Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Profesionální záchrana dat z datových médií: Proč?

Na článku mě zaujaly fotky a pár zajímavých informací, jinak je to teda soda. K ostatnímu obsahu a reklamě se ani moc vyjadřovat nebudu. Je vidět, že nové koště dobře mete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, holt si budeme muset dávat pozor na to drobně napsané "Reklama".
Jinak diit blahopřeji, po mnoha letech jsem si přečetl reklamu... myslel jsem si, že to je lehce "prolobovaný" článek... a ono natvrdo reklama :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek je v rubrice reklama právě z toho důvodu, že by se to tak někomu mohlo zdát a že je uvnitř odkaz na firmu, která nám s tím článkem pomáhala. Hodně dlouho jsme se dohadovali o tom, zda to do rubriky Reklama zařadit také, nakonec jsme se dohodli, že kvůli šťourům, kteří by mohli něco namítat, jsme to tam zařadili. Text je jako celek moje vlastní dílo, nic dodaného (vznikl pouze na základě konzultace s firmou DataHelp, abych si ujasnil pojmy a dojmy), fotky dodal DataHelp. Víc k tomu nemám co říci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle ja ta posledni kapka. Posledni dobou sleduju, jak uroven clanku na diit.cz klesa a klesa a klesa.
Ale tohle je opravdu sila. Sledoval jsem tenhle server protoze tu byly vzdycky kvalitni informace. Ale na to hle opravdu nejsem zvedavy. Proto jsem se i zaregistroval, abych Vam mohl rict, ze s diit.cz koncim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malem bych v tom rozcileni zapomnel napsat to nejdulezitejsi.
Patrim do te prvni skupiny - „člověk přes počítače“ a chodi za mnou lide, kteri maji problemy. Cca. 80% pred tim bylo u nejake takoveto firmy (i te, co si zaplatila tenhle clanek). Je mi az na bliti, kdyz slysim kolik si firma rekne za "zachranu dat" spocivajici napr. v nastaveni aktivniho oddilu. Musim se smat, kdyz prijde vystraseny uzivatel, s tim, ze mu firma rekla, ze disk je tak strasne, ale opravdu strasne zniceny, ze obnovit data nejde. Nikdo to nedokaze. Jenom my - za castku ktera je mirne receno taky strasna. Pritom na to staci opensource program a 12 minut casu - 2 minuty na boot a spusteni, 10 minut pracuje program sam. Ted jsem zrovna zachranoval data z disku, o kterem rekli ve 4 firmach, ze je zniceny a data nejdou obnovit. V jedne (te prvni - proc asi???!!!) ze to bude stat hromadu penez, ale oni to dokazou.
Podle uzivatele pocitac prestal fungovat potom, co zjistil ze nema (cca. 1 rok) antivirovy program a rychle nainstaloval antivir. To zpusobilo poskozeni disku... Podle prvni navstivene firmy zabivajici se obnovou dat.

Disk byl podle vseho umyslne mech. poskozeny - obnova dat programu trvala skoro 2 dny.

Byvaly ctenar diit.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, musím souhlasit. Jsem také "z oboru" a praktiky těchto společností jsou více než tristní ... ať redaktorům diit namlouvali cokoliv, tak jim solidně mazali med kolem úst. Znám i človíčka co chvíli pracoval u jiné, podobné společnosti, a to co musel podepsat o mlčenlivosti ...... škoda mluvit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v tomhle smeru nemam problem Stěpánovi věřit. Je pravda že si firma vezme i za softwarovou záchranu přes nějaký "getdataback" kolem dvou tisic. Ale zasadni je ze sluzba ma takovou cenu jakou je uzivatel ochoten za data zaplatit. Pokud tam mam ucetnictvi za poslednich pet let tak to pro me ma cenu treba vetsi nez 50kkc, pokud tam mam fotky Máňy jak stojí u plotny tak menší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekdo ma ucetnictvi na disku a nezalohuje ho, tak si o podobny pruser dost koleduje. Nehlede na to, ze pokud clovek o data prijde napr. tak, ze ten disk (nejspis i s celym pocitacem) nekdo ukradne, tak tyhle firmy nepomuzou.

