Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč je Ryzen 5000 výrazně lépe dostupný než Radeon 6000?

Autor má samozřejmě pravdu že z CPU má AMD vyšší výdělek než z GPU. Pokud jde ale o logistiku, tak tam mi honba za snahou co nejrychleji točit peníze a ušetřit na skladovém hospodářství přijde ad absurdum. Firmy mají zásoby pro výrobu často jen na 2-3 dny. Dokonce jsou výrobci co mají zásoby jen na pár hodin výroby. Další nepochopitelná věc je ta skutečnost, že železniční vagón uveze cca 50t. Kamion cca. 25t. Místo aby se zboží, díly či suroviny vozily železnicí do nejbližšího překladiště železnicí a a odtud kamionem do cíle určení. Jezdí kamióny přes celou Evropu s mnohem nižší efektivitou. Tento systém má jednu nevýhodu v tom že je přeci jen při náběhu na něj o něco pomalejší. Pak ale při kontinuálních dodávkách se tento nedostatek smaže. Obecně platí že čím více velkokapacitně přepravujeme tím větší skladové prostory potřebujeme. Je to dražší ale odolnější vůči výpadkům dodávek zboží. Dnes je vidět, jak je logistický systém nastaven na minimální rezervy v kapacitách a jakýkoli větší výkyv ho posílá do kolen.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nad tym preco sa veci neprepravuju radsej vlakom som aj ja uvazoval, ale nakoniec vysvitlo ze vlakova siet vo vacsine europskych krajin je vytazena na maximum kapacity, takze bez jej rozsirenia, co by bolo extremne drahe a hlavne kto by to zaplatil, je to nerealne

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale slo by. Jen by se zeleznicni nakladni doprava musela transformovat stejne jako namorni nakladni doprava. Proste stejne jako se vykladadaji/nakladaji lode musi fungovat mezinarodni prekladiste na zeleznici.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ona je tu ještě jedna věc - pokud započítáte všechny překládky, tak to v přepočtu na tunu vyjde tím kamionem levněji než vlakem (+ přeprava vlakem je pomalejší a mnohem méně flexibilní).
To že je logistika nastavená tak jak je nastavená je důsledek mnoha předchozích bezproblémových let - pokud někdo neořezal logistické náklady, tak ho konkurence co to udělala převálcovala.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je krásně vidět že jste v logistice nikdy nepracoval a máte o ní silně zromantizované představy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano? a v čem? Vidím to u nás. Klasický příklad kamion nedojel, zůstal viset na dálnici. Přijel a se slovy buď mě složíte do hodiny a nebo až za12 hodin protože jsem vyjetý. Nebo je vyložen a nemůže odjet protože je vyjetý. Věčně nějaké trable.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kamion (jeste) nedojel, protoze zustal na dalnici zatimco vlak ani nevyjel, protoze kvuli vasemu jednomu vagonu se vlak vypravovat nebude (aneb pockejte si nekolik dni nez vybec vyrazime, v tom lepsim pripade). A az se vlak objevi v cili, tak si pripravte kamion kterym si to privezete z nadrazi do skladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co popisujes je systemova chyba, nikoliv nutnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pojď mě bývalému ajznboňákovi vysvětlovat jak se přepravuje po železnici. To co píšeš je totální kravina a o železnici nic nevíš. Vagon se připojí k soupravě která jede požadovaným směrem. Pro příklad uvedu, potřebuji jet do bodu "A" přes bod "B", a "C" Připojím vagon k soupravě co jede do bodu "D" ale přes bod "B". Tam vagon odpojím a vyčkám na nebližší soupravu co jede do bodu "A" a nebo jinám přes bod "C" tam opět vagon odpojím a pak už se připojí k soupravě co jede odkudkoli přes bod "C" do bodu "A" . Proto jsou na železničních uzlech seřadiště kde se vagony přeskupují dle cílové adresy do souprav. Kdyby si řídil dopravu ty, tak vagon pojede přes Evropu 14 dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to trvalo “jen” 14 dni, tak by to bylo, oproti stavajicimu stavu, celkem znacny zrychleni (kdyz to pri soucasnym stavu za tuhle dobu nestihnou z Nemecka do Brna).
To co resim je, ze i kdyz by hypoteticky mela bejt draha rychlejsi, a cistyho casu by i byla, v realu tam jsou takovy prostoje, ze ji z toho dopredu diskvalifikuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co tu uvádíš je za normální situace blbost, takové zdržení může způsobit závada na vagonu takového charakteru kdy je problém dostat vagon do depa k opravě a nebo k překladišti na přeložení na jiný, také jsem zažil nesrovnalosti v nákladovým listě, nebo problém s celníky. To vše ale může postihnout i kamion kdy závada na návěsu znamená překládání někde na silnici bez rampy a jakéhokoli zázemí. Může tam být samozřejmě i lidský faktor šlendriánu. Abych jen nehájil železnici tak jako bonbonek právě šlendriánu byl, kdy vyšetřovatelé ještě ČSD hledali vagon s mrtvolou na kterou pozůstalí už drahnou dobu čekali. Našli vagon po čase na jednom nádraží na odstavné koleji v kopřivách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlaková doprava má smysl jen tehdy pokud je vlečka jak u dodavatele, tak příjemce. Jinak je potřeba překládat náklad. To je věc která stojí čas a peníze. Ve finále tak je potřeba vlak a dva kamiony. Je to blbé ale je to tak. Kamiony je to levnější rychlejší. Kontejnery ani systém rollo u nas moc nefungují.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že vlečka u dodavatele a zákazníka je ideál. Ale je rozdíl když 2 kamiony jedou 1 200 KM a nebo jeden pendluje mezi překladištěm a zákazníkem na vzdálenosti 50 Km. Nemám změřen čas jak dlouho vykládá skladník vagón, ale vím že zkušený skladník má naložený kamion za 20 minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát kamion to má za den a s vlakem to je operace tak na 3-4dny. Někdy i déle. Naložit vlak trvá. Musíš pristavit kamiony a všechny je naložit. Pak sestavit a vypravit vlak. Občas je třeba vlak přestavět. V prekladišti zase vše dostat na kamiony. Jen za dobu co kamion stráví na nakládádce a vykládce je zboží dávno u zákazníka. Navíc to jsou další náklady. Ve finále je to jak dražší a tak to trvá déle. A dnes když je mantrou just in time to ani jinak nejde. Btw pár roku zpět se dodavateli Škodovky rozbil kamión někde u hranic. Levněji vyšlo vyslat nákladní helikopteru s dalším nákladem než platit pokutu za nesplnění dodávky. Je to všechno o penězích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano dnes to tak je, ale je mozne to delat uplne jinak a vsechno tohle odpadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dokonce jsou výrobci co mají zásoby jen na pár hodin výroby.“

