáme trochu reklamy, btw. je to spoľahlivý shop.

http://www.ingram.sk/graficke-karty+24178/gigabyte-ati-radeon-r7-250x-pc...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Nepočítal si komplet zostavu...

Najlacnejšie ceny z heureky + najlacnejšie dostky u oboch:

Intel Pentium G3250/MSI H81M-P33/Kingston DDR3 8GB 1600MHz/MSI R7 250X 1GB
Spolu 221€

AMD A10 X4 7850K alebo 7800/ASROCK FM2A58M-DG3/Kingston HyperX Savage DDR3 8GB (2x4GB) 2400MHz

Spolu 218/224€

Namiesto Pentia si možeš kľude dať X4 760K... +22€ a vo výsledku síce budeš o 10% draší než A10 7850 ale HERNE už aj 2x výkonnejší...

Takže tak...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Taka vseobecna rada, pentia nedavajte do hernych PC na roky. Teraz je to fajn vecicka, no uz FC4 ci DA:I sa nechcu spustat na CPU s 2C/2T. S nastupom DX12 bude trend pri skalovani na 6-8 jadier pravdepodobne len pokracovat.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Na druhu stranu, ked chce uzivatel polavit aj na hrani (staci lacne plosinovky, tahovky, adventurky aj to iba zriedkavo) a chce lacny notebook s poriadnym rozlisenim, tak nie je mozne najst Carrizo(L) s poriadnym displejom a strednou vybavou v podobnej konfiguracii, aky existuje na notebookoch Celeron/Pentium + grafika.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Intel do HTPC nestačí ani zdaleka, video funkce nulové!
podpora 4K téměř nulová, a když připočtu post-processing, tak Intel doslova NULA
na občasné hraní Intel = NULA

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

postprocess: https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Clear_Video
playback akcelerace: haswell h264/hevc, broadwell navic 10bit hevc profil a vp9, vsechno s podporou 4K a hdmi 2.0
na obcasne hrani: http://www.tomshardware.com/reviews/intel-core-i7-5775c-i5-5675c-broadwe...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

No a teraz zabi cenu... ;)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

i7? nejsem iDiot, který by za podobný výkon na hry 3x více peněz :-D
navíc ty hry tam moc otestovaný nejsou, jen 3 s jedním nastavením, jako objektivní to moc nevidím
Intel clear video má o proti AMD UVD velmi omezené možnosti, téměř se to nastavovat nedá

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

"3x vic penez za podobny vykon":
A10 7850K 3k7
i5 5675C 8k - dvojnasobny herni vykon, >dvojnasobny vykon na jadro, multivlaknovy vykon az sestinasobny, spotreba o 30W nizsi.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tak tomu nikdo neuvěří ;)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

No pre Martina Paveleca aka "maysidera" to je neuveritelné keď ani nie pred 2-3 mesiacmi vypisoval po worlde ako je Intel ohľadom iGPU výkonu/vývoja v procesoroch o generácie za AMD a zrazu sú tu i5 a i7 ktoré herne A10 7870K hravo prekonajú.

Ono tých hrdinov čo AMDčku dávali roky náskoku v APU pred Intelom je celá kopa...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Okrem tej ceny a 2x výkonu by som aj ináč oponoval. Oháňaš sa tu hráčom s obmedzeným rozpočtom. Čo to je? 500, či 600 €? Si predstav situáciu, že ti známa povie, že chcú domov nahradiť starý PC (mimochodom ešte ATA disky, stará DDR, predpotopný procesor). A chcú na tom robiť bežné činnosti (office, internet, skype, video, ..., teda nie špecifické veci), ale bola by rada, keby sa na tom aj jej školopovinný syn aj mohol hrať. A teraz príde pointa, alo by to byť do 300 €. Tebou navrhnutý procesor je hneď 80-100 €, grafiku R7 250X som našiel najlacnejšiu 88 €. Predpokladám, že na herné PC by si dal určite aspoň 8 GB RAM, čo robí pri tých menej taktovaných (ale bôbý výber) 50 €. 1 TB HDD je ďalších 50 €, doska tiež okolo 50 €. a ešte nemáš skrinku so zdrojom, DVD mechaniku a už si prešvihol rozpočet. Toto sa dá poskladať jedine na AMD APU. Nie je požiadavka mať TOP herný stroj, ale niečo univerzálne, s možnosťou akého takého hrania.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To je všechno sice hezké, ale co s lidmi, co chtějí stále jet na XPčkách? Pokud není podpora pro WinXP, tak je ten HW nezajímá, protože se "nechcou učit nic nového"... co pak?

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze Kaveri se hodi na vsechno, ale neumi nic poradne.

