Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje procesorů Intel Atom zaznamenaly prudký propad

pámbu zaplať

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Len aby Ultrabookom o 20% lacnejším UltraThinom nevypálili rybník o ďalších 20% lacnejšie UltraNoty aj s out-of-order QuadCore procesorom a DirectX 11 IGP-čkom.
Ale pssst...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebo lidi zjistili, že musí bejt opravdu hodně nenároční, aby jim ten átom stačil :D

A kdo si jednou netbook koupil, další už opravdu nepotřebuje, zvlášť když jsou na tom výkonostně čím dál tím furt stejně (upgrady na AMD opravdu nepočítám).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hurá, konečně konec super výkonným netbookům, které zákazníci měli na internet, ale nepřáhráli na tom youtube :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k tomu, kolik atom vydelal prachu (a ze to bylo hodne, stonasobne vic, nez amd), je blbost oznacovat atom za neuspech. atom prisel presne ve spravnou dobu, otevrel uplne novy trh a cely ho ovladnul a to vse o nekolik let pred tim, nez amd prisla s odpovedi. nejvtipnejsi je, jak amd prisla v dobe, kdy uz tenhle segment skomira a prohlasuje "haha, we are winners". ale prachy v kapse za atomy hrejou intela .. asi tak

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"je blbost oznacovat atom za neuspech"

1. vymyslíš si tvrzení, které ve článku není
2. vyvrátíš ho pomocí chybných argumentů
3. pochválíš se, jak jsi vtipný
4. podělíš se o to s ostatními

Mimochodem, finanční výsledky z prodeje fusion má AMD k dispozici online. Kdyby ses na ně podíval a porovnal si je s grafem s daty Intelu, těžko bys napsal podobný nesmysl :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"1. vymyslíš si tvrzení, které ve článku není"
proc mi to delas vzdycky tak jednoduchy

"Společnost Intel v posledních letech působila velice jistě a minimálně v procesorové branži se jí dařilo vše, čeho se dotkla. Nyní se ale zdá, že dlouho sérii úspěchů poruší ultramobilní Atom…"

kdyz neco porusi dlouhou serii uspechu, tak je to co? uspech asi tezko, zejo. ta veta uplne jasne rika, co tvrdis - ze je atom neuspech. a to je jasna blbost. a jeste tvrdit, ze to tam neni ... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě může Atom za úspěch považovat tak nanejvýš nějaký akcionář nebo markeťák. Jinak to vždy byl a je (a jestli se něco zázračného nestane, tak i bude) sr**ka. Někdo měří úspěch na peníze, jiný užitnou hodnotou. Jo, že se Intelu podařilo hromadě lidí vnutit své sr**ky a trvalo to relativně dlouho, než lidi zjistili pravdu (tedy že Atom je sr**ka), tak to jo, to je úspěch :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna ted pisu na atomu, udelal sem na nem nejeden projekt a uz dva roky mi funguje jako htpc v obyvaku .. sracka rikas? :D uspech pro vyrobce se vzdycky meri penezi. uspech pro zakaznika uzitnou hodnotou v porovnani s cenou. pocitace s atomama v pohode fungujou, nebo snad ne? a nevsim sem si, ze by si na ne nekdo v mym okoli stezoval :)

kazdopadne v kontextu clanku, tedy uspechu atomu v pohledu obchodu intelu je atom naprosto jasne uspech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, někdo je holt masochista a používá dobrovolně Atom, někdo si koupí něco výkonnějšího (což je na x86 trhu prakticky cokoliv, Atom je symbol totálního low-endu). Já měl Atomovou záležitost v rukou několikrát a dělat bych na tom dlouhodobě nechtěl.

Tím neříkám, že Bobcat je na tom nějak výrazně líp. Líp ano, ale výrazně ne, taky bych ho nechtěl.

V kontextu článku je to tak, že úspěch Atomu nejspíš končí, a to nikoli z důvodu, že by ho nahradilo něco lepšího, ale z důvodu toho, že lidi prostě přišli na to, že to je s***ka. Trvalo to dlouho a to je na tom ten úspěch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja niesom masochista a veselo pouzivam Atom a som stastny, ze vdaka Intelu si mozem kupit mini-ITX dosku s Atom za rozumne peniaze. Intel rozhybal trh s mini-ITX doskami, kde pred tym sa dali kupit len predrazene a nevykonne dosky s VIA procesorom.

Ak clovek si je vedomy, do coho ide, tak nemoze masochista.
Ak tebe nevyhovuje vykon Atomu, tak niekomu inemu moze bez problemov stacit. Kazdy mame inu mieru a ine poziadavky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Ak clovek si je vedomy, do coho ide, tak nemoze masochista."

