Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Projde tvrdý zákon proti copyrightovým pirátům?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Připravovaný americký zákon proti nelegálnímu stahování skladeb z Internetu, by mohl zcela zrušit službu Napster, Gnutella a další.

Právníci připravují v USA pro Demokratickou stranu návrh zákona, který by měl chránit oprávněné nároky majitelů autorských práv před jejich zneužitím. V Kongresu by se měl projednávat již příští týden.

Ptáte se, jak se toho dá docílit? V podstatě velmi jednoduše. Tento návrh zákona vyžaduje, aby se uživatelé takvýchto služeb dali identifikovat a jde až tak daleko, že povinné by mělo být uvedení adresy včetně čísla kreditní karty. Zjistilo-li by se, že takovýto uživatel porušil autorský zákon, jeho ISP by byl povinen mu zrušit přístup k Interentu.

V minulém článku jsem se zmiňoval o tom, že Napster nejspíše tlaku Metalliky nepodlehne a americký právní řád se obrátí proti žalobci (Metallice). Tato nová informace však pravděpodobně zasadí Napsteru a jemu podobným službám tvrdou ránu pod pás. Zdá se, že boj, vyhlášený nelegálnímu stahování skladeb z Internetu se dostává do nové, ofenzivní, fáze. Podle mého, bude-li zákon přijat, to mají tyto služby zpočtené. Alespoň co se USA týče. Ale nebyl by to Internet, kdyby nepřišlo rychle nějaké jiné řešení. Hned mě napadá umístění takovýchto serverů někam za Ural. Jak známo Rusko mezinárodní dohodu o ochraně autorských práv zatím nepřijalo (opravte mě, jestli se pletu), takže v zemi, kde dnes znamená zítra (nebo to bylo naopak?) může být pro MP3 hotový ráj.

Diskuse ke článku Projde tvrdý zákon proti copyrightovým pirátům?

Žádné komentáře.