Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Procesorový architekt Applu zakládá vlastní společnost

Gerard Williams III, který po léta působil jako procesorový a SoC architekt Apple, letos na jaře společnost opustil. Důvody ozřejmil nyní, zakládá s bývalými kolegy vlastní společnost…

V dubnu jsme vás informovali o jeho odchodu z Applu. Tehdejší situace byla poněkud paradoxní, neboť se zpráva rozšířila 1. dubna a řada redakcí jí tak měla za aprílový žertík. Tím ovšem nebyla (jak již tehdy napovídalo datum publikace u původního zdroje, 31. března). Nebyl však znám důvod, pro který měl Gerard Williams III Apple opustit. Objevovaly se nejrůznější spekulace od nástupu k Intelu přes Google až po zdravotní indispozici. Ani jedna se však netrefila. Celá událost má vazby na tým Applu. Ale postupně.

Gerard Williams III

Gerard Williams III (na snímku uprostřed) začal svoji kariéru v polovině 90. let tříměsíční stáží u Intelu, kde se tehdy vyvíjelo 66MHz a 100MHz Pentium. Následně se rok a půl rozhlížel v Texas Instruments a začátkem roku 1998 zakotvil u ARM, kde vydržel přes 12 let (vedl např. vývoj Cortex-A8 (Tiger): ARMv7). V únoru 2010 začal pracovat u Applu, kde se podílel na (prakticky všech tehdejších) ARM procesorech společnosti. Počínaje Cyclone / A7 vývoj vedl a zodpovědnost měl i za všechny následující procesorové architektury. Poté, co Apple opustil Manu Gulati (byl architektem SoC), se pod Williamsovu kompetenci (k dosavadní procesorové části) přesunul vývoj a realizace celých SoC, z nichž poslední byl patrně A12.

Manu Gulati

Zmíněný Manu Gulati (na snímku vpravo) sbíral první zkušenosti ve firmách 8x8 a Integrated Information Technology, ale první dlouhodobější umístění měl v AMD, kde působil v letech 1995 až 2000 na pozici inženýra. Poté odešel do Broadcomu, kde pět a půl roku působil jako vedoucí inženýr a následně, do léta 2008, jako starší vedoucí inženýr. Hned poté započala jeho téměř osmiletá dráha u Applu (SoC architekt), odkud ho v roce 2017 přetáhl Google (vedoucí SoC architekt), u něhož setrval do letošního jara.

John Bruno

Oba tito pánové se z Applu (a nejspíš nejen z něj) znali ještě s třetí osobou, která může být některým čtenářům rovněž známá: John Bruno (na snímku vlevo). Jeho éra začíná v roce 1996 v ATi, kde měl na starost nejprve implementaci multimediálních obvodů pro mobilní grafické čipy, od roku 1999 vedl skupinu inženýrů, která se zabývala ASIC implementací návrhů grafických čipů a po roce 2003 tyto práce řídil z pozice staršího vedoucího. V roce 2008 dostal jako na starost vývoj APU Trinity a koncem roku 2011, tedy ještě před vydáním svého díla, byl za čistek Roryho Reada propuštěn. Na diskuzních fórech se tehdy vedly debaty, jak významná byla Brunova pozice ve vztahu Trinity a zda nakonec propuštěn byl nebo nebyl. Jak se ukázalo po mnoha zprávách (patrně pochybného původu), byl ve skutečnosti systémovým architektem APU Trinity a koncem roku 2011 skutečně AMD opustil. Po půlroční pauze nastoupil u Applu jako systémový architekt, kde pracoval až do konce roku 2017, tedy zároveň s Gulatim a Williamsem. Podobně jako Gulati následně přešel do Googlu, kde setrval do letošního jara, tedy asi rok a čtvrt.

Nyní tito tři pánové zveřejnili, že zakládají (respektive formálně již v březnu založili) společnost Nuvia, která se bude zabývat vývojem procesorů. Nuvia má v současnosti 50 zaměstnanců a podařilo se jí získat investici ve výši $53 milionů, která má umožnit mimo jiné rozšíření týmu na 60-100 pracovníků do konce letošního roku. Cílem bude vývoj výkonných a energeticky efektivních procesorů pro datacentra. Věří, že budou schopni přijít s revolučním návrhem, který nelineárně zvýší výkon serverových procesorů.

Prozatím nehovořili ani o architektuře, ani o konkrétnější výkonnostní pozici, ani o časovém termínu, ve kterém by rádi svůj nápad zmaterializovali a dostali na trh. Od zahájení návrhu procesoru na zelené louce až po dostupnost na trhu u zavedených a fungujících firem uplyne obvykle 3-5 roků, podle složitosti návrhu. Hmatatelný produkt na trhu tedy v případě, že všechno vyjde, můžeme čekat nejdříve v roce 2022, spíše 2023-2024 a pokud by mladou firmu potkal nějaký problém, tak klidně i později.

Diskuse ke článku Procesorový architekt Applu zakládá vlastní společnost

Středa, 27 Listopad 2019 - 06:51 | Anonym | No, držím chlapům palce a jsem zvědavý co z toho...
Čtvrtek, 21 Listopad 2019 - 15:50 | Mali | Rekl bych, ze jim brani rozum. Totiz jestli jim...
Středa, 20 Listopad 2019 - 18:01 | Gath G | "co brání Intelu nebo AMD, samozřejmě kromě...
Středa, 20 Listopad 2019 - 10:43 | Tom | - to jsou jen mzdové náklady maximálně na pár...
Středa, 20 Listopad 2019 - 09:37 | Jon Snih | Kdyby $53M stačilo na 4-5letý vývoj výkonné...
Středa, 20 Listopad 2019 - 08:06 | Jack FX | Richie, co brání Intelu nebo AMD, samozřejmě...
Úterý, 19 Listopad 2019 - 22:43 | Vláďa2 | Nechci vám brát vaše nadšení. Ale za poslední...
Úterý, 19 Listopad 2019 - 22:27 | J D | Zajímavé je, že víš jaký mám životní styl přitom...
Úterý, 19 Listopad 2019 - 21:25 | Gath G | Já se tady většinou s nikým nehádám, to vy jste...
Úterý, 19 Listopad 2019 - 21:21 | 6xALU Apple A13 | Pleteš lidem hlavu. USA je založené na osobní...

Zobrazit diskusi