Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč nejsou cloudová úložiště ani po zátahu na MegaUpload mrtvá

Na domácím řešení vidím jeden zásadnější zápor - bezpečnost ... Ta je u poskytovatelů těchto služeb přeci jen na jiné úrovni, než v domácích podmínkách

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pripade domaciho reseni je bezpecnost dat takova, jako si ji kdo udela. V pripade "profesionalnich" poskytovatelu techto sluzeb muzete maximalne verit, ze jejich marketingove kecy jsou pravda alespon z poloviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, záleží, jak se ta bezpečnost bere. Možná je tam lepší ochrana proti různým způsobům proniknutí k datům, na druhou stranu je lákavější pokusit se proniknout k obrovskému úložišti než k nějakému centrálnímu. A další podstatná věc je, že nikdy nemůže uživatel vědět, co se "v cloudu" s jeho daty děje (kdo je jak zkoumá atd.).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zda se ze svet speje k vizi budoucnosti ve stylu Johnny Mnemonica. Jakmile bude nabourana sitova neutralita bude jedinou moznosti jak vyvest data pres hranice datovym kuryrem. Jakkoliv ten film mohl ve sve dobe vypadat nerealne a fantasticky, tak s ohledem na dnesni udalosti se zda byt docela uveritelny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si na ten film vzpomněl. A mimochodem, odehrává se v roce 2021!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj se, na vývoji implantátů už se pracuje... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo posílat data na flashce kurýrem v obálce. viz http://www.kuryrpoint.cz/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Někteří prorokují konec cloudových řešení."
ano, prorokují...
ale jediné, co je k tomu vede je fakt, že se tady rýsuje možnost kdykoliv/cokoliv/kohokoliv z jakéhokoliv (byť malicherného) důvodu odstřihnout/smazat/zrušit...
to co rozebíráte v článku je všecko pravda, ale nepostihuje to tenhle aspekt - dát data někam pryč, k někomu cizímu, u něhož můžou být v jakékoliv mnou neovlivnitelném (ne-)bezpečí...
domácí NAS fakt nepovažuju za cloud, nebo teda střední firma s centralizovanou správou ukládání dat a záloh na vlastní servrovně je cloudové řešení, tak jak nám ho posledních pár let IT svět servíruje? ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud je v marketingu moderní slovo. Co má označení "cloud", to se prodává lépe, je více "cool". Proto je v současnosti i guláš v tom, pro jaké technologie se cloud používá. Podívej se na "cloud" u různých nabídek a uvidíš sám. Někdo "cloud" říká klasické virtualizaci (např. Master Internet, rozdíl od jeho předchozí nabídky je v tom, že ti jejich nové řešení poskytuje FailOver/HA, tedy umí virtuály přesunout nad sdílenou storidží v případě problému na jednom z virtuálizačních serverů). Častý je také u výrobců diskových polí termín "úložiště pro cloud", což je jen atraktivní pojem pro nějaké iSCSI nebo jen NAS diskové pole, cloud je tam proto, že z něj může číst více "serverů" najednou...

Je fajn, že máš svá kritéria, otázka je, jestli marketéři ti tvá kritéria znají/používají to tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za názor.
Zdá se, že to oba chápeme stejně, že jde o marketingový blábol, který si každý výrobce/prodejce/zákazník může vyložit, jak je mu libo, zcela svobodně po svém...
Říkat diskovému poli "uložiště pro cloud" vede k tomu, že každý disk je "uložiště pro cloud" a ta kategorie HDD v eshopech by se pak měla jmenovat "uložiště pro cloud".
To je schíza... ;-)
A pak v této pokřivené optice tedy musí konstatovat, že když "Někteří prorokují konec cloudových řešení.", tak se mýlí, což vlastně autor článku taky konstatuje. Ani já nečekám, že by v dohledné době přišel konec "uložišť pro cloud" tedy HDD ;-)))

Ale o to tady přece vůbec nejde, že... ;-)

