Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proslýchá se, že AMD zrušila 12nm grafiky. Jaké Radeony chystá na rok 2018?

ja len premyslam, komu zo zakaznikov by vadilo keby boli na trhu 2 firmy ponukajuce gpu, a konkurovali by si len v niektorych segmentoch - ano, nech nvidia teraz riesi skvely highend (povedzme za 1000$) kde su vysoke marze, ale preda sa celkovo kolko? 5% celkoveho mnozstva kariet? a jedine kto bude na koni bude 5 trollov na ceskom webe.Znizi to hodnotu firmy(AMD) ked bude ponukat len low-maistream karty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zda to sníží hodnotu firmy těžko říct, co to ale zničí jednoznačně je strategie AMD. V nízkém segmentu jsou dlouho a jde to vidět na průměrné marži, která je proti jiným výrobcům čipů cca poloviční, cíl AMD je ukrajovat pro sebe podíl v produktech kde jsou marže velké. Samo AMD jasně říká že thr na poli 300+ USD grafik je jen 16% nebo tak nějak to bylo při odhalení RX480 a cílila právě na ten zbytek. V prezentaci pro investory se ukazuje druhá strana karty. Těch zbylých 16% trhu dělá 60%+ marží.

Jestliže se prodá 1 dražší grafika a 7 levnějších (to cca odpovídá tomu poměru co ukazovalo AMD), může být výsledný zisk z prodeje jedné dražší karty vyšší, než z těch 7 levnějších.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že AMD jde hlavně o to, aby získali větší podíl na trhu ( a myslím si, že i to je důvod proč poskytli Vegu Intelu). Pokud budou mít dostatečný podíl, budou se i programátoři více snažit, aby využili potenciál AMD karet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne by museli bud nasadit o dost lepsi ceny a nbeo by museli byt male Veky o dost zajimavejsi nez u NV. Obojimu se mi nechce verit..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, zase ten potenciál... Neměli to náhodou podle některých proroků vývojáři už několik let dělat kvůli tomu, že jsou Radeony několik let už prakticky ve všech konzolích? :D Pamatuju proroky, kteří tvrdili, že kvůli optmalizacími pro Mantle v konzolích je Nvidia v háji a skončila.
Co by teda ještě pomohlo dvacet procent v desktopových grafikách navíc?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co hulis, mantle v konzolich nikdy nebyl.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No čo Vám budem hovoriť veď aj ja som mal ten potenciál zo 100% DigiAura v jednom momente nulový ruka v ruke s mojim prvým BAN-om v živote, pretože som okúsil moc jedného takého dvojpísmenkového proroka, ktorý okrem iného hlása slovo: „Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem!“ takže ja by som tých prorokov nepodceňoval :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vítej v klubu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsi měl subjektivní názor na Stachův objektivní fakt? ))) To tam má opravdu napsaný jako disclaimer? tvl to je pacient

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja tam mam permban odkedy som kritizoval novo vydany K11 alias buldozer.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NVidia ma velmi dobre grafiky v ruznych segmentech, zkusim je tu vyjmenovat:

GTX1050/2, GTX1050Ti/4, GTX1060/6, GTX1070/8, GTX1070Ti/8, GTX1080/8, GTX1080Ti/11

AMD ma:

RX570/4, RX580/8 a podle nekterych i Vega 56.

Tudiz AMD nemuze pomyslet na nejaky nastup v zadnem segmentu ani v hernim lowendu, pokud nemakne a nepujde s vykonem vys.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

