Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Programy pro sdílení souborů jsou legální

Paragraf malý

Federální odvolací soud v Los Angeles potvrdil, že aplikace umožňující P2P sdílení souborů jsou legální. Podle rozsudku tvůrci a distributoři zmíněných aplikací nemohou být stíháni či zavíráni za to, co s jejich produkty dělají uživatelé. Je to jako s výrobci nožů: lze jimi vraždit, ale ten, kdo nůž vyrobil, za to nemůže být trestně odpovědný.

Podle rozsudku jsou na vině (a měli by být stíháni) ti, kteří tímto (a i jakýmkoli jiným) způsobem nelegální soubory nabízejí (ať už programy nebo hudbu a filmy).


Již v minulosti vedly (nejen) filmové a hudební společnosti boje proti tvůrcům aplikací pro sdílení souborů. U těch se prokázalo, že k nelegální činnosti napomáhaly správou centrální databáze sdíleného softwaru, ve které se dalo snadno vyhledávat. U moderních služeb sdílení taková databáze není, uživatelé vyhledávají soubory výhradně mezi sebou a tak tvůrci těchto novějších aplikací ani nemají možnost tuto činnost zastavit. Podle rozhodnutí soudu mohou být tyto aplikace používány ke stejně legální činnosti, jako je kopírování dokumentů na kopírkách a podobně.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Programy pro sdílení souborů jsou legální

Úterý, 24 Srpen 2004 - 09:00 | Anonym | Alespoň někdy.
Úterý, 24 Srpen 2004 - 08:24 | Anonym | Hlavne, ze v tej Amerike je vsetko naopak. Tento...

Zobrazit diskusi