Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pro plné využití Haswellu budete možná potřebovat nový zdroj

"Haswell se přitom v režimech C6/C7 dokáže uskromnit až na 0,05 mA"
Bude to asi jen 0,05 A :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi určitě :o)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle informaci v tomto clankku kdyz tedy pustim zdroj uplne bez zateze, resp. jedina zatez bude integrovany vetrak ve zdroji, tak by se mel zdroj ihned vypnout, ze? Proc tomu tak neni u *ZADNEHO* zdroje, u ktereho jsem to zatim zkouzel? Namatkou stare Eurocase, fortony a pod.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

JJ tehle blud co koluje internetem je doslova k smíchu. Každej zdroj co jsem zkoušel mi rovněž běžel i s nulovou zátěží na 12V aniž by tam overvoltoval či se děly jiné problémy.

Navíc, dovede někdo jmenovat dekstop kde by bylo méně jak 0,5A na 12V? Co disky, GPU.... i samotná napájecí kaskáda CPU bude mít v idlu větší odběr díky své ne 100% účinnosti bez ohledu na reálnej odběr CPU.

Jedinej kterej by toto splnil je atom-board bez 12V ATX 4-pinu a s 2,5" only. A to haswell ihmo nebude, a ani tam opět opakuji že s žádným zdrojem problém nikdy nebyl.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zažil jsem zdroje, kterým při nulové zátěži po zapnutí explodovaly ty řídíci čipy na sekundáru a zdroje, kterým takhle odešly kondíky. O žádný blud se tedy nejedná.

Jestli je to dnes (to znamená zdroje mladší nějakých 6 let), tak je to jedině dobře, ale na novém zdroji, pořízený za pěkný peníz, to asi nikdo z uživatelů testovat nebude, že ano.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ale je to blud .. mám desítky zdrojů a žádný toto neudělal .. jeli bez zátěže a to i zdroje od dellu nebo hp .. pripadne fsc zdroje nebo noname ATX a i starej XT zdroj .. jen jedinej AT zdroj pro PC AT (nixdorf) pískal , ale to jedině pokud se pocentiometrem zvýšilo napetí o 1V nebo maximální ampéráž zátěže .

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze v atx norme neni definovana minimalni zatez, a nektere zdroje do znackovych sestav maji v popisu minimalni odbery v radech wattu. Takze vendori dodavajici treba diskless stroje si nizkeho doberu platformy musi byt vedomi. Normalni lidi na problem nenarazi. Jenze v okurkove sezonne je kazdy fud dobry...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale narazí.. ve Win režimu spánku například... některé zdroje u toho třeba celkem hlasitě pískají, ostatní mají štěstí, že to celé si bere aspoň ty 4 watty, něco na ledky atp.. Takže ano, problém vzniknout může..

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

V rezimu spanku S1 byl nizky odber vzdy a procesor byl v tomto modu nejmene zravou komponentou. Porad byly napajeny USB, RAM, chipset atd celkove v radu wattu. V rezimu s3 je zase pocitac napajen z 5vsb. Takze ne, pokud nema zdroj chybu v navrhu, problem nenastane. Pokud ji ma, problemy ma uzivatel jiz nyni.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pískání je zapříčiněno předimenzováním voltů :) a tak de do kondiků místo 15V oněch 16 a více a kondik to omezuje a tim je extremne pretezovan nekterej z IO (nebo IO stabilizatoru na 3,3 V)a a zdroj začne pískat popripade může 3.3V IO explodovat :) ale to je jen teorie v praxi to nicemu nevadí a pískání de omezit zalitím VF trafa :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Eh?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, tady se mluví o 12V2 větvi - tj. samostatné 12V větvi, která tuším že napájí jen procesor (4pin co se zapojuje do desky). Pokud má zdroj jen jednu 12V větev, tak pak samozřejmě tak nízky odběr prakticky nehrozí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju před pár lety diskusi, kde chtěl někdo používat zdroj k napájení já nevím čeho a řešil právě ten problém, že bez zátěže nejede. Věřím, že s tím řada zdrojů může počítat (aniž na to má certifikaci), ale určitě se to nedá paušalizovat.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