A co je na tom nepochopitelného?
Třeba jak velké má běžná firma nebo domácnost zásoby vody nebo elektřiny?
Většinou prakticky žádné, protože výpadky vody nebo elektřiny jsou dost výjimečné na to, aby nedávalo smysl kvůli nim budovat složitou infrastrukturu.

No, a podobně to je s dodávkami všeho ostatního, prostě od nějaké spolehlivosti dodávek je lepší případný výpadek nějak přežít než zbytečně držet zásoby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě :-)) výrobce to nějak přežije, ale zákazník je nasraný že na pultě není co shání. Na koho myslíš že je je nasraný, na logistiky, nebo na výrobce? Ujišťuji že na výrobce, on za to může že nezajistil aby bylo zboží na pultě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, zákazník je rád. Pokud jeden výrobce drží obrovský sklad a druhý si dokáže zajistit plynulé dodávky bez skladu, pro zákazníka je lepší to druhé.
Jediný důvod držet věci na skladě je pokrytí výpadku dodávek, jinak to má jen samé nevýhody (výroba je dražší, méně flexibilní a zabere hromadu místa). Takže od nějaké úrovně spolehlivosti dodávek je sklad úplně na nic.
To je takové to, že výrobci by se teď vyplatilo mít zásoby určitých dílů.
Akorát výrobce, který by to tak dělal celou dobu, by zkrachoval už dávno před koronavirem. Takže by potřeboval vědět předem, že v roce 2020 přijde karanténa a nejlépe i jak přesně ovlivní jeho dodávky.
Pak jistě, znát budoucnost by určitě byla velká výhoda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak, každá technologie či produkt je náchylný na poruchu úměrně k své složitosti. Přeloženo čím primitivnější je stroj, tím menší pravděpodobnost že se něco porouchá. Ruční mlýnek na maso ti bude sloužit bez poruchy 80 let což žádný kuchyňský robot nezvládne. Nebo budu mít provoz kde jsou 2 čerpadla a vedle bude provoz kde těch čerpadel bude 36. Jaká je pravděpodobnost odstavení provozu kvůli závadě čerpadla u toho 1 a u toho 2. Stejné je to s logistikou, čím složitější je logistický pavouk + vzdálenost tím úměrně stoupá pravděpodobnost že se něco podělá. Stačí aby se jedna z těch všech logistických noh podělala a výroba stojí. Je to jako u procesoru čím větší bufer tím lépe procesor pracuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, jenže na tom až tolik nezáleží.
Berete to jen podle toho, který systém má vyšší spolehlivost, jenže to není to hlavní.

