Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč je Nvidia GeForce stále vhodnější pro Linux než AMD Radeon?

Drivery a Linux, to je rozsáhlá problematika. Ve výsledku je to vlastně kartel MS a výrobců PC komponent a příslušenství. Kdo by chtěl používat Linux, tak aby si podle toho vybíral komponenty a periferie, aby měl aspoň částečně fungující drivery.
Snad to změní Valve se SteamOS, ale budou do toho muset nalít spoustu peněz

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

A nebo taky ne. Stačí vybrat určité doporučené konfigurace (nebo nějaký rozsah), na které bude podpora, a zbytek prostě není oficiálně podporován, zařiďte si.

Každopádně mě ta jejich kravina už štve, jsou silné teorie, že čekají s vydáním Half Life 3 až na vydání toho jejich nesmyslu, takže už taky mohl dávno být. Eště to ani není na trhu a už to dělá škodu! Jestli to je pravda, tak si mě hodně naštvali…

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Staci si kupit/ponechat starsiu generaciu a nie hned na novu. HD5/6 funguje s otvorenym ovladacom ako po masle.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavni vyhoda otevreneho ovladace je prave to, ze starsi generace karet nadale funguji, zatimco uzavrene ovladace pravidelne podporu starych karet zahazuji aby si lidi koupili novou. Ale je pravda, ze lide ochotni koupit kartu za 5000,- maji trochu jine priority ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi neni vyrobce jako vyrobce, co se tyka uzavrenych ovladacu, ja vidim podporu = aktualni Linux ovladac pro nVidia z 5.11.2014 mj pro radu GTX2xx:
http://www.geforce.com/drivers/results/79413

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A co byste na 5 let starým HW chtěl novýho za podporu?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V jednej mašine mám ATI X1650, 512MB, AGP a asi 2 masiace "starý" Linux. Všetko ide super a prečo by som tu kartu mal vyhodiť??

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já nic takovýho neřekl, neumíte číst, nebo nerozumíte tomu, co čtete?

Ty vaše „uzavřený ovladače“ samozřejmě na archaický HW akorát nepřináší nic nového, protože není co. Nikdo nebrání pořídit starší ovladač a pokud bude pro daný model ovladačů (páč 7 a další mají jiný než předchozí), tak to BUDE fungovat v každém případě. Na rozdíl od Linuxu, kde při příští aktualizaci zpravidla přestane fungovat polovina systému (byť jsou trochu lepší distribuce, kde to není takovej problém), včetně právě ovladačů. Pak prej kdo má lepší zpětnou podporu…

Na X1650 existují uzavřený ovladače i pro 7 x86-64 a nějak to snad chodí i v 8/8.1, takže předpokládám, že se teď omluvíte za tu hloupost co jste řekl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prave i v tom Linuxu v rozumne distribuci vsechny ovladace funguji i po upgrade krome tech uzavrenych. U uzavrenych si musis vybrat, jestli vezmes stary, ktery nepodporuje nova Xka, nebo novy, ktery nepodporuje tvoji kartu.

PS: Mam na jednom pocitaci GeForce4 MX 4000 a na druhem ATI HD 4650. Ma tu nekdo starsi? :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

GF 4 Ti 4200 na WINDOWS. Tak co jsem vyhrál?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam v jednom pocitaci PCI kartu S3 s 1MB pameti :-))
Pravda, ten Pc uz likviduju, poridil jsem si místo toho nejakej podobne starej notebook, aby to tak nezralo :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vono to moc velkou spotřebu nemívalo…peklo to začalo být až s P4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> "Na rozdíl od Linuxu, kde při příští aktualizaci zpravidla přestane fungovat polovina systému"

No Behemote, za tenhle nesmysl bych spíš čekal omluvu z Tvé strany.

Sám si jádro upgraduju celkem pravidelně a ještě jsem se nesetkal s tím, aby mi něco přestalo fungovat. Tím nevylučuju možné regrese, ale těch je minimum. S tím samozřejmě souvisí i upgrade příslušného proprietary driveru a pokud chci podporu starší karty, tak šáhnu po legacy větvi, která mi zároveň zajistí kompatibilitu s aktuálním jádrem. V případě ancient karet pak bohatě stačí opensource drivery, páč na rozhejbání desktopu to stačí bohatě a pařit na tom už stejně nikdo nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím samozřejmě souvisí i upgrade příslušného proprietary driveru

aha aha takže to tak úplně bez problémů není, už to z něj leze, a běžná realita je, že prostě NENÍ, takže nastává průser

Distribuce jako Arch jsou vůbec katastrofa, tam se dostanou do stálé větve kritický bugy o kterých se vědělo a totálně to rozbije systém. Přechod na systemd zpravidla rozbil úplně všechno a to samý to bude u Debianu až to nakoenc přijde. Ono totiž už v historii když se výrazně měnil zavaděč apod., tak byly docela průsery. ZKus si naisntalovat Woodyho a jak daleko se dostaneš. Já na Sarge, možná Etch, pak už to nenabootovalo.

