Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proslýchá se, že AMD zrušila 12nm grafiky. Jaké Radeony chystá na rok 2018?

AMD k příležitosti CES ukázala několik roadmap ohledně využití různých výrobních procesů pro nadcházející grafická jádra. 12nm proces v nich ale nemá místo…

V září loňského roku ohlásili zástupci GlobalFoundries a AMD 12nm proces. Této akce se osobně účastnil mimo jiné zástupce webu Tomshardware, který následně hovořil s CTO AMD, Markem Papermasterem: „Pokračovali jsme s Papermasterem v osobní debatě a bylo nám přímo potvrzeno, že společnost přejde jak s GPU Vega tak s nabídkou procesorů Ryzen na 12nm LP proces.“ Od té doby ale utekly čtyři měsíce a zdá se, že se za tyto čtyři měsíce mnohé změnilo. Zatímco k příležitosti CES AMD potvrdila vydání 12nm Ryzenů (na duben), grafická roadmapa 12nm proces neuvádí vůbec:

Absenci 12nm procesu ve slajdech si leckteré zdroje vykládají tak, že v roce 2018 nevydá AMD žádnou novou grafiku. Jde ovšem poměrně osobitý názor - už s ohledem na to, že několik novinek AMD výslovně potvrdila.

V první řadě poprvé veřejně potvrdila 7nm Vegu určenou pro výpočetní segment. O té se doposud hovořilo pod kódovým jménem Vega 20. Zároveň jde o první 7nm produkt, který AMD uvede. Do konce letošního roku plánuje společnost dodávat partnerům vzorky tohoto výpočetního řešení.

obrázek výše

Dále došlo na Vegu pro Intel (Kaby Lake-G) a dojde na Vegu 11 v mobilním provedení pro notebooky, o které zatím AMD hovoří jako o Radeon Vega Mobile nebo Ultrathin Vega Mobile.

Samozřejmě je oprávněnou otázkou, co se stalo s 12nm Vegami. Oficiální odpověď k dispozici není. Zdá se být pravděpodobné, že byla zrušena. Důvodů může být několik.

  1. Buďto se 7nm vzorky ukázaly být v natolik dobrém stavu, že AMD očekává vydání 7nm produktů už na začátku roku 2019 a nemělo by tudíž smysl v létě na půl roku vydávat 12nm Vegu.
  2. Nebo 12nm proces v případě grafických čipů nepřinesl kýžený posun a výsledný produkt by nemohl obstát proti generaci, kterou chystá konkurence.
  3. Nebo AMD zareagovala na zrušení 12nm desktopového Volty a rozhodla se, že takto získaný prostor využije pro přípravu další generace produktů.

Případně mohlo jít i o kombinaci některých možností.

Objevily se i názory, že roadmapa AMD de facto nevylučuje refresh Vegy na 14 nanometrech. To je sice pravda, ale jen těžko bychom hledali odpověď na otázku, proč by to měla dělat, když má k dispozici lepší 12nm proces. Fakt je ten, že stávající Vegy pro desktop, takové, jaké jsou, nemá AMD problém prodat. Fakticky to vypadá tak, že by jich zvládla prodat i víc, kdyby jich stíhala víc vyrábět. Ať už je produkce Radeonů RX Vega 56 a 64 omezena čímkoli (dostupnost 2GHz HBM2, velké interposery, pouzdření, výrobní kapacita GlobalFoundries), přechod na 12nm by na daném limitu asi mnoho nezměnil. Investice do přechodu na 12nm výrobu by patrně mnoho nezměnila na objemech prodejů, což může být dalším důvodem, proč AMD od tohoto plánu ustoupila.

Jaké jsou tedy možnosti? AMD může, bude-li v tom vidět smysl, poslat v roce 2018 do desktopu Vegu 11. Pokud mobilní Vega pro Intel s 1536 stream-procesory mírně překonává mobilní GeForce GTX 1060 Max-Q (alespoň to Intel uvádí ve svých materiálech), pak by Vega 11, která má o něco vyšší aritmetický a texturovací výkon než Vega pro Intel, měla být schopná nabídnout víc než stávající Radeony RX 580. Byť asi ne o mnoho. Druhá věc je, jak by byl podobný produkt v desktopovém segmentu, kde jsou nižší marže, rentabilní.

Další možností je, že AMD nabídne Vegu 20 i pro desktop. Ačkoli je čip vybaven čtyřmi HBM2 kanály, může být jistě osazena jen polovina z nich, tedy dva stejně jako na stávající Vega 10. To by snížilo nároky na interposer a tedy i náklady na něj pod úroveň aktuální Vegy 10. Teoreticky by takové řešení mohlo nahradit stávající Radeony RX Vega 56/64. Pokud by ale Vega 20 měla předběhnout generaci Navi jen o několik měsíců, pak by vydání herní verze postrádalo smysl.

Ať už situace v herním high-endu dopadne jakkoli, je jasné, že primárním grafickým cílem letošního roku jsou pro AMD integrované grafiky a notebooky. Kaby Lake-G, Raven Ridge ve všech podobách, Fenghuang Raven a samostatná mobilní Vega (11).

Tagy: 
Zdroje: 

AMD, Tomshardware (citace)

Diskuse ke článku Proslýchá se, že AMD zrušila 12nm grafiky. Jaké Radeony chystá na rok 2018?

Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 11:35 | Gembler | Podle me ma nvidie lepsi reputaci az nekdy od...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 11:06 | Kert | made by ... jinak souhlas. Konečně by byla...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 10:18 | Gembler | To je naprosta blbost. Vsync funguje tak, ze...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 09:31 | Tiktak | A to já bych jim klidně objektivně vytkl, že...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 08:08 | del42sa | v tom jsou AMD zákazníci nepřekonatelní, protože...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 07:37 | Spirit_pcf | karta, ktora sla 1 rok pri konstantnej zatazi a...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 00:53 | tombomino | Samo, ze to nekdo koupi. Dej to na sbazar s...
Středa, 10 Leden 2018 - 21:57 | roob | ty by si si kupil lubovolnu grafiku, co uz rok...
Středa, 10 Leden 2018 - 21:51 | roob | freesync som riesil len 1x r380+iiyama 27...
Středa, 10 Leden 2018 - 21:50 | mimi1vx | to by mohlo byt zabavne : AMD Radeon Vega made in...

Zobrazit diskusi