To zajímavé je, který systém je nejlevnější při zachování dostatečné spolehlivosti.
Pokud nějaký systém má spolehlivost 99,99 % a jiný 99,999 %, ale je mnohem dražší, může se často vyplatit použít ten první a prostě akceptovat těch průměrně ~48 minut nefunkčnosti za rok navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dříve měly fabriky zásoby na zhruba týden výroby. Ale sklady jsou drahé. Musíš postavit budovu, platit daně a ještě ti stojí peníze v dílech. Tak se všechny starosti přesunuli na dodavatele a hrozíš jim vysokými pokutami když nestihnou okno. Přijde rok jako je tenhle a jsi v... protože musíš zastavit linky kvuli každému výpadku dodávek. A nemůžeš ani snížit počet směn, když díly nestačí ani na jednu. Řekl bych že po letošku se budou sklady rozšiřovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, Ještě horší je to u firem jako ta kde pracuji, kde je kontinuální výroba a každé zastavení stojí hromadu peněz nejen proto že výroba stojí, ale i proto že při nájezdu technologie polyká spoustu energie a tedy i peněz po dobu cca 12 hodin než začne vyrábět a vydělávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nějaká podobná krize přijde řekněme každých 5 let, tak ano.
Jinak se vyplatí prostě doufat, že se to už opakovat nebude.
(Ostatně, pokud by se tohle opakovalo nějak častěji, firmy začnou krachovat bez ohledu na to, jestli mají nějaké sklady.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firmy na to muzou zareagovat i zkracenim logistickeho retezce. Predpokladam, ze tahle dvouleta zkusenost prinese do firem zmeny, a nejen tam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si seděl na výrobní a logistické poradě vedení firmy a jako řešení pronesl budeme doufat. Tak by to byla poslední slova co by si na té poradě řekl. Okamžitě by si byl nahrazen někým kdo má konstruktivní řešení. Protože příště budou krachovat ti co jen doufali. Taková krize byla před cca 100 lety kdy řádila Španělská chřipka. Tehdy svět nebyl ale globalizován a do vedení firem příliš nekecali účetní. Ti hledají nejlevnější řešení bez ohledu na rizika. Když se zeptáte účetního jak se dostat ze střechy mrakodrapu na střechu mrakodrapu stojícího vedle, tak vám řekne po laně nataženým ze střechy jednoho na střechu druhého, protože je to nejrychlejší a bez jistícího lana, to stojí náklady navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jezdí kamióny přes celou Evropu s mnohem nižší efektivitou

To je jedna z tech "obecnych pravd" na kterou bych moc penez nestavil. Za prvni, dieselove motory prosly jistym vyvojem, elektromotory sice take, ale elektromotory byli hodne efektivni temer od zacatku. Problem s efektivitou zeleznice je stejny jako problem s efektivitou elektromobilu - konkretne, ze od momentu kdy mas elektrinu jses v pohode, problem je jak vyrabis tu elektrinu. Ano zeleznice je efektivnejsi, ale tipuju ze ne o moc - max 2X. Bylo by hezke videt nejake konkretni cisla.

> Dnes je vidět, jak je logistický systém nastaven na minimální rezervy v kapacitách

A z dobrych duvodu. Nejen ze vetsi zasoby na sklade znamenaji vetsi naklady na sklad - to je ten mensi problem. Vetsi problem je, ze je to velice riskantni. Za prvni, poptavka se velmi rychle muze zmenit, a ta skladova zasoba ti muze zustat mnohem dele, nez si doufal. Za druhe, cena toho cos nakoupil do zasoby se kontinualne meni, a snadno se muze stat ze to co mas na sklade, za rok bude mit polovicni cenu. Zatimco tvoje konkurence bude vyrabet s nizkymi naklady, ty budes vyrabet s vysokymi a nucen prodavat za konkurencni ceny. Dobrej zpusob jak poslat celou firmu do sr*cek.