Herni vykon nejaky je, ale kdyz nestaci je procesor vcetne desky na vyhozeni - protoze vykonnejsi neexistuje. Kaveri neni nic jineho, nez stary dobry Athlon s grafikou vevnitr.

Problem je i s HTTP - Kaveri vykonove nestaci na dekodovani X265 ve vyssi kvalite. Hardwarove to dekodovat neumi a cpu cast na to nestaci vykonove.

Ten Intel co je nekolik let pozadu samozrejmne dokaze dekodovat softwarove cokoliv, vzdyt i ta nejlacinejsi I3 ma vetsi vykon nez cele slavne Kaveri.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Uz vidim... ako rodina, alebo mlady chalanisko nutne potrebuju vytvarat 10 krat 4k videi tyzdenne...
Neplet tu specificke podmienky, ktore bezny clovek vyuziva 5x za rok (aj to som prehnal). Dnes nestretam beznych ludi prerabat videa.

Fotak, smartfon, webkamera mu to nahraju a viac sa o to nestara. Ak vidi nejaky nedostatok, najde program s ktorym ho vyriesi a pocka kludne aj 8 hodin (ak ma aj pentiumIII doteraz) nez to dorobi svoju pracu. Ved take nieco sa mu stane raz za cas. Nepojde hned do obchodu... tu mate 500Eur, chcem novy stroj - potrebujem to jedno video z dovolenky mat hotove do 20 minut.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Inymi slovami este 1 a 1/4 roka nema zmysel upgradovat platformu AMD ci uz nejaky 8-kvazijadrovy FX CPU, alebo poslednych mohykanov K10.5 pred stavebnymi strojmi Phenom II X6 1090T a 1100T. Jednoducho neni naco upgradovat.

Pekne sa to spomaluje, ked upgrade Ph II X6 1090T/100T zo zaciatku roku pana 2010 bude mat zmysel upgradovat az na konci roku pana 2016 a teda takmer po 7 rokoch !!!!!!!!

Intel tiez neni na tom celkovo s vyvojom ruzovo, jedine zaznamenane pozitivum za posl. 6 rokov bol prienik 8-jadra do Extreme segmentu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tiež používam Phenom II X6 1090T a nemám pocit potreby upgrade. K tomu nejakú historickú AMD 6850 grafiku.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

V Extreme Intel segmentu se to melo uz dnes prohybat desetijadernymi procesormi, niz dva modely vosmjaderne, dale vyssi midrange meli tvorit uz jenom nativni sestijadra s tym ze klasicka stredni trida za 200€ by byla zastoupena ctyrjadry a to by platilo i v roli Core i3(130€), zadna virtualizace jader k nativnim jiz zname dnes jako SMT neboli HT ale Core i3 by byli jiz nativni Quad-y.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si osobne tvrdit ze kdyby se uz pred rokem AMD nebo NVIDIA dohodla osobne s Intelem ze vyrobi na svem pokrocilem 22nm FinFET vyrobnim procesu(14nm kuli exkluzivite odpada) jejich graficke cipy meli by sme tu hotove produkty uz dnes a ne ze stale jedeme na 28nm, dale se divim ze se Intel nedohodne s NVIDII a neimplementuje jejich graficke jadro do svych procesoru, jako prima to alternativa k AMD APU, jak Intel by ziskal patenty na urcite to technologie tak NVIDIA by ziskala vetsi odbyt svych grafickych procesoru a tez nejake ty patenty Intelu.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Treba si uvedomit, ze Intel a Nvidia niesu kamarati. HPC sektor, mobilne technologie ... Ak by dovolila Nvidia Intelu zlepsovat graficke jadra, zabije si vsetky grafiky az niekde po Gtx 960, co je pre nich neslychane. No a v laptopoch by taktiez GPU po x50M seriu stratilo zmysel do par rokov. To by bola samovrazda, nakolko tieto sektory tvoria znacnu cast predajov.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Presne, nVidia si nemuze takovou dohodu dovolit protoze by se stala temer uplne zavisla na Intelu. Leda kdyby ji Intel koupil.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, bohužel ale hlavím mottem příspěvku bylo, že bychom chtěli velké jádra (GTX 980, Fury X) na 22nm procesu, aby to žralo méně, taktovalo se to výše a hřálo to méně.

Místo toho máme (díky lži TSMC o 20nm procesu, že to půjde bez FinFetu a ono nic...) 28nm procesy s 600mm2 čipy, což žere jak střelené, hřeje jak šílené a vyžaduje pomalu elektrárnu a ne napájecí kaskádu...

A i těch 22nm Intelu by bylo naprosto úžasné... jenže se to ze zřejmých důvodů nemůže stát...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.