Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nízký zájem o notebooky trvá, přední výrobci evidují 20% propad

Re: Důvodem má být (krom poklesu zájmu) i přechod na výrobu nových modelů a v některých případech nadbytečné skladové zásoby.

Tie nadbytočné skladové zásoby sú určite 1366x768 displeje. Nové modely budú mať určite viac preto prechod tak dlho trvá :-P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Telefón full HD a notebook 1366x768

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a diky win8 je nezajem ..az bude schopny win a ne kopie androidu potom to budou lide kupovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste nebyl schopen jen hloupých keců, tak byste věděl, že u Applu došlo k naprosto stejnému poklesu prodeje stolních počítačů a notebooků ve prospěch tabletů. Asi za to taky můžou Windows 8 ... nebo OS X, kopie Androidu, že jo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě tablety jsou jen chvilkovej boom než každej kdo ho chce ho bude mít. Pak nebude mít důvod kupovat další (jako to bylo s netbookama, jako to je s čtečkama).

Nebo by firmy mohly začít tlačit na vlády aby snížily daně, aby lidi měli na utrácení za blbosti :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a ted je otazka, jak dlouho to bude trvat nez dojde k saturaci. osobne si myslim, ze tablety na tom budou o dost lip nez jaky byl prubeh u netbooku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží co považujete za chvilkový boom, k nasycenosti trhu je ještě pěkně daleko, tablet je totiž podobný případ jako porovnání telefonu na pevné lince a mobilního telefonu. Pevná linka byla také jedna na domácnost, mobil má dnes každý. Tablet totiž na rozdíl od počítače má obrovskou výhodu u non IT veřejnosti, u lidí kteří jsou technicky/ technologicky nemotorní, on je pro ně jednodušší, osobnější ale především mobilnější. Tablety určitě nezruší počítače, je to jiná kategorie, ale urychlili jejich penetraci a budou žít svým životem. Určitě se nejedná o chvilkovou módní záležitost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"jako to bylo s netbookama, jako to je s čtečkama".... jako je to s PC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Applu prostě došli blbci, ochotní kupovat předražený plast a jelikož velkého demagoga schopného přesvědčit ovce žerou červy má to apple spočítané to je celé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Který současný jablečný výrobek je plastový?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nespletl sis prezdivku? sedela by spis kkt .......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ccc, tak mi dej echo, který tablet od Samsungu po tříletém provozování bude mít výdrž při používání na internet, nebo čtení knížek 10 hodin na baterku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OSX jako kopie Androidu? IMHO myslel tu jednoprocentní "většinu" pro profíky s nativně nenativním Wine a vestavěným "stopro" kompatibilním Oppice ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to mas dobre ale u tabletu nevydim zadne vyuziti je jen pro nactilete a tebe

predrazene plastove jabka me nezajimaji a win 8 je kopie androidu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v clanku nic ... uz jsem se bal, ze se nenajde pitomec, ktery by jednoduchy ekonomicky termin (nasyceni trhu), svedl na W8:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude také tím, že lidé pochopili ,že notebook není spotřebák a ani jablečný telefon , který musím měnit po půl roce, abych nevypadal jako zaostalec.
Já jsem dříve také notebook měnil po roce, protože jsem potřeboval výkon a každý rok ve vývoji byl znát. Nyní mám už nějaký pátek LENOVO řady W510 s I7 procesorem a poté co jsem rozšířil RAM na 8G a místo HD dal SSD nevidím nic co by mi přinesla koupě nového NB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to jsi jeste extremne narocny uzivatel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

netbook mam dodnes jen jsem HDD vymenil v nem za SSD a rozsiril ram a dal vetsi baterii a jsem spokojen za ty 4 roky co ho mam slape jak hodinky vic nemusim

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že ty hodinky zrovna Breitlingy nebudou, co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A bude hur. Notebooku vypadaj hezky, moderni designy, materialy, tam si vybere kazdy...
A pak se podivam na konfiguraci a chce se mi brecet. 2gb ram, 1366x768 displej a 15tis.

O dva metry dal vidim vystaveny regal tabletu, ktery za tuhle cenu nabizej mnohem lakavejsi hw. Nizkou spotrebu (oproti notebooku), luxusni displej a kdyz chci, tak i tu klavesnici k tomu mam.