Coz mi pripomelo, britove si momentalne uzivaji zabavu s logistikou. Vanoce + Covid + Brexit = svata trojka :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo obráceně, Cena suroviny je nízko já mám skladové kapacity ale nemohu toho využít jak bych mohl, protože mi to nemá kdo přivést, náklady mi rostou, protože mi prodejce začne účtovat za uskladnění zboží které jsem koupil ale neodebral.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka skvor znie, prečo CPU su tak šialene drahe, ved su ovela menšie, maju ovela lepšiu vyťažnosť, maju ovela jednoduchšiu vyrobu, tak prečo 160mm2 kremika CPU stoji 880€ a 540mm2 GPU stoji 600€?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpoveďou je rok 2011, kedy AMD vydalo Bulldozer a na nasledujúcich 6 rokov nemal Intel konkurenciu, takže tlačil cenu hore až na dreň. Za to obdobie si zákazníci "museli" zvyknúť na dané ceny. Do toho prišiel problém s 10nm výrobou u Intelu, takže nedostatok CPU bol ešte väčší. To umožnilo AMD využiť posun v cene a nasadiť v prvej generácii Zen na prvý pohľad agresívne ceny, avšak stále s vysokou maržou. Ak v momente keď už bolo jasné že výkonom dorovnávajú Intel a predaj Zenov sa rozbehol, mohli dorovnať ceny, ktoré je trh kvôli nedostatku akceptovať.
Presne to isté urobila aj nVidia s Turingom, kde po Pascal architektúre znova vedeli že od AMD nemajú konkurenciu tak ceny dvihli až na dreň. S príchodom Ampere a RDNA2 sa uvádzacie ceny trochu posunuli, no tu nedostatok tlačí ceny znova hore, to už ale bohužiaľ nezarába výrobca GPU ale predajca.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Za i7-4790K jsem dal před 6 lety 8315Kč. Je to vcelku nadupané 4C/8T s "Intel TDP" 88W.
Letos jsem za 15390Kč pořídil 12C/24T. Tedy za necelý dvojnásobek ceny mám trojnásobek jader, 8x víc L3 cache atd. TDP 105W.
Mě to nepřijde zas tak drahé...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aj vývoj CPU je drahší, ako vývoj GPU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pretoze amd ma desktopove/hedt cpu, pri ktorych uz neexituje ani jeden jediny parameter alebo pomer parametrov, kde by nedrtili trapne desktop/hedt cpu atrapy intelu s 5 rocnou mikroarchutekturou a 7 rocnym vyrobnym procesom .... amd si moze cenu navysit este o 20% hore, kym sa vyrovna aspon pomer vykon/cena (ostane parametre ci pomery samozrejme aj potom ostanu v prospech amd)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to zas nemůže, možná tak v HEDT, ale jejich 5600X je úplnej výsměch, chápu, že mají asi velmi malou zmetkovistost proto stojí osekané deriváty plných jader tolik (5600X a 6800), ale když tě stojí 13$ kus tak ho prodávat za 300$ je docela vejvar, btw. kdybys u intelu v pohodě sehnal starší desky jako u amd tak intel taky není úplně špatný volba hlavně v tom nižším segmentu, ale když si koupíš intel a za rok neseženeš k tomu už skoro žádnou desku, protože nový chipset, tak je to smutný

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

5600X nestojí AMD $13 - to je jenom výrobní cena za výpočetní čiplet. K tomu je třeba přidat IO čiplet, pouzdro, připočitat pouzdření, testování, chladič a balení + rozpustit do toho náklady na vývoj a přípravu výroby. (a z těch $300 taky AMD neuvidí všechno, kus schlamstnou obchodníci)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

rozumím, nevím jak jsou velké vývojové týmy cpu vs gpu, ale to se časem zaplatí a pak už jde jenom o náklady na samotnou výrobu, když to porovnáš s gpu, kde ti do toho vstupuje o řád víc komponent tak je to smutný a ještě ten samotný čip je o 70$ dražší, proto jsem byl schopnej koupit nový ryzen 3600 za 4200,- dnes je to až neuvěřitelný

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Casem se to nezaplati, respektive neni to tak jednoduche. Maloktery vyrobek je na trhu taaak dlouhou dobu s porad stejnou cenou. Na zacatku se z marze dela, krom jineho, zasoba pro dalsi vyvoj, a kdyz uz je vse uplaceno, tak ceny zase klesaji a pripravuje se novy vyrobek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je třeba na to koukat z druhé strany - cena je prostě taková, jakou trh snese a mimo jiné má i spojitost s dostupností výrobku na trhu a konkurencí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lenže ono sa vzvíja niekoľko generácií CPU aj GPU naraz a to treba platiť.

Zen4 bude trhu na prelome rokov 2021 a 2022
Zen5 bude na trhu v Q2/Q3 2023 ale vývoj Zen5 začal na prelome rokov 2017 a 2018
čiže momentálne sa minimálne skladá tým na vývoj Zen 8.