Takze zalohovat a zalohovat ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Známému ukradli PC i externí disk se zálohou. Tomu se říká smůla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to i v rubrice "reklama" - některé lidi nechápu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co nechápeš tady jsi v čechách, snad bys nechtěl od čtenářů čecháčků aby podořili někoho (kdo jim dává něco zadarmo) tím, že kliknou na reklamu? /to je samej adblock apod./ To ať radši sousedovy chcípne koza ikdyž mi dává mléko a sýr zdarma, já mu ji na svou nevyužitou louku nepustím ani to seno co jsem posekal radši do žumpy ho hodim než by to můj soused dostal zadarmo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hned na začátku jsem si všiml že je v rubrikách i reklama a tak jsem to tak bral. Nevím co se čílíte :-)
Samozřejmě souhlasím s kolegama že morálka je v těchto firmách jen pojem a chovají se dost otřesně. Však už se prováděli nějaké průzkumy s nastrčenými medii k záchraně do více firem a žádná neprošla :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže rubrika reklama je až na konci po rubrikách bezpečnost, hardware a disky. Má tam být jen reklama a nejlépe velkým písmem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Svatá prostato, duvenblejt. Nemůže být reklama jen na nějakém banneru? Nebo místo obrázku k tomu výblitku dát velký nápis REKLAMA a ne ty blechy na konci. Navíc věnovat tolik textu ničemu se jen tak nevidí a navíc napsáno jak pro malé děti a já si bláhově myslel, že je to odborný server. Asi se chcete přeorientovat na jednodušší čtenáře. Zatím jsem za flašku dostal data ze všech disků, čímž jsem udělal dobrý skutek a ušetřil lidem spoustu peněz, které by zaplatili těmto vyžírkům, kteří pak mohou platit autory takových článků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diit.cz navštevujú aj začiatočníci a pre nich je hlavne určený tento článok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začátečníci mají JNP a podobné hrůzy. Pokud se to tu bude zjednodušovat, tak to půjde do kytek stejně, jako softwarové noviny (RIP).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beru pro pragmaticky jako tu reklamu na čistící prostředek, který "zabije až 99,9% bakterii" což takto vyjádřeno zaručuje pouze, že bakterie přežijí :-)

Tady to vidím následovně: Pokud cena dat na disku převyšuje jeho cenu, pak kupte další a zálohujte.

Zřejmě to většina lidí dělá a proto vycházejí takové články. Už samotný fakt, že o zálohování jsem tam nic nečetl o něčem svědčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje ale aj druha strana mince a nebavme sa o domacich uzivateloch, ktori ked pridu o zopar fotiek a filmov, tak sa ziadna skoda nestala.

Pokial su na disku skutocne cenne udaje, napriklad firemne alebo autorske (pricom umelci castokrat nezalohuju vobec), tak tie udaje maju cenu vyssiu, nez niekolko stoviek novych diskov. Vtedy sa zachrana aj za x-tisic korun vyplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Né, jako fakt redaktoři diit, zamyslete se. Tohle je reklamní článek jak z voka vypadlej. Má to bejt někde oddělený s nápisem reklama a velkým vykřičníkem. Na tomto serveru se mi libí články, že mají nezaujatý pohled a když mezi ně, bez varovaní, strčíte tento balast, tak se pěkně zesměšnujete ...
Jediné zajímavé a pravdivé jsou ty předzesilovače u čtecích hlaviček. Tam problém, když je HW, opravdu je a jediny kdo to může opravit jsou tyhle firmy, protože maj bezprašné komory. Pak taky ty výměny plošňáků, prostě jich maj na skladě kupy a tím maj výhodu. Ale drtivá problémů je SW a z 50% lidem nakukaj že disk je brutálně poškrábanej a že to bude trvat tejden a že zaplatí nehoráznou sumu, i když to jen hodí na SW a maj to do pár hodinek překopírovaný ...
Takže lidi, zálohuje, zálohujte, zálohujte a zálohujte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To o zalohovani se omila donekonecna vsude uz hezkych par let. zejmena v ruznych clancich pro laiky a blbce. profik to dela automaticky a neni nutne mu to pripominat. ale vzdy se najde spousta blbcu, kteri si mysli, ze jsou nesmrtelni ( a jejich disk taky). tem to ale preji, aby jim to kleklo a nekdo je poradne pumpnul, protoze plati za svou blbost. a jak jsem napsal nize - plati se za know-how, teda za to ze dlouhodobym ucenim a praxi nakonec VIS, co, jak, kde a kdy pouzit na obnovu a zachranu dat. ne ze to trvalo pro tebe 5 minut prace a dalsich napr. 5 hodin to soft delal sam bez nutnosti dohledu.
dam ti veskere nejmodernejsi zubarske vybaveni co je na svete k dispozici. dokazes za pul hodky vyspravit nekomu zub? nebo i za dve? tezko. na to se musis nekolik let ucit a cvicit. a tohle se uctuje, ne ta pulhodka "rutinni" prace. trochu uvazujte, nez zacnete kritizovat bezne principy sveta kolem sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak to chodi, z tech 2% lidi co tomu trochu rozumi se tezko da dnes prezit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechapu proc se rozcilujete. Mozna jsem uz trochu paranoidni, ale ihned po precteni nadpisu jsem zaregistroval rubriku 'reklama'. Mozna i diky tomu, ze toto tema se tady kdysi uz jednou v souvisloti s reklamou objevilo.
Ale urcite se nebudu vztekat na redaktory serveru, pouze se prizpusobili soucasnemu trendu kdy clovek v tistenem mediu musi nejdriv zkontrolovat okoli clanku, jestli tam neni minipismem zminka 'placena inzerce'.
Jestli reklamu, tak radeji takovy clanek, nez blikajici okno pres pul obrazovky, ktere na mne vyskoci pokud pouze nekde prejedu mysi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda je jedna vec - reklmani clanky by mely byt oznaceny jako reklama nejak vice viditelne. Sam jsem si na clanek klikl, precetl, v pulce jsem si rikal, ze to je divne, ze to vypada jak reklama, ctu si komentare, a tam jsem se dozvedel, ze to je v sekci reklama, tak si otevru znova hlavni stranku, a fakt, je to reklama :-))
Primlouval bych se pro nejake jasnejsi oznaceni...