aj rx560 a rx550 su dobre karty vo svojom segmente. samozrejme musis ratat aj s APU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prave, ze jsou 'jen' dobre..
Mne prisli opravdu dobre za svou cenu 570ky se 4GB. Skvely pomer vykon/cena.. mining to zazdil..takze zase nic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aktualne nikto nema nic, zakaznikovi sme vcera ledva zohnali 1x 1060_3GB :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jestliže se prodá 1 dražší grafika a 7 levnějších (to cca odpovídá tomu poměru co ukazovalo AMD), může být výsledný zisk z prodeje jedné dražší karty vyšší, než z těch 7 levnějších."
kedze teraz AMD nema nic v highende, potesil by ich aj predaj 1-7 lacnejsich kariet, ako 0 drahsich :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady přece nejde o to zda je to high end nebo ne, jde o segment s cenovkou 300+ dolarů kde není takový tlak na cenu a marže jsou výrazně vyšší než v cenově nižších relacích. S vyšší marží pro stejný zisk není potřeba prodávat ve velkých objemech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mohlo fungovat, kdyby mainstreamove grafiky AMD meli punc lepsiho produktu nez NV karty. Ale oni toto nemaji. Ja se nechci pousted do debat, co je lepsi a horsi, ale myslim, ze se muzeme shodnout, ze na obecne urovni povest lepsich karet nemaji. Proto si myslim, ze tahle strategie pri tech cenach, ktere mining vysponoval, AMD v hracskem segmentu opravdu nepomuze. Mne prijdou AMD grafiky zajimavy a koupil jsem RX 580, ale pro bezneho Pepu, co koukne na czc a nema doma FreeSync monitor..proc by mel davat prednost AMD reseni pred NV...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ale pro bezneho Pepu, co koukne na czc a nema doma FreeSync monitor..proc by mel davat prednost AMD reseni pred NV..."
jednoznacne suhlasim. len teraz je freesync fakt uz v monitoroch od 140€ a je ich stovka rozlicnych modelov. teda zmysel by to malo. a tam amd marketing zlyhava.(nejaka dohoda s vyrobcami monitorov - ze freesync = netrhavy obraz pri hrani LEN s radeonmi)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy je to az nepochopitelne, ze AMD, kdyz ma nekde vyhodu (FreeSync) tak z toho nedokaze ani tezit. Skoda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

freesync som riesil len 1x r380+iiyama 27" - nefungovalo to :) odvtedy freesync neriesim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na netrhaný obraz není třeba Free ani G sync, stačí VSync který funguje na všem. Ta dohoda s výrobci mi přijde na hraně lživé reklamy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

40 fps s freesyncem je pro mne daleko prijemnejsi, nez 60 s vsyncem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je naprosta blbost. Vsync funguje tak, ze grafika pripravi snimek a ceka na monitor, takze vznika latence. U tech adaptivnich syncu monitor ceka na grafiku, az mu posle prave dokonceny snimek - latence veskera zadna. To je zasadni rozdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ma nvidie lepsi reputaci az nekdy od maxwellu, kdy se jim povedlo rapidne snizit spotrebu a nejak se jim povedlo vsechny presvedcit, ze vykon na watt je nejaky velepodstatny parametr. Teda jasne, ze je dulezitym parametrem, ale dokud je to uchladitelne, tak koho to zajima? Tak jeden vecer vypnu ohradnik proti jehovistum a ve vysledku bude muj ucet stejny, jako kdybych mel nvidii.
Pro me treba mnohem podstatnejsi plus u nvidie byl prostor pro pretaktovani, kdy se stanovi akorat nejaky hranice a vykon se drzi automaticky na okraji tech hranic, zatimco u amd se muselo postaru hrat manualne s napetim a v kazdy hre testovat, jestli se zvlada uchladit a jestli je to stabilni a jestli jsou stabilni takty atd... a kdyz to clovek mel konecne hotove, zjistil, ze mu to pridalo 5% vykonu a tunu kravalu k tomu.
To samy, kdyz vybalim kartu z krabice, tak u amd bych mel idealne zkouset hned podvoltovat, zatimco u nvidie se o to stara karta sama, coz je take pohodlnejsi a usetri tim clovek spoustu casu, nez vecne hledat nejaky sweetspot.
U amd je zase velkym plusem, ze jde s dobou a vlastne na kazdy problem u nich existuje nejaky reseni a taky to, jak si dali zalezet na detailech. Napriklad se mi libil detail, ze R9 Fury mi zobrazovala post a bios v nativnim rozliseni monitoru, zatimco 1080Ti nahodi na monitor mazanici v rozliseni z minuly dekady. U nvidie to bud funguje a je lepsi se v tom nevrtat, nebo to proste nejde a tecka. Jenze obycejny lidi, co vidi jen nvidii, tohle vubec nezajima, nejsou kutilove, nechtej se v tom stourat, nestojej o tu moznost si s tim vic pohrat a rozhodne o tom nechteji nic slyset... no me to prijde takove sterilni a nudne, sice pohodlne, ale nudne. Mno a v recenzich je to pak nefer, protoze cip od nvidie udela spoustu nastaveni automaticky sam sobe na miru, zatimco ten od amd neudela na miru nic, z tovarny je univerzalne nastaveny napeti prilis vysoke... no vite kam tim mirim.