PS: nedělám si iluze o tom, jestli je či není marketérům jedno, co si myslím o cloudu... ale čekal bych, že DIIT bude chtít vést technickou debatu a ne užívat marketingově zkomolených výkladů cloudu... co teda pro DIIT cloud znamená?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jaká slova, máme v té "technické debatě" používat. A tady nám už "marketéři", nebo spíš "to co se děje kolem" trochu komplikuje život. Diitko/cdr nezůstalo u popisování technických parametrů vypalovaček. Wift, když se přestal věnovat čistě technickým tématům si se slovíčky začal hrát. Slova jsou jen symboly. Mně to tolik nevadí, ale chápu že to někomu vadit může a i proto debata pod článkem je. Připouštím, že je na můj vkus někdy vůči redaktorům příliš tvrdá, nicméně tohle asi není ten případ.

PS: Cloud pro mně znamná, že někdo chce být cool (opakuji se). Je to používané s nějakým síťovým řešením, které obvykle není schované v LAN. To je vše. Podle mně, žádný hardware není "cloudový", cloud začíná mít smysl až ve chvíli, kdy už tam máš nějaký software, který ti víc hardwarových krabiček vhodně pospojuje. A nechtěl bych to momentálně komplikovat privátním cloudem.

Cloud je skoro mlha ne? Takové pěkně zamlžené slovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro me je cloud mrtvy, zatah proti megauploadu byl posledni kapka. Stahuju vsechna data z gmailu, zakazuju vsude JavaScript, zavadim PGP, sifruju vsechny disky, resim zalohy pro pripad pozaru... Zni to slozite ale je to jen 10 hodin prace.

Fakt nehodlam cekat, az me nekdo bude vlacet internetem, pro nejaky ideozlocin (i.e. popirani globalniho oteplovani).

Zabavne na tom je, ze v praci jeden z tehle megacloudu vytvarime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ten konec článku, týkající se rychlosti. Ta je hlavní problém. Mám doma připojení přes kabelovku, čili žádný pochybný "komínnet" a rychlost stahování je 12 Mbit/s, odesílání 1,305 Mbit/s takže o nějakém stěhování dat sem tam bych si nechal zdát. Jsou vyšší rychlosti, za ně si zase provideři počítají astronomické částky a to asi málokdo hodlá platit. Stejně však je rychlost uploadu 10x menší, než downloadu.
Takže všechny mráčky mi jsou na dvě věci, ať už bude úložiště kdekoliv. Občas si doma pustím starý dobrý FTP server, když někam jedu spravovat počítač a zrovna nemám potřebnou věc na flešce, abych si ji stáhl. Na malé soubory fajn, ale film bych tím netahal, ani nenahrával.
Asi jsou místa a provideři, kde mají vyšší rychlosti UP, ale moc jich není. Co vím, tak hodně lidí má nějaký to ADSL, tam je to s rychlostmi ještě horší, já mám aspoň stabilní. Bezdráty nepočítám, tam to bývá zhusta čirý zoufalství. Párkrát jsem viděl v praxi, že nešla ani načíst stránka. Někdo jinou možnost ale nemá.
Tak mi pořád nějak uniká smysl mráčků. Kdybych si chtěl za současných podmínek zálohovat data, trvalo by to neskutečně dlouho, protože rozumná rychlost za rozumnou cenu není...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zálohují se jen změny (viz např. DropBox), pak je cloud dost šikovná věc. Dokonce umí u větších souborů kopírovat jen změněné sektory (jak přesně nevím). Pak i slabší připojení je v pohodě. Ale záleží na tom, kolik člověk dělá tech změn ;)