A to tu mame jeste windows 8 vs android (ios pripadne). Skoro se to bojim rict, ale pomalu uz pracovat zvladnu na androidu stejne jako na win. A hlavne, jednou koupenou aplikaci mam na vsech zarizenich a upgrady zdarma. To se taky pocita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímaly by mě čísla vzniklá součtem

počet prodaných stolních PC za rok
+
počet prodaných přenosných PC (notebooky, netbooky, ...) za rok
+
počet prodaných tabletů (a čteček) za rok
+
možná i počet prodaných smartphonů, phabletů, ...

za poslední dekádu. Ono je dost dobře možné, že se to jen přelévá mezi jednotlivými typy a celkový počet prodaných zařízení /rok je stejný nebo IMO roste. Jen se prodávají levnější zařízení a tím pádem na nich nejsou takové marže. Také by se ukázalo, zda za propadem není nasycenost výkonem (= není třeba kupovat novější, protože už i starý je dostatečně rychlý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady to dávají kvartálně a poměrně slušně rozdělené http://www.reselleronline.cz/gartner-prodej-pc-ve-2.-ctvrtleti-2012-v-cr... ale je to jenom 2012 :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bodej by neevidovali propad, když v poslední době šíleně klesly ceny (kvůli netbookům?), a za 13K se dá sehnat zařízení, které každému stačí, a komu nestačí, to je hráč, který kouká 20+. Tyhle levný notebooky už maj dneska všichni, a jednak nepřišlo nic nového (třeba běžný 15" s FHD displejem za rozumný peníz), a jednak výkonu už to má dost. A kurvítkám teprve tikají hodiny, končí první záruky. Masové chcípání teprve přijde, a pak si lidi asi koupí zlevňující tablety, které už mají pomalu stejný výkon. A nebo smartfouny, ty už maj dneska i pětileté děti..

Nicméně bavíte-li se o nasycenosti trhu, tak mobil má dneska každý. Počítač nebo notebook má dneska každý. Tak komu to chcete ještě co cpát? Nikdo nemá důvod upgradovat grafiku, když ta nová není alespoň 10x výkonnější, a přesto stojí majlant. Nové hry taky sotjí za prd, filmy jsou taky o ničem. Naopak facebook v mobilu, to je teprv terno, ale ukažte mi dneska někoho, kdo to chce a ještě nemá. Teenageři i malé děti ano, mají to všichni až po dědečky. Trh je nasycen, a nahrazují se jen přístroje, které se rozkřápnou o podlahu, případně maminky kterým je to jedno mění se smlouvou archaickou Nokii za levný smartphone za 1500; a vysocí manageři, ti si jedou v jabkách, nebo podobně drahých top-end phonech s FHD. Těch je ale stejně mnoho, jako majitelů dvoučipových karet, na nich se obrat neudělá.

Navíc notebooky za 13K, kdo by to chtěl, jeden hnusnější a shitóznější než druhý.. Začíná se z nich stávat spotřebí zboží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to neprodávali s Windows 8, který jsou retardovaný, nemají start a vůbec jsou nepoužitelný oproti sedmičkám, tak by to taky šlo líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bodejt by ne, kdyz nic noveho nenabizi.
1. Co treba IPS displeje v bezne cenove hladine? S normalnim rozlisenim, ktere odpovida dnesnimu softwaru psanemu na vysku?
2. Nabizi uz nekdo v notebooku ctecku karet v USB3 provedeni, aby sla poradne pouzivat?
3. Proc maji 15,6" stroje pouhe 3 kusy USB?
4. Take 7200 otackove disky jsou stale vice nahrazovany 5400, to ma byt pokrok? Dnes bych spis cekal prunik pouzitelneho SSD (alespon 120GB, ne 16GB cache) a k nemu datovy disk, ten muze byt klide 5400 otackovy.
5. Nektere stroje maji jediny 3,5 jack, to musim mit na vsechno redukci?
6. Stale casteji v recenzich ctu, tenky notebook=pistici vetrak. Proc stale nemuze serfovani na internetu fungovat s pasivnim chlazenim?
7. Sjednoceni nabijecek se dockame kdy? Nebavi me kupovat pokazde nove.

