Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Problematická dostupnost hardwaru se začne lepšit příští léto

Táhne se to táhne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

netvrdilo TSMC, ze jim trva postavit a rozbehnout vyrobu 2,5 - 3roky? Lisa udava o hodne optimistictejsi cisla. samozrejme s klickou, ze "nekdy" to trva dela. :-)
Intel ted kopl v Arizone a nastrel produkce byl prave az nekdy v r. 2024.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může být rozdíl v tom, jestli jde o továrnu, která bude vybavena pro výrobu na již široce používaném procesu, nebo továrnu, která bude zavádět (a ladit) proces nový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

byla nekde zprava, ze TSMC stavi nejakou uplne novou tovarnu pro N7/6/5? nebo jen rozsireni stavajicich kapacit.

co se tyce te nove fabriky N3, tak pred 10mesici byla dokoncena stavba, dalsich 12-18mesicu trva pry vybaveni. a v ted v srpnu TSMC priznalo zpozdeni N3 procesu.

just my two cents. nejen AMD pocita s prevodem jabka na nizsi proces a ze se nejen pro ne prave uvolni kapacity na vyssich procesech ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

18 mesiacov trvá vyčistenie priestorov "clean roomu" po inštalácii nových strojov (či už do novopostavenej alebo výmene strojov v už existujúcej továrni)

Až vtedy začne sériová výroba, ktorá trvá (podľa typu čipu rôzne - CPU trvala v AMD Fab30 v Drážďanoch cca 40 dní, piezo-snímače trvajú 90 dní v továrni Bosch pri Mníchove 90 dní) + cca 90 dní

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobry, nastesti procesory mam nakoupene a dalsi upgrade nejdriv za 5 let. Graficke karty sice nemam, ale poridim v lednu Intel, takze pristi leto uz grafiku od AMD nebudu potrebovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Nové produkty Apple jsou na cestě a zcela drtí vše co je na trhu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"... a zcela drtí vše co je na trhu"
Protože na trhu nic není :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klidně, já proti Applu nic nemám, ať drtí, co můžou. Jenže drtit mohou, jak chtějí, na počítačích Applu nefungují ani Windows ani linux a ani se s tím nedá hrát, rozebírat to, měnit komponenty, prostě s tím nejde nic.
Za mě teda Apple může být nejlepšejší na světě, ale stejně mě zajímat nebude, nemá nic z toho, co chci já a nikdy mít nemůže.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Think Different.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co dělají špatně lidi, co na M1 Macách provozují i Windows a Linux? Windows dokonce rozchodili pouhý týden po vydání, Linux o týden později.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> ale poridim v lednu Intel

Myslis ten Intel, ktery vyjde s MSRP 500 USD a bude se prodavat za 1200 EUR ?

> takze pristi leto uz grafiku od AMD nebudu potrebovat.

.. RemindMe! 6 months

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takže už nečakáš?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je z meho komentare jasne, cekam na leden na Intel. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak budes cekat na funkcni ovladace... ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec zjistíš, že je k provozu Intel Arc potřeba mít CPU Intel Ice Lake a novější, nebo tak něco. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se ze si to moc neumim poskladat - treba do toho vidite lip:
Podle mne byla (i celosvetove) nejvetsi covidova krize na jare 2020 kdy spousta lidi byla zavrenych doma a byl problem vubec nekam neco posilat. Ted, po roce a pul je to relativne v pohode, leto bylo uplne bez restrikci a (m.j.) nejsou uz 2 - 3 mesice cipy do aut? Taky nejsou suroviny (drevo, plechy...) ceny leti nahoru. To se teprve ted s takovym zpozdenim projevuje to omezeni vyroby z roku 2020? Vzdyt byly celosvetove krize s omezenim vyroby i predtim (naposled tusim 2009) a takove nedostatky se neprojevovaly. Vsechno tak nejak pozvolna zase nabihalo.
Predpokladam ze vyrobni kapacity nyni jsou stejne jako pred rokem 2020. V dnesni dobe je snaha nevyrabet nic na sklad takze opet se ptam - to je ten vyrobni proces tak casove narocny ze fabrikam ted chybi substrat ktery se nevyrobil v lonskem roce? Nebo ta spotreba cipu tak raketove narostla oproti 2019? Za nedostatek grafickych karet prece jeste donedavna mohli tezari.
Ano, clovek zaregistruje ze "hapruje" kontejnerova doprava protoze nekde v Asii zavreli pul pristavu ale jestlize to vsechno stejne vyrabi nekde na Taiwanu, tak to snad tolik nevadi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a možná je všechno úplně jinak. :-)