FreeSync se tvari jako fajn vec zadarmo, ma ale velkou nevyhodu, kdyz se dostanete pod minimalni fps a nad maximalni fps. Zatimco to druhe se da vyresit jednoduse omezenim maximalnich fps, to prvni se jentak vyresit neda, leda fs na dany titul vypnout, nebo snizit detaily. Coz o to, kdyz se to takhle napise, to neni zadny problem, ale v realu vecne resit framerate je votrava.
Dalsi vec, pokud fs rozsah nesaha az na maximalni obnovovaci frekvenci monitoru bez fs, je fs celkem zbytecny - teda aspon treba pro me, protoze rozeznam rozdil mezi 90 a 144fps a tearing mi moc nevadi, pokud neni primo v zornem poli. Jinak co jsem tak testoval, tak jsem nezaznamenal zadny rozdil mezi tim, kdyz hra bezela treba na 55fps a obrazovka jela fs, nebo 144Hz. Cca u 40fps jsem si u obojiho zacinal vsimat, ze framerate neni idealni... mozna, kdybych se tolik neplacl pres kapsu a poridil treba jen 75Hz monitor s fs, tak bych to asi vic ocenil, ale kdyz je na place i 144Hz je fs uplne zbytecny. Dokonce i klasicky vsync nezpusobuje nejakou nadmernou latenci (1÷144=6,94 ms .. moje prvni lcd melo horsi latenci). Takze za me bych fs vubec neglorifikoval a gsync je imho uz uplna blbost. Tot muj nazor a moje zkusenosti s fs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oficialna sprava AMD

Las Vegas – 2018 CES 1/7/2018
AMD announced the expansion of the "Vega" family with Radeon Vega Mobile and that its first 7nm product is planned to be a Radeon "Vega" GPU specifically built for machine learning applications.
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/ces-2018-2018jan07.aspx

na machine learning nepotrebuje DP,

At the same time I do not know about machine learning cases where double-precision is really needed
Thus for linear systems, single precision will be sufficient
https://scicomp.stackexchange.com/questions/21402/are-there-tasks-in-mac...

teda nejde Vega20

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu podstatu sdělení. Cituji z materiálů AMD: „Primary markets: Machine Learning, Automotive, and High Performance Computing“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže HPC uvádějí i u karty jako je Radeon Instinc MI25, což je Vega 10

https://instinct.radeon.com/en/product/mi/radeon-instinct-mi25/

zatím to opravdu vypadá že jde jen o die shrink Vegy 10 ( dokud někde nezačnou vysloveně uvádět DP rate )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DD Stach ma dokoncva uivedny slide, kde je explicitne uvedene,ze ide o Radeon Instinct a o nastupcu Radeon Instinct MI25
http://www.ddworld.cz/show_big_image.php?image=/images/stories/Aktuality...

http://www.ddworld.cz/aktuality/graficke-karty-gpu/amd-ohlasuje-plany-ko...