Mam 3 roky stary notebook, ale proboha preci si nebudu jen tak kupovat horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepovedená reakce na mě je omylem nebo z neznalosti?
1) A nechtěl bys třeba taky karbonové šasi jako standard v té běžné cenové hladině? Neblbni. Kvalita a špičková technologie JE drahá, a drahé se neprodává masově, takže to nemůžeš čekat všude. Kor když se ještě stále ždímá maximum penízek z levných spotřebních TN.
2) cože? v notebooku nebo k notebooku?
3) protože to stačí, stejně jako výkon podobných notebooků, drtivé většině? Notebook se 40ti USB nepůjde na dračku o nic víc, než teď jdou USB huby. Imho "on the go" potřebuješ víc jak 3 USB? Doma na stole ti hub musí stačit. A vidiš to, moje patnáctka má 4 USB a stačí mi 2-3 :-)
4) protože šetří energii, protože lidem stačí, jsou tišší? Ty lepší notebooky (nejsou úplně levné) už mSata mají. Ale tady i souhlasím, více.. U těch zmíněných shitů za 13K ho ale nečekám/nečekej. A umístit tam rovnou SSD, chápeš, to je drahé. Ony tam jsou, ale nestojí to 13K. A ty drahé holt na dračku nejdou. A vyměňovat celý notebook za stejný s tím, že může mít SSD, na to se ti taky lidi vyprdnou..
5) ty používáš na zvuk redukce/rozdvojky? No fuj! Pokud myslíš prostorový zvuk, ony nemají ani čip toho schopný, ale tady vesměs souhlasím, i lépe vybavené herní notebooky, jak to moje, tak vše krom GX od MSI má jen stereo výstup, i když mají šestikanálový čip. Pokud ale mluvíš o "dvojitém stereo výstupu", tak s tím asi neuspěješ nikde.
6) protože chladný notebook moc vydrží, nerozbije se hned po záruce a tudíž se neprodá nový. Navíc se utratí více za ty gramy hliníku. Systémy řízení otáček ventilátoru serou i mě, že neumí jet třeba pasivně, ale zase, drahé stroje to mají dobré, a u levných se na to sere odůvodněně :-) Pištící větrák ale nevím, co konkrétně si mám představit..
7) nikdy, protože tím se výrobci připraví o konkurenční výhodu, a navíc dají prostor zejména třetím stranám, a pak se můžou na výrobu adaptérů úplně vyprdnout. A adaptéry jsou dobrý byznys - jsou levné, musí být u každého notebooku, uděláš jich pět různých výkonů a pak je 10 let nemusíš vůbec vyvíjet, a vyrábíš je za pakatel. Každý chce vyrábět podobná zařízení! Já vím, že je dělá pár firem, ale z prodejů tečou drobné penízky i prodejci notebooku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ta spickova technologie by znamenala priplatek kolik, 1000 Kc? Kdyz muze mit IPS tablet za 3000 Kc, proc e notebook za 15 000.
2. V notebooku, integrovana.
3. Za optimalni povazuji 4 ks pro 15,6. Jenom 3 mi skutecne nestaci. Ale nezlobil bych se ani za vic. Tahat hub nehodlam, nekupuju si notebook abych k nemu musel mit milion kramu.
4. Taky jsou nechutne pomale. mSATA SSD jdou o dost drazsi nez SATA.
5. Potrebuju mikrofon na Skype, ten integrovany je takovy vselijaky.
6. Presne, jenze je nevidim duvod kupovat zbytecne zmetky. Pistici vetrak je snad v kazde recenzi hodne tenkeho notebooku. Sam zadny takovy nemam, ale todle me odrazuje neco takoveho kupovat.
7. Tak je musi nekdo donutit. Kdyz muze mit vetsina mobilu microUSB, proc by neco podobneho nemohlo byt i u notebooku?