Jinak doma mám wifi 12/8 Mbit a jsem spokojenej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý má takové připojení, dost lidí má už dneska mnohem vyšší rychlosti. U nás je to např. 15/5 Mb/s v nejnižším tarifu, v normálním 30 Mb/s synchronně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že s další změnou webu nefunguje nahlašování chyb v článku přes ctrl+enter, tak holt takhle:
Překlep: "kteří další lidé k nim bude mít přístup"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"kdy vám celníci na hranicích budou šacovat notebook či mobil " - v té době bude kontrolováno i to, co si posíláte internetem a šifrování bude jen na povolení od Ministerstva informací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze to byt treba i tak, jak je to (pry) uz v UK - tedy, ze pokud vlastnite jakekoli sifrovaci klice, jste povinen je predat vlade/ministerstvu, viz clanek zde: http://www.zvedavec.org/komentare_2385.htm?PHPSESSID=67 a zde http://www.indymedia.org.uk/en/2007/11/385589.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skor to bude kontrolovat minitrue (ministerstvo pravdy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to nekonečná hra na kočku a myš, navíc má ta kočka všechny nohy polámané. Já bych si tím pádem naprosto klidně vsadil na myš. Dovedete si představit, že ti celníci znají všechny systémy, všechny finty a technologické novinky? Rád bych věděl jak by si pánové poradili jen s takovou maličkostí, když změním celý adresář na invisible, nebo si přidám do systému dalšího čistého klienta který se bootne automaticky první. Bavilo by mě to už jen pro potěhu ducha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak by mali podozrenie, tak by nasledovala aj "potecha" tela, o to sa bat nemusis

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realita v roce 2008 při ODLETU z Tel Avivu: Buď nám tady ten NB necháte ke kontrole (a my Vám jej vrátíme kurýrní službou do místa vašeho bydliště v ČR), anebo budeme společně čekat na asistenta z velvystanectví, na kterého samozřejmě máte právo. Je ale pátek odpoledne a sám zvažte, jak rychle se tu ten někdo může objevit...

Výsledek: NB přicestoval příští středu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano znám spoustu takových příběhů, stačí špatné razítko, blbý výraz v tváři nebo pruhy na tričku ve špatném směru. A Izrael není jediný, ze země svobody USA znám ještě idiočtější příběhy. Z toho mi plyne jedna věc, dělo se to před tím, bude se to dít po tom. Musím prostě znát zákony dané země a respektovat je, nebo se přizpůsobit. Když se potápím mezi žraloky, tak tam nelezu s krvácející ranou. Prostě nebudu tam mít obsah, který by je nasral. A to zda mám obsah nelegální je jejich problém, spadám pod jurisdikci ČR a ať mi tady prokáží že ho nemám OK. Nebo ať to smažou, pak je to věc mého právníka, protože tam byl zaručeně komerční obsah, moje práce a vznikla mi finanční újma.

Když tam budu chtít mít opravdu nelegální věc, tak se postarám aby ji neobjevili. Aby na mě nasadili opravdové znalce z MOSADU jsem naprosto bezvýznamná ryba a oni by tím nic nezískali. A běžní úředníci jsou všude na světě stejní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realita v roce 2010 - nabídli mi něco podobného, když jsem jim odmítl notebook odheslovat. Řekl jsem (po naočkování na obědové diskusi s našim právníkem), že nemám problém s tím tam počkat, ale zítra letím z Prahy do USA a že budou muset počítat s tím, že jim moje případné náhrady půjdou k tíži. Po deseti minutách souhlasili, že jim teda stačí, že ten notebook bootuje (asi nevěřili, že je funkční)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mám jenom jeden prázdný flashdisk, ale neradím vám, abyste ho strkali do počítače."

