Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ohrozí prodej továrny na čipy výrobu Foveonu?

V současné době dochází k rozpadům několika jihokorejských průmyslových konglomerátů, mezi nimi i skupiny Dongbu, jejíž továrna, která vyrábí fotosnímače Foveon, směřuje do prodeje…

Nebude na škodu, pokud si předem uděláme pořádek ve vzájemných vztazích mezi jednotlivými firmami. Společnost Foveon, která byla založena v roce 1997 skupinou nadšenců (Carver Mead, Richard Lyon, Richard B. Merrill, Richard Turner a několik dalších) nikdy neměla vlastní výrobní kapacity. Šlo o malou firmu, jejímž cílem byl technologický vývoj „třívrstvého“ / plnobarevného snímače. Výrobu snímačů nechal Foveon na americké společnosti National Semiconductor (dnes již neexistuje, od roku 2011 je součástí Texas Instruments).

Americký National Semiconductor, první výrobce Foveonu, fungoval od roku 1959 do roku 2011

Takto systém fungoval až do roku 2006, kdy Foveon začal pociťovat akutní nedostatek financí. Problém způsobila orientace na vývoj snímačů pro segment mobilních telefonů, který se Foveon pokusil (s téměř nulovým úspěchem) dobýt. Společnost se pokusila najít jiného výrobce, který by byl na základě určitých finančních vazeb schopný snímače vyrábět. Tímto partnerem se stala Dongbu HiTek z Dongbu Group, které se Foveon de facto zadlužil. V té době Foveon používal starší 3,3- / 9MPix snímače pocházející z National a nové 4,6 / 14MPix snímače z Dongbu (které používala Sigma v zrcadlovce SD14). Další ztráta přišla s požárem skladišť, ve kterých odpočívaly 3,3- / 9MPix snímače.

Situace vyvrcholila v roce 2008, kdy bylo dosaženo kritického stavu. Foveonu definitivně došly peníze, Sigma měla ohrožené dodávky snímačů pro další generaci produktů (zrcadlovka SD15 a první kompakty řady DP) a  rozhodla se do situace vstoupit - tehdy Foveon odkoupila, finanční vztahy s Dongbu vyřešila a jelo se dál. Další díl skládačky, o kterém je dobré vědět, byl nástup snímačů dnes nesoucích logo Merrill, tedy 15- / 45MPix snímačů Foveon.

Foveon X3 řady Merrill (15 / 45 MPix)

Výtěžnost jejich výroby byla zpočátku velmi nízká (možná až zoufalá) a část informací, která se dostala na veřejnost, nastiňovala, že existuje dvojí problém. První je ten, že výroba Foveonu vyžaduje speciální technologický postup či výbavu, kterou měla k dispozici zřejmě jen Dongbu. Druhý zase, že vysoký nárůst rozlišení snímače vyžadoval velmi pokročilou úroveň výrobního procesu, která byla za hranicemi specifikací toho, čím Dongbu disponovala. Nakonec se ale situace zlepšila a Sigma mohla po zrcadlovce SD1 postavit na snímači Merrill i tradiční řadu „kompaktů“.

Proč tohle všechno rozebírám? Aby bylo jasné, že CEO Sigmy nemůže v případě zavření Dongbu vzít telefon, vytočit TSMC, GlobalFoundries nebo Samsung a objednat na příští půlrok výrobu Foveonu u kteréhokoli z křemíkových pekařů, který nabídne dobrou cenu. Speciální produkt vyžaduje speciální technologii, kterou tito výrobci nemají (minimálně ji nemají instalovanou, protože nevyrábějí a pravděpodobně nikdy nevyráběli produkt, pro který by byla potřeba).

Foveon X3 Quattro je třetí generací Foveonu, která vzešla z linek jihokorejské továrny Dongbu HiTek

V současnosti společnost chystá produkty postavené na další generaci, Foveonu X3 Quattro, jehož výrobu zajišťuje opět Dongbu.

„Ve srovnání s předchozím designem přináší [X3 Quattro] 30% nárůst rozlišení bez potřeby zvětšení čipu. Jsme velmi hrdí na to, že jsme jedinou továrnou schopnou zpracování a výroby specializovaných snímačů Foveon používajících architekturu vrstvení pixelů“ - Jae Song, Dongbu HiTek

Průmyslový konglomerát však ohlásil oficiální restrukturalizaci, během níž plánuje odprodat řadu svých částí právě včetně továrny Dongbu HiTek, na jejíchž linkách Foveon X3 Quattro vzniká. Bezprostřední zastavení výroby sice nehrozí, Dongbu potvrdila, že poběží dál (údajně začala již před 9 měsíci, takže by Sigma mohla mít i rozumné skladové zásoby na překlenutí případné krize), ale k čemu dojde v dlouhodobém scénáři, zatím není jasné.

Není ani rozhodnuto, u koho (a hlavně jak) továrna na výrobu čipů skončí. Zájem zatím projevila trojice GlobalFoundries, Bosch a LG. Ani v jednom z případů nejde o společnost, která by Sigmě byť jen okrajově konkurovala a mohla mít přímý zájem na zastavení výroby Foveonu - nicméně stejně tak není zřejmé, zda by nový majitel měl zájem továrnu provozovat v obdobných kolejích, v jakých běží teď, nebo by její kapacitu raději použil pro realizaci zcela jiného typu produktů (např. LG může mít zájem na výrobě čipů pro vlastní potřebu).

Když před pěti lety Sigma zachránila Foveon jako technologii, zdálo se, že je vyhráno a bude schopna dál nerušeně vylepšovat tuto alternativní architekturu obrazového snímače. Osud ale Foveonu zrovna nepřeje a přichází s dalšími událostmi, které mohou situaci opět zkomplikovat.

Diskuse ke článku Ohrozí prodej továrny na čipy výrobu Foveonu?

Pondělí, 31 Březen 2014 - 10:36 | no-X | Najdi si datum vydání a recenze skel kompletní...
Pátek, 28 Březen 2014 - 19:02 | Pety | Překrucuješ. Jasně jsem psal, že to na ISO 100...
Pátek, 28 Březen 2014 - 13:55 | no-X | Nevím, kde bereš ty ceny, ale 28 tisíc nestál...
Pátek, 28 Březen 2014 - 11:36 | Pety | Inu, ty drahé Leicy prodává Leica - a tím je to...
Pátek, 28 Březen 2014 - 10:06 | no-X | Ten skvělý obraz jen na ISO 100 je tak trochu...
Pátek, 28 Březen 2014 - 09:00 | Pety | Osud Foveonu nepřeje... Hmmm... A není to spíš...
Čtvrtek, 27 Březen 2014 - 22:57 | aa bb | Neda mi to a aj ked to bude OT musim. Nedate na...

Zobrazit diskusi