Chapu ze se vyrobcum nechce, ale pak at se nedivi, ze nejsou prodeje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2) jak tedy myslíš to USB 3.0? Upřímně čtečky vůbec nepoužívám, takže v tomhle ohledu nechápu.
3) naopak si kupuješ notebook k tomu, abys vše, co nepotřebuješ často, případně tahat s sebou, mohl dát stranou, a mít připojovací, aby samotný notebook, tedy ta nejčastěji používaná věc, byla nejlehčí a nejmenší. Proto je adaptér externí, proto fandím externím mechanikám (když už nějakým). Dokoupit si usb hub domu a do práce na stůl za stovku mi přijde rozdýchatelné. Ale ani zvýšení počtu USB nedonutí uživatele k výměně toho jeho křápu za nový křáp. Nehledě na to, že u 15" je hlavně díky mechanice a chlazení celkem problém tam ty konektory nasoukat.
A možná je to jen vyčůraná taktika výrobců ve stylu Chceš 4-5 USB? Máme, máme, hele tady za 25 tisíc tohle, má to i dedikovanou grafiku, a tak dále... Možná je to u notebooků do 15K naschvál, já nevím.
4) ano, jsou pomalé, něco za něco. mSata jsou hlavně malé, a umožňují v normálně vypadajícím 15" booku SSD + pomalé HDD, což je ideální varianta. Ale opět nemůžeš od strojku za 13K čekat, že bude připraven na tuning takového kalibru. Opět, možná je to záměr, nutit lidi pro dražší booky.
5) jo ty myslíš vstup na mikrofon. Tak to souhlasím.. Ale to mají i ty levnější, případně už začínají frčet i kombinované konektory pro headsety.
6) já tomu možná jen neřikám "pištící" ale jestli jsi četl mou recenzi Samsungu... No trochu si fouká, což je dáno přehnaným Ci7 v tak tenoučkém těle. Ale když to tak vemeš, už ty weby nejsou jako dřív, a zejména Facebook prostě není možné zvládnout ani s Core i7 v úsporném režimu, bude ti to škubat. Pokud to procesor umožní, je vytaktován na větší frekvence, a dostane se mimo pasivně chladitelnou spotřebu. Levné notebooky mají zase ošizené chlazení pro svoje Pentia B, takže stejný. Opět zase záměr, ale já to těm levnejm sráčům za 13K nezazlívám - nebýt všech těch ústupků, tak by se na 13K nikdy nedostaly (ale to by možná bylo dobře).
7) standardizace adaptérů nezvýší prodeje. Kdo notebook potřebuje/nemá/rozbil, koupí si nový, a tak či onak k němu adaptér dostane. Nehledě na to, že uživatel=blbec, a kabely musí být blbuvzdorné. To by pak každá výkonová úroveň adaptéru, respektive jiné napětí a jiný proud, musely mít jiný konektor, aby si tam uživatel prostě nepustil o 8 Voltů víc. I když by to asi naopak bylo fajne kurvítko bez rizika ztráty kytičky.... Ale zaplať Pánbů za ty blbuvzdorný konektory, že do USB nic jinýho nenarveš, atd. A jestli bude 8 konektorů, výrobcově kopatibilních, nebo teď těch 16, prašť jako uhoď.
1) až teď skočím k jedničce. Asi je to promyšlené, jak už jsem psal. Chceš IPS? Chceš 4 USB? Chceš hliník? Chceš dobrý chladič? Tak tady máš, 30K+... Je to asi jediný způsob, jak ty dražší notebooky vůbec prodat, protože na krámu za 13K nic moc nezarobí. A dát tam do toho všecko s adekvátním cenovým nárůstem, to už se ty dražší stroje nebudou prodávat vůbec. Žejo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2. Proste aby ta ctecka karet, co je v integrovana notebooku byla USB 3.0, to znamena RYCHLA. Tech 100 Kc narustu ceny snesu.
3. Muj soucasny notebook je 15,4 a ma 4 ks USB. Cili nacpat tam jdou. A proc bych si mel kupovat horsi? Dat penize za horsi vec? Kdysi jsem k IBM musel tahat USB hub, ctecku karet a Bluetooth adapter. neuveritelna otrava. Soucasny notebook ma vse integrovane a je stejne velky jako ten minuly.
4. Spise bych ocenil rozumny vyber notebooku s 7200 disky (moc jich neni, rozdil v cene disku je pritom maly) nebo kombinaci pouzitelne velkeho mSATA a 5400 HDD. Nechapu ceho chteji vyrobci dosahnout 24GB SSD a 7200 HDD - na SSD se OS nevejde a 7200 disk vic zere a je hlucny. Takze bud 7200 disk nebo 120GB SSD a 5400 disk, zbytek podle me postrada smysl.
6. V praxi jsem to nezazil, ale je to snad v kazde recenzi tenkeho notebooku. Navic mi prijde, ze i stare IBM za 20 000 melo lepsi chlazeni nez dnesni stroje ve stejne cene.
7. Ja si kupuju notebook aby mi slouzil, ne proto, aby mel nekdo prodeje. Klidne by to slo udelat blbuvzdorne jako USB.
1. Klidne si priplatim za to co chci, ale ne za to co nechci. Nebudu kupovat na doma stroj za 80 000, protoze vyrobce nizsi rady sidi a neumoznuje vlastni konfiguraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomel jsem na 5. Mam perfektni maly mikrofon na skypovani, tak ho chci pouzivat. Tech headsetu s kombinovanym konektorem jsem zatim moc nevidel. Nehlede na to, ze bezny headset s 2 ks jacky si neni problem pujcit od kdekoho, tuhle novinku nema skoro nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2) jo tak. To nevím, nemohu posoudit. Ale opět. Chceš "to nejlepší"? Tak zaplať!
3) ano, vejdou se různé věci, ale nacpat je tam vyžaduje vývoj (nebo dnes už jen opisovat), a ten musí někdo zaplatit! 3 kusy USB mi přijdou dostatečné pro běžného uživatele, pro kterého ty notebooky jsou.
