Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přichází éra velkokapacitních RAM modulů? Samsung CXL, Dell CAMM

Prosim vas, dajte niekto link na jednotlive klasicke serverovske CPU, ktore podporuje 16 TB ci 8 TB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve vedlejsim clanku mas SP5/SP6 sockety s CXL:
https://diit.cz/clanek/vyvoj-epycu-se-rozstepi-na-2-sockety-sp5-pro-400w...

takze je predpoklad, ze neco z techto cpu bude podporovat tolik pameti. Uz jen pohledem na aktualni modely (Rome = 4TiB v 8ch), lze predpokladat, ze se limit s nastupem noveho 12ch cpu posune.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba to brat ako technologiu pre buducnost.
Serverove cpu teraz musia mat 8 (planovanych az 12) pamatovych kanalov aby mohli mat vela ram. Viac velkych modulov na mensom pocte kanalov by mohlo zjednodusit navrh socketu aj mainboardu. Pri vcelku rychlo rastucom pocte jadier sa to casom zide.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel takova budoucnost bude zkriplena. x8 CXL link ma cca 32GB/s, SP5 ma 64CXL, takze maximalne 8ch techto velkych pameti (pokud se budeme drzet dema, tak je to 8x 512GB = 4TB v CXL + volne 12ch dimm).

Samotny CXL modul ma rychlost nizsi nez lowend DDR5 (38.4GB/s @ 4800MT/s), a bude jich maximalne osum. Pokud tedy nekdo nenasadi bifurcation, aby pripojil 16 modulu na x4 linku, ale pak je rychlost uz jenom 16GB/s per modul.

Ale vite co.. mozna ty cache smerujici ke GiB velikostem maji resit problem pomale externi pameti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle směřuje spíš na aplikace, kde potřebuješ obrovskou paměť, ale stačí pomalejší a pak máš normální DIMM kde jsou data kam je potřeba větší rychlost
Je spousta případů, třeba u databází, kde potřebuješ držet TB dat v paměti a mít rychlejší přístup, než na SSD, ale RAM v DIMM modulech je zbytečné overkill

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jak přenosová rychlost, tak latence bude někde jinde, ale pořád bude mít smysl z toho udělat swap.

Nevím, jak pod Widlows, ale pod takovým Linuxem lze velmi triviálně jakékoliv blokové zařízení přidat jako swap. RAM bude pořád výrazně rychlejší než SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víc kanálů není kvůli rychlosti, ale především kvůli propustnosti (rychlosti čtení z paměti). Jsou aplikace, kde je i těch osm kanálů prostě málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vymyslet nový rozhranní aby noh bejt noťas o 1mm tenčí, super nápad :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co o 1mm tenčí. Ale jen ty noťasy které mají RAM nad sebou. Ty co je mají proti sobě budou tlusté stejně. A navíc tam musí být dost místa pro redukci.
Protože DELL chce prosadit nestandard.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tento koncept začal dávat smysl až u DDR5 která mají vícekanálovou architekturu, na DDR4 by to nemělo význam. Přijde mi to jen jako specialitka pro ty co potřebují do mobilního zařízení extra paměť. Dost možná to jako určitý druh standardu protlačí. Nebo se to zalíbí i dalším jako HP a Lenovo a udělají to stejně ale mírně odlišně aby byly nekompatibilní - kuk 90. léta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na uvedenem obrazku je 128GB modul (DDR5 4ch x 32) slozen z 16gb pouzder (32 na jedne strane, 32 na druhe strane), organizace je 4Gx4 a jsou dva paralelne (dual rank), celkem 8+8 pouzder pokryva jeden 32bit kanal DDR5.

Tech samych 128GB lze slozit i pro DDR4 (2ch x 64) dokonce v polovicni fyzicke velikosti (resp. single sided), napr. skrze 3DS DDR4, v 4H konfiguraci se dela totiz 32Gb package v organizaci 8Gx4 jako quad-rank zatez - coz jde utahnout z cpu, ale uz to nejde pouzit v sodimm, kde by nejake nemehlo mohlo osadit dva na kanal. Tj jen 32 takovych pouzder (16*4bit per kanal) by vytvorilo ekvivalent osazeni stroje ctyrma dual rank SODIMM, kazdy o kapacite 32GB.

Kdo by nechtel mit v notasu 128 GB ram? :-)

Podle me je to bozi napad - sice to trocha snizuje spolehlivost, kdyz menite veskerou pamet kvuli odeslemu cipu, ale je o menitelny na rozdil od soldered-on pameti, takze i pro vyrobce i pro kupce je zde vetsi flexibilita a bude nizsi cena!

(btw quadrank 64GB sodimm se sice nevyrabi, ale jsou mozne postavit, za pomoci uvedenych 4H cipu - buhvi ale zda by je bios vzal - jestli ano, je to moznost jak do systemu ktery ma jen 1DPC dostat tech 128GB uz dnes)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem myslel jinou architekturu kdy oproti předchozím typům je tento díky více kanálům - ne 64bit ale vícero 32bit lépe propustný, takže i ta nižší frekvence 128GB modulu by nemusela být tolik na závadu jak by se na první pohled mohlo zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty pulkanaly na DDR5 nejsou vice propustne - command rate je v absolutnich cislech stejny jako u DDR4 :-) Zvedla se jenom rychlost datove cesty na dvojnasobek (a BL na dvojnasobek), ale to jsou architektonicky stejne 8bit segmenty (+ DBI a DQS). Zadna revoluce se nekona, aby to melo vlastnosti ktere predtim mozne nebyly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc upgrade RAM bude možný jen výměnou celé té placky za větší. Celé je to kravina - takže se to určitě rozšíří.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč bys upgradoval RAM? Buď vím kolik RAM potřebuji, případně se poradím a pokud zařízení kupuji na delší období, řekněme 5-7 let a nejsem si jistý, zda se mi nároky náhodou v čase nezvýší, tak ji pro jistotu navýším rovnou.

Pokud je to zařízení na kratší dobu - 2-3 roky, tak to nemá smysl řešit. Pokud se nezmění využití, tak je krajně nepravděpodobné, že se nároky aplikací zvýší natolik aby to nestačilo, a kolik lidí počítač živí a během takto krátké doby radikálně změní požadavky na počítač, navíc, pořád se bavíme o RAM, ale co výkon CPU? Co výkon grafiky? Co rozhraní? Bude v případě radikální změny stačit to co mám?

Ani případná porucha není argument. Kryje to záruka a může to být zákazníkovi jedno. A pokud to záruka už nekryje... no, a co když neumře zrovna RAM, ale jiné "neměnitelné" komponenty na desce?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo pěkné, kdyby výrobci měli celé spektrum NB s různými kapacitami RAM. Ale tak to není a když chci levnější NB s velkou RAM, tak prostě není jiné cesty než koupit kousek s menší RAM a hned po koupi si ji rozšířit o další modul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a proto jsem si musel u všech svých NB vždy rovnou dokupovat ram, protože jsem dopředu asi nevěděl kolik jí potřebuju co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.