Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prozkoumáváme Windows 8.1 Preview

Windows 8.1 - návrat tlačítka Start
Včera vyšla preview verze operačního systému Windows 8.1. Máme staženo, nainstalováno, jdeme prozkoumávat…

Kapitoly článků

1.  Instalace
2.  Změny na první pohled

Zdraví vás nová verze obrazovky Start, která vám svým vzhledem prozradí první novinku.

Windows 8.1 - obrazovka Start

Tou novinkou jsou rozšířené možnosti velikosti dlaždic. Vedle dosavadních „větších“ a „menších“ dlaždic si můžete vytvořit úplně malinkaté, v podstatě ikonky, ale taky hodně velké, zabírající místo původních dvou větších dlaždic. Haleluja, více animovaného bince na ploše, vlastně pardon, na obrazovce Start. Vzpomínám si, jak Microsoft vysvětloval odebrání animované ikonky činnosti sítě v systémové oblasti panelu úloh ve Windows 7 zhruba tím způsobem, že animace jsou nežádoucí, protože uživatele ruší od práce.

Windows 8.1 - změna velikosti dlaždice

Změna velikosti dlaždic se provádí pravým kliknutím na ně a vybráním možnosti Resize. U některých dlaždic nemusí být k dispozici všechny velikosti.

Windows 8.1 - změna velikosti dlaždice - omezené možnosti

Mimochodem: animovaná je i ta rybička na pozadí. Pouští bublinky. Vypadá to asi takto:

Windows 8.1 preview - Animovaná rybička na obrazovce Start

No nic, pojďme na další „změny zřetelné na první pohled“. Určitě jste slyšeli o slavném návratu slavného tlačítka Start…

Windows 8.1 - návrat tlačítka Start

Je tam, křičte hurá! Tedy aspoň do té doby, než si vyzkoušíte, co dělá – pak musíte zákonitě skončit u tzv. facepalmu.

Double Facepalm
Double facepalm  when one facepalm is not enough

Ano, tlačítko Start má tu funkci, že vás přepne zpět na Obrazovku Start. Musím se nutně zeptat, jestli to Microsoft myslí vážně, nebo si prostě ze svých zákazníků dělá slušně řečeno dobrý den.

Ano, opravdu je to tak. Tlačítko Start na panelu úloh ve Windows 8.1 má výhradně dekorativní funkci. Nic víc, nic míň. Nepřináší žádnou novou funkcionalitu a žádnou neodebírá (pokud pominu fakt, že zabírá víc místa než původní žádné tlačítko). Z praktického hlediska je úplně k ničemu. Podle mě jde o neskrývaný výsměch lidem, kterým ve Windows 8 chybělo. Navíc to vypadá, že nejde nijak jednoduše uživatelsky odebrat (nenašel jsem nastavení, které by se toho týkalo, a nepomohl ani strýček Google, dokonce se mi snažil naznačit, že to fakt nejde).

Windows 8.1 - nová kontextová nabídka pod tlačítkem Start

Pravý klik na tlačítko Start opět otevírá „servisní menu“ známé z Windows 8. Jsou zde drobné změny. Především klasický příkazový řádek byl nahrazen PowerShellem a přibyla možnost z této nabídky systém vypnout (restartovat a podobně). Bohužel kombinace kláves Alt+F4 na ploše je stále užitečnější (než tato nabídka pro vypnutí).

Windows 8.1 - nastavení panelu úloh

Zajímavosti lze najít v nastavení panelu úloh. Kromě toho, že zde není možnost vyhodit vtipné tlačítko Start, je možnost nastavit zde rovnou přechod na plochu místo na obrazovku Start, což je další hodně žádaná funkce (aspoň něco). A když už Microsoft neudělal tlačítko Start tím, zač jej chtěli mít uživatelé, částečně je možné aspoň simulovat starou nabídku Start zobrazením všech aplikací namísto obrazovky Start.

Windows 8.1 - zobrazení aplikací

Tuto obrazovku jde jinak vyvolat z normální obrazovky Start kliknutím na šipečku dolů pod dlaždicemi (vizte první obrázek na této straně). Šipečka nahoru na této obrazovce vás pak vrátí zpět na obrazovku Start.

Jinak pak lze ještě nastavit, že pozadí, které máte na ploše, bude i na obrazovce Start (což se mně osobně líbí, neboť obrázkové pozadí nepoužívám, mám nastavenou prostě jen barvu).

Windows 8.1 - informace o systému

Mimochodem: z informací o systému zmizelo hodnocení výkonu, tzv. Windows Experience Index (WEI). Microsoft zřejmě seznal, že to byla funkce bez budoucnosti. Já si myslím, že svůj smysl to mělo, i když to občas ukazovalo trošku divná čísla, stačilo to jen trochu zjednodušit (např. si myslím, že nemá význam u grafiky hodnotit zvlášť herní výkon a zvlášť výkon pro plochu), ale to je vedlejší. Windows Experience Indexu, zdá se, odzvonilo.

Windows 8.1 - pojmenování skupin dlaždic

Ze změn, které jsou patrné na první pohled, bych ještě zmínil možnost pojmenování skupin dlaždic na obrazovce Start. Další řada změn se udála v nastavení – tedy v tom nastavení, které se řeší v Modern UI neboli uživatelském rozhraní Metro…

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Instalace
2.  Změny na první pohled

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prozkoumáváme Windows 8.1 Preview

Pátek, 26 Červenec 2013 - 08:20 | romco | Tiež som začínal s DOSom. A nevadí mi zmena vo...
Sobota, 20 Červenec 2013 - 17:23 | VCR33 | Ach jo.. koukám že fandowé MS jsou už stejně...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 15:30 | BTJ | Jako u serveru je to trochu divne:) Ale tam na to...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 15:27 | BTJ | Pred instalaci cehokoliv od cisca by sis mel...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 12:08 | JML | W8 konec ! Tak jsem je měl na kompu cca rok, od 8...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 10:14 | KingJack | pro WIFT a BTJ: Tak pánové přečetl jsem si celou...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 22:24 | WIFT | Možná tě to překvapí, ale věta „částečně je možné...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 21:54 | odb | Robim vo firme,kde robime aj support pre...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 19:50 | Jirka1 | Default mi trochu vadí. Neaktivní okna mají...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 19:34 | Jirka1 | Už jsem nějaký takový pokus o obhajobu viděl. Prý...

Zobrazit diskusi