Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Procesorový architekt Applu zakládá vlastní společnost

A od koho kupia patenty? Intel IBM? Apple videl do kuchyne AMD ako sa vari novy CPU a už ťaha varechu aj on aby si sam navaril :) Je jasne že si ich bude vyrabať len sam pre seba a drviva časť bude okopirovana od AMD s par vylepšeniami, prakticky len vymenena nalepka že nie AMD ale apple CPU :D. To iste urobila i čina ma vlasnu GPU ktora na 99% sa podoba na GTX1080 :D a vlasny CPU ktori je na 99% 1800 :D to 1% je iny vyrobny proces a nalepka na obale :D
Nečudoval by som sa keby Apple urobilo to iste ako čina a prenajalo si archytekturu od AMD a vyrabalo CPU od AMD pod svojou značkou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

CPU Apple A12 má +65% větší IPC ve SPECint2006 než Zen2. Takže spíš AMD by si "mělo" licencovat Applí jádra Vortex, které jsou o dost výkonnější (6xALU vs. pouhé 4xALU u Zenu).

Srovnejte si výsledky sami:
https://www.anandtech.com/show/14605/the-and-ryzen-3700x-3900x-review-ra...
https://www.anandtech.com/show/13392/the-iphone-xs-xs-max-review-unveili...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

IPC ? A to mu jako pomůže jak. To přece neznamená že je výkonnější ani omylem...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A13 běží na 2.66 GHz. Jednoduchou matematikou dostaneme, že Zen2 musí běžet na 2.66x1.65= 4.39 Ghz aby se vyrovnal A13 na 2.66 GHz. Nemluvě o spotřebě, ta A13 žere 4W a ten Zen2 kolem 20W. Pro 64 jádrový Epyc už spotřeba hraje zásadní roli, protože Zen2 musí běžet na 2.25 Ghz což je výkonostně brutální propad daleko za ten Applí CPU. AMD s Intelem zatím měli štěstí že Apple to nikam než do telefonů nedává.

Jenže to se teď s Nuvií změní a ARM může brzy vymazat x86 nejen ze světa serverů, ale kompletně z povrchu. Nezapoměňte že ARM má nové vektorové SVE2 instrukce o variabilní šířce 128 - 2048 bit. Kombinace Applího 6xALU jádra a nové silné 2048-bit FPU (dejme tomu 8x FPU pipeline po 256-bit, současný Apple A13 má 3x 128 bit, Zen2 má 4x 256bit) může být absolutně smrtící. Nehledě na to, že to bude mít 2x lepší spotřebu, takže v rámci standartního TDP 225W tam může být 2x víc jader.

Nuvia je x86 killer. Počet zařízení ARM roste raketově a x86 soustavně klesá už dlouhodobě, takže x86 chcípne časem tak jako tak. Nuvia to jenom urychlí z 20 let na 10 let.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nově založená firma s omezeným rozpočtem nedokáže nic, pokud se za ní nepostaví silný investor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste přehlédli větu " Získali investici ve výši $53 milionů"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby $53M stačilo na 4-5letý vývoj výkonné architektury, situace na poli CPU by byla zcela jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- to jsou jen mzdové náklady maximálně na pár let , když budou zaměstnávat Indy a nebudou si vybírat nejlepší profíky z oboru a kde máš zbytek ?
- jestli nenajdou nějakou díru na trhu, tak to zavání startupovým tunelem a nebo musí získat důvěru investorů a získat mnohe více peněz a mít už něco v kapse z čeho budou vařit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eště raz, větší ipc není totéž jako větší výkon!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je v poradku, Richie je ignorant. Asi absolvent nejakeho rychlokurzu "Apple supremacy", kde mu rekli vic IPC vice Apple, lepsi vesmir!

Samozrejme, ze IPC je zajimavy, ale ne jediny a nejdulezitejsi indikator vykonu. Zvlastne, kdyz Richie uvadi IPC v konkretni aplikaci, misto dlouhodobe udrzitelneho IPC.

Zaroven nechape jednu vec, ze AMD a Intel delaji vyrazne obecnejsi CPU, nez ma Apple. AMD a Intel musi zaridit mnohem sirsi kompatibilitu se operacnimi systemy i vyrazne sirsi portfolio aplikaci, ktere na nem pobezi. Apple si vybira.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) "Jednoduchá matematika" je v tohle leckdy naprd.