opravdu někdo věří, že se třetí největší přístav na světe zavře jen tak kvůli jednomu nakaženému? že aktuálně není elektřina pro fabriky, co tam jedou roky? že se příště neobjeví jeden nakažený v každé té fabrice? a pak třeba znovu v přístavu?

:-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

btw pokud to někoho minulo, doporučuji výsledek zkoumání původu koronaviru na základě dokumentu z US DARPy (pravost ověřena ještě DT administrativou)

kdo s cinskou "batwoman" ve Wuhanu zkoumal, testoval a "tunil" koronaviry. pod hlavickou jakych organizaci. atd. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zkoumani puvodu viru z ciny americany ? jo to bude opravdu nestrannej a seriozni dokument :))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mno celkem jo, kdyz v tom jely 3 ami instituce :-D

a je to takovej hoax, ze i hloupy cesky Seznam z toho dokazal vytriskat 2 hodne vyzivne a podrobne clanky. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

September 23, 2021 Press Release
WASHINGTON, D.C. – Rep. Mike Gallagher (R-WI) today called on federal agencies to publish all data and documents related to the EcoHealth Alliance's work with the Wuhan Institute of Virology after reports from Drastic Research indicated the EcoHealth Alliance had applied for funds that would allow them to further modify coronavirus spike proteins and find potential furin cleavage sites. Furin cleavage sites are a unique component of the COVID-19 virus that allows it to more easily infect and replicate in human cells. Some researchers have pointed to this feature as evidence the virus could have been engineered in a lab.

jo jo. uplnej hoax. :-D btw kuci a holky si ve Wuhanu hrali podobne i s MERSem, ktery ma mortalitu 30procent. ;-) hmmm pokud by se ten dostal ven, asi trochu jina story. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak největší problém jsou spíše "malé" čipy, než klasické CPU/GPU. A ano, sešlo se několik věcí z minulého roku. Částečné snížení kapacity s náhle drasticky zvýšenou poptávkou. Dnes se fakt čipy montují do všeho a čím dál více. Jinak vlády fakt šíleně blbnou. Já sice nejsem žádný antirouškař, a jsem ořkovaný, ale tzo, že na Novém Zélandu zavírají lidi za pašování KFC apod., že v Austrálii policajti bez soudního příkazu normálně prohlížejí mobily, jestli tam dotýčný nemá něco kritického proti covidovým opatřením, a pokud má, tak jej klidně zavřou na dva roky, což naprosto odporuje všem ústavním principům, je prostě na hlavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vypada spolecnost a vlady ovladane strachem z imaginarniho nepritele..
Nicmene nemusis chodit az Aus nebo Nz, staci se kouknout vedle na cnews, kde Olsan mazal prispevky jak na bezicim pasu a hrozil banem kazdemu, kdo bude uvadet 'ty nespravne'informace ohledne deni ke corone a ockivani, pote co se tam pod jednim clankem rozjela na to tema diskuse, kterou Olsan sam ze zacatku prizivoval.
Jak se lidi a casy meni..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, Zen3 s V cache az v pulce pristiho roku? Ja myslel, ze budou koncem tohoto roku .... nejak jsem si to takhle pamatoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Upravil jsem tu formulaci, aby bylo jasnější, že je řeč o serverové verzi. Desktopová se chystala na konec letošního, ale spíš to vypadá na začátek příštího.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ok ... no ale i tak tam bude odklad. No, co se da delat. Stejne je otazka, jestli Vcache verze pujdou i do starsich desek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.