A bude moznost vobec v desktope tie rezimy vyuzit? naco na budu v desktope?mylite si mobilny segment s desktopom, niekto pusti blud a chytate sa toho.... v desktope ziaden zdroj mat problem nebude lebo ani v biose moznost vyuzit tie stavy nenajdeme :-) Ano, haswell ma aj nove features a hlavne pre mobilne pouzitie tak nerobme nejakeho strasiaka, AMD fans vypusti blbost a pise sa o tom vsade... v desktope ani v mobilnom segmente nic nehrozi....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja som to zazil pri mini-ITX doske a Fortrone SFX 300W. Doska zatazovala 12V vetvu minimalne, disk bol na 5V a zdroj po 10-15s vypol. 250mA pridavna zataz na 12V (displej) stacila aby to uz nerobil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak ano, ITX je segment blizky mobilnemu, tam mozu byt mobilne features vyuzite/mozno.... sak uvidime, nemyslim, zeby 4770K vypinala zdroj :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Asi neprozradím nic zásadního, když řeknu, že ten „blud“ vypustil sám Intel, který na možný problém s nekompatibilitou s některými zdroji z uvedeného důvodu sám při prezentačkách Haswellu (na které jsme už také byli) upozornil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blud z toho udelal bulvarni tisk. Informace byla urcena pro systemove integratory, kteri si nechavaji delat zdroje na miru (HP, Acer...).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Informace je stejně tak určená stavěčům domácích PC.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

@no-X: No jenom jestli to nebyl problém kdy každej odborník nečte manuály ve kterých se kupodivu píše mj. vyžadovaná specifikace zdroje. Co si pamatuju zase já tak některé desky pro nastupující AM2 vyžadovaly specifikaci novou (ATX v2.0 + 8pin) a ono se jaksi špatně vysvětlovalo, že se deska po pár s sama vypne aby se neodstřelila pokud jí chce napájet něčím (typicky EC nebo "kvalitní" fortrony) co měl na starém Athlonu s AGP...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blbost ATX 2.0 desky rozebehnes i s atx 1.0 zdrojem a svete div se ono to funguje i bez tech pridavnejch pinu .. ale je jasne ze pokud ma deska 4 pin na cpu tak nepojede , ale neni problem to dratove propojit s 12v konektorem na hdd

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Doufam, ze nekecam, ale C5 a C6 (pravdepodobne i C7) jde v BIOSu vypnout. Takze pouze u nevyhovujiciho zdroje vypnete usporne rezimy, menit zdroj netreba. Ono je to mnohdy napriklad pro majitele desek od Gigabyte potreba uz davno, protoze desky od tohoto uzasneho pseudovyrobce dost casto pri uspornem rezimu zacnou kolabovat.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pod tohle se podepíšu ;)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Uznavam, vsechny integrovany regulatory bez vyjimky potrebuji nejaky minimalni proud, aby jim fungovala regulace, ale jinak to je bububu bububu. To vymyslel nejakej prodejce zdroju?

1) Neznam >jedine< atx, kterej by nesel nahodit naprazdno, tecka
2) Jestli teda nejaky extrazdroj chcipne, tak proste na tu spatnou vetev pichnu odpor, abych udelal umelou zatez, rekneme 1watt, urcite lepsi nez kupovat novy zdroj, nebo vypinat usporny rezimy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tady se ale nebavíme o nahodit naprázdno. Stále budou zatěžovány ostatní větve a problém je, aby nebyly zatížené moc. Ale osobně to také nevidím, tam budou řádově watty (disky, paměti, přídavné čipy atd. co berou z +5/+3,3 V) a to by zdroj měl ustát. Je samozřejmě otázka, na kolik budou mít ty fakt špatné zdroje zoufalou účinnost (třeba <60 %) a nakolik vůbec splní ATX (mohou se rozjet napětí a hlavně zvlnění).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

a naco sa bavit o smejdoch, smejdy boli pred haswelom a budu aj po nom, kto si kupi smejd je to jeho volba......

