Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč Intel nestíhá aneb jak velké jádro má Comet Lake?

Zdovolenim bych to shrnul jednou vetou: Tech nepovedenych vzorku 10nm procesoru, ktere musely jit do kose, bylo od roku 2014 jiz prilis moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznámka pro autora: Vaše výpočty plochy jsou správně, jen ignorují naprosto fakt, že všechny procesory se neprodávají ani nevyrábějí v té největší variantě (na rozdíl od AMD, které má jen jeden křemík). Portfolio Comet Lake není známo, ale je pravděpodobné, že spousta těch levnějších a více prodávaných čipů bude stejně velká jako ve variantě Coffee Lake, zvláště, když Intel s přidáváním nových jader zvedá i cenu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„jen ignorují naprosto fakt, že všechny procesory se neprodávají ani nevyrábějí v té největší variantě“

Naopak, vývoj situace u modelů s nižším počtem jader koreluje s vývojem situace u top modelů. Core i7U, které bylo původně dvoujádrové, je dnes čtyřjádrové, Core i3S, které bylo původně dvoujádrové, je dnes rovněž čtyřjádrové, Core i5S, které bylo čtyřjádrové, je dnes šestijádrové, Core i7H, které bylo čtyřjádrové, je dnes šestijádrové. Došlo k posunu ve všech segmentech. Nemluvě o tom, že zatímco s generací Coffee Lake byly šestijádrové modely postavené na šestijádorvém křemíku, vzniká s generací Coffee Lake-refresh řada šestijádrových čipů z osmijádrových křemíků, což dále snižuje počet procesorů vzniklých z konstantního počtu waferů / linek.
https://diit.cz/clanek/core-i5-9600k-core-i5-9400f-skryvaji-pod-ihs-ruzn...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ano to cloveku sice napadne, ale hned by mu mala napadnut aj dalsia myslienka, alebo skor otazka: myslis si snad ze Intel portfotlio Core i3/i5/i7/i9 do sc. 115X pokryva(l) pre kazdy typ CPU specialne dedikovanym monolytom? Ze mal na vsetko monolyt od 2C2T, 2C4T, 4C4T,4C8T a po novom 6C6T, 6C12T a 8C8T a 8C16T ???? No asi nie. Minimalne v casoch ked Core i3 malo dve fyzicke jadra, bolo uplne vsetko od 2C2T az po 4C8T jediny monolyt a ten bol viac alebo menej dokripleny.

Moze byt pravda ze vsetko nizsie ako 4C8T dnes tvori 70% predaja Intelu, ale co sa tyka plochy kremika to moze byt pokojne 90%, detto analogicka situacia s 6-jadrakmi.
Teda je v podstate jedno ake je rozdelenie predavanych CPU, kremika sa na to spotrebovava bud rovnako vela, alebo aj ked menej, tak proste stale vela. Darmo si Ci7 8700K kupilo iba 2% zakaznikov ked je ten isty kremikovy monolyt aj na Ci5 8400 alebo nebodaj aj na 4C4T Ci3 8350 a Ci3 8100 ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemělo by se do seznamu dostat i to, že Intel koupil fy Altera na výcoj programovatelných NAND polí a ty musí také vyrábět? Nebo ty vyráběl už tehdy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smlouva mezi Alterou a Intelem o výrobě na 14nm linkách Intelu byla podepsána v únoru 2013, takže bych řekl, že tohle Intel nemohlo zaskočit. Mimo to Stratix 10 byl uvedený v říjnu 2016, Intel tehdy ohlásil, že už jej dodává zákazníkům, takže výroba musela začít někdy v létě 2016. Problém s výrobními kapacitami nastal v létě 2018, o dva roky později. Myslím, že důvody je třeba hledat ve změnách, ke kterým došlo v průběhu roku 2018.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dík za souhrn.
Tak pak už za to může jen Light Peak :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že je kolikrát třeba napsat článek pro článek samotný a zaplácnutí místa, ale kvůli tomu snad není třeba sáhodlouze rozbírat situaci, která je více než jasna.
Při vypočtu výroby Intel počítal s tím, že zde bude 10nm linka na které pojede tohle a protože k tomuto nedošlo tohle užírá současné výrobní kapacity. nic vice nic méně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si nesuhlasit, podla mna je to celkom pekne a uzitocne zhrnutie. Ano, pre teba, ako viac zorientovaneho v problematike, to neprinieslo nic nove. No je tu dost menej informovanych, ktory potom stracaju prehlad v "tiez odbornych" nazoroch prezentovanych v inych mediach ci diskusiach a nemaju rozumnu protivahu. A pre niektorych by to asi bolo potrebne napisat aj PO-MAL-SIE ;)
este raz, pekne zhrnutie