A tam so o fast DP nepise nic
https://instinct.radeon.com/en/product/mi/radeon-instinct-mi25/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V CES prezentacích stejně tak není ani slovo o tom, že by 7nm Vega podporovala Int8, FP16 a FP32. Znamená to snad, že je nepodporuje? :-)

Mně by naopak velmi překvapilo, kdyby AMD uváděla podrobné specifikace produktu, který plánuje vydat za rok, půjde-li vše hladce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zrovna tyhle featury není potřeba vůbec zmiňovat, protože je naprosto automatické, že produkt jehož název zní Instinct a jehož cílové zaměření je dle slajdů machine learning a automotive podporuje :-)

navíc výpočetní karty u AMD nesly odjakživa název FirePro

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš jen dva roky staré informace :-) Do roku 2010 byly pro výpočty FireGL, v roce 2010 zavedla AMD označení FirePRO pro výpočetní karty a 2016 ho zase zrušila. Tedy ono „odjakživa“ netrvalo ani celých 6 let. Teď jsou pro výpočty určené řady Instinct a Radeon Pro.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Další možností je, že AMD nabídne Vegu 20 i pro desktop"

Této větě a odstavci nerozumím. Samozřejmě, že ji nabídne i pro desktop, ale ne primárně na hraní a to až za rok = nerozumím této spekulaci, když je to stejně záležitost "nejdříve za rok" a článek se měl zabývat letoškem a 12nm.

Dále Vega 11 bude uvedená jednak ve verzi mobile a druhak ta samá 14nm+ záležitost jako výpočetní Radeon Pro WX 7100 (např. jako 8100, kde dnes "musí" osazovat Hawaii 2560). Jako herní ji nenabídne, kanibalizovalo by si trh v desktopu, kde i tak nestíhá vyrábět mainstream. Pokud si ji někdo koupí za 17 klacků na těžbu nebo na hraní, je to jeho boj - AMD se nažralo a mainstream zůstal celý.

https://www.alza.cz/amd-firepro-wx7100-workstation-graphics-d4906610.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@no-x: Jak dlouho to trvalo přece není podstatné :-) Instinct je označení karet pro deep learning. Co se týká Radeon PRO ani jedna z nabízených karet nepodporuje DP v takovém poměru jako Tahiti nebo Hawaii, takže se nejedná o skutečnou náhradu FirePRO určených pro servery a HPC. Navíc vzhledem k obecnému odklonu od DP výpočtů směrem ke strojovému učení není ani jisté, že AMD vůbec Vega kartu s podporou half rate DP vydá. Intel to už udělal u Xeonu Phi a AMD to možná s Vegou 10 na 7nm udělá také....

https://www.cnews.cz/intel-vydava-posledni-xeony-phi-se-4x-vykonem-v-ai-...

Možná že původně opravdu plánovali náhradu Hawaii na bázi Vegy20, ale časy se od té doby dost změnily a s nimi i původní plány.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle starší roadmapy je jasně vidět že se původně s refreshem Vegy10 na 12nm (tehdy ještě označených jako 14+) počítalo

http://www.gcubez.com/wp-content/uploads/2017/12/AMD-VEGA-NAVI-roadmap-1...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

12 nm je vytazene vyrobou Zen+...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ani ne, spíš si spočitali, že by to nepřineslo žádný benefit. Ta portace taky není zadarmo a nevyplatí se to u produktu o který není zájem ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to já bych si i tipl, že po Intelích peripetiích poslední doby je o serverový Zen+ takový zájem, že má Glo-Fo s 12nm docela lítačku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Celkem nerozumim jak muze mit nekdo enormni zajem o produkt, ktery se jeste ani nezacal prodavat a ktereho specifikace nejsou známé....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud desktopovou verzi přislíbili vydat v dubnu, tak vzorky už dávno lítají po světě - a AMD už s nejvyšší pravděpodobností finální specifikace ví, stejně jako orientační reakci svých zákazníků.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj, presne:)

plus narozdil od Intelu netrpi na meltdown + ma hw sifrovani pameti :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v tom jsou AMD zákazníci nepřekonatelní, protože ti vždycky ví, co je nejlepší pro jejich firmu :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neverim, ze AMD reaguje na zruseni herni Volta, protoze NVidia zaroven oznamila herni Amper. Takze ja verim, ze do leta opet herni grafiky budou a tesim se.