Jinak co se tyce zachrany dat, pravdu maji oba tabory: Pokud se jedna o prkotinu, firma, a zrovna Datahelp, si nauctuji ranec, i kdyz to meli temer bez prace (zkusenost par let stara, nevim, jak je to dnes).
Pokud se vsak stala nejaka zavazna vec (odesla elektronika a neda se nahradit novou prave z duvodu svazanosti s tabulkou na mediu), potom neexistuje moznost, jak to udelat v amaterskych podminkach. A musim rict, ze jsem dostal nabidku na obnovu dat z Raidu, kde takto odesel jeden disk, a rekli si cca 10 000 plus neco navic za ten Raid. Coz neni az tak hrozna cena pro nekoho, kdo by tam mel dulezita data, vzhledem k tomu, ze to skutecne amatersky nejde obnovit. Sam jsem te moznosti nevyuzil, ale byt na tom trebas ucetnictvi ci tak neco, cena neni az tak zla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VYJÁDŘENÍ AUTORA ČLÁNKU

Chápu rozhořčení většiny uživatelů. Nemálo z vás si u nás reklamu blokuje a teď jsou naštvaní, že se nám podařilo jim před oči nějakou nacpat. Co se týče zařazení do rubriky Reklama, o tom jsem hovořil už výše, nicméně na základě vašich reakcí jsme článek přeřadili tak, aby rubrika reklama byla primární, to znamená, že článek bude od ostatních opravdu výrazně odlišen, přestože to původně nebylo zamýšleno, neboť obsah nám nikdo nedodal, vygenerovali jsme si ho sami (s výjimkou fotek) a jako takový jsme si ho také sami vydali.

Chápu také, že máte na firmy zachraňující data z pevných disků různé názory, zdá se, že jistá událost, která před lety poškodila celý tento "průmysl záchranářů dat", z vás ještě nevyprchala, přestože šlo jen o jednu firmu podobného jména (jistou dávku nedůvěry potenciálních zákazníků však pocítily všechny).

Pokud jde konkrétně o DataHelp, tak tato firma se nám právě nedávno pokoušela zachránit data ze všech disků pole starého CD-R serveru, protože ne všechno se povedlo korektně převést do diit.cz a jako na potvoru všechny disky klekly víceméně krátce poté, co jsme to (byť špatně, ale nějak) převedli. Podle posledních informací je v nenávratnu celý systém, zatímco to vypadá, že databázi se povedlo zachránit, jenže vzhledem k tomu, že šlo o naprosto unikátní proprietární strukturu, to nevíme přesně, dokud do struktury té databáze nepronikneme. Bylo na těch pěti discích práce jak na kostele, to vám můžu říct. Další informace o pozadí "restaurování" CD-R serveru si zatím necháme pro sebe ;-).