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ty máš asi hodně jednoduchý život s tím jednoduchým myšlením, že? Nebo máš nějaký seznam kvalitních zdrojů? I Enermax občas vyprodukuje zvěrstvo. Takže koupě kvalitního zdroje je loterie.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

vyhral si?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ta otazka ucinnosti je zoufala u vsech! zdroju. Vsude jsou super 1kw 90+ ucinnosti, ale nekdo by uz taky mel resit, jakou to ma ucinnost, kdyz vsechno jede usporne. Nejaka nova norma co bude definovat ucinnost pro 10%, 5%, 1% vykonu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

neni pravda nepotrebuji zadnou zatež viz nabíjecky na telefon .. v nekterejch je LM7805 ci maxim IO :) a on funguje i bez zatěže :) a LM7805 neni jen tam ale i v grafickejch kartach ci sitovkach .. ale v novejch je regulovatelnej :) zátěž potřebovali hodně staré zdroje z roku 85 např. prvni PC XT Logostar :D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Prosim, kdyz nevite o cem je rec, tak me neopravujte.

Slavna 7805 ma quiescent current 5,5mA (meni se s teplotou). Proto ma vetsina levnych zapojeni na vystupu indikacni LED. Elegantni reseni.
Modernejsi obvody maji rekneme stovky nA, a to se da resit skrz napetovy delic pro nastaveni vystupniho napeni.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude v praxi vadit maximalne v diskless sitovejch terminalech s nejakym cinskymi detonatory maskovanymi jako zdroj. Ten problem je ryze hypoteticky, dodneska ani nikdo na webu neudelal jedinou umelou demonstraci tohoto "problemu".

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Protoze nejspis zadny problem neexistuje:) Mozna se nekomu vypinal nejaky spatny zdroj a tak usoudil, ze to bude asi tim, ze ta sestava malo zere a tim vznikl cely mytus o zdrojich vypinajicich se s malou zatezi:o)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Toto slysim teda poprve! A podle me je to jenom nejaka kachna. Nechapu, proc by se mel zdroj vypnout?:o) Chapu, ze se vypne, kdyz je vetev prilis zatizena, ale kdyz neni, tak je uplna kravina, aby se vypinal. Mam tu cca 5 ATX zdroju, ktere pouzivam proste jenom jako zdroje k ruznym vecem. Mam spojene ty dva piny, aby se zdroj rozjel a nikdy se nezastavil. A to mam i jeden uplne archaicky, malicky, polofunkcni 120W zdroj ......
A i kdyby to bylo jak by chtelo, tak vzdycky v tom systemu je nejaky vetrak, disk, karta, cip a podobne, takze to urcite bude mit na 12V vetvi odber aspon tech 6W:o) Ale jak rikam, ani teoreticky me nenapada, proc by se mel zdroj vypnout ..... a pokud ano, tak se jedna o nejakou zrenaultenou "vychytavku" nejakych novych zdroju a urcite ne tech starych .....

BTW: mam prave ten seasonic, akorat mi chybi ten haswell:)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem to otestovat, ale když máš tu možnost hned.. Připoj k tomu disky, a spoj to jen jako impuls. Třeba je to pravda, a drží je bez zátěže naživu jen "furt zapnutý startér". Abychom se nedohadovali, jestli deska dělá "impuls", nebo taky drží ty piny spojené...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkousel jsem to s diskem a kdyz se to odpoji, tak se to hned vypne. I kdyz disk nabihal (=nejvyssi odber, je to stara ludra, takze urcite vic jak 10W).
Navic i tady http://en.wikipedia.org/wiki/ATX je napsane PS_ON# or Power on is a signal from the motherboard to the power supply. When the line is connected to ground (by the motherboard), the power supply turns on.