Co se tyka toho, ze AMD je v dobre situaci, protoze nestiha vyrabet kolik prodava, tak to je jiste jeden uhel pohledu. Je treba si ale zaroven uvedomit, ze ani NVidia nestiha vyrabet a na trhu je vetsi poptavka nez nabidka. Takze kdyby AMD dokazalo vyrabet vic, mohlo by mit sanci na vyssi prodeje a treba i sanci na zvednuti procentuelniho podilu na trhu. Samozrejme pro NVidii plati to same, ale pri soucasnem rozlozeni sil je neuspokojeny zakaznik spis problemem pro AMD nez pro NVidii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„NVidia zaroven oznamila herni Amper“

Do této chvíle Nvidia o Ampere neřekla ani slovo. Dosavadní informace jsou na pomezí neoficiálních zpráv a spekulací.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se AMD domluvilo s Intelem na osazení grafiky přímo do procesoru, tak druhá domluva by mohla být, že Intel bude vyrábět 7 nm grafiky pro AMD. Další generace Intel CPU + AMD GK by se mohla potkat na 7 nm na jednom kousku křemíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to by mohlo byt zabavne : AMD Radeon Vega made in Intel:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

made by ... jinak souhlas.
Konečně by byla důstojná konkurence NVIDIA. A rovnou by tam moli vyrobit i APU :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je tam ještě jeden aspekt - teď jsou velká kvanta grafik prodaných těžařům, přitom jsou tam jenom dva stavy - buď budou těžaři jako doteď odebírat úplně všechny grafiky ještě teplé přímo z linky, nebo se celá situace obrátí a těžaři začnou použité grafiky prodávat. Zatím je odbyt zaručený, ale až (a pokud) nastane výprodej od těžařů, musí mít výrobci připraveného něco úplně nového, aby to byla fakt prga a aby si běžný uživatel koupil radši novou kartu, než "otěženou" za pakatel. Proto podle mě nemá moc smysl uvádět nějaké drobné krůčky, bude lepší mít v záloze pořádný generační skok, ale není kam spěchat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci byt prehnane negativni, ale tezari uz by mohli jit pomalu do haje. To co provadi s nabidkou grafik (dostupnost, ceny) uz prestava byt vtipny. Objektivne se jim neda nic vytknout, nabidka/poptavka, vsechno je ok, ale subjektivne uz me trosku serou. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to já bych jim klidně objektivně vytkl, že propálí horu zdrojů (hlavně elektriky) kvůli vytvoření vyloženě imaginární hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty by si si kupil lubovolnu grafiku, co uz rok dva isla 24/7/365 na 100% ? Ja teda nie... a nepoznam nikoho kto by to kupil.. teraz k vianociam som zakupil 1060_6GB a zostala mi r280_3GB - nikto to nechce, kedze existuje nova 1050 s polovicnou spotrebou 3rocnou zarukou a zrejme aj lepsim vykonom. Ci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samo, ze to nekdo koupi. Dej to na sbazar s rozumnou cenou a uvidis :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

karta, ktora sla 1 rok pri konstantnej zatazi a nezhorela, bude dobry kvalitny a zahoreny kusok. Sanca, ze odide bude nizsia, nez kusok, ktory sa "flakal" v hernom PC a zazival teplotne soky zataz-idle-zataz. Ak by takato karta z mining rigu bola stale v zaruke a za rozumnu cenu, kupil by som ju uplne bez problemov. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.