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5.
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zen+ april 2018, Zen 2 v júli 2019, Zen 3 v októbri 2020, Zen 4 na prelome rokov? Mne to vychádza skôr na jan./feb. 2022.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prelom rokov 2021 a 2022 je december 2021 alebo január 2022, a pri ňom sa stretneme

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do 14 mesiacov Zen 4 na novej výr. technológii? Bolo by to super, ale IMHO krátka doba. Skôr by mi dávalo logiku, aby Líza uviedla Zen 4 na CES a predával by sa koncom jan., alebo začiatkom feb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme to je možné +/- ten termín...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3600 trosku u ceskych prodejcu zdrazil uz leze k 6000 Kc ... tolik k tem 4200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není jen o nákladech na výrobu. Nová Octavia stojí jen asi 100k. Jenže na každém autě máš rozpocitane miliardy za vývoj, homologace, reklamu atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pravda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaký zdroj k tej výrobnej cene 100k?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čistě výrobní náklady za material bez nákladů na vývoj a reklamu. Reklama dělala asi 30k na auto po rozpocitani na roční produkci. Vývoj, zkoušky, homologace už tak rozpocitat nejde a nejsou to malé částky. Ke zdrojum se dostaneš jen pokud pracuješ v automotive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyrazne lepe dostupny, to akoze ak clovek non-stop refreshuje e-shopy, tak raz za dva tyzdne uvidi ako je par kusov na sklade? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je snad jasné, ne? Většina se prodá na trzích, které jsou zajímavější, než nějaký lokální trh v ČR. Sem probublá pár zbytků, které se okamžitě prodají + nepochybně něco seberou výrobci hotových sestav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na radeon do konce roku můžeš zapomenout, czc dokonce stornuje objednávky radeonů a ptá se jestli nechtějí něco jiného, předpokládá se že do konce roku dorazí celkově jednotky kusů všech nereferencí dohromady, když amd říkalo, že launch nepodcení a skladové zásoby budou větší než amper, tak nevím co mělo na mysli

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vie sa,že do minulého týždňa bolo v roku 2020 celosvetovo expedovaných 172 000 Radeonov 6000-rady oproti 100 000 RTX3000-rady. Takže zásoby Radeonov sú o 72% vyššie ako zásoby Ampere..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdroj? nějak se mi to nezdá, ampere už jde relativně "jednoduše" objednat a dostaneš ho do několika týdnů, kdežto radeon vpodstatě neexistuje
možná se čeká až dopluje nějaká nákladní loď, kde je všechno vyrobeno a pak nebude problém s dostupností tomu bych věřil

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. 3060 byly dostupné jen asi půl hodiny. Ale o větší dostupnosti radeon zaznívají zpravy z více zdrojů. Ale letošní rok je tak netypický, že jsou problémy s výrobou dopravou a prodeje jsou také rekordní. U nás ve městě už dokonce nejde koupit ani tužkové baterie. A NVidia si k tomu ještě zavařila tím jak zkoušela získat u TSMC nižší ceny za vafer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tenhle týden se očekává další várka 3060 a pokud si chtěl 3060ku tak pokud si objednal v prvních 5ti minutách prodeje, tak se na tebe dostalo v pohodě max. ti to přijde tento týden, což si o radeonech můžeš nechat zdát, dokonce na bazoši visela jedna 3060 za 12500,- skoro 2 dny (což je jenom o litr víc než byl původní prodej na alze)
jinak jak jsem psal dokážu si představit, díky všem problémům teď se plaví nějaká loď a jsou na ní tisíce a tisíce radeonů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Objednával znamej. Jeho bratr pracuje v eshopu takže věděl kdy objednávat. MSI a Gigabyte nestihnul ani hodit do košíku a objednat. Podařilo lo se mu objednat Gainward 3060 Ti Ghost. Samozřejmě že nedorazil. Ale podařilo se jim dostat k Asus 3070. Tohle zboží se dodává spíše letecky. Jenže teď nic nelíta. 2 měsíce v kontejneru na lodi nejsou pro elektroniku nic příjemného. Zase na druhou stranu jak dlouho jsou s námi gf3000 a rx6000? K tomu když si vezmu co všechno tihle výrobci dodavaji. AMD má teď Ryzen 5000, Radeon 6000, Xbox, Playstation,. . . A všechno velká poptávka. Kapacita TSMC je zcela vyčerpaná a nikdo jiný podobné procesy nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak největší Švýcarskej eshop (podobně velkej jako alza) bude mít zejtra 35 karet 6900XT
https://videocardz.com/newz/the-biggest-swiss-retailer-to-receive-35-rad...
a pak tipuju, že zas dlouho nic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teraz neviem, či GamerMeld, RedGamingTech alebo BrokenSilicon/BootSequence

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždy vše ozdrojujete megazbytečnou tapetou. Jednou napíšete něco zajímavého a zdroj chybí ... Není to ironie? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A je třeba zdroj? Potřebujete znát velikosti die využívající 7nm výrobu, znalost rozpětí cen produktů využívající tato die a předpokládat, že AMD není charita. Na podobné téma jsem tu před pár týdny postoval příspěvek.
https://diit.cz/clanek/jak-se-vlastne-prodavaji-nove-konzole/diskuse#com...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Váš příspěvek je mimo téma. Já chtěl zdroj k tvrzení:
"Vie sa,že do minulého týždňa bolo v roku 2020 celosvetovo expedovaných 172 000 Radeonov 6000-rady oproti 100 000 RTX3000-rady. Takže zásoby Radeonov sú o 72% vyššie ako zásoby Ampere.."