Děkujeme za pochopení, i za vaše reakce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdykoliv jsem preinstalovaval nebo migroval system z jednoho HW na druhy (starsi na novejsi), tak jsem zkopiroval vsechna data do zvlastni slozky, co kdybych na neco zapomel. Ostatni lidi zkopiruji sve "D:" pripadne dokumenty a tim to hasne.. zrejme "profesionalove" z DIIT spadaji do teto kategorie. Spravny spravce ma byt paranoidni a prijit o data, hlavne ze mate pole, je neskutecny amaterismus. Doufam ze to pole nebylo Raid0 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně by zajímalo, jestli je možné obnovit data fyzicky přepsaná. To jest aplikovat tu metodu, že se od čteného signálu odečte ideální teoretický průběh signálu, a zbude tak slabý signál od dat předchozích. Četl jsem totiž kdesi, že u současných disků to už není možné, jelikož odstup signálu od šumu je z důvodu co nejvyšší hustoty záznamu dosti nízký, mnohem nižší než bejvávalo, téměř na hranici čitelnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o teoretickou moznost tak to urcite jde, pokud jde o praxi ... tam jde hlavne o to ze na tu operaci potrebujes hlavicku citlivejsi nez je "obycejna" hlavicka disku. No a otazka je jestli takove jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu se nepřidat. Se zachraňováním dat přicházím skoro denně do styku. Nejvíc mě tady baví názory ohledně cen. Zkusil se někdo zamyslet co všechno cena skrývá. Jasně kde opravil poškozenou partici známému nějakým freewarem - zaplatil vám ten známý vaše know how kdy jste strávili hodiny na netem než jste z milionů nesmyslných softů stáhli ten správný ??? Ne není nutné odpovídat.
BTW ten nějaký "getdataback" taky není zadarmo (oficiálně)!
Dále pokud firma dělá dignostiku "zdarma" myslíte si, že třeba všechno kolem je zdarma, že lidi co poznají co tomu disku je to prostě delají jen protože je to strašně baví. Kdo platí to vybavení laboratoří nebo třeba jen tu slečnu co bere telefony ??
Asi tak, než začnu plivat po komerci, musím se zamyslet nad tím že všechno, ale opravdu všechno něco stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas. jak bylo receno v clanku - odbornik se skusenostma "koukne a vi". a TOHLE se uctuje. nejsem kdovijakej silenec, ale hodne toho umim a lidi (neodbornici) si prijdou pro radu nebo pomoc.
jednou jsem sel nahodit taky "neopravitelne poskozeni dat". kouknul jsem, par otazek majiteli co delal a hned vedel v cem to vezi. 5 minut prace i s pitim kafe. kdyz jsem si pak rekl cenu - zakaznik div nevyskocil z kuze - za 5 minut prace tolik penez? jsem blazen? atakdal...
ze jsem mu zachranil ucetni data za posledni pulrok a dalsi data z ruznych projektu v cene nekolikatisicnasobku me odmeny, bylo zrejme irelevantni. on videl jenom tech 5 minut. dalsi pulhodinu mi trvalo vysvetlovani, proc takova cena. nakonec znechucene zaplatil a nikdy jsem ho uz nevidel. (pak jsem se dozvedel ze o mesic pozdeji mel stejny problem, zavolal radsi nekoho jineho a ten si nauctoval nekolikanasobne vic a stejne mu moc nepomohl).
napriste jsem se zaridil jinak - pro me rutinni zalezitost na 5 minut, ale "potil" jsem se u toho temer dve hodiny. rekl jsem stejnou cenu a jeste jsem dostal pridano a stastny zakaznik mi jeste dlouho delal dobrou reklamu.
pointa toho vseho? cena vezi v tom, co vite, ne jak dlouho to trva, ale musite obcas predstirat, ze je to narocne. lidi proste "rychlou" praci nejsou ochotni zaplatit. zda se jim totiz, ze je to az moc jednoduche. to ze za takovou "jednoduchou rychlovkou" stoji enormni prace po radu let a cas, ktery jste musel stravit ucenim, laborovanim, zkousenim atd., to je problem zduvodnovat.
tak se prosim nedivte takovym firmam, ze obcas zahraji divadylko. tu cenu nejak musi obhajit (a jak pise ji.m, i ta holka u telefonu neco stoji). to, ze se obcas najde nekdo, kto tuhle "nutnou maskaradu" prokoukne, je jasne. ale spilat jim - to mi, s prominutim, prijde jako ze si s*r* do vlastnich rad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pripomina mi to ten klasicky vtip o oprave v autoservisu, jak prijede pan do autoservisu, ze mu to auto nejede, porad to chcipa, a ze je nestastnej a nevi co s tim...Opravar na to koukne, pootoci nejakym sroubeckem, auto najednou vsechno super funguje...A rekne si o 500kc. Zakaznik se zacne rozcilovat, jakoz a co chce 500 korun, ze jenom pootocil sroubkem, a ze to umi kazdy otocit sroubkem, a at mu to teda rozepise na danovy doklad, jak k te cene prisel.
A tak opravar pise danovy doklad:
Otocil soubkem - 1kc
Vedel kterym - 499kc