A vyzkoušíme si, jak berou celníci vážně antivirovou ochranu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud budoucnost má ale jen pro potřeby sdílení. Jelikož se děje to co se děje tak to ho zabíjí a vrátí nás to do dob posílání HDD poštou :) Vše se zpomalí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda přiznávám, že na článek jsem kliknul čistě ze zvědavosti, jak slouvisí cloud s Magauploadem. Protože je to každý o něčem jiným. Ale vidím, že něco společnýho mají. Nicméně, pro mě je cloud absolutně mimo už z principu. Je to další narušení soukromí, nechápu, jak někdo může používat SW, který je kdesi na druhým konci světa, a myslet si, že nikdo neví, co v něm dělá a jaké informace tam lítají. Cloud je jen cesta k větší kontrole lidí, nic jinýho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle clanek svou kvalitou nepatri na DIIT... co tim chtel basnik rici?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, a já osobně tak nějak podvědomě a neúspěšně hledal druhou stránku ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsi říci, že se ti článek nelíbí ne? Takhle formulovaný názor by mi byl srozumitelný/bych ti mohl poděkovat. Zajímalo by mně taky pozitivnější, co bys tu chtěl vidět místo něj. Samozřejmě, že si také vybírám, které články čtu, ale nepotřebuji ty ostatní hanit.

O tom jestli článek na diit patří má aktuálně poslední slovo wift.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam sice 40/20Mbps za 16€ mesacne, ale aj tek uz nemienim ukladat svoje data niekde na internet, aby som o rok alebo dva zistil, ze odtial uz nestiahnem nic naspat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud celnici asi moc neřeší.

To je úplně stejné, jakoby si uživatel notebook zašifroval. Což mimochodem používám a stejnou věc radím všem ostatním. Nic to neřeší. Celník prostě prohlásí:

Zadejte heslo ať se tam mohu podívat. Nezadáte? Nejdete dál.

Stejně to může být u cloudové služby.

Kliknětě na ikonu Music, zadejte mi heslo, ať se tam můžu podívat. Nezadáte? Nejdete dál.

GAME OVER nebo to prostě uživatele donutí tyhle věci "schovávat". Aby to nebylo na očích.

@Hexer - článek sem patří, pište o takových věcech, píšete o tom dobře!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ty potřebuješ na přístup k hudbě ikonku na ploše? já osobně k tomuhle mám přímo přehrávač a playlist v něm...... takže by celník neměl v případě cloudu na co kliknout, na co říct zadejte heslo a tak dále a nakonec by tě pustit musel. Právě že bych řekl že se mluvilo o datech přímo na médiích co u sebe máš, ať už přehrávače, mobily, notebooky.... nikde ani zmínka o cloudu a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No asi toho moc neumíš a neznáš... neboť i obyčejný freeware Truecrypt na toto myslel a umí v zakryptované části umístit další skrytou část.... podle zadaného hesla (krizové, normal)...

O jiných variantách, např. po vložení "krizového" hesla naběhne pouze "fake OS" (např čisté linuxové distro)... atd.

... u ntb lze s oblibou využít i obvyklé "recovery partition" atd.

... a těch úředníků, kteří by toto odhalili už opravdu moc nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě napadá... Proč neudělat osobní FileHostingovou službu s možností zapnutí sdílení uživatelem.
- Osobní část je uplně čistá, spousta hostingů na to přešla. Což by bylo default.
- Sdílecí funkci by si uživatel mohl zapnout... s tím, že uživatel to zapnul a nese odpovědnost za nasdílené věci.
- Zapnutí této funkce by mohlo být podmíněno registrací, ověřením uživatelovi totožnosti nebo platbou.
- Což je samozřejmě v pořádku, protože uživatel by nahrával a sdílel zaheslované archivy-uživatel i poskytovatel služby jsou čistí, protože by nevěděli heslo. Heslo k archivu by zvolil člověk, který by poslal příspěvek s odkazy a heslem na forum. Celé by to šlo udělat tak aby šlo zaručit, že uploader ani "passworder" se neznají a nemají spolu nic společného. Pro uploadera se jedná o sdílení a upload nesmyslných souborů(což samozřejmě může), pro passwordera se jedná o zveřejnění hesla pro již zveřejněné soubory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud nieje zla myslienka ,ale mame tu ACTA SOPA PIPA, tweeter uz zacina cenzurovat prispevky podla toho co je v dannom state povolene, facebook nemal problem pustit profily osob pre FBI na ich poziadanie, google tiez uz nieje najcistejsi, megaupload zavrety ... mysli si niekto ,ze budem nahravat svoje osobne veci kdesi do zahranicia kde v pripade, ze si niekto nieco omne vyziada , tak mu to pustia zo strachu, aby im urady nerobili problemy? Pokial toto nebude vyriesene, tak vsetky taketo sluzby mozem viete co :) Zacinaju to hnat cele do absurdnosti, nebudem ani neplanujem si doma robit nejaky nas, aby mi to tam hucalo a zralo zbytocne elektrinu. Ako nas vlastne chcu v schengene kontrolovat? A silno pochybujem, ze nejaky ukrajinsky colnik sa bude toho starat, ten aj tak odvas pyta na kavu ci ste nieco spravili alebo nie ... uz by sa mali ludia zobudit a ist protestovat voci tomu divnemu systemu vo svete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Schengenském prostoru vás celník může zastavit a zkontrolovat kdekoli a kdykoli. Zatím brali jen náklaďáky, ale to se brzo změní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nekde jsem videl smutny dvoj-obrazek