Dále jsem poukazoval na ironii, že kolega v diskuzi copypastuje stále ty samé zdroje k nějakému tvrzení mimo mísu, jako třeba kdy vznikla společnost AMD. Ale jednou přijde s konkrétními čísly a zdroj nedá.

Achjo, je to ale den, že?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzeny 5000 jsou dostupné celkem běžně, špatná dostupnost je hlavně u Ryzenů 3 3100/3300X, takže do budget sestav vánočních dávám spíš Ryzen 5 3500X (bude i recenze). Horší je to s dostupností grafik, už jsou na tom špatně i 5500XT / 1650 :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ryzen 3300X v podstatě neexistuje, již několik měsíců nejde sehnat, stejně tak nové radeony nejsou ani zalistovaný na heurece :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

'Dostupne' asi jsou ale ne bezne. Bezne nejsou ani zalistovane, protoze se pokryji jen predobjednavky.
Ze zajimavosti jsem se podival rano na mindfactory meli 5600X za 379,- euro. Ted uz zase neni ani jeden z 5xxx rady ani zalistovany.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„vyrazne lepe dostupny, to akoze ak clovek non-stop refreshuje e-shopy, tak raz za dva tyzdne uvidi ako je par kusov na sklade? :D“

Že dva produkty nejsou na skladě ještě neznamená, že mají stejnou dostupnost. U některých stačí objednat a do týdne je má zákazník doma, u jiných nejsou vyřízené ani přes měsíc staré objednávky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze se to da shrnout jednoduse do 1 vety.. AMD nema u TSMC dostatecne kapacity na vykryti soucasne poptávky a proto uprednosti vyrobu CPU chipletu , ze kterych ma vetsi vyvar :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je pouhá teorie. Kapacita výroby jader je jen jedna z mnoha podmínek výroby a přepravy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teorie to mozna je, ale zatim jedina, ktera dava smysl a da se na jejim zaklade spekulovat, proc AMD 'chybi' na trhu cela rada jejich produktu ne jen ted, ale i mnoho mesicu zpet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx by nám všem vysvětlil, že je to vina TSMC, protože si nasmlouvala víc než zvládne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebylo by dobre dat dohromady aktualni informace ohledne kapacit TSMC, investic do vyroby, do rozsireni vyroby? pokud tedy je neco noveho nebo TSMC+AMD jen mlci a raduji se nad vycistenymi sklady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nebo TSMC+AMD jen mlci a raduji se nad vycistenymi sklady"
.. ktera firma by se neradovala, pokud proda co vyrobi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nepochybně, spíše litují, že toho nemohou vyrábět ještě víc, protože by to střelili obratem taky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ano

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, zapomel jsem na emotikonu. btw ze je happy firma neznamena, ze je happy zakos :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta co nevyrábí/dodává tolik kolik by mohla (zákazníci rádi zaplatili), touto firmou AMD dnes asi přesnějí je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

si myslím, že kapacity se zvyšovat již nebudou, všichni se začínají soustředit na 5nm, kde vývoj situace bude podobný, akorát se začne ještě s prémiovějšíma cenama :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keby to bolo tak jednoduché. Továreň na 7nm konvertovateľná na 5nm stojí 18 mld. USD, z toho Asi 700 mil. USD budova a zvyšok stoja stroje, ktoré 3 nm nezládnu.

Stavba trvá Asi rok a 18 mesiacov čistenie výrobných priestorov, aby sa mohlo začať vyrábať, pričom výmena strojov zašpiní prisetory task, že tých 18 mesiacov máte znovu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když jsem spíš fanda "těch menších", se mi tak zdá, že už se pomalu vyplatí kupovat CPU Intel... Když vezmu 10400F za 4 litry, což už je 6C/12T, ten je fakt OK. R5 3600 je +/- výkonem nastejno, ale je za skoro 6 litrů (skladem), resp. 5,8 litrů ("do 2 týdnů"). Když se vykašlu na Intel "TDP", díry a PCIe 4.0 (do levného pc je to stejně jedno, stačí 3.0, spíš se hledí na cenu), tak se prostě vyplatí Intel, i když je to "stará 14nm++++++" a "mrtvá platforma" (což je mimochodem dneska AM4 už taky, další CPU už bude AM5).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně je hodně zajímavý Ryzen 5 3500X, sice jen 6C/6T, ale stojí asi 3800 s DPH, moc netopí a na AM4 je lepší upgrade path.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