Proprietární ovladač mi v podstatě snad nikdy nefungoval na různých distribucích, takže je fakt, že se nemělo co rozbít, když to nechodilo. Ale tehdá pořádně na open ovladači nic nechodilo, nějaká akcelerace videa nebo podtaktování, ani náhodou, takže žádná výhra. Jediná výhoda byla, že to bylo schopno fungovat s nestabilníma paměťma, to je fakt.

A ke starejm ovladačům, to povykládej těm, co chtěli podtaktování na Pentiu M, kde tak asi před 8 lety byl odstraněn driver pro Centrino a nahrazen nějakým generic, takže od té doby to funguje snad jen se štěstím v Ubuntu, nikde jinde. Ale v oknech stejně mám možnost si v RMClocku nastavit ručně napětí pro každej násobič, něco takovýho nebylo v Linuxu ani omylem i kdyby to chodilo…takže jsem měl v XP výdrž asi 7 vs. 4 hodiny a když se zatuhnul nějakej proces, což se mi nějakou dobu dělo, tak to spadlo ještě na asi jen dvě hodiny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, fungují, pokud to zrovna nezdechne, tak to topí jak kamna, kdy výkonově srovnatelný HW okolo R7 má poloviční spotřebu, že. Ačkoli v linuxu asi ne, s ohledem na to, že tam trvalo pořádně rozchodit podtaktování věky, takže stačí něco změnit a člověk je zas pěkně v análu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty, Behemote, zkus se nad sebou zamyslet. Jsi dobry bastlic a recenzent zdroju, ale nesnaz se vyjadrovat k vecem, kterym nerozumis :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Linux jsem si osahával ještě před lety s Athlonem Venice a GeForce 6200 (Debian), to byla absolutní katastrofa, pak jsem půl roku denně používal Arch na laptopu i desktopu a ještě na pár sestavách, Debian mám na serveru už roky a doma na jedné sestavě Arch zustává.

Takže se nesnaž uboze shazovat někoho, kdo naopak SAKRA DOBŘE VÍ proč používá to, co používá, a proč nepoužívá to, co nepoužívá. Nejsem žádnej okenní ani NIXovej fanatik jako vy tady, naopak jsem si zvolil systém svobodně.

Ještě nějaké žvásty ve snaze očernit názor, který se nehodí do krámu? Taky jsem byl fanda tučňáka, než jsem ho začal používat. To mě vyléčilo. Pa prej kdo čemu nerozumí, hahaha…

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Je to skoda, tiez cakam kym sa AMD ovladace na Linux zlepsia.
Ak chce clovek na Linuxe aj hrat dake hry, tak jednoznacne najlepsia volba je nVidia.

S tym HW encoderom nemozem suhlasit, to je tiez dost dolezita vec. Mam jeden starsi pocitac s XBMC a s Full-HD Video bol problem s integrovanou grafikou od AMD. Tak som kupil vtedy este nejaku myslim ze GT520 a Video odvtedy bez problemov cez VDPAU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to o čem píšete má na starosti decoder (přehrávání) a ne encoder (např. konverze MPEG2 -> h264), který by byl ochoten autor oželet.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja kvalitu ovladacu jako takovou neresim, ze to ma mensi vykon nez pod Windows me zase tak netrapi - u Indie her je to jedno (vykon 7770 je i s linuxovymi Catalisty je vice nez dostatecny) a nejake velke hry neni zatim moc casu (CS:GO, Metro: Last Night, Borderlands 2) Daleko vice mi vadi ze jim tak dloho trva nez udelaji podporu pro novy kernel nebo xorg

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedeš na otevřených? Já mám Mint 17 a uzavřené na HD7770 vůbec nerozchodím - končím černou obrazovkou po přihlášení (přitom logovací obrazovka je v pohodě).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam uzavrene, obcas otevrene zkusim, ale nefunguji jeste dobre ,ale pokrok tam je docela velky .. predpokladam ze v dobe kdy AMD utne podporu pro tuto generaci tak OSS ovladace budou uz dost odladene.