4) s cache naopak chtějí dosáhnout nejlepšího průměru. Vyhneš se totiž hromadám souborů na SSD, které používáš minimálně, ale jsou součástí programu, který jsi tam nainstalova. Cache zrychlí "24 GB nejpoužívanějších dat", obecně zrychlí všechny instalované aplikace, a to je výhoda. Ale nezrychlí je tolik, takže pokud si chceš určit, co bude rychlé, a co ne, potřebuješ samostatnou volbu. Já také souhlasím (a mám) 128+1 TB...
5) tyhle headsety jsou běžné u mobilů/smarphonů, spíš v noteboocích ty konektory jdou pomalu, ale budou, je to "nový nápad" je tam dát.
6) to ti bohužel přijde správně, dneska je všechno ošizené. Nojo, máme CADy, můžeme přesně spočítat, kolik gramů musí vážit, kolik žeber musí mít, aby uchladil tohle na tolik stupňů. Důvod proč staré motory jezdí stále, a dají se klidně oturbit a přežijí to, a ty nové praskají. Taky je na nich 2x tolik železa, jejich konstrukce je "silně redundantní". Tak je to buhžel se vším.
7) zákonitost prodeje je složitá. Všichni dneska vyrábí proto, aby prodávali, a běda jak prodeje měsíčně nerostou! Jenže někdy už není komu prodávat, jako třeba teď, a když je moc výrobců na trhu, nutně musí buď všichni utřít, nebo někteří zkrachovat. Moc firem dělá auta, moc firem dělá počítače, moc firem dělá oblečení... Jenže z toho obviňuj kapitalismus, né výrobce samotné.
1) nicméně chceš li to nejlepší, tak taky nejlíp zaplať. Možná že chceš jen ten IPS, a klidně Atoma, ale výrobce ti s tim chce prodat i dalších pár věcí, a už jen záleží, jak moc IPS chceš. Kdo by taky pak lačnil po IPS a dával za ně desetitisíce, když by bylo standardem v notebooku za 13K? To se stane možná, až TN přestane většině "stačit", ale když můžou poslouchat hudbu ze sluchátek za 100 korun, koukat na 700MB filmy, jíst nejlevnější salám, jezdit v Dacii, tak jak by mohli být s dnešními levnými TN nespokojení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dopr... Já věděl že si to mám psát radši v poznámkáči...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2. To "nejlepsi" si klidne zaplatim. Ale nebudu kvuli tomu platit dalsi veci, co nechci.
3. Stare stroje to maji, cili ten vyvoj uz probehl, staci pouzit to co maji.
4. Spise bych to videl jako nalestenou bidu. Na tohle by to spis chtelo OS, co se do te cache vejde.
5. No zatim mi na to vsude doporucovali redukci, snad jde koupit neco kompletniho. Ale i tak to znamena vse stare vyhodit a nulovy prinos z toho.
6. No prave,v podstate se vyrabeji rovnou zmetky.
7. Rict v tomto state neco proti kapitalismu, tak ses automaticky bran jako komunista. Evidentne oboji stoji za prd.
8. Chces housku? Kup si celou pekarnu. Uzasne reseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 + 8) taky můžeš říct, že chceš auto bez žárovek, svíček, baterie, sedaček..že si koupíš svoje lepší zvlášť.
3) třeba na to má někdo z nich patent.. Nebo je to prostě zbytečné vzhledem k vílové skupině. Nikdo taky nechce vyrábět notebook pro 5 z 1000
4) i OS má soubory, které zrovna moc nepotřebuješ, a musíš vzít v potaz cenu za GB, tedy cenu za uložení dat, která nepoteřbuješ často, na SSD. To cache dělá, má to výhody i nevýhody.
6) a my je vesele kupujeme, protože nemáme na výběr. Kvalitní nikdo nechce zaplatit, takže se ani nedělají. Dovedeš si představit, kdyby Ferrari začalo ve své špičkové kvalitě produkovat nějaký rodinný kombík? Měl by špičkový komfortní podvozek, výkonný motor, prvotřídní kůžu, nejmodernější techniku a technologii, ale pod dva miliony by nešel. Málokdo dělá tak kvalitní a spolehlivá auta, jako Ferrari, ale málokdo si je chce koupit, proto dělají jen malé série aut pro ty nejbohatší, a výrobu "obyčejných" aut přenechávají ostatním. Po pravdě ani nevím, kdo je Ferrari mezi notebooky. Alienware tam sází výkonný hardware, ale že by měli šasi z titanu nebo karbonu... Dell je tak někde na úrovni Mercedesu, poskytuje nadstandardní luxus a kvalitu, ale Ferrari to není.
7) jsou věci, které v komunismu fungovaly, a věci, ve kterých je kapitalismus lepší. Kapitalismus nám dokázal rozkrást stát před očima, a vlastně i s naším požehnáním. Za komunistů jsi do ciziny jet nemohl, v kapitalismu na to nemáš peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 + 8) Pokud mi vyrobce neni ochoten nabidnout poradne reseni, tak si je chci samozrejme obstarat sam. Kdyby nebyl lempl, tak bych toho nemel zapotrebi.
4) Spis bych to rozvedl tak, ze by to chtelo OS, co je optimalizovan pro pouziti ve flash pameti a netaha s sebou milion zastaralych nesmyslu. Jinak Ferarri se doufam alespon nedivi, ze neprodava miliony a miliony kusu.
7) Trefne a pravdive.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2+8) Je fakt, že pro sebe také na trhu postrádám "ideální notebook", ale Lenovo se hodně přiblížilo. Jen chlazení, matný displej a 6kanál výstup a byl bych maximálně spokojen. Všechno jsou to reálně zaříditelné věcí, ani nejsou drahé, ale "asi to nejde". A přitom se nebavíme o hračce za 13K, takže to nechápu.