Takze to deska drzi porad, cili neni duvod, proc by se mel zdroj vypnout. Pocitam, ze tak se i zdroj vypina, jak jinak by ho pak deska vypla ze?:o) Proste to rozpoji:) Pri odpojeni zustane napajeni jen tech 3.3V nebo kolik na pameti v pripade suspend to ram. Proste neverim tomu, ze by se zdroj bez zateze sam vypl .... to by musela byt fakt nejaka "specialni", extradebilni ficura nejakeho noveho zdroje ...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Navic, nic ti nebrani za jizdy ten zeleny kablik od zdroje odstrihnout nebo na nej dat vypinac:) Aby byla jakoze 100% jistota ... ale jak rikam, jak jinak by pak deska vypla zdroj kdyz ne takhle.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to jsem měl v úmyslu udělat s Enermaxem za který jsem dal majlant... :D
Právě že se píše "turns on", nikoliv "is on", čili zapni se, nikoliv běž, jestli si rozumíme. 1 disk asi bude málo, víšco, pro úplnou jistotu. A to bych zase kecal, chtělo by to něco se skutečným odběrem na 12V.. Kdybys měl zdroj, u kterého by ti nebylo líto ten kábl šmiknout, tak to za běhu zkus, ať máme jistotu. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chapu, ale zcela logicky, jak by pak deska vypla zdroj? Hm?:o) Jako me netrapi, ze to riznu ve zdroji (uz beztak neni v zaruce) a pak to cokoladkou spojim, ale lezt se mi do pocitace (zvlast ted) nechce:o)
Ale jak rikam, urcite to drzi, protoze nejak to ten zdroj vypnout umet nakonec musi:)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Toto jest fakt, který jsem si předtím hned uvědomil, ale s mou pamětí je to těžké a myslí se jí kdy chce - aktuálně teď jsem na to úplně zapomněl, a je to fakt...
Jenže, ono bez zátěže, co ten zdroj dělá? Pokud vůbec produkuje nějaký proud, tak při jakém napětí. Obvykle je to tak, že (dle testů) v nízké zátěži je napětí zvlněnější, efektivita zdroje bídná.. Takže pokud ho udržíš při životě pro odběr 2W, může plivat napětí, které se nám nebude líbit... A tohle samozřejmě nezměříš, pokud konkrétní odběr nemáš, a i kdyby to byla pravda (a týká se to hlavně levných zdrojů, proti kterým jsem vysazen, ale jejich prodej nezastavíme), to ukáže samozřejmě až čas (a využívání sleep modu), protože nekriticky vysoké napětí nám snižuje životnost, ale nezabíjí hned. Obvykle jsou levné zdroje příčinou brzkého pozáručního úmrtí některé z komponent. Více to bývá u přetíženého Eurocasu, než u podtíženého, ale to je i celkem logické, a probléme jsou oba stavy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako je mozne, ze ten zdroj bude pri nizkem zatizeni mene stabilni, ale furt by se mel vlezt do specifikace. No a urcite by se nemel vypnout:o) Jak rikam, mam celkem spoustu starych zdroju a pouzivam je na kde co:) Napriklad na napajeni starych radii, kde odesel zdroj atd ..... a teda nikdy se nevypl a to ani bez zateze:)
Ale i kdyby bylo fakt tak male napeti, tak vzdy by melo fungovat S1 uspani, kdy zdroj jede a CPU a vse okolo jede v maximalne uspornem rezimu, disky se vypnou atd. a zere to taky strasne malo a funguje to, takze tam by taky problem byt nemel ..... a neverim tomu, ze by novy haswell zral min nez uspany nynejsi procesor, takze by se ten problem musel i ted projevovat pri S1 uspani, coz jsem nikdy neslysel, proto tvrdim, ze je to velka vykrmena kacenka:)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Já kdysi používal starý zdroj pro napájení ruské barevné TV. Ta chtěla 12V. Zdroj neběžel, dokud jsem nepřipojil nějakou zátěž na 5V větev, byl potřeba asi 0,5A odběr. Zatížení 12V větve mu bylo ukradené.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Provozujeme desítky ATX zdrojů jako zdroje pro napájení technologických bazmeků, jediný odběr z 12V bude interní ventilator zdroje. Světe div se používali jsme vždy ty zdroje, které byly po ruce a pokud se našli dva tři kusy, které v tomto režimu dělaly problémy tak je to hodně.
No ale proč tomu neudělat PR a prodávat i zdroje kompatibilní s Windows 8.1 a Haswell :-)
Ono to je se zdroji vůbec takové divné, všude recenze a testy kW svářeček, ale najít 200W Platinum Long Life zdroj, to aby jeden hledal lupou.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.