A vo tom to je :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plný souhlas. Takhle je to ale ve všech oborech. Lidé nevidí, že těch "5 minut práce" nejsou zdaleka jediné věci, co musí započítat do ceny. Že kancelář musí být vytápěna 24/7, elektřina se nezaplatí sama, účetnictví se neudělá mávnutím proutku a často extrémně drahé přístroje se zatím nezhmotní z replikátoru jako ve Star Treku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja delam ve firme, kde prodavame nejaka data, a dost casto delame nabidky na nejakou dodavku dat, kterou si nakonec zakaznik nekoupi. Ovsem ta osoba nad tou nabidkou stravi trebas pul hodiny az hodinu prace, protoze ta osoba musi defacto udelat stejne celou praci vcetne finalniho vysledku, jinak by se nevedelo, kolik tech dat vubec je. Pak nasten bud: zakaznik koupi, a nebo zakaznik nekoupi. Ale neni v tom zadny rozdil pro praci te osoby.
Samozrejme nabidka je zdarma...
Proto mame urcity pausal, pokud zakaznik koupi, pripocitava se urcita castka, ktera ma pokryt naklady na praci toho cloveka. Polovina lidi tohle nedokaze pochopit, a vubec nechape, ze prace toho cloveka neco stoji. Nejlepsi je firma, ktera 20x do roka neco popta, pak si koupi 1x rocne nejakou drobnost a citi se ukrivdena, jak ji odirame, ze si rekneme litr pausal navic :-) Lidi obecne prilis nechapou, ze se prace sama neudela, musi ji nekdo udelat a ten nekdo ji nedela z lasky k bliznimu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v nekterych oborech se to řeší zpoplatněním kalkulace, aby ten rozpočtář nedělal rozpočty grátis a když se uzavře smlouva, tak se od výsledné ceny odečte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsme zkouseli, ale zakaznici rvali jeste 10x tolik, takze jsme od toho upustili:-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sestře odešel HDD dost podívným způsobem.
Pokud se zapojí do PC, tak PC nejen že nenastartuje, ale je pak nutné odpojit napájecí kabely, které vedou do desky, zdroj uplně odpojit a znovu vše připojit. Až pak PC znovu naběhne.
Zkoušel jsem jej připojit na externí zdroj co mám k redukci na USB a to co jsem okamžitě uviděl byla krásná jiskra ze zdroje a dým.
Disk tedy nějakým způsobme zkratuje vše, co se k němu připojí. Přitom na něm není žádné viditelné poškození. Ani na SATA kontaktech, ani na desce se spoji. Vše vypadá v pořádku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Seagate že ? Jestli ano, je na něm klasicky proražený transil - stačí vyměnit, a disk téměř vždy jede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to náročná oprava? Nevíte kdo by to uměl opravit? Mám Seagate 250GB který dělá přesně to výše popsané.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odpajet a pripajet, je to polovodicova soucastka. obtiznejsi bude ho bezpecne urcit, dnesni diody, kondiky, odpory vypadaji vsechny dost podobne (proste obdelnicek)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro zkusenyho je to otazka na par minut, ale nektery nejmenovany specializovany firmy diky svymu know how si to budou uctovat v radu desitek tisic :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To já znám, tyhle pouliční opraváře počítačů, se na ně spolehneš a rozmrdaj ti ho celý."

Často se mi stává, že se na mě někdo obrátí, že dostal na mě kontakt, že bych mu mohl pomoci. Standardní věta je, že se na to díval synovec (syn, známý, ... zkrátka pouliční opravář) a že mu to nešlo. Mě to přinesou obvykle ve stavu, že to pak stojí 3x tolik než by to stálo kdyby mi to přinesli hned.

Oni si ty lidi uvědomí cenu svých dat až když jim řeknu, že kdyby mi to přinesli hned, tak to bylo v pohodě, ale takhle že nevím, protože například disk už někdo zformátoval a pokoušel se znovu nainstalovat systém. Nebo v horším případě

Za všechno se platí, za blbost nejvíc. Nezálohovat je na žebříčku blbostí docela vysoko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.