Nalevo, majitel megaupload.com, 50 let natvrdo

Napravo, vrah, nasilnik co znasilnil, zneuzil a sadisticky zavrazdil zenu, 20 let natvrdo

kam ten svet speje ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, takže kdyby majitel megauploadu místo toho zavraždil politika, který prosazuje omezující zákony, tak by 30 let ušetřil :-) A to se vyplatí!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kajínkovi přivedou do cely nového spoluvězně. Kajínek se ptá: "Za co tady seš?" "Ále, stáhnul jsem si o vás film..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw "domácí VPN cloud" není cloud, ale prostě jen úložiště. Cloud by to byl, kdyby data poskytující zařízení bylo schopno škálovat podle zátěže a objemu dat ... tj. například připojovat a zapínat další virtualizované servery (na dalším reálném hardwaru) do té doby nepoužívané/používané k něčemu jinému a tím paralelizovat zpracování a navyšovat výkon. Nebo se dynamicky přesouvat mezi virtualizovanými servery podle potřeby, pro zvýšení odolnosti při poruchách, servisních zásazích ...

Nakonec vem čert Megaupload, spíš se děsím toho, že jednou budu muset kvůli posraným zmrdům politikům odšifrovávat vlastní úložiště jen proto, abych dokázal, že tam mám nevinná legální data (mnou vytvořená, legálně nabytá). A to i v případě, že se nějakému přizdisráčovi prostě jen zamane aniž by měl v rukou jakékoli důkazy. Megauploadem to určitě neskončí.

Současná situace mne utvrzuje v tom, že je potřeba šifrovat úplně cokoli, co není přímo určeno ke zveřejnění. A nezveřejňovat nic, co opravdu nemá vědět úplně kdokoli (a skutečně citlivá data raději nezaznamenávat, po přečtení spálit). Bohužel tím jen utvrdíme politiky, že je potřeba šifrování zakázat ... co příště? Zakážou taky zamykání vlastního bytu? Hesla hlásit úřadům a kopii klíčů místnímu policajtovi, aby mohl nakouknout, kdykoli se mu zlíbí?

Btw.... nepřestává mne fascinovat, že Facebook a jemu podobné služby neustále mají dost uživatelů ... oni žijí v jiném světě než já? Nebo žerou nějaké růžové pilulky, které jim brání vidět skutečnost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní je jiná věc - Megaupload, RapidShare a další stovky sdílecích serverů existují, protože je po nich poptávka. Ta se zavřením jakéhokoli z nich nezmenší, pouze přesune. Soudem kolem Pirate Bay torrent taky neskončil. Teď se jen musí vymyslet, kam se přesunou servery. Nějací Číňané nebo Vietnamci to vezmou, další kšeft na kterym se dá vydělat.

Ale propaganda jede i u nás, takové Novinky pořád dokola opakují "ACTA - bič na počítačové piráty". Dokola a dokola, neznalým se musí ukázat (~namlátit do hlavy) ta oficiální pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou muset poskytovatelé internetu hlásit, co si jejich uživatelé stahují, tak si asi již nic nestáhneš. Přečti si dohodu ACTA. Pokud to nezastavíme, tak jsme ve větší diktatuře než byl komunismus. Prostě od teď si můžeš na internetu pouze číst zprávy, ale běda, kdybys chtěl něco stahovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim co furt mate s tim dot comem? Asi jen tezko ho zavreli za to, ze by vytvoril nejaky fajl hosting! To je proste naprosta kravina a je videt, ze lidi se nechaji zmanipulovat zpravama typu tv h@vna. Muj wild guess je, ze to je proste nejaky zvrhly nemcour, co si nahrabal prachy a pak nekde ve sklepe na Novem Zelandu, mlatil prostitutky a nutil je strkat si kurata do prdele ..... navic jeste z milionu co vydelal neplatil dane. Kdo vi??? Domyslet se da cokoliv, co nebylo patricne zajimave do zprav, ale co si zrovna kazdy soudny clovek domyslet nemusi, ze to urcite nebylo jen kvuli megauploadu!
Zastavam nazor, ze medialni spolecnosti jsou neuveritelne nenazrane a konci jim obdobi nejvetsi hojnosti. Takze nemam nic proti stahovani, ale kdyz si na tom clovek zalozi zivnost, tak uz se da urcite hovorit o prachsproste kradezi. A pokud je dotcom neustale ignoroval a vysmival se jim, tak zkratka narazil, dobre mu tak!
Clovek by si v dnesni dobe, kdy media, ktera nas informuji, tahaji za stejny provaz spolu s filmovymi studii (vlastne je to to same), mel uvedomit, ze neni vsechno tak jak se nekde pise. Verim, ze ACTA neni dobra, uz jenom, ze se projednava nekde pokoutne, na rybarskych svazich, ale neverim, ze by to hned znamenalo, ze budou nekde sacovat notebooky, to je proste holy nesmysl a uplna kravina. Naprosto nerealizovatelna, navic kdyby clovek chtel skutecne neco prevest, tak to posle A) internetem a z B) pouzije treba truecrypt. HOLY MEDIALNI NESMYSLNY POVYK OKOLO ACTA! Spis se to bude tykat falesnych iphonu a ano, i notebooku a kamer, kdyz nekde pristihnout uchyla, jak nataci male holky ve sprse, tak at ho klidne vemou .... ale urcite nikde nebudou nikomu prohledavat notebook na letisti, jak by to proboha delali??? Navic v takove podobe se to urcite do legislativy nedostane, ACTA je jen nejaky prvni nastrel k jednani .... BTW, cetl ji nekdy nekdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patrně jsi nečetl dohodu ACTA. Přečti si ji na Živě a budeš vidět, že to je o absolutní cenzuře a špiclování toho co děláš na internetu. Kontroly na hranicích všech tvých médií, kdy si celník stáhne vše co na těchto médiích máš a pak si to v klidu bude analyzovat a krást třeba tvoje práce. Pokud si myslíš, že toto ti nebude vadit, tak buď spokojený, ale já nejsem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do té doby než budeme mít jistotu že naši zkorumpovaní politici nepřijmou zákony podle ACTA a tím de fakto zruší to co jsme měli zaručeno Autorským zákonem, tak je ukládání vlastních dat na cizí servery absolutní hazard, protože nevíme, kdy nějaký magor z USA řekne, že tam je nelegální obsah a nechá celý server smazat i s vašimi legálními daty. Američané si myslí, že mohu celý svět okupovat, protože jim vše patří a tuto moc jim dal Bůh, jak sami arogantně říkají. Takže cloudy sbohem, nechte si o nich jenom zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.