K tvemu problemu a nepouzivas UNITY/Gnome 3.0?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jedu na Mate. Naštěstí to mám celé jako pracovní prostředí kde 3D nepotřebuju. Zkoušel jsem to googlit, procházet logy ale nakonec jsem si řekl že otevřené mi k práci stačí, takže jsem to vzdal. Možná to časem zase zkusím...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bez ohledu na to jaký výkon ti stačí - pokud by srovnali výkon pod linuxem s tím pod windows, stačila by ti karta za poloviční cenu.
V tvém případě pokud ti stačí kvůli ovladačům nevyužitá 7770, s pořádnými ovladači by ti stačila třeba R5 230.

Jiná věc je, pokud člověk přechází mezi OS. Potom mu často v linuxu stačí jakékoliv zobrazovadlo a pod windowsem chce i trochu výkonu. I když v takovém případě je na místě si vyrobit virtuál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsem měl, jenže je to jednak pomalejší (prostě se to tak jako loudá ;)) a hlavně je tam rušivý element - hromada nepracovních využití ve widlích ;)
Takže nová partišna a nativní linux to vyřešily (až na ty problémy s grafárnou).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No chtěl bych upozornit na to, když už porovnáváte Linux s windowsem, že v grafu je uveden Ubuntu, který je nejpomalejší systém v Linuxu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Catalysty 14.9 jsou tragický i pod Windows. Mobilní grafárny = BSOD a blikání obrazů ve hrách atd. Na desktopu přestal fungovat GPU scaling (Win7 64bit), nechápu jak můžou rozvrtat i takovou základní věc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vec se ma tak ze AMD ma velice moderni produkty, veci ktere oni maj integrovane par generaci prinasi NVIDIA do svych produktu pozdeji, jenze co se tyka ovladacu tak te ma NVIDIA mnohem kvalitnejsi, aktualnejsi a podporujou jeji produkty starsi i vic jak 7 let, je pravda ze uz ukoncila oficialni podporu pro generace GTX 8800 az 200 ale AMD ukoncila podporu pro svou unifikovanou radu HD 2000 - 4000 pred vice jak 2 lety! Kdyz chci aktualni WHQL ovladac od AMD cekam 5-7 mesicu, ja zadne Beta verze neuzivam, je to proste linost vyrobce je doladit, zato NVIDIA vydava WHQL ovladace kazdy mesic a kdyz je titul novejsi vyda tzv. Game Ready Driver, nech se paci prejdite na link podpory Geforce karet a sami uvidite ze od 18 zari do 10 listopadu bylo vydanych 5! takovychto WHQL ovladacu resici jak podporu novych her, tak produktu a celkove vyladenost, v tomhle AMD velice ale velice zaostava! Dale u NVIDIE funguje Optimus, laicky technologie to prepinani medzi interni Intel grafikou v procesoru a externi od NVIDIE co se AMD muze jenom zdat, takovy chaos jako ma AMD v ovladacich je proste pruser jako prase. I Intel aktualizuje vic a snazi se, ptam se proto kde soudrozi robi chybu protoze i web www.amd.com(game.amd.com zrusili!) nacita jako psi pochev, proste nenormalne pomaly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono bohatě stačí aby jim chyběl slušný projektový manažer nebo architekt nebo nějaký jiný člověk s vizí a dokážu si představit že v tak složité věci jako je ovladač GPU může být takový bordel, že jsou rádi že jim to aspoň nějak jede ;(
Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby klidně věděli jak naimplementovat nové věci ale už to tam nikdo nedokáže rozumně dostat do struktury ovladačů ;(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Unifikovaná řada HD 2000-4000, můžete to nějak rozvést? Naopak byly docela zásadní mezigenerační změny a na HD 5000 byly tak drastické, že to bylo o ničem, tam není žádná unifikace, o čem to mluvíte? Ty karty nepodporují tolik věcí ze Stream SDK, že je celkem pochopitelné, že to už neřeší. HD 2000 a HD 3000 vůbec, HD 4000 něco. Samozřejmě není problém jít a napsat si kód, který využije to, co umí, to dělá např. nemalý počet projektů BOINC, číňani si napsali kód na superpočítač s HD 4870 X2 v době, kdy OpenCL byl ještě v plenkách. S HD 6670 počítám Collatz Conjecture, byť většina ostatních projektů potřebuje Double Precision.

