Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ohrozí prodej továrny na čipy výrobu Foveonu?

Neda mi to a aj ked to bude OT musim. Nedate na diit clanok o Oculuse a odkupeni FB ? Aktualne je to celkom top novinka a je to z oblasti IT,HW. Vidim ze uz to bolo na CDR, ale predsa...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Osud Foveonu nepřeje... Hmmm... A není to spíš ekonomika, která Foveonu nepřeje? Okrajové foťáky se skvělým obrazem na ISO 100, ale jinak s ničím, čím by zaujaly, s přemrštěně vysokou cenou - v době, kdy devětadevadesáti procentům fotografujících (úmyslně nepíšu fotografů) stačí mobil?

Ono totiž vůbec nerozhoduje, jak je foťák (nebo čip v něm) dobrý - ale jak se prodá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten skvělý obraz jen na ISO 100 je tak trochu pohádka z doby uvedení SD14, kdy fotky na ISO 200 převedené firemním softwarem překrýval silný zelený šum. I když to bylo záhy opravené, do recenzí se to dostalo a co je psáno, to je dáno ;-). Nevím, no... mně třeba tohle nepřipadá jako nepřijatelné, byť na nižší ISO a se stativem by to jistě bylo lepší: http://abload.de/img/sdim0440hr63kvs.jpg

Stejně tak přemrštěná cena. Kde? Přemrštěnou cenu měla SD1, kdy si tehdejší CEO krátce před smrtí bezdůvodně postavil hlavu a oproti své celoživotní strategii nastavil nesmyslnou cenu. Ceny ostatních produktů se nikdy nevymykaly konkurenci a často byly až nelogicky levné. Na trhu je dlouhá řada aparátů s vyšší cenou a horšími výstupy. Pokud se člověk podívá na výstupy některých těl od Leicy, jejichž cena je zcela někde jinde, pak ve srovnání s tím můžeme i osobité barvy Foveonu nazývat tabulkově přesnými :-) Přesto má Leica úspěch a prodává skvěle vše, na co naplácne své logo. Rozhodně to není o ISO a o ceně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Inu, ty drahé Leicy prodává Leica - a tím je to dáno. Tohle prodává Sigma, tedy až dosud výrobce podprůměrných objektivů a nezajímavých foťáků. Než se taková firma stane Značkou, to trvá léta, někdy i desítky let _úspěšné_ výroby a prodeje.
Předražené - 25 až 28 tisíc za kompakt, který umí dobře jen jednu věc, to je ti málo? Polovina by se dala skousnout, třetina by byla snad tak akorát. Pokud ti ta cena připadá přijatelná, kup a foť. Ale netvrď mi, že bude přijatelná pro většinu fotografujících. Nebude.
A bídné výkony Foveonů na ISO nad 400 nejsou žádná pohádka. Proč si myslíš, že Sigma přišla s novou konstrukcí čipu? Aby postrčila možnost použít citlivost vyšší aspoň o 1 EV.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kde bereš ty ceny, ale 28 tisíc nestál žádný kompakt Sigmy ani jako novinka. DP-M začínaly na 24 tisících a aktuálně stojí asi 12, což je směšná cena s ohledem na to, že za podobné částky nabízí konkurence samostatné objektivy podobných či horších kvalit. Nemluvě o tom, že ani za těch 24 tisíc nelze vytvořit ze samostatných částí (tedy tělo a objektiv) kombo, které by nabízelo stejné rozlišení a dynamický rozsah.

Argument, respektive co je "přijatelná cena pro většinu fotografujících", nějak nechápu. Budeme-li mluvit skutečně o většině(!) fotografujících, pak přijatelná cena odpovídá částce, o kterou byl jejich mobil dražší než tentýž model bez integrovaného foťáku (což je aktuálně zhruba nula, protože většina mobilů už se ve verzi bez foťáku dnes nevyrábí). Tohle hovoří o většině fotografujících - jinými slovy pro tuto skupinu je i 5000 za průměrný kompakt nepřijatelná částka, protože víc než mobil nepotřebují. Pokud se máme o nějakém produktu bavit věcně, je třeba hodnotit, zda existuje alternativa, která po stránce kvality výstupu daný produkt překoná a zároveň je levnější.

Mno vidíš, nejprve jsi mluvil o bídných výstupech nad ISO100, teď o bídných výstupech nad ISO400. Nakonec se k realitě snad i dopracujeme :-). Trochu se opakuju, ale pokud se podíváš do libovolné webové galerie, která umožňuje třídit fotky podle dat v exifech, zjistíš, že přes 90 % fotek vzniká na ISO50-ISO400. Pokud kdokoli (od zkušeného amatéra až po profesionála) řeší noční fotografii, pak stejně používá stativ v kombinaci s nativní ISO úrovní snímače, protože bez ohledu na to, jestli by při ISO6400 byl šum o trochu vyšší nebo o hodně vyšší, by zkrátka byl vyšší, což je nežádoucí.

Co se tvých slov o objektivech týká, pak nevím, jestli je to nadsázka, nebo jsi zaspal posledních 15 let. Totiž každé pevné sklo, které Sigma za posledních 15 let vydala, vycházelo v recenzích buďto jako unikátní produkt, ke kterému v okamžiku vydání není přímá konkurence (např. původní 30/1.4), nebo jako produkt, který je srovnatelný s konkurenční špičkou (Canon, Nikon) či lepší. Docela by mě zajímalo, jestli bys dokázal doložit jakýchkoli 5 recenzí z doby vydání testovaného objektivu, které končí verdiktem „podprůměrný“.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Překrucuješ. Jasně jsem psal, že to na ISO 100 fotí výborně.

15 let? Dobrá skla lezou ze Sigmy asi tak 3 roky, spíš míň. Dost málo na změnu image.

Ceny: http://www.megapixel.cz/digitalni-kompakty?b%5B17%5D=sigma

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najdi si datum vydání a recenze skel kompletní řady Macro, recenze původní 50/1.4, 85/1.4, původní 10-20 mm a další.

Mluvíme snad o cenách Sigmy, ne o cenách jednoho předraženého e-shopu. Aktuální ceny DP-Merrill jsou kolem 12 tisíc:
http://setop.sk/cs/5-Digitalni-fotoaparaty#/výrobce-sigma

Původní ~24 tisíc. Megapixel má podle vyhledávačů nejvyšší ceny v ČR, které jsou o mnoho tisíc nadsazení...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.