problém je že
1) za rok dva neseženeš do toho desku, kdežto AM4 tady bude ještě hodně dlouho, tipuju, že 5nm výrobky budou hodně drahý a poměr cena výkon nikam neposunou a am4 ryzeny se budou prodávat ještě hodně dlouho
2) můžeš upgradovat na nejlepší herní procesory, až budeš chtít :) u intel platformy ten skok není tak velký, aby to dávalo smysl nemluvě o spotřebě a potřebě dostatečně kvalitní desky s kvalitní napájecí kaskádou už na začátku
3) stále se prodává 3500X za 4k, který je podobně výkonný jako 10400

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neseženu desku? To je mi jedno, ještě furt mám i5-4690S (nebo 4590S? teď nevím) z roku 2014 a funguje furt OK. A taky jsem nikdy neupgradoval CPU (možná v dobách sA a s754/s939). Ale - ten 3500X jsem zavrhl kvůli 6T. Jsou někde novější testy jako "i5-10400F vs. R5 3500X"? Žádné jsem nenašel, ale teď jsem moc času neměl, zkusím večer ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10400f s deskou, ktera ti umozni dat rychlejsi pameti nez 2400, bude temer ve vsem rychlejsi. 3500X bez OC je herne nekde na urovni 2600x-2700x, s tim, ze v tech titulech, kde Zen+ ztradal, tak je na tom ale zase od dost lip.
https://www.techspot.com/review/1966-amd-ryzen-5-3500x/
https://www.techspot.com/review/2032-intel-core-i5-10400/
Pokud je to na hrani, ktere stejne bude limitovane GK (vykonove to vyjde stejne), tak bych sel do 3500x z duvodu budouciho upgradu CPU. Pokud upgrade neni ve tvem zajmu, tak bude 10400f za stejne penize lepsi volba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Když vezmu 10400F za 4 litry, což už je 6C/12T, ten je fakt OK. R5 3600 je +/- výkonem nastejno, ale je za skoro 6 litrů (skladem), resp. 5,8 litrů ("do 2 týdnů").“

Cena Ryzen 5 3600 kvůli rostoucí poptávce setrvale stoupá, cena Core i5-10400F kvůli setrvale klesající poptávce klesá. Je pravda, že Ryzen je v současnosti dražší než Core. Přijde mi ale trochu bezpředmětné srovnávat procesory v době, kdy na trhu pomalu končí. Kdo chtěl Ryzen 5 3600, si ho mohl koupit v době, kdy ležel skladem za méně než 4500 Kč. Ještě koncem léta se dal koupit pod 4700 Kč.

Je trochu diskutabilní i to, jak je to s výkonem. Komu jde o vícejádrový výkon, tomu Ryzen nabídne podstatně víc:

CB R23: 7610 / 9412
CB R15: 1341 / 1576
GeekBench: 6014 / 6821

Takže si myslím, že kdo chtěl procesor této výkonnostní relace a vybírá podle poměru cena / výkon, tak nakoupil už v době, kdy byl Ryzen 5 3600 výhodnější než Core i5-10400F po všech slevách nyní a na sestavě už půl roku běží. Prostě komu jde o cenu, tak určitě nečekal půl roku průběžného růstu cen na okamžik 14 dní před Vánoci, kdy je produkt nejdražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jasné no. Ale já nejsem "...tak nakoupil už v době, ...", ale "teprve teď se rozhoupal že něco koupí". Ryzeny 5xxx nejsou (a stejně jsou drahé). Ryzeny 3xxx O.K., ale taky zdražily. Proč tedy TEĎ nevzít Intel? Když jsem si spočítal i5-10400F, 16GB RAM a obyč desku s B460, tak to vyšlo o 2 litry levněji než R5-3600, stejných 16GB RAM a stejnou verzi desky s B450... Ano, šlo by použít R5 3500X nad tím se ještě zamyslím, ale zase 6C/12T vs. 6C/6T, no nevím... A nebo se na to vy... a koupím něco až v únoru/březnu/dubnu ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo budu furt čekat dokud mi ta plečka nechcípne :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bejt tebou pokud tě to vyloženě nepálí tak bych počkal i jak dopadne rocket lake-s, teď je snad ta nejhorší doba něco upgradovat a snad v únoru se vše umoudří, ale pokud ani v nejmenším neuvažuješ o upgrade tak ten intel je taky ok, zmiňoval jsem desku hlavně pro to, že náhradní desky na intel za 2 roky nejsou :( , i teď se prodávají desky na sandy/ivi bridge za 15-1800, kdežto AM4 budeš schopnej koupit hodně dlouho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám 5900X objednaný na CZC od 10.11. a pořád nic :-( Pokud se tomu teď říká "výrazně dostupnější", tak potěš koště. BTW EVGA GeForce RTX 3080 XC3 ULTRA u zeleného uřvaného objednána 26. 11., doručena 4.12.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, PM mě jasně řekl za další dávka Ryzenu nebude dřív jak v lednu, zato grafiky jak geforce tak radeony v menších dávkách dodává pořád. Takže autor si vymyslel pěkné argumenty, ale s realitou to nemá moc co dělat. Pokud teda člověk není magor a nekoupí si 5600x za 10000,- https://www.k24.cz/search/category/1?query=5600x místo doporučených 8000…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky se snad prodávají za doporučené ceny?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne ale ta cena, za kterou mají ty Poláci skladem 5600x a 5900x je úplný nesmysl. Ukažte mě jiny česky eshop kde jsou. Grafiku občas ulovíte, ve ct jsem bral na alze 3x Gaming 3070 za 18000 což není tak zly pokud vezmu v potaz ceny jinde na eshopech..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víte co? Jestli opravdu máte známého PM v nějakém velkém e-shopu, zeptejte se ho, kolik od vydání prodali Ryzenů 5000 a kolik Radeonů 6000. Mám dojem, že od něj to vezmete líp než ode mě. V Německu je ten rozdíl více než o řád.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou to moji známý. Prostě s nimi řeším dostupnost na zakázkách. A jak jsem psal grafiky 3070 3080 6800 a 6800xt pokud je objednaná se do max 2 týdnů (spis dřív) dodá. Ryzeny byla jen jedna velká první dodávka a teď 5600x a 5800x není. Jednomu, s kterým mam nejlepší vztahy jsem napsal o tu statistiku, pokud odpoví napíšu to sem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

muzu se zeptat k cemu ti je 3x 3070?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníkům do sestav. Lidi co nechtějí čekat frontu na 3080 a spokojí se s menším výkonem, uspokojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a pak jsou tu v diskuzích za poslední dva týdny příspěvky od uživatelů, kteří měli Ryzen 5000 z CZC do 3-7 dní od objednávky doma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 5950X jsem objednal u CZC 6. listopadu, a 23. listopadu vyzvedával. Tedy necelé. 3 týdny. Vzhledem k ceně je ale možné, že poptávka po tomto modelu je nejnižší z celé řady, a je tedy možná relativně nejdostupnější.
Bylo zajímavé sledovat třeba i to, že cca před týdnem byly na CZC několik dní Nvidia 3070, 3090 se na CZC vyskytují velmi často v jednotkách kusů (ale za 44-53 tisíc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5600X má být u czc v půlce prosince, tak možná i 5900X

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, tak tady máte přímo od Jiříka odpověď na to, proč si Nvidia nemusí lámat hlavu s nějakými Radeony, dokud AMD nebudou zůstávat Ryzeny 5000 ležet na skladech.

Jemu už snad budete věřit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No dobře, no. Máte pravdu, AMD jde o dobro hráčů, takže radši obětuje výrobu Ryzenů, jen aby uspokojilo poptávku hráčů po grafikách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeň na dodávky pro Sony a Microsoft. Tam mas jak cpu tak gpu. Před vánoci bych prioritu viděl asi právě konzolích případně sestavách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže na těch AMD nevydělává zdaleka tolik jako na Ryzenech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U APU pro konzole nebude rozhodující zisk, ale dodržení smluvních závazků vůči MS/SONY. Při nedodržení dodávek ze strany AMD by patrně místo naděje na malý zisk hrozilo velké penále.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže konzole jsou to co drželo AMD před Zenem nad vodou. Proto jsou tomuto sektoru zavázáni a berou ho jako jistotu a věnujou mu víc kapacity než mi retail zákazníci akceptujeme. AMD ale bude těžit ze spolupráce s Sony a MS a optimalizací všeho na kombinací jejich CPU a GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"s dostupností Ryzen 3000, který pro svůj vznik potřebuje stejný 12nm čiplet, nejsou potíže."
Opravdu? Dostupnost Ryzenů 3XXX G je mizerná a jejich cena dost narostla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlásím že RYZEN 5 5600X se mi podařilo sehnat. Včera měl zelený skřet i 5800X.
Čekačka týden v prosinci mi příjde u top produktu normání.
Jo grafické karty to je něco jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.