Že adresují nějaké stížnosti na starých kartách je hezké, ale zpravidla to akorát pustí a řeknou, že problém je někde jinde a ne v kartě. Na druhé straně jsem si teď vyzkoušel tu „podporu“ čipsetů nForce, na které se po roce 2010, kdy jim i AMD odmítlo dávat licence na čipové sady, akorát pěkně vys*ali, takže ty ovladače nic neumí a je to hrůza. Ono když si člověk vezme, že vlastně až nForce 6 umí AHCI, a to ještě musí výrobce desky milostivě takovou možnost povolit, tak pak 80 % zbývajících desktopů a laptopů s nForce co tam člověk koupí SSD za moře peněz je k ničemu, protože byť Nvidia držkovala jak to všechno má SATA-300 a kdesi cosi, je to limitované na IDE protokol a tedy v praxi asi 100 MB/s. Jak tragikomické že rozhraní fyzicky zvládne 300 MB/s, ale není tam protokol aby to vůbec šlo…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Re: těch 5 % jsou věci, které mě naprosto nezajímají, jako například hardwarový encoder videa

Ale to je prave tych 5% ktore su velmi klucove pre uspech Linuxu. Samostatne graficke karty kupuju hlavne hraci. Samozrejme su aj ine odvetvia ktore ich vyuziju, ale nie su majorita. Funkcia okamziteho zacatia nahravania alebo streamovania toho co ludia hraju je klucova pre uspech - staci si pozriet ktore kanaly su najuspesnejsie na Youtube, teda hned po hudobnych televiziach. Amazon by urcite nevyhodil 970 milionov dolarov za Twitch.tv keby tam nevidel obrovsky potencial.

Steam Machines a SteamOS neprerazi pokial hraci nebudu mat moznost jednym kliknutim alebo klavesovou skratkou okamzite zacat nahravat a streamovat na Youtube a Twitch, a Valve to sakra dobre vedia, nie su slepi voci sucasnym trendom (ahoj Nintendo :-P). Bez HW podpory tych 1080/60p(+) nie je tak celkom realizovatelnych. Pod Windowsami je Raptr a Shadowplay, Linux bude musiet mat nieco podobne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Davide, nechápu proč lpíte (Já osobně si ale počkám, dokud AMD nepřijde s něčím....) na AMD grafice, co má AMD oproti NVIDII navíc? AMD (ATi) jsem mel 1x v životě a nikdy více - tolik problémů s ovladačema jsem nezažil s žádnou jinou HW komponentou za celých 20 let co stavím PCčka a že jich bylo. Když grafiku tak jedině od NVIDIA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem moc neočekával že bych se v článku dověděl něco nového, protože, jak je již dobrým zvykem, srovnáním nesrosvnatelného žádný hmatatelný výstup nevznikne, nicméně mě stejně napadá jedna ( pro mě poměrně zásadní ) otázka ( protože jde o princip a hlevně o peníze ). K čemu je dobrá v PC na kterém běží výhradně Linux ( a je úplně fuk jaká distribuce ) grafika za 5000 Kč? To jsem skutečně nepobral. Na co budu do PC s OS, pro který neexistují ani hry ( ne ... to co pro Linux existuje opravdu nejsou hry které potřebují herní grafiky v této ceně ), ani profesionální nástroje pro zpracování videa ( ne ... pitivi a podobné nástroje opravdu nejsou profi nástroje které by k sobě vyžadovaly grafiku za 5 k ) a to ani nemluvím o tom že pana autora vůbec netankuje nějaký hardwareový enkoder videa, což také jasně vypovídá o jeho ... řekněme vědomostech. O nějakém využívání Wine pro spouštění Win´s profi aplikací pod Linuxem se ani nemíním bavit, protože to je při ceně Windows ( ano, Windows se daly pořídit za bratru 700Kč, což je v poměru cena výkon v porovnání s Linuxem "zdarma" prd do Šumavských hvozdů ) naprostá zhovadilost. Nuže pokud se tedy někdo rozhodne "" počkám, dokud AMD nepřijde s něčím, co mi na Linuxu dá v průměru alespoň 95 % výkonu na Windows a 95 % funkcionality z Windows "" ... tak bude zřejmě čekat do soudného dne, protože to na "hobby" distribuci s aplikacemi které nedosahují ani "50% výkonu" k ekvivalentům aplikaci pro "profi" operační system nikdy jinak nebude. Osobně mám v PC grafiku za cca 3000 korun českých, konkretně se jedná o MSI R7 260X 2GD5 OC, která pod Win funguje přesně tak jak fungovat má a jak jsem očekával ( jenom magor chce po průměrném OS a průměrné grafice zázraky ) a pod Linuxem ( aktuálně pod OpenSUSE 13.2, v minulosti pod Ubuntu, Mint, Fedora atd ... ) funguje také přesně tak, jak lze vzhledem charakteru a možnostěm OS a dostupných aplikací očekávat. Škrábat se pravou rukou za levým uchem a být radikální je možná IN a COOL, ale nějaké závěry na konto výrobců grafických karet bych jménem své zarputilosti určitě nedělal. O srovnávání nesrovnatelné asi nemá cenu hovořit, protože to je poslední dobou nějaká mánie napříč redakcemi ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.