To bych netvrdil ;-) Myslíš, že masochisti nevědí, do čeho jdou? ;-)

Ale jinak jo, já nikomu neupírám, ať si používá, co chce. Někomu opravdu stačí nejpomalejší typ procesoru na trhu. Nicméně to vypadá, že tihle zákazníci už na tom trhu pomálu docházejí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docházejí ? Naprostá většina zákazníků ani netuší co to procesor je.
My jsme ve firmě v rámci našich produktů prodali několik tisíc průmyslových desek se Ztkovými atomy, a můžu říct, že ani v součastné době není adekvátní náhrada.
Atom byl z pohleduc trhu i Intelu jednoznačný úspěch. To že teď upadá, považuji za odraz úpadku celého segmentu netbooků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zákazník nepotřebuje vědět, co to je procesor, aby poznal, že ten přístroj s nálepkou Atom inside je líná mrcha (jeden můj známý, co dostal Atomový netbook od "sekaček", tomu říká způsobem, který je zde nepublikovatelný).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja tak rikam grafikam od amd. no a co? to uz nemas nic vic nez argumenty typu "jedna pani povidala"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Typické chování trollího flamera, když už neví, jak znovu rozbouřit debatu, zpochybní kvantitu i kvalitu argumentů protivníka.
Ty tak říkáš grafikám AMD prostě proto, že AMD nesnášíš, nic víc v tom není a ví to v této diskuzi úplně každý. Končím, už tak bych si měl nafackovat, že jsem s takovým blbcem ztratil tolik času. Jo a nezapomeň mi odepsat něco v tom smyslu, že když dojdou argumenty, dojde na nadávky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když dojdou argumenty, dojde na nadávky

spokojen? :) a btw, to ze to napises za me neznamena, ze to prestane byt pravda :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem za ten notebook "od sekaček" nemohl procesor, ale příšerné SSDčko, které bylo snad pomalejší, než průměrný USB disk.
Já na atom nikdy nemoh říci špatného slova, kdekoliv jsem ho nasadil, svůj účel splnil více něž dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Atom je jednoznačně propadák z technologického hlediska - byl vytvořen se záměrem dostat ho do smartfounu a to se mu ještě nepovedlo.

Ale z obchodního hlediska? Pochybuji, že Intel na Atomu prodělává. Hlavní problém netbooků s Atomem myslím je že konkurují dražším notebookům, takže paradoxně snížené prodeje Atomů může Intel považovat za úspěch, pokud se zároveň podařilo zvednout prodeje dražších CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však on by atom, i konfigurace s ním dost tvdrdě omezeny, aby nekonkurovali dražším řešení a neničil si trh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Atom je jednoznačně propadák z technologického hlediska - byl vytvořen se záměrem dostat ho do smartfounu a to se mu ještě nepovedlo."

tak to pozor. mate neuplne informace. atom byl povodne vytvoren prave pro mala pc, prumyslova reseni a zarizeni typu NAS atd. a az pozdeji se jedna z jeho vetvi vyvijela pro smartphony. dalsi blbost tady placnuta je, ze se mu to jeste nepovedlo. asi vas netrefila ani trocha CESu, zejo ..

technologicky je atom uspech. jeho in-oder architektura, na kterou tu redakce casto hnoji, je tam zamerne - potrebuje vyrazne mensi plochu cipu, nez out-of-order a zaroven ma mnohem nizsi spotrebu. tak to intel od zacatku chtel a to se mu povedlo. bez toho by asi tezko muj netbook s prtavou baterkou vydrzel 6 hodin prace ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezka úvaha... nicméně odmítám bez konkrétních čísel uvěřit, že AMD mělo/má nějaký zásadnější vliv na úpadku prodejů Atomu. Mnohem pravděpodobnější mi příjdou ty tablety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, bez srovnani prodeju konkurencnich platforem je clanek jen dost vratkou spekulaci.
Co je bezesporu pozitivni, ze Atom v soucasne podobe pujde konecne na odpocinek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam eee 901 uz nejaky ten rok, aj by som ho vymenil za nieco vykonnejsie, ale bohuzial nemam zaco, aj nove atomy ci cpu od konkurencie stoja podla testov za figu borovou. Niezeby som nebol spokojny az na youtube to ide docela dobre, ale nieje to to co by clovek ocakaval (podla testov najskor ultrabooky). Pokial sa neobjavi ( a necakam, ze to bude v dohladnej dobe ak vobec :) ) nejaka 10" masinka s vykonom core i5, hdmi, led lcd s rozlisenim vyssim ako 1024x600 a konstrukcie typu asus transformer, tak neje dovod utracat svoje tazko zarobene € :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to este nove verzie atomov obmedzuju maximalne rozlisenie na 1440x900, takze ide to skor z kopca ... intel sa nema co cudovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že je to tak černobílé.. záleží na úhlu pohledu. Moje přítelkyně si cca před dvěma lety pořídila netbook Sony. Pro ni krásný, malý a přítulný mazlíček. Pro mě naprosté utrpení, obzvlášť s Win 7 Starter ;-D Na stranu druhou je Atom skvělá platforma na různé routery, malé servříky, SIP ústředny atd.. v tomto segmentu neměl Atom dlouho konkurneci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem přesvědčen, že dodnes nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale pánové, existuje celá oblast počítačů, kterým se říká průmyslové a tam Atom nahradil Celerony 400 či ještě Pentium 233. To by jste neveřili, kolik aplikací tam fičí pod DOSem. A aby to jednou za hodinku přečetlo data a seplo nějaký spínač opravdu i3 nepotřebujete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.