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to hloupe, kdyz firma nemela 10nm proces hotov, vedela, ze s tim maji problemy a stejne vsadili vsechno na jednu kartu. Opravdu hloupe. Uplne to vyzyva si do nich kopnout. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ruku na srdce, ten důvod se dá najít vždy. Stačí si prohlédnout zdejší články ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mno a ještě Intel předělal nezanedbatelné množství továren na 10nm aby přechod urychlil a teprvě pak zjistil, že ten proces je vadný a že se ho v dohledné době nepovede opravit. Čert sere na větší hromadu a když se daří, tak se daří :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od bývalého spolužiaka pracujúceho v IT som počul názor, že Intel sa s výrobcami serverov dohodol na určitej kompenzácií za chyby Spectre a Meltdown spôsobené v architektúre jeho CPU. Aby im kompenzoval nižší výkon po nasadení záplat a zároveň odvrátil žaloby, údajne do veľkých datacentier dodáva grátis (čítaj za lepších podmienok) serverové CPU, čím sa dosť vyťažuje linky. Zároveň si tak istí to, aby ich čo najviac nechal pripútaných k svojej architektúre a tí neodchádzali k AMD alebo ARM. Neviem, či tomu veriť, pripadá mi to skôr ako nejaká konšpiračná teória. Jednak by zrejme o takýchto dohodách nejaké info presiakli na verejnosť, a tiež si neviem predstaviť, že by práve takéto dodávky CPU nabúrali výrobné kapacity Intelu (aj keď v kombináciami s faktormi spomínanými v článku by to dávalo zmysel).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ze vyrobce svym partnerum obcas neco "kompenzuje" je celkem bezna praxe, ktera s konspiracnimi teoriemi nema mnoho spolecneho. K takovym smlouvam nebo ujednanim se stejne nikdo bezne z venku nedostane a ti co o nich vedi, tak mlci..
Mozne to urcite je.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké že s výrobci. Ale co zákazník ? Když se připojím na AWS cloud tam ve featurách vidím: bugs : cpu_meltdown spectre_v1 spectre_v2 spec_store_bypass l1tf mds :) Jakou mám jistotu, že na stejném stroji neběží NSA nebo číňani ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého je krom neschopnosti Intelu vychytat a přejít na 10nm výrobní proces i v tom, že vyrábějí monolity, zatímco AMD po fiasku s Bulldozerem hlouběji přehodnotila svůj přístup do budoucna a je tak nyní i díky skládání čipů v rámci Infinity Fabric v ráži, možná časem i na koni. Přeju jim to.

PS: Kéž by konečně implementovali ovladače APU Raven Ridge pro Linux kernel, stále je na tom systém nestabilní ... :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne k čomu je dobré vedieť, že prečo má Intel tento problém? Majú problém s výrobou a hotovo. Ak potrebujem za každú ceny Intel CPU, tak si ho aj tak kúpim, ak potrebujem model ktorý ešte nie je skladom, tak mi neostáva nič iné, len si počkať, alebo hľadať alternatívu. Nič na tom nezmení fakt, že budem čítať nejaké dohady o tom, že za to môže Apple, alebo je za tým iný dôvod. Takéto články, kde sú iba dohady a koniec koncov aj tak to nič nemení na situácií sú z môjho pohľadu úplne zbytočné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh.. k cemu je dobry vedet, jak je kterej procesor vykonnej? kdyz budu chtit intel, tak si stejne koupim intel.. nejaky recenze, co resi jesli je rychlejsi jeden procesor, protoze vitezi v kompresi videa, nebo druhej protoze vitezi v renderingu, jsou uplne zbytecny.. (((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne si nepochopil pointu. Keď kupuješ CPU, tak výkon je jeden z parametrov podľa ktorého sa rozhoduješ. Ale bude sa meniť tvoje rozhodnutie o kúpe CPU kvôli tomu, že Intel ich nestíha vyrábať možno z toho dôvodu, že sa im na wafer zmestí menej kusov CPU, alebo možno preto, že majú vyťaženú výrobu kvôli modemom pre Apple? Je to irelevantná informácia. A vlastne to nie je ani informácia, lebo tento článok je iba nejaká úvaha, alebo dohad o tom, čo sa u Intelu deje a aký je dôvod problémov s výrobou CPU. Chýba tam to podstatné, čo by to robilo informáciou, konštatovanie, že Intel mešká s výrobou preto, lebo... (tu by mala byť overiteľná informácia, alebo minimálne nejaké vyhlásenie Intelu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.