2) Jestli jádro Zen 2 má 20 W, jak je možné, že šestnáct jader Zen 2 3950X má 145 W? Podle vás by měl mít 320 W, ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nema cenu na nej reagovat, podle me to pocita na koleni trojclenkou aniz by rozumel jedine veci :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2) Těch 20W pro Zen2 je odhad systémové spotřeby včetně RAM a chipsetu. A hlavně záleží o jaké frekvenci se bavíme. Pokud o 4.4 GHz, tak co celkem sedí. Pokud se bavíme o 16-ti jádru 3950X pak při vytížení všech jader nemá ani zdaleka frekvenci 4.4 Ghz na všech jádrech, spíš kolem 3.8 Ghz a to je dost podstatný rozdíl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak včetně RAM, jo? Takže jablka a hrušky. Srovnávat mobil s pomalopaměťmi s desktopem, to je fakt užitečné. To si myslíte, že desktopový applí ARM by měl telefonní paměti?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne už unavuje jak se tady každej chce pořád hádat jako psychopat Mali. Samozřejmě včetně RAM, jak bys chtěl měřit jinak spotřebu toho Applu když máš CPU včetně LPDDR4 RAM připájené přímo na PCB? Tedy aby to bylo fér, tak stejně musíš vzít i spotřebu Zen2. Jestli znáš férovější porovnání tak jej uveď. Ani na Anandtechu na lepší způsob nepřišli.

Jinak IMHO ten applí CPU pro notebook MacBook Air bude mít také mobilní LPDDR4 pro úsporu energie. Ostatně AMD Renoir AKA Zen2 APU bude mít nově podporu pro LPDDR4 taky, což předchozí APU neuměly.

Každopádně až Apple vydá ten svůj ARM notebook tak to bude férovější srovnání co se týče spotřeby. Teď to jsou jen hrubé odhady, ale nic lepšího nemáme, bohužel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se tady většinou s nikým nehádám, to vy jste ten, co tu furt píše nějaké k*k*tiny.

"jak bys chtěl měřit jinak spotřebu toho Applu když máš CPU včetně LPDDR4 RAM připájené přímo na PCB"

Hezké, jak se vyhýbáte skutečnému problému v tom srovnání. :-p

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám brát vaše nadšení. Ale za poslední čtvrt století jsem už těch různých pokusů o rozcupování x86 zažil opravdu hodně, dokonce i ze strany samotného Intelu. A výsledek? Víme všichni. Čímž neříkám, že tu x86 bude až do soudného dne, ale pokud už někdo přijde s revolucí, tak to určitě nebude ze strany velkohubého startupu s dobrým PR. Tohle chování je totiž typická známka spíš pasti pro investory a nic víc z toho za pár let nezbude. Věřte mi, že ty skutečné změny přicházejí mnohem nenápadněji a ze stran, kde to skoro nikdo nečeká.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Richie, co brání Intelu nebo AMD, samozřejmě kromě případné lenosti nebo hlouposti, implementovat stejné úpravy - 6xALU, 2048-bit FPU, .. - do x86 ? Pokud se ukáže, že jejich nápad je dobrý, mají tak 1-2 roky náskok, než to Intel nebo AMD zkopíruje. Museli by mít extrémně schopné obchodníky, aby se vůbec vůbec dostali na trh se spotřební elektronikou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"co brání Intelu nebo AMD, samozřejmě kromě případné lenosti nebo hlouposti, implementovat stejné úpravy - 6xALU, 2048-bit FPU, .. - do x86 "

Příkon. Ony ty jednotky žerou jak kráva. 2048b FPU vám srazí frekvenci na kolena. Ono nic není zadarmo, pomineme-li bludy některých zdejších diskutérů... Máte-li omezený příkon, bude vám rozšiřování FPU jednotek na nekonečnou šířku zvyšovat výkon jen k nějaké asymptotě, u které skoro všechen proud procesoru spotřebuje extrémně široká FPU. Takže eliminujete režii z řídicí logiky, ale ta výkonová hranice je tam pořád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze jim brani rozum.

Totiz jestli jim vychazi, ze v aktualnim stavu jejich architektury je prumerne, udrzitelne IPC na jedno jadro napr 3.1, tak jim pridani 50%ALU a ohromne siroke FPU nijak nepomuze.

Dalsi vec je, ze by to mohlo zrat jako protrzene. Uz i tezke vyuziti AVX instrukci dokaze s CPUckem zamavat a vynutit si az throttling.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakych IPC? Treba AVX a dlouhych SIMD?
Nech se vysmat :-) pocitat napr. H.265 video na ARMu je z rise nafouknutych bublin.
K tomu proc se asi superpocitace stavi porad z tech blbych x64 CPU, asi jeste (ne)poznali Apple, CHA CHA :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mně to bude buď "trochu" upravený ARM, nebo to bude "hodně" upravený RISC-V. A nebo si udělají vlastní architekturu jako slovenský startup Tachyum a jejich procesory Prodigy ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co brání aby NUVIA nenavázala právě na tyto výsledky - licence je v této chvíli určitě levnější než vlastní vývoj. Proč začínat úplně od nuly ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, jasně, netuším kolik stojí licence... A v případě RISC-V, je to open source, nebo se pletu? Ale ano, mají zkušenosti s ARM, tak proč ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší vývojáři CPU se dají dohromady aby nakonec koupili už hotové Cortex jádro a oni mohli jenom houpat nohama? To nedává smysl. Naopak se dá očekávat, že udělají obdobu high-performance variantu Applího jádra a nabídnou licenci ostatním serverovým výrobcům jako Thunder a Fuji... možná Amazon, MS atd. Jestli to bude ARM nebo RISC-V je už celkem jedno.

Každopádně je zajímavé že jak Intel u GoldenCove, tak i tito pánové zmiňují u nových jader masivní nárůst výkonu/IPC. Asi přišli na něco zásadního co posune výkon skokově nahoru. Ostatně i Norrod z AMD teď potvrdil že Zen 3 je kompletně nová architektura a máme očekávat adekvátní nárůst výkonu z toho plynoucí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No a nebo je přejede auto. Tak se to dělalo dříve, když se nechtělo aby někdo talentovaný prudil v konkurenčním boji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi vadnej? Koho prosím tě přejelo auto? Zvlášť v améru, kde se pěšky nikde nechodí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nikdo v US nechodí pěšky? Tak si zajeď do NYC a budeš překvapen. Jinak třeba já kromě léta chodím/běhám do práce skoro denně. A to mám to přes 7 miles po White Rock Creek Trail.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, z parkoviště musí jít pěšky. Nepleť tady lidem hlavu, v ameru jsi bez auta totálně v háji. Možná až na vyjímky velkoměst, ale jinak jediné autobusy které tam jezdí jsou ty školní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepletu lidem hlavu, pouze poukazuji na hloupost kterou jsi vyplodil. Jsou místa kde se bez auta neobejdeš to je pravda, ale jsou třeba místa kde většina obyvatel auto ani nemá např. Manhattan (asi každý čtvrtý obyvatel). Třeba já si dokážu představit, že bych tady mohl existovat bez vlastního auta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pleteš lidem hlavu. USA je založené na osobní svobodě, sedneš do auta a jedeš na oběd pokaždé do jiné restauračky v okolí 20km. To je úplně jiný svět, kde nehrozí čekat na MHD nebo jíst humus ze závodní jídelny. Proboha vždyť tam sám máš auto, chováš se jako typickej amík, ujdeš 10 min do práce a cítíš se jako mistr světa a dáváš knížecí rady jak by ses obešel bez auta. A lidi co pracují na Manhattanu kteří mají plat nějakých 200 tis USD, což je cca 400 tis Kč/měsíc tak pro ně není problém jezdit taxíkem a nebo si půjčit auto z půjčovny. Kromě nejpřecpanějších center velkoměst se bez auta v USA neobejdeš. Jinak si lžeš do kapsy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že víš jaký mám životní styl přitom jsi mě nikdy nepotkal a ani nevíš co dělám. A opravdu tě mohu ujistit, že bych se bez vlastního auta dokázal obejít. A to není zrovna Dallas příliš vyhlášen pro svoji veřejnou dopravu (DART není žádná hitparáda).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dnesni doba jiz nastesti preje nekterym - v minulosti hure realizovatelnym - invencim. Nejedni si na svem uspechanem prukopnictvi vylamali zuby.. ale coz, i z popela neco vzejde :) Nechci napovidat vice nez je nutne, pac ti co vi, se to snazi protlacit do svych vyrobku - bez sdeleni podstaty veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, držím chlapům palce a jsem zvědavý co z toho vzejde.
Zen2 hodně pomohl nakopnout segmet CPU, ale každé další oživení nám může jen prospět!
Budou to mít těžké, ale kdyby se to povedlo, mohlo by to být hodně zajímavé.
Určitě je budu sledovat. Díky za zajímavou zprávu. (y)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.