4) Ferrari se nediví, nemá čemu. Kdyby zmíněné auto udělali, prodeje budou někde mezi podonou Audi a "běžným" Ferrari, pokrylo by to možná náklady na úpravu továrny.
Nicméně OS, no můžeš chtít Linux, který má jen základ, a vše ostatní si dodej, nebo kompletní OS jako Win, který má všechno, i to méně používané (aka každý uživatel používá něco jiného, skoro žádný všechno), nemusí to být zrovna staré..
Když se podíváš na ty notebooky, 24GB SSD je samozřejmě jen oškubávárna, nic víc. Byly tu i 128GB kousky, teba toho mého Lenova, ale jednak byly předražené, a jednak stále byly jako cache, nikoliv jako samostatný systém. Přeinstalací samozřejmě přijdeš o jistotu fungujících ovladačů, zejména Optimus a podobné krkolomnější srandy, ale také to jde. Výrobci ale primárně preferují cache, a já nevím proč, na tak velkých discích. Možná právě proto, že jejich cena/gb je šílená, a 128GB stále není "mnoho" pro ty náročnější uživatele.

7) bohužel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2+8) No zrovna jedno Lenovo se mi ted taky libi. Jenze ma nejakou divnou klavesnici, s SSD mi ho nedodaji (=koupit s diskem, koupit SSD, vymenit a tim za dvojnasobnou cenu prijit o zaruku). Stejne tak koupit redukci/headset, atd. A to patri k tem v danne kategorii lepsim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Které máš na mysli?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo E130 v konfiguraci s i3. Kategorii bych definoval jako co 10-12 notebook s i3 do cca 20 000 Kc. Vadi mi na nem klavesnice, chybejici mikrofon jack, hloupe umisteny RJ45 konektor a nedostupnost konfigurace bez disku nebo jen s SSD 120GB.
Klidne bych si priplatil za IPS LCD, ale ne nasobek ceny zarizeni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a to asi ještě patří k těm lepším možnostem :D V těhle malých mrzácích moc výběru není..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V te kategorii jsem nasel 3:
1. Jiz zminovane Lenovo.
2. Acer B113 - tehle znacce moc neverim a bohuzel recenzi tohoto konkretniho typu jsem nenasel, bal bych se napriklad hlucnosti, slozitosti vymeny HDD a RAM, atd.
3. Asus Vivobook - plus je, ze ma dotekovy LCD, bohuzel taky nevymennou baterku, RAM napajenou na desce, leskly LCD, 5400 disk, LAN jen 100Mbit, nema jack na mikrofon, tusim ze zrovna tenhle mel hlucne